Klankcast
De Amerikaans-Nederlandse Vanessa Lann vertelt over Night Passage, een nieuwe compositie speciaal voor het Nederlands Kamerorkest en glasorganist Rogier Kappers. Hoe maak je als componist gebruik van de unieke superkracht van elk instrument? Wat voor verrassingen voor de luisteraars kun je in een compositie verstoppen? Botte en Vanessa duiken in de geheimen van het vak.
info_outline 95. Masterworks - Carmina Burana van Carl OrffKlankcast
In Masterworks bespreken Kees en Botte per aflevering één groot muziekwerk. Deze keer is dat de Carmina Burana, een van de classics uit de klassieke muziek, met openingsdeel ‘O fortuna’ als absolute hit. Ga mee op ontdekkingstocht naar de oorsprong van dit meesterwerk: een handschrift met ruige en ondeugende middeleeuwse poëzie. Waar gaat de Carmina eigenlijk over?
info_outline 94. Rogier Kappers over zijn liefde voor het glasorgelKlankcast
Rogier Kappers speelt als solist mee bij het Nederlands Kamerorkest op een bijzonder instrument: het glasorgel. Onder andere in een wereldpremière voor kamerorkest en glas. Maar wat is een glasorgel? Hoe werkt het, wat kun je ermee? Ontdek het in deze Klankcast-aflevering! Én – spoiler-alert – Rogier nam een mini-glasorgel mee naar de studio. “Ik noem mezelf: de glazendraaier.”
info_outline 93. Masterworks - Stabat Mater van PergolesiKlankcast
Kees en Botte zijn terug! In Masterworks bespreken ze per aflevering één groot muziekwerk uit de klassieke muziek. Deze keer Stabat Mater, de zwanenzang van de jonggestorven Italiaanse schoenmakerszoon en componist Pergolesi. Met lekker veel muziekfragmenten nemen Kees en Botte je mee op reis naar het tijdperk van de hoogbarok. Waar gaat Stabat Mater eigenlijk over?
info_outline 92. In een orkest spelen was een droom die uitkwamKlankcast
Een nieuw seizoen, dus tijd voor een frisse KlankCast-aflevering. Tweede violist Eva de Vries is een van de jongste orkestleden van het Nederlands Philharmonisch. Ze praat met Botte over haar studie in Den Haag en Londen, de spannende orkestproeftijd, de inspirerende programma’s met Lorenzo Viotti, en over haar favoriete muziekstukken – van Korngolds Vioolconcert tot Earth, Wind & Fire.
info_outline 91. Zomerspecial: wat doen onze musici in de zomervakantie?Klankcast
Het seizoen zit erop. Maar onze musici zitten niet stil in de zomervakantie. Onder het genot van een cocktail met parasolletje bespreekt Botte de zomerplannen van vijf musici uit onze orkesten. Van muzikale kinderkampen, tot het eerste Pride-concert in Het Concertgebouw. En van luisteren naar de stilte in Engeland, tot een hangmat in Zweden. Inclusief: zomerse muzikale tips van de musici! Muziektip van Elke Elsen - Train Train van Safar Republique Muziektip van Odile Torenbeek - La bohème van Café des Chansons Muziektip van Odile Torenbeek - Aber du weisst den Weg...
info_outline 90. Masterworks - Symfonie nr. 5 van Gustav MahlerKlankcast
We gaan iets nieuws doen in Klankcast! In ‘Masterworks’ bespreekt Botte Jellema met musicoloog Kees Wisse per aflevering één groot muziekwerk uit de klassieke muziek. In deze eerste Masterworks is dat: Symfonie nr. 5 van Mahler. Aan de hand van lekker veel muziekfragmenten neemt Kees je mee in deze grootse symfonie over dood en leven – beroemd van de films Death in Venice en Tár.
info_outline 89. Componist Mathilde Wantenaar: van accordeon tot operaKlankcast
Mathilde Wantenaars gloednieuwe stuk ‘Serenade’ gaat op tour met het Nederlands Kamerorkest. Botte spreekt erover met de jonge componist. Over Mathildes muziek-zoldertje in Amsterdam-Oost, over de fysieke kant van componeren. Over creatief zijn onder tijdsdruk, en over de verrassende rol van de accordeon in Mathildes leven. Want zo veelzijdig als de accordeon is ook haar muziek.
info_outline 88. Antonín DvořákKlankcast
Hij componeerde onze sprankelende intromuziek en zit dus in elke Masterminds-aflevering. Nu krijgt hij eindelijk zijn eigen aflevering. Antonín Dvořák, een eenvoudige slagerszoon die pleitbezorger werd van de Tsjechische cultuur. De hele wereld heeft hij gezien en uiteindelijk belandde hij zelfs in de Nieuwe Wereld: New York. Maar zijn geliefde Tsjechië kon hij nooit loslaten. Diepgang met Dvořák!
info_outline 87. Welkom bij het Orkest: kinderen componeren voor symfonieorkestKlankcast
Bij de voorstelling Welkom bij het Orkest kunnen kinderen binnenkort zélf componeren voor een groot orkest. Botte spreekt erover met Sophie Graven van het educatieprogramma. Met componist Thomas van Dun, die de muzikale puzzelstukjes schreef waarmee de kinderen componeren. En met de kinderen zelf over hun composities: ‘daarna wordt het gewoon allemaal een heel grote explosie.’
info_outlineDe hedendaagse componist Krzysztof Penderecki groeide op in Polen, waar hij van dichtbij de Tweede Wereldoorlog meemaakte en later het strenge regime van Stalin. Kees en Botte verdiepen zich in de Poolse geschiedenis en vertellen hoe dit op zijn beurt de muziek van Penderecki beïnvloedde. Ook komen zijn iconische werken voorbij: van zijn avant-gardistische Threnody to the Victims of Hiroshima tot het religieuze Pools Requiem.