loader from loading.io

Avsnitt 12: En mellanstadiemajjes berättelse

Johan Kants rektorspodd

Release Date: 04/03/2020

Avsnitt 9: Nedmonteringen av läraryrket show art Avsnitt 9: Nedmonteringen av läraryrket

Johan Kants rektorspodd

I årtionden har riksdagspolitiker lyft fram hur viktigt läraryrket är och att man måste värna lärarkåren. Ändå har det blivit värre och värre för lärare när det gäller både arbetsbörda och ansvar. Trots höga rop om administrationshelvete och bristande nationella prov och urusel kursplan har ingenting hänt. Ingenting! I detta poddavsnitt samtalar jag med pedagogen och läsforskaren Bo Sundblad om nedmonteringen av läraryrket. Trevlig lyssning!

info_outline
Avsnitt 8: Utarmningen av läromedel i skolan show art Avsnitt 8: Utarmningen av läromedel i skolan

Johan Kants rektorspodd

Per Kornhall, ordförande för Läromedelsförfattarnas förening, skrev 5/4-21 en debattartikel i Dagens Nyheter (DN) där han synliggjorde den marginalisering som skett på läromedelsfronten. Tagen av artikelns innehåll bestämde jag mig för att kontakta Per Kornhall för att fråga honom ifall han hade tid för en pratstund om detta förfall. Till min glädje fick vi ett bra samtal över telefon. Verkligen skrämmande hur denna utveckling har skett i det tysta och inte uppmärksammats av någon debattör - inte heller jag har tagit upp denna fråga. För vem drabbar det? Egentligen alla...

info_outline
Avsnitt 7: Per Måhl om Skolverkets förslag till relativa betyg show art Avsnitt 7: Per Måhl om Skolverkets förslag till relativa betyg

Johan Kants rektorspodd

Det är intressant att Skolverkets tjänstemän så kategoriskt avfärdar Per Måhls inspel om Skolverkets förslag till nytt betygssystem. Jag menar, Per Måhl har ju varit sakkunnig i betygsberedningen, skrivit fyra böcker kring betyg och bedömning och otal artiklar. Per Måhl är verkligen expert och trots det avfärdas han. I det här poddavsnittut talar jag med Per Måhl angående hans artikel i Skola och Samhälle som rönte så stor debatt. Vi talar om stycke för stycke där Per får berätta om texten.

info_outline
Avsnitt 6: Fonologisk medvetenhet show art Avsnitt 6: Fonologisk medvetenhet

Johan Kants rektorspodd

Forskarna som hade myntat begreppet fonologisk medvetenhet; Usha Goswami, professor i neurologisk forskning med fokus på kognitiv utveckling, Camebridge University och Peter Bryant, professor i utvecklingspsykologi, Oxfort University hade kommit till en makalös upptäckt: ”Vi har tvingats komma till två obekväma slutsatser – obekväma, i alla fall, för författarna till en bok om fonologisk medvetenhet och läsning. Det första är att det finns mycket lite direkt evidens för att barn som lär sig läsa är beroende av relationen mellan bokstav och ljud.  Den andra att det finns...

info_outline
Avsnitt 5: Vad LUS är och inte är show art Avsnitt 5: Vad LUS är och inte är

Johan Kants rektorspodd

Läsutvecklingsschemat (LUS) är en baktalat instrument. Vad beror det på? Kanske var Bo Sundblad före sin tid eller också var det så att den genren som står för den naturvetenskapliga sättet att se på läsning har varit för starka och vunnit läskriget. Ni vet det läskrig som rådde mellan olika företrädare för vad läsningen var. I det här poddavsnittet kommer vi tala om vad LUS är och inte är. Trevlig lyssning!

info_outline
Avsnitt 4: Varför vill Skolverket införa relativa betyg? show art Avsnitt 4: Varför vill Skolverket införa relativa betyg?

