loader from loading.io

8. Den avkragade prästen och pastor Åke Green – var går gränsen för åsikts- och yttrandefriheten?

Människorättspodden

Release Date: 05/29/2020

30. Hur kan vi motverka genusbaserat våld mot kvinnor? show art 30. Hur kan vi motverka genusbaserat våld mot kvinnor?

Människorättspodden

I detta avsnitt av Människorättspodden inleder vi en serie med temat att bekämpa våldet. Vi möter Anders Göranzon, präst och ambassadör för Kyrkornas Världsråds kampanj "Thursdays in Black" som syftar till att uppmärksamma och bekämpa genusbaserat våld mot kvinnor. Anders berättar om kyrkans ansvar för att motverka våld mot kvinnor och om mäns särskilda ansvar. Han berättar om normativa och etiska värderingar och samtalsgrupper för män och pojkar som syftar till att skapa medvetenhet och strategier för att bekämpa våld och ge mod att stå upp mot dålig jargong eller...

info_outline
29. Caroline Engwall – hur skyddar vi barn mot sexualbrott? show art 29. Caroline Engwall – hur skyddar vi barn mot sexualbrott?

Människorättspodden

Vi samtalar med journalist och författare Caroline Engwall om hur vi skyddar barn mot sexualbrott. Caroline har skrivit flera böcker om prostitution och grooming, även barnböcker som tar upp ämnet om grooming på nätet och samtycke från barn. Hur kan vi bäst förebygga sexuella övergrepp, grooming och att unga utsätts för sexuella övergrepp eller hamnar i prostitution? Görs det tillräckligt? Hur jobbar skolor idag för att förebygga övergrepp på och mellan barn?

info_outline
28. Barnombudsmannen: hur följs Barnkonventionen i praktiken? show art 28. Barnombudsmannen: hur följs Barnkonventionen i praktiken?

Människorättspodden

Vi möter Barnombudsmannen Elisabeth Dahlin och talar om barns rättigheter sedan Barnkonventionen blev svensk lag. Vilken effekt har Barnkonventionen fått i praktiken? Hur väl uppfylls Barnkonventionens krav på barnets rätt att komma till tals i olika rättsprocesser? Hur fungerar skolans arbete för att motverka kränkningar av barn? Och vad behöver förändras för att den växande siffran av barn som lever utan ett hem i Sverige ska förbättras?

info_outline
27. Hur skyddar vi barn mot sexuell exploatering? show art 27. Hur skyddar vi barn mot sexuell exploatering?

Människorättspodden

Vi gästas av Lena Morin Nilsén från organisationen Nxt me, en stödorganisation för personer som är eller varit utsatta för sexuella övergrepp som barn av familjemedlem eller annan nära anhörig. Vi diskuterar bristen på kunskap och förståelse för barn med trauma hos yrkesverksamma och konsekvenser kring det. I artikel 6 Europarådets konvention om skydd för barn mot sexuell exploatering och sexuella övergrepp uppges att barn ska få information om risk för sexuell exploatering och sexuella övergrepp och hur de kan skydda sig. Hur kan skolan bli bättre på att...

info_outline
26. Kränks barns rättigheter i Sverige? show art 26. Kränks barns rättigheter i Sverige?

Människorättspodden

Vi samtalar om barnrätt med barnrättsjuristen Karin Sjömilla. Karin arbetar som barnrättsjurist vid Rädda Barnen och har jobbat med barnrättsfrågor i ca 20 år, vid ECPAT, Europarådet och hos Barnombudsmannen. Barnkonventionen blev svensk lag 1 januari 2020 men vilken effekt har detta haft på rättstillämpningen? Vi diskuterar med Karin om principen om barns bästa och hur denna princip tas tillvara. Vilka betydelsefulla rättsfall gällande barns rättigheter har kommit den senaste tiden?  

info_outline
25. Sexuell exploatering och människohandel show art 25. Sexuell exploatering och människohandel

Människorättspodden

I avsnitt 25 av Människorättspodden gästas vi av teamet i Uppsala EU-samverkan som består av Annika Svensson, polisinspektör, Vlad Virgil, arbetat inom Socialtjänsten i Uppsala Kommun och Eva Moberg som är verksam inom civilsamhället. De berättar om hur arbete med att stoppa sexuell exploatering ser ut i Uppsala, varför samarbete mellan olika aktörer är viktigt för att motverka människohandel och diskuterar kring hur samarbeten kan bli bättre. Vi pratar om kvinnosyn, värderingar och normer kring sexköp. Hur ser kunskapen ut idag inom myndigheter och civilsamhälle gällande...

