Kurage
Var kommer språket ifrån? Och vad kan skolan göra för att upprätthålla ett demokratiskt samhälle – där alla kan ta till sig information? Mats Myrberg är professor emeritus i specialpedagogik och årets mottagare av Ingvar Lundbergpriset. Efter drygt ett halvt sekel som forskare tar han sig nu an ny spännande forskning. Här samtalar han med Yukiko Duke om forskning, läskrig och om Ingvar Lundberg. .
info_outlineKurage
Hur inspirerar man unga till läsning? Och hur närmar man sig brännande frågor utan att skriva folk på näsan? Per Nilsson är en av Sveriges mest omtyckta, lästa och kritikerhyllade författare. Här möter han Yukiko Duke i ett samtal om sitt författarskap. Om hur önskan efter gemenskap kunde ge makten åt ondskan i 30-talets Tyskland. Och om vad är det som händer i hans hemstad Sölvesborg där Sverigedemokraterna förändrar samhället.
info_outlineKurage
En känslosam dystopisk berättelse eller precis det brutala uppvaknande vi alla behöver? Jonathan Jeppssons debutbok "Åtta steg mot avgrunden" lämnar ingen oberörd. Nu belönas den med Natur & Kulturs debattbokspris för en egensinnig resa i klimatfrågans djupaste mörker – där inte hopp, men kanske mod, kan skapa ljus igen. Journalisten Anna Gustafsson samtalar med Jonathan Jeppsson om katastrofer, falska förhoppningar och befriande insikter.
info_outlineKurage
Konsten som en förlösande förvandling – en mask där man kan säga sanningen. Charlotte Gyllenhammar tilldelas Natur och Kulturs kulturpris för att hon förmår oss att lyfta blicken, byta perspektiv och reflektera över stort och smått. Här möter hon Karin Tengby i ett samtal om sin konst – om inspiration, att falla och om rädslan för kidnappning.
info_outlineKurage
”Vi har inte en klimatkris, vi har en planetär kris!” säger Johan Rockström, professor i miljövetenskap. Han poängterar att vi måste förstå helheten för att kunna tackla de utmaningar vi står inför. Han tilldelas Natur & Kulturs populärvetenskapliga pris för sin starka röst i klimatfrågan och för att han lyckas nå ut med sina djupa tvärvetenskapliga insikter. Här möter han Eva Krutmeijer i ett hoppfullt samtal om natur, kultur och vägen framåt.
info_outlineKurage
"Allt långsiktigt, hållbart arbete måste vara förankrat i de boendes behov och önskemål." Så säger Nicolas Lunabba, verksamhetsansvarig för organisationen Helamalmö, som med hjälp av socialt arbete och opinionsbildning vill höja självkänslan för boende i socioekonomiskt utsatta områden. Men hur fungerar det i praktiken och vilka utmaningar stöter de på? Och vilken roll spelar deras satsning på aktiviteter, böcker och högskoleutbildning? Och varför kallar de sig för "familjen"?
info_outlineKurage
”Lita inte på din magkänsla. Räkna!” Den uppmaningen har Ellen Tejle, verksamhetschef på mediehuset Fanzingo, till alla som vill jobba med jämställdhet och mångfald. För utan att faktiskt veta hur det ser ut med representationen går det heller inte att förändra. Här möter hon stiftelsen Natur & Kulturs Karin Tengby i ett samtal om att lyfta nya perspektiv och röster, om Fanzingos arbete med unga och om hur det kommer sig att hon utsetts till en av världens mest inflytelserika och inspirer
info_outlineKurage
Hemliga möten, gömda dokument, rädda källor och politiker som vägrar att uttala sig. När journalisterna Anna Gustafsson och Lisa Röstlund började rota i omorganisationen av Nya Karolinska trädde de in i en värld fylld av makt, pengar och konsulter. De tilldelas Natur & Kulturs debattbokspris för ”Konsulterna – kampen om Karolinska”, för ett vidsträckt och bråddjupt grävarbete. Här möter de förra årets pristagare Lars Berge, i ett samtal om arbetet med boken och dess innehåll.
info_outlineKurage
Vilken roll spelar skolbiblioteken och skolbibliotekarien för elevers lärande? Och vad betyder biblioteken för demokratin? Cilla Dalén är en prisad och erfaren skolbibliotekarie som nu belönas med Ingvar Lundbergpriset för sitt engagerade och läsfrämjande arbete.
info_outlineKurage
Vad är svenskt? Vad och vilka har rätten att forma vårt kulturarv? Hur känner vi igen spöken och vad har vi att lära av vår historia? Det är frågor som historikern och folkbildaren Maja Hagerman ägnat mycket tid åt att utforska. Nu tilldelas hon Natur & kulturs populärvetenskapliga pris för att hon har en unik förmåga att berätta levande och begripligt om brännande frågor ur det förgångna och i nutiden.
info_outlineNatur & Kulturs debattbokspris 2019 tilldelas Vargattacken, om incidenten på Kolmården 2012 då en vargskötare miste livet. Lars Berge tecknar bilden av en arbetsplats som gradvis börjar se på vargen som någonting annat än ett rovdjur - ett djur som kan domesticeras, tämjas och existera i harmoni med människan. Resultatet av denna idealisering blir katastrofalt. Samtal från prisutdelningen i Almedalen med Lars Berge, Helena Granström och Staffan Widstrand. Moderator: Andreas Ekström