Johan Kants rektorspodd

Den senaste tiden har det varit en stor snackis i skoldebatten om hur Skolverket på något sätt vill införa någon slags relativ bedömning. En person som reagerade på detta är betygsexperten Per Måhl som var gäst i Rektorspodden 24/2-21 (avsnitt 2). Men hur kan man förstå Skolverkets svar och deras vilja att återinföra någon form av relativ bedömning? Detta diskuterar jag med Bo Sundblad, betygsexpert och lektor i pedagogik, i akt och mening att komma bakom diskussionen och förstå vad det är som driver dessa människor. Trevlig lyssning!

info_outline
Avsnitt 3: Vad säger juristen om gangsterkriminalitet? show art Avsnitt 3: Vad säger juristen om gangsterkriminalitet?

Johan Kants rektorspodd

Under flera års tid har den allt grövre kriminaliteten som krupit längre ner i åldrarna diskuterats. Ungdomsgäng och nätverk. Gangsterkriminalitet och råhet. Vad göra? Fredrik Kärrholm, polis som en master i kriminologi, kom 2020 med en uppmärksammad bok där han ville se betydligt striktare lagstiftning mot dessa unga killar. Lasse Wierup, journalist och författare, har gjort en stor genomlysning av dessa nätverk. Men vad säger juristen? Anna har själv erfarenhet av vilka möjligheter dessa killar har redan från start och personligen har jag jobbat som lärare när ett...

info_outline
Avsnitt 2: Finns det betygsinflation? show art Avsnitt 2: Finns det betygsinflation?

Johan Kants rektorspodd

Per Måhl, betygsexpert och utbildningskonsult, har länge hävdat att det inte finns någon betygsinflation. Tvärt emot den rådande debatten hävdar Måhl med en dåres envishet att man inte helt tvärsäkert kan säga att det handlar om betygsinflation. I det här poddavsnittet får Per förklara hur han tänker om sina påståenden. Jag får också en möjlighet att personligen ge en känga åt det relativa betygssystemet.

info_outline
Avsnitt 1: Försteläraren som kom tillbaka show art Avsnitt 1: Försteläraren som kom tillbaka

Johan Kants rektorspodd

I många år bloggade jag och Helena von Schantz parallellt med våra egna bloggar. Hon befann sig i Norrköping och jag i Stockholm. Vi träffades och skrev en gemensam debattartikel om att återinföra studentexamen. Vi låg väldigt nära varandra när det gällde synen på kunskap, skolans uppdrag och vad lärarens uppdrag var. Sedan försvann Helena från debatten. Inte sedan 2016 har hon bloggat även om hennes läsvärda texter givetvis ligger kvar på nätet. Nu har jag återupptagit kontakten med Helena och i detta poddavsnitt berättar hon vad som hände 2016 och berättar även om...

info_outline
Avsnitt 30: Samspelet mellan lärare och elev show art Avsnitt 30: Samspelet mellan lärare och elev

Johan Kants rektorspodd

Vilken roll spelar samspelet mellan lärare och elev? En hel del skulle nog de flesta säga - men vad innebär det? Och hur kan det konkret se ut? I ett samtal med Bo Sundblad, läsforskare och pedagog, samtalar jag om detta samspel. Det blir en hel del stickspår, vilket det inte sälla blir under ett dynamiskt samtal.   Trevlig lyssning!

info_outline
 
More Episodes

Under många år har Sören Holdar varit inne på en rad forum och diskuterat skola och pedagogik. Så även på min blogg. Men kloka inlägg som byggt på hans egna kunskaper och erfarenheter har Sören många gånger lagt sitt perspektiv på det jag skrivit. Egna erfarenheter och exempel har gjort mina texter starkare och vid flera tillfällen har det jag skrivit blivit verifierat av Sören. Jo, så fungerar det och ja, det är också mina erfarenheter.

Jag tog kontakt med Sören redan i höstas (2019) och frågade om han ville vara gäst i min podd. Han tackade ja, men av olika anledningar kom annat emellan. Nu fick vi till ett möte i Sollentuna, inte ens Coronasmittan kunde sätta käppar i hjulet denna gång.

Men vad ska man tala om med en erfaren mellanstadiemajje? På något sätt behövs begränsningar och vi valde diagnoshysteri och betygssättning, ämnen som det skulle visa sig ha ett visst samband.

Sörens största idol är Skå-Gustav och poddgästen talar om det sociala arvet, ett uttryck som Skå-Gustav myntade. 

Det blev en väldigt trevlig pratstund och det kommer att finnas anledning att återvända till Sören för fler samtal i framtiden.

Trevlig lyssning!