info_outline
24. Demokrativillkor och mänskliga rättigheter show art 24. Demokrativillkor och mänskliga rättigheter

Människorättspodden

I dagens avsnitt samtalar vi tillsammans med Felicia Ferreira, chefredaktör på tidningen Dagen, med vår gäst Patrik Schröder, samordnare för civilsamhällesfrågor hos Fremia. Vi samtalar om demokrativillkoret och dess förenlighet med mänskliga rättigheter. Hur kan ett demokrativillkor begränsa förenings- och yttrandefriheten i Sverige? Hur stor risk finns för godtycklighet vid bedömningar? Finns det risk för att lagförslaget bidrar till ett mer toppstyrt kontrollsystem som motverkar demokrati?

info_outline
23. Tidigare prostituerad: Varför läggs fokus på gärningsmännen och inte de utsatta kvinnorna? show art 23. Tidigare prostituerad: Varför läggs fokus på gärningsmännen och inte de utsatta kvinnorna?

Människorättspodden

Den första augusti 2022 infördes flera skärpningar av sexualbrottslagstiftningen. En av lagändringarna var att det blir strängare straff för sexköp. Minimistraffet för köp av sexuell tjänst höjdes från böter till fängelse. I poddavsnittet har vi med oss Anna Lidén, som själv varit i prostitution. Vi samtalar Annas väg ut ur prostitutionen, sexköpslagen, normer och värderingar i samhället och hur man förebygger sexualbrott. Varför läggs fokus på gärningsmännen och inte de utsatta kvinnorna? Hur ser utbildningen ut i skolan för barn och...

info_outline
22. Om rätten till religionsfrihet, i Sverige och globalt show art 22. Om rätten till religionsfrihet, i Sverige och globalt

Människorättspodden

Vi möter Jacob Rudenstrand, biträdande generalsekreterare för Svenska Evangeliska Alliansen (SEA) och författare till boken Den första rättigheten: Frihet till religion, Frihet från religion, för att tala om religionsfrihet. Vi samtalar om hur religionsfriheten ser ut och efterföljs i Sverige och runt om i världen. Under samtalet lyfts bland annat frågan om hur den tillfälliga pandemilagen påverkade religionsfriheten, den ständigt aktuella debatten om konfessionella skolor och balansen mellan religionsfrihet och andra rättigheter. Vad är västvärldens ”blinda fläck”...

info_outline
21. Yttrandefrihet och cancel culture -  vart går gränsen? show art 21. Yttrandefrihet och cancel culture - vart går gränsen?

Människorättspodden

I avsnitt 21 möter vi Lena Andersson, som är författare och kolumnist, för att samtala om den grundlagsskyddade rätten till yttrandefrihet i relation till det aktuella ämnet cancel culture. Vi diskuterar hot mot yttrandefrihet idag, tech-jättarnas roll i det offentliga samtalet, förtal och allt fler exempel på deplattformering och cancel culture. Vilka gränser finns för yttrandefrihet? Är Sverige idag ett land med särskilt lågt i tak? Vad är det största hotet mot yttrandefrihet i världen just nu? Vart går gränsen för yttrandefriheten? 

info_outline
 
More Episodes

I det åttonde avsnittet av Människorättspodden intervjuar vi advokaten Andreas Stenkar Karlgren som företrätt en präst som avkragades och förklarades obehörig att utöva prästyrket efter att ha uttalat sig om homosexuella relationer och evolutionsteorin på ett konfirmationsläger sommaren 2019. Domkapitlet i Luleå stift menade att åsikterna inte var förenliga med Svenska kyrkans lära men den 18:e maj 2020 upphävde Svenska kyrkans överklagandenämnd beslutet och friade prästen. Vi intervjuar även människorättsadvokaten Percy Bratt som företrädde pingstpastorn Åke Green i det mycket uppmärksammade målet om hets mot folkgrupp där Högsta domstolen friade Green med hänvisning till Europakonventionen. Vi samtalar också med Johan Munck, tidigare domare och ordförande i Högsta domstolen i Sverige och utgivare av Sveriges Rikes Lag. Johan Munck var ett av justitieråden som var med och dömde när Högsta Domstolen friade pastor Åke Green. Munck är också ordförande i Svenska kyrkans överklagandenämnd som fattat beslut gällande den avkragade prästen. Vi diskuterar kyrkorätten och gränserna för grundlagsskydade mänskliga rättigheter som åsikts- och yttrandefrihet.