Aflevering 98: Marthe Kerkwijk en Peter Huijzer over kritische theorie. Honderd jaar Frankfurter Schule
Release Date: 06/13/2024
ISVW podcast
Lotte Spreeuwenberg vertelt over haar summerschool, die is gewijd aan feministische filosofie. Vijf dagen lezen, praten en discussiëren over thema’s als: de logica van misogynie, de heks en de huisvrouw, seks, schoonheid, en ook mannen. Wat is een vrouw, en wat is feministische filosofie? Lotte bespreekt in de podcast de verschillende feministische golven, en hoe die op elkaar reageerden. Zo ging de eerste golf over formele rechten, de tweede over sociale en economische rechten. Later werd de kritiek geuit, onder meer door Angela Davis, dat ook klasse en ras moeten worden meegenomen. Kan...
info_outlineISVW podcast
De Duitse filosoof Eva von Redecker pleit in (ISVW Uitgevers, 2025) voor een nieuwe manier van samenleven, waarin we delen in plaats van uitbuiten en redden in plaats van vernietigen. Ze vertelt erover in de podcast en laat zien wat we van protestbewegingen kunnen leren.
info_outlineISVW podcast
Clinton Verdonschot, als filosoof gespecialiseerd in politieke theorie, vertelt Bart Geeraedts over zijn summerschool . Leven we in een postliberaal tijdperk? Clinton gaat na hoe het kan dat het liberalisme zo gemakkelijk plaatsmaakt voor het postliberale populisme. Ook denkt hij na over wat er na het liberalisme zou kunnen komen. Is er nog plek voor het liberale gedachtegoed in het postliberale tijdperk? De summerschool vindt plaats van 7 t/m 11 juli 2025.
info_outlineISVW podcast
Marlou van Paridon vertelt over de beroepsopleiding Praktische filosofie - wijsheid aan het werk. Deze opleiding biedt praktische handvatten om meer wijsheid, betekenis en vrijheid in je werk te brengen, en je te behoeden voor vervreemding. Je leert in elf woensdagen relevante ideeën van klassieke en moderne filosofen. Met gastsprekers als Tinneke Beeckman, Paul van Tongeren, Dennis de Gruijter, Marthe Kerkwijk, Ronald van Raak en Laurens ten Kate. start op 1 oktober 2025.
info_outlineISVW podcast
Filosoof en muzikant Hein van Dongen spreekt met Bart Geeraedts over 'meervoudig denken'. Wat betekent het om andere perspectieven toe te laten in je eigen denken? Wat kunnen we winnen bij de ruimte die dan ontstaat? Hein schreef er het boek 'Denken in veelvoud' over, dat onlangs verscheen bij ISVW Uitgevers. Op 28 en 29 juni 2025 geeft Hein van Dongen het filosofieweekend .
info_outlineISVW podcast
Luuk Stegmann en Jan Ewout Ruiter vertellen over Visieontwikkeling en rechtvaardig leiderschap. Deze beroepsopleiding is voor leiders die zien dat hun organisatie tekortschiet in rechtvaardig handelen en daar iets aan willen doen. Je oefent je in ethica en het onderzoeken van het goede leven, aan de hand van klassieke filosofie, mythologie en poëzie. Hierdoor ben je in staat een eigen visie te ontwikkelen en te onderbouwen, om zo je organisatie richting te geven. De opleiding bestaat uit zeven tweedaagse bijeenkomsten, waarvan de eerste op 6 en 7 oktober 2025 plaatsvindt.
info_outlineISVW podcast
Jan-Hendrik Bakker spreekt met Bart Geeraedts over de cursusweek De filosofie van stilte en luisteren. Hij is daarin een van de gastsprekers. Jan-Hendrik schreef het boek In stilte. Een filosofie van de afzondering, waarin hij pleit voor een herwaardering van afzondering in stilte. Belangrijke schrijvers en filosofen als Kierkegaard, Nietzsche, Diogenes, Baudelaire, Merton en Thoreau zochten afzondering en stilte op om kracht uit te putten, om te protesteren tegen economische verspilling en weerwerk te leveren aan vervreemding en verlies van privacy. Je afzonderen is tegenwoordig moeilijker...
info_outlineISVW podcast
Erno Eskens vertelt in deze podcast over zijn laatste boek . Het wordt volgens hem tijd dat we dieren en andere wezens onderdeel maken van de democratie. Eskens vindt dat we de macht van koning-mens aan banden moeten leggen. Alles wat leeft verdient rechten: van mens en dier tot plant en bacterie. Er zou een geheel nieuw rechtsstelsel moeten komen, waarin alle levende wezens toegang hebben tot de rechtbank en vertegenwoordigd worden in de politiek. Op 10 & 11 mei 2025 geeft Erno Eskens het filosofieweekend Zijn boek verscheen bij ISVW Uitgevers.
info_outlineISVW podcast
Valerie Granberg vertelt over zelfzorg. Voor sommigen heeft die term een negatieve bijklank. Maar de zorg voor zichzelf kent een lange filosofische traditie die een ander perspectief kan bieden. Audre Lorde ziet zelfzorg als politieke daad, volgens Hannah Proctor is zelfzorg noodzakelijk bij verzet tegen maatschappelijk onrecht, en Michel Foucault noemt zelfzorg het beheren van jezelf zodat je geen slaaf bent van je verlangens. Leer meer over zelfzorg in de op 23 - 27 april 2025, die Valerie modereert. Met bijdragen van Marian Donner, Michel...
info_outlineISVW podcast
Leontine van Hooft over Ubuntu voor bestuurders We hebben leiders nodig die verder kijken dan zichzelf en hun eigen organisatie: leiders die ook kijken naar de impact van hun organisatie op het milieu, die nadenken over wat goed bestuur is. Leontine van Hooft leefde en werkte tien jaar in Afrika en kwam daar in aanraking kwam met het Ubuntu gedachtegoed dat ze sindsdien inzet bij haar werk als inclusief ondernemer, spreker en docent. "Ik ben, omdat wij zijn, om de aarde is." Dit is het credo van Ubuntu. We zijn altijd onderdeel van een groter geheel. Hoe geven we de wereld door aan onze...
info_outlineBart Geeraedts in gesprek met Marthe Kerkwijk en Peter Huijzer over de Summerschool Kritische theorie. Hoe kan de filosofie bijdragen aan een rechtvaardige maatschappij? Een gesprek over de geschiedenis van de kritische theorie, Theodor W. Adorno, Herbert Marcuse en Chantal Mouffe komen onder andere aan bod.
De Summerschool Kritische theorie is van 14 tm 18 augustus