loader from loading.io

16. Butikschefernas diktatur

Kontext

Release Date: 02/22/2021

20. Vad gör ETC? show art 20. Vad gör ETC?

Kontext

I Kontexts redaktionspodd diskuterar vi det senaste inom politik, kultur och livet. I veckans lite sena sommaravsnitt pratar Silas Aliki, politisk redaktör, om den tillfälliga migrationslagen som under sommaren blivit permanent. Hanna Stenman, bildredaktör, dyker ner i bildjournalistiken som illustrerar okunskapen kring allt som rör trans. På samma tema frågar sig chefredaktör Mireya Echeverría Quezada vad som händer på tidningen ETC. 

info_outline
19. Förbjud villor show art 19. Förbjud villor

Kontext

I Kontexts redaktionspodd diskuterar vi det senaste inom politik, kultur och livet. I veckans avsnitt presenterar Elina Pahnke, politisk redaktör, några konkreta förslag mot sommar-sorgen som breder ut sig, och ett sommar-bingo med chans att vinna ett fint pris. Dessutom analyserar kulturredaktör Lizette Romero Niknami idén om “offerkoftan” som blivit ett vapen i maktens händer, inte minst nu under den pågående regeringskrisen. Programleder avsnittet gör chefredaktör Mireya Echeverría Quezada

info_outline
18. Ortens fåglar show art 18. Ortens fåglar

Kontext

I Kontexts redaktionspodd diskuterar vi det senaste inom politik, kultur och livet. Veckans avsnitt tar avstamp i mordet som skedde på öppen gata i Husby, den 31 maj i år. Chefredaktör Mireya Echeverría Quezada och SIlas Aliki, politisk redaktör, återberättar och reflekterar över händelseförloppet och responsen. Hur rapporterar om händelsen? Vad säger politikerna och polisen? Dessutom går tankarna till Järvaveckan, gangsterrap-debatten och militariseringen av förorten.

info_outline
Essä: Våra berättelser ska inte avbrytas show art Essä: Våra berättelser ska inte avbrytas

Kontext

I en essä om skrivandets villkor och begränsningar, pekar Kontext politiska redaktör Silas Aliki ut hur transpersoner gestaltas i litteraturen, kritikerkårens bristfälliga läsningar, och att ständigt bli läst genom sin kropp.

info_outline
Krönika: Transrörelsen kan upplösa nationalstatens gränser show art Krönika: Transrörelsen kan upplösa nationalstatens gränser

Kontext

Under en resa befinner sig plötsligt Kontexts politiska redaktör Silas Aliki i ett land som kriminaliserar homosexualitet, med ett pass och ett tillfälligt visum som visar olika könstillhörigheter. Hur hänger kontroller av könstillhörighet vid nationsgränser ihop med upplösningen av dem?

info_outline
Essä: Det våras för fängelsefeminismen show art Essä: Det våras för fängelsefeminismen

Kontext

När filmmogulen Harvey Weinstein dömdes för våldtäkt utbrast många feminister i glädje. Och när kulturprofilen dömdes firade stora delar av den feministiska rörelsen. Rättvisa hade skipats. Men vad är det egentligen som händer när progressiva röster börjar ropa efter mer statligt våld?

info_outline
17. Vilken mini-polis är du? show art 17. Vilken mini-polis är du?

Kontext

I Kontexts redaktionspodd diskuterar vi det senaste inom politik, kultur och livet. I veckans avsnitt fokuserar vi på polisen, med utgångspunkt i reportaget “Babak Karimi: Jag misshandlades av maskerad polis i mitt eget sovrum,” som Kontext publicerade den 1 mars. Vi frågar oss vad reportaget belyser och minns våra egna första möten med polisen. Medverkar i avsnittet gör Elina Pahnke, politisk redaktör, chefredaktör Mireya Echeverría Quezada och litteraturredaktör Judith Kiros.

info_outline
Reportage: Babak Karimi: Reportage: Babak Karimi: "Jag misshandlades av maskerad polis i mitt eget sovrum"

Kontext

Babak Karimis dag startar med att polisen misshandlar honom i hans eget sovrum. Den fortsätter i en cell där han nekas vård. När han får reda på vad han är anklagad för blir han chockad.

info_outline
16. Butikschefernas diktatur show art 16. Butikschefernas diktatur

Kontext

I Kontexts redaktionspodd diskuterar vi det senaste inom politik, kultur och livet. I veckans avsnitt diskuterar vi bland annat lagstiftning som slår neråt och vit liberal antirasism. Silas Aliki

info_outline
15. Påtänd 12-åring show art 15. Påtänd 12-åring

Kontext

I Kontexts redaktionspodd diskuterar vi det senaste inom politik, kultur och livet. I veckans avsnitt diskuterar vi bland annat gangsterrap-debatten, QAnon och erfarenheter av hatbrott. Judith Kiros skryter med sin okunskap om Skåne och förklarar vad Liv Strömquist missar om gangsterrapen. Silas Aliki har använt sig av den statliga bestraffningsmaskinen och är självkritisk till hur den hanterade det hela. Hanna Stenman efterlyser mer tanke bakom bildjournalistiken.

info_outline
 
More Episodes

Ny lagstiftning bekräftar: staten och kapitalet sitter i samma båt. Lyssna på veckans avsnitt!

I Kontexts redaktionspodd diskuterar vi det senaste inom politik, kultur och livet. I veckans avsnitt diskuterar vi bland annat lagstiftning som åter igen slår neråt och vit liberal antirasism. Silas Aliki, politisk redaktör, redogör för den nya lagen om tillträdesförbud till butik – vad blir konsekvenserna av butiksägarnas önske-lagstiftning? Dessutom pratar Samuel Girma om mångfalds-konsulten Robin DiAngelos bok Vit skörhet, som nyligen kom ut i svensk översättning, och poddredaktör Erik Gunnarsson funderar på skillnaden mellan olika slags hembesök. 

Glöm inte att prenumerera på våra podcasts – och bli gärna Patreon för att stötta Kontexts journalistik: https://www.patreon.com/join/kontext