Människorättspodden
Vi samtalar med chefen för Kumlaanstalten, Jacques Mwepu, om hans resa från Kongo till Kumla. Jacques har länge varit en stark förespråkare för en human kriminalvård där uppdraget är att motivera intagna till behandling och rehabilitering och förhindra återfall i brottslighet. Genom det behandlingsarbetet som pågår inom Kriminalvården är det 70% av de intagna som inte återfaller i brottslighet. Vi samtalar om vilka åtgärder som behövs för att stoppa rekrytering av unga till kriminella gäng och hur återfall efter avtjänat straff förebyggs på bästa sätt? Vi...
info_outlineMänniskorättspodden
I detta avsnitt möter vi Jerzy Sarnecki, professor emeritus vid Stockholms universitets Kriminologiska institution och expert inom kriminologi och om svensk ungdomsbrottslighet. Jerzy är även vinnare av Scandinavian Human Dignity Award 2024. Vi pratar om det perspektivskifte som skett i synen på straff i Sverige, från fokus på gärningsmannen, till fokus på brottsoffer och samhällsskydd. Går dessa perspektiv att förena? Dessutom diskuterar vi om det behövs strängare straff i Sverige eller inte, hur återfall i brott förhindras och om vikten av att stödja barn att engagera...
info_outlineMänniskorättspodden
I detta avsnitt av Människorättspoddens serie om att motverka våldet får vi lyssna till Johanna Belachew som arbetar som verksamhetschef på Nationellt centrum för kvinnofrid. Hon berättar om det utbredda, dolda våldet som många kvinnor lever i – det som sker i hemmen från närstående. Vi samtalar även om vikten av samarbete mellan olika delar i samhället för att kunna fånga upp och hjälpa dem som behöver stöd.
info_outlineMänniskorättspodden
I detta avsnitt av Människorättspoddens serie om att motverka våldet, får vi lyssna till Hilde Wiberg som arbetar som enhetschef på Ungdomsjouren inom Uppsala Socialförvaltning. Hilde berättar om det samverkansarbete som finns mellan skola, socialtjänst, polis och fritids och det förebyggande arbete för att identifiera barn och unga som befinner sig i riskzon för exempelvis kriminalitet och socialt nedbrytande beteende. Hon berättar om vikten av att se människan bakom brottet och hur det är att möta på ungdomar som förändrat sin tidigare livsstil.
info_outlineMänniskorättspodden
I detta avsnitt av Människorättspoddens serie om att motverka våldet, intervjuas professor e.m. i biologisk beroendeforskning, Fred Nyberg. Han har under många år varit verksam vid Uppsala universitets forum för forskning om läkemedels- och drogberoende, även kallt U-FOLD. I hans forskning kan man se tydlig koppling mellan droganvändande och våld, framför allt mot kvinnor. Fred berättar om sitt arbete och om viktiga samhällsvärderingar som motverkar våld.
info_outlineMänniskorättspodden
In this episode of the Human Rights Podcast, we meet Heidi K Brown, professor at New York Law School. Heidi is currently in Italy to write a new book. We talk about freedom of speech and opinion, how to confront and overcome your fears, stop being afraid of making mistakes and what boxing has to do with law. In addition, we talk about leadership and about being rooted in one's values and what importance this has for a culture in the workplace.
info_outlineMänniskorättspodden
I detta avsnitt av Människorättspodden möter vi Heidi K Brown, professor vid New York Law School. Heidi befinner sig för tillfället i Italien för att skriva på en ny bok. Vi pratar om yttrandefrihet och åsiktsfrihet, hur man kan konfrontera och övervinna sina rädslor, sluta vara rädd att göra misstag och vad boxning har med juridik att göra. Dessutom samtalar vi om ledarskap och om att bli rotad i sina värderingar och vilken betydelse det har för en kultur på arbetsplatsen.
info_outlineMänniskorättspodden
I detta mini-avsnitt av Människorättspoddens serie Bekämpa våldet möter vi Bo Buhrman, behandlingschef Humana, beteendevetare, legitimerad psykoterapeut, handledare och lärare i psykoterapi. Han berättar bland annat om Humanas arbete med ungdomar och för att förebygga brottslighet. Bo har en bakgrund i Kriminalvården och berättar om forskning och olika brottsförebyggande program inom Kriminalvården och inom Humana. Bland annat tar han upp hur man kan jobba för att motverka aggressivitet och sexuellt utåtagerande beteenden genom behandling och...
info_outlineMänniskorättspodden
I detta avsnitt av Människorättspodden inleder vi en serie med temat att bekämpa våldet. Vi möter Anders Göranzon, präst och ambassadör för Kyrkornas Världsråds kampanj "Thursdays in Black" som syftar till att uppmärksamma och bekämpa genusbaserat våld mot kvinnor. Anders berättar om kyrkans ansvar för att motverka våld mot kvinnor och om mäns särskilda ansvar. Han berättar om normativa och etiska värderingar och samtalsgrupper för män och pojkar som syftar till att skapa medvetenhet och strategier för att bekämpa våld och ge mod att stå upp mot dålig jargong eller...
info_outlineMänniskorättspodden
Vi samtalar med journalist och författare Caroline Engwall om hur vi skyddar barn mot sexualbrott. Caroline har skrivit flera böcker om prostitution och grooming, även barnböcker som tar upp ämnet om grooming på nätet och samtycke från barn. Hur kan vi bäst förebygga sexuella övergrepp, grooming och att unga utsätts för sexuella övergrepp eller hamnar i prostitution? Görs det tillräckligt? Hur jobbar skolor idag för att förebygga övergrepp på och mellan barn?
info_outlineI det tolvte avsnittet av Människorättspodden möter vi en av våra stora förebilder, människorättsadvokaten Bryan Stevenson, grundare av the Equal Justice Initiative, som kämpar mot systematisk rasism och för rättssäkra juridiska processer för dödsdömda, fattiga och marginaliserade grupper i USA. Filmen om hans liv, Just Mercy, med Michael B Jordan som huvudrollsinnehavare, fick ett starkt mottagande över hela världen och i Aftonbladets recension anges att den är ”passionerad, sorglig, upprörande och omöjlig att inte blir berörd av”. Vi delar ut vårt pris Scandinavian Human Dignity Award till Bryan Stevenson och organisationen Equal Justice Initiative för deras enorma insatser för att främja rättvisa och mänskliga rättigheter och ställer frågan om hans syn på några av de ärenden vi arbetar med i Sverige.