loader from loading.io

Avsnitt 23 - 1990-99 - Från bankkris till Ace of Base

Lite Passé - en podd om historia

Release Date: 06/01/2015

Samhället och de bråkiga flickorna show art Samhället och de bråkiga flickorna

Lite Passé - en podd om historia

Lite Passé begav sig till Feministisk festival i Malmö för ett livesänt samtal med historikern Bolette Frydendahl Larsen om livet på danska uppfostringsanstalter för unga tjejer under 1900-talets första hälft. Varför ansågs flickorna i behov av vård och uppfostran och hur hanterade de mötet med dessa institutioner? Ett samtal om genus, historia och att vara på kant med samhällets förväntningar. Intervjun spelades in inför publik

info_outline
Lite Passé # 33 - Intervju med Karin Bojs  show art Lite Passé # 33 - Intervju med Karin Bojs

Lite Passé - en podd om historia

Lite Passé har träffat författaren Karin Bojs, som skrivit storsäljande böcker om människans historia med utgångspunkt i aktuell DNA-forskning och genetik. Hur kan naturvetenskapliga perspektiv bidra till historisk kunskap? Och vad är hemligheten bakom en riktigt läsvärd bok? Intervju från historikermötet i Sundsvall 2017.

info_outline
Avsnitt 32 - Mode, reform eller revolution?  show art Avsnitt 32 - Mode, reform eller revolution?

Lite Passé - en podd om historia

Vilken roll spelar det hur vi klär oss? Vad kan kläder och berättelser om kläder säga oss om hur livet varit under tidigare epoker? Vi möter historikern Henric Bagerius för att tala om dräktreform, reformdräkter och moderevolutioner i detta sommaravsnitt av Lite passé som liksom tidigare avsnitt spelades in på svenska historikermötet i Sundsvall. 

info_outline
Avsnitt 31 - Nystart och historikermöte show art Avsnitt 31 - Nystart och historikermöte

Lite Passé - en podd om historia

Lite Passé är tillbaka igen efter ett uppehåll. I detta avsnitt ger vi en liten uppdatering av läget och rapporterar från det svenska historikermötet 2017 som gick av stapeln i Sundsvall. Vilka trender kan vi se och vad håller historiker på med nuförtiden? 

info_outline
Avsnitt 30: Pilsnerfilm och hembiträden show art Avsnitt 30: Pilsnerfilm och hembiträden

Lite Passé - en podd om historia

Hur kan historiker använda spelfilm som en källa till det förflutna? Björn och Kristoffer talar med Ulrika Holgersson, docent i historia vid Lunds universitet, om hembiträden i svensk spelfilm under 1930- och 1940-talen. Vilka roller spelade de i "pilsnerfilmen" och vad säger de om samhällsförändringen vid denna tid? Ett samtal om kön, klass och film.

info_outline
Avsnitt 29 - Den moderna adeln show art Avsnitt 29 - Den moderna adeln

Lite Passé - en podd om historia

I avsnitt 29 talar Emma och Kristoffer med Magnus Bergman

info_outline
Avsnitt 28: Tid, historia och rättvisa show art Avsnitt 28: Tid, historia och rättvisa

Lite Passé - en podd om historia

Läker tiden alla sår? Hur ska samhället och historievetenskapen förhålla sig till orättvisor och kränkningar som begåtts i det förflutna? I vårt sista avsnitt på temat "tid" talar vi med historikern Malin Arvidsson om skuldfrågor, gottgörelse och rättvisa - särskilt i fråga om tvångssteriliseringar och vanvård av barn.

info_outline
Avsnitt 27 - Framtiden  show art Avsnitt 27 - Framtiden

Lite Passé - en podd om historia

I årets sista Lite Passé samtalar vi med idéhistorikern Thomas Kaiserfeld. Vi lämnar det förflutna och rör oss in i framtiden! Vilken relation har det förflutna till framtiden och hur långt fram kan vi egentligen planera? 

info_outline
Avsnitt 26: Att återskapa det förflutna  show art Avsnitt 26: Att återskapa det förflutna

Lite Passé - en podd om historia

Våra samtal om tid fortsätter med en diskussion om historiskt återskapande och identitet. Vad är det som får människor att vilja återuppleva en svunnen tid? Hur förmedlar vi historia när vi försöker återskapa det förflutna? Vi talar med historikerna Stefan Nyzell och Robin Ekelund om rörelser bort från nuet inom två helt olika fält:  historiska reenactments och modskultur. Har de något gemensamt?

info_outline
Avsnitt 25 - Queer tid  show art Avsnitt 25 - Queer tid

Lite Passé - en podd om historia

Emma och Kristoffer träffar genusvetaren Kristina Fjelkestam för att diskutera alternativa sätt att tänka kring tid.  Går det att bryta med idén om livets uppdelning i faser, eller med den linjära tiden och dess koppling till begrepp som civilisation? Vilka maktaspekter ryms i den dominerande tidsuppfattningen och vad är egentligen Queer tid?  

info_outline
 
More Episodes

I säsongens tionde och sista avsnitt sätter vi punkt för vår resa genom 1900-talet med ett samtal om musikens förändrade villkor. Med bankkrisen och Sveriges inträde i EU som fond talar vi om det svenska musikundret, cd-skivans hegemoni och världen före fildelning. Vår ciceron är historikern Rasmus Fleischer.