Klankcast
In Masterworks bespreken Kees en Botte per aflevering één groot muziekwerk. Deze keer is dat The Planets van de Britse componist Gustav Holst. Aan de hand van lekker veel muziekfragmenten duiken we in dit epische en geliefde werk dat een inspiratie was voor veel componisten na Holst, waaronder Hans Zimmer. Planeten, Griekse en Romeinse mythologie, astrologie, astronomie – het komt allemaal voorbij.
info_outlineKlankcast
Veertig jaar geleden werd het Nederlands Philharmonisch opgericht als fusie van het Amsterdams Philharmonisch Orkest, het Utrechts Symfonie Orkest en het Nederlands Kamerorkest. Dat jubileum vieren we met oudgedienden van het Nederlands Philharmonisch. Botte vraagt ze het hemd van het lijf. Hoe maak je van drie orkesten één? En welke rol had chef-dirigent Hartmut Haenchen bij het succesverhaal van het Nederlands Philharmonisch?
info_outlineKlankcast
De twintigste eeuwse Hongaarse componist Béla Bártok raakte gefascineerd door Oost-Europese volksmuziek en werd met zijn Roemeense Volksdansen en Concert voor Orkest wereldberoemd. Als geen ander stimuleerde hij de studie van muziek in een culturele context. Dat Bártok daarnaast een zeer begaafde pianist was laten Kees en Botte horen aan de hand van een sprekend fragment.
info_outlineKlankcast
Schrijver Bert Natter is een groot Bach-kenner, al noemt hij zichzelf liever Bach-liefhebber. Botte Jellema duikt met Bert in Bachs meesterwerk de Johannes-Passion. Minder bekend dan de Matthäus, maar bezig aan een heuse comeback. Wat zijn de aria’s waar je op moet letten? Waarin verschillen de Johannes en de Matthäus van elkaar? En – gewetensvraag! – welk werk heeft Berts voorkeur? Met veel audio-fragmenten! Playlist:
info_outlineKlankcast
In Masterworks bespreken Kees en Botte per aflevering één groot muziekwerk. Deze keer is dat Symfonie nr. 41 van Mozart, ook bekend als de Jupitersymfonie. Aan de hand van lekker veel muziekfragmenten praat Kees ons bij over de enigszins mysterieuze totstandkoming van deze ‘stevige’ symfonie – Mozarts laatste. Hoe komt de symfonie aan de bijnaam ‘Jupiter’? Wist Mozart dat het zijn laatste zou worden? Je hoort het in deze aflevering!
info_outlineKlankcast
“Het is opera, dus dan krijgen we groot en meeslepend.” Kees en Botte bespreken het leven en de muziek van de Italiaanse operacomponist Verdi. Op en top romanticus! Geboren in een eenvoudig herbergiersgezin in Noord-Italië, waar hij organist was in het dorpskerkje. Afgewezen door het Conservatorium Milaan dat naderhand naar hem werd vernoemd. Geëindigd als dé grote trots van een land dat wild is van opera: “de Grote Verdi”.
info_outlineKlankcast
In de Orkestacademie van het Nederlands Philharmonisch & Nederlands Kamerorkest doen jonge musici een jaar lang ervaring op in een orkest. Botte praat erover met Jonne den Hond, de coördinator van de Orkestacademie. En met twee academisten: cellist Thomas Zonderop en violist Nadia ten Kate. Hoe is het om mee te spelen in een professioneel orkest? En andersom: wat leren de orkesten van deze jonge, frisse academisten?
info_outlineKlankcast
Met de taart voor de honderdste aflevering nog op tafel denderen Kees en Botte door naar de vólgende honderd. Ze duiken in het Vioolconcert nr. 1 van Dmitri Sjostakovitsj – ‘Sjos’ voor vrienden. Met speciale aandacht voor de moeilijke én prachtige vioolsolo in het derde deel. Sjostakovitsj stopte zijn hart en ziel in dit werk. Maar in tijden van Sovjet-Unie-censuur kon het pas na Stalins dood in première. “Mijn hemel, wat een woest stuk is het eigenlijk!”
info_outlineKlankcast
Luister naar de 100e aflevering van Klankcast! Botte spreekt met de Iraanse componist Ramin Amin Tafreshi over zijn wereldpremière voor het Nederlands Philharmonisch: Confessions of the Mulberry Tree. Geïnspireerd door de poëzie van Baktash Abtin, een Iraanse dichter die in zijn strijd voor vrije expressie in de gevangenis belandde en overleed. Wat is de hartverscheurende boodschap van Ramins muziek? En wat zijn de getuigenissen van de moerbeiboom? Confessions of the Mulberry Tree van componist Ramin Amin Tafreshi is in opdracht geschreven van het Nederlands Philharmonisch met financiële...
info_outlineKlankcast
In deze Masterworks-aflevering staat de vlotte en vrolijke Symfonie nr. 59 van Joseph Haydn centraal, also known as de ‘Vuursymfonie’. Gecomponeerd in hooguit een week, in opdracht van de adellijke Esterhazy-familie waar Haydn huiscomponist was. Hoe komt het stuk aan zijn bijnaam? Wat is dat eigenlijk: een symfonie? En wat is de impact van Haydns werk, dat stamt uit de experimentele beginfase van het fenomeen ‘symfonie’?
info_outlineDe Duits-Britse componist George Friedrich Händel was Mozarts tijdgenoot. Gesteund door de keurvorst van Hannover, de latere King George I, verhuisde Händel naar Londen, waar hij zijn eerste zeer succesvolle opera Rinaldo schreef. Zijn operagezelschap The Royal Academy of Music was eveneens een groot succes: Händel werd geïnspireerd tot het schrijven van maar liefst 42 opera’s. In deze aflevering wordt overigens stilgestaan bij een curieus fenomeen van die tijd: de castraat. Jeugdige castratie werd in die tijd oogluikend toegestaan omdat die hoge sopraanstem zo geliefd was.