Makropodd
Erik Meyersson analyserar senaste veckornas konflikt mellan kärnvapenmakterna Indien och Pakistan. Tre viktiga lärdomar utkristalliserar sig i vår analys. Och slutsatsen är att risken för krig, trots vapenvilan, inte är riktigt avvärjd än.
info_outlineMakropodd
SEB:s ekonomer har reviderat sina tillväxtprognoser, särskilt för USA, till följd av tullar och annan osäkerhet i den globala ekonomin. Men allt är inte mörker och såväl Sverige som Europa i övrigt klarar sig relativt bra. Hör chefsekonom Jens Magnusson samtala med prognoschef Daniel Bergvall om den nya utgåvan av bankens konjunkturrapport Nordic Outlook.
info_outlineMakropodd
Den vårbudget som regeringen presenterat var snålare än SEB:s ekonomer hade räknat med. De tror att den kommande höstbudgeten kan bli mer frikostig, och så är det stora framtida utgifter som hamnar utanför budgeten och drar upp statsskulden. Hör chefsekonom Jens Magnusson samtala med sina expertkollegor Daniel Bergvall och Olle Holmgren i detta avsnitt av Makropodd från SEB.
info_outlineMakropodd
USA:s president Donald Trump lanserade ett paket med tullar 2 april. Det får stor betydelse för världshandeln, men drabbar länder och regioner olika. Chefsekonom Jens Magnusson får besök i studion av USA-experten Elisabet Kopelman och makrostrategen Gustav Helgesson för att diskutera saken och spå om framtiden.
info_outlineMakropodd
Vill USA försvaga dollarn för att locka tillbaka tillverkningsindustrin och även sänka kostnaderna för den enorma statsskulden? Det kallas the Mar-a-Lago accord och även om Trump-administrationen inte omfamnat idéerna spekuleras det vilt. I veckans avsnitt analyserar Gustav Helgesson idéernas bärkraft – och tillåter sig att spä på idékarusellen.
info_outlineMakropodd
Det är ingen lätt sits den svenska centralbanken sitter i inför räntebeskedet den 20 mars – svensk ekonomi är svag, arbetslösheten hög och samtidigt verkar inflationen göra comeback. Chefsekonom Jens Magnusson och riksbankskännarna Amanda Sundström och Olle Holmgren gräver djupare i hur spelplanen ser ut, och varför räntan kommer att hållas oförändrad.
info_outlineMakropodd
Senaste veckans USA-utspel sägs skapa förändringar av den regelbaserade världsordningen, världsekonomin och frihandeln. Samtidigt går kronan upp, aktiemarknaderna rör sig till synes irrationellt och tullar sätts i verket – för att sedan delvis dras tillbaka. Hur påverkar det som sker Sverige, Europa och världen? Chefsekonom Jens Magnusson diskuterar med SEB:s USA-ekonom Elisabet Kopelman, euroekonom Pia Fromlet och ränteexpert Amanda Sundström.
info_outlineMakropodd
De allra största amerikanska tech-bolagens kurser har gått ned på börsen senaste månaderna. Är det en tillfällig rekyl eller ser vi ett skifte i de högt värderade teknikbolagen? Vad betyder kinesiska överraskningar som Deepseek? Och vad har Europa att komma med på AI-området? Frågorna är många när chefsekonom Jens Magnusson diskuterar med seniorekonom Johan Javeus och Alexander Winberg, portföljförvaltare på SEB:s fondbolag med inriktning mot AI och tech.
info_outlineMakropodd
SEB:s Gustav Helgesson tittar närmare på vad som ligger bakom Donald Trumps och finansminister Scott Bessents ekonomiska politk. Finns det en plan? Vilka beståndsdelar har den, i så fall? Och vad har den för förutsättningar att lyckas?
info_outlineMakropodd
Tyskland går till val 23 februari. Den nya regeringen kommer att behöva hantera både konjunkturella och strukturella problem för att vända den ekonomiska nedgången. Politiska reformer och investeringar kommer att vara avgörande. Chefsekonom Jens Magnusson diskuterar läget i landet tillsammans med Europaekonomen Pia Fromlet.
info_outlineUSA:s ekonomi tuffar på och att Fed rivstartat sänkningscykeln minskar riskerna för en recession. Så kallade mjuklandningar, där centralbanken får bukt med inflationen utan att arbetslösheten skjuter i höjden, är ovanliga. Det finns skäl att tro att det är annorlunda den här gången. Men det kan dröja innan vi får facit, enligt veckans krönikör USA-ekonomen Elisabet Kopelman.