loader from loading.io

16. Butikschefernas diktatur

Kontext

Release Date: 02/22/2021

Krönika: Transrörelsen kan upplösa nationalstatens gränser show art Krönika: Transrörelsen kan upplösa nationalstatens gränser

Kontext

Under en resa befinner sig plötsligt Kontexts politiska redaktör Silas Aliki i ett land som kriminaliserar homosexualitet, med ett pass och ett tillfälligt visum som visar olika könstillhörigheter. Hur hänger kontroller av könstillhörighet vid nationsgränser ihop med upplösningen av dem?

info_outline
Essä: Det våras för fängelsefeminismen show art Essä: Det våras för fängelsefeminismen

Kontext

När filmmogulen Harvey Weinstein dömdes för våldtäkt utbrast många feminister i glädje. Och när kulturprofilen dömdes firade stora delar av den feministiska rörelsen. Rättvisa hade skipats. Men vad är det egentligen som händer när progressiva röster börjar ropa efter mer statligt våld?

info_outline
17. Vilken mini-polis är du? show art 17. Vilken mini-polis är du?

Kontext

I Kontexts redaktionspodd diskuterar vi det senaste inom politik, kultur och livet. I veckans avsnitt fokuserar vi på polisen, med utgångspunkt i reportaget “Babak Karimi: Jag misshandlades av maskerad polis i mitt eget sovrum,” som Kontext publicerade den 1 mars. Vi frågar oss vad reportaget belyser och minns våra egna första möten med polisen. Medverkar i avsnittet gör Elina Pahnke, politisk redaktör, chefredaktör Mireya Echeverría Quezada och litteraturredaktör Judith Kiros.

info_outline
Reportage: Babak Karimi: Reportage: Babak Karimi: "Jag misshandlades av maskerad polis i mitt eget sovrum"

Kontext

Babak Karimis dag startar med att polisen misshandlar honom i hans eget sovrum. Den fortsätter i en cell där han nekas vård. När han får reda på vad han är anklagad för blir han chockad.

info_outline
16. Butikschefernas diktatur show art 16. Butikschefernas diktatur

Kontext

I Kontexts redaktionspodd diskuterar vi det senaste inom politik, kultur och livet. I veckans avsnitt diskuterar vi bland annat lagstiftning som slår neråt och vit liberal antirasism. Silas Aliki

info_outline
15. Påtänd 12-åring show art 15. Påtänd 12-åring

Kontext

I Kontexts redaktionspodd diskuterar vi det senaste inom politik, kultur och livet. I veckans avsnitt diskuterar vi bland annat gangsterrap-debatten, QAnon och erfarenheter av hatbrott. Judith Kiros skryter med sin okunskap om Skåne och förklarar vad Liv Strömquist missar om gangsterrapen. Silas Aliki har använt sig av den statliga bestraffningsmaskinen och är självkritisk till hur den hanterade det hela. Hanna Stenman efterlyser mer tanke bakom bildjournalistiken.

info_outline
14. Ringer in 2021 show art 14. Ringer in 2021

Kontext

Dags att summera corona-året som gått. Irene Svenonius, filmatiseringen av Cats eller #blackouttuesday-rutan – vad tar vi med oss in i 2021?

info_outline
Missommar med Judith Kiros show art Missommar med Judith Kiros

Kontext

Hur blev Judith Kiros "den enda svarta tjejen som kollade på engelsk folkdans med en cider i handen och ett saligt leende på läpparna"? I veckans missommar-prat berättar Kontexts litteraturredaktör om sitt misslyckade möte med den brittiska folkmusik-scenen.

info_outline
Missommar med My Palm show art Missommar med My Palm

Kontext

I Missommar med Kontext berättar olika personer om misslyckanden och uteblivna framgångssagor. I dagens avsnitt pratar serietecknaren My Palm om misslyckanden i sitt dejting-liv.

info_outline
Missommar med Nika Abiri show art Missommar med Nika Abiri

Kontext

I Missommar med Kontext berättar olika personer om misslyckanden och uteblivna framgångssagor. I dagens avsnitt pratar Nika Abiri om misslyckanden kopplat till vänskap, identitet och vrede.

info_outline
 
More Episodes

Ny lagstiftning bekräftar: staten och kapitalet sitter i samma båt. Lyssna på veckans avsnitt!

I Kontexts redaktionspodd diskuterar vi det senaste inom politik, kultur och livet. I veckans avsnitt diskuterar vi bland annat lagstiftning som åter igen slår neråt och vit liberal antirasism. Silas Aliki, politisk redaktör, redogör för den nya lagen om tillträdesförbud till butik – vad blir konsekvenserna av butiksägarnas önske-lagstiftning? Dessutom pratar Samuel Girma om mångfalds-konsulten Robin DiAngelos bok Vit skörhet, som nyligen kom ut i svensk översättning, och poddredaktör Erik Gunnarsson funderar på skillnaden mellan olika slags hembesök. 

Glöm inte att prenumerera på våra podcasts – och bli gärna Patreon för att stötta Kontexts journalistik: https://www.patreon.com/join/kontext