loader from loading.io

Trä och trumpet

Materialperspektivet

Release Date: 09/23/2022

Den växande skogens värde show art Den växande skogens värde

Materialperspektivet

Materialperspektivet gästas av Erik Ottosson, VD på och grundare av Eken Financing. Samtalet kretsar kring skogens potential som kolsänka, genom förändrade avverkningscykler, och de ekonomiska och tekniska lösningar som möjliggör en hållbar transformation. Vilka incitament finns och vilka kan man skapa för skogsindustrin och andra industrier för att låta skogen växa längre? Hur påverkar nuvarande och kommande lagstiftning? Hur stor skogsareal behöver stå på tillväxt för att göra Volvo klimatneutrala? Många komplexa frågor adresseras i detta avsnitt!

info_outline
Leve leran! show art Leve leran!

Materialperspektivet

Lera är lätt att underskatta, men det är ett material med både en lång historia och framtiden för sig. Johan Jönsson från White Arkitekter jobbar med lera och deltar i Materialperspektivet för ett samtal om det. På vilka sätt bygger man med lera nu? Hur är dess brandbeständighet och hur används lera i förvaring av kärnbränsle? Vilka är de framtida möjligheterna?   

info_outline
Quantum computers show art Quantum computers

Materialperspektivet

The Material Perspective meets Heike Riel, Head of Science & Technology and Lead of IBM Research Quantum Europe in a fascinating conversation about quantum computers and nanotechnology.  What does quantum sound like? How can we understand quantum computing and what does the future look like? What is a qbit and what type of materials allow for zeros and ones to coexist? 

info_outline
Chips and silicon show art Chips and silicon

Materialperspektivet

This episode of the Material perspective was recorded live at the Euron Nano Forum in Lund, 2023. We are joined by Jörg Hübner, professor at DTU, and expert in nanotechnology for a conversation centered around chips and their production. What does the future hold for chip production and research? What are the challenges on a global and local scale? And is silicon the best suited material?

info_outline
Material som inte finns show art Material som inte finns

Materialperspektivet

Man brukar säga att det bara är fantasin som sätter gränserna. Fantasi finns det gott om här i världen och många kreatörer inom fiktionen fantiserar gärna om material med olika mer eller mindre fantastiska egenskaper. Hur kan fiktionen ge inspiration till forskningen och tvärt om? Vilka material önskar vi skulle finnas? Ser vi några trender i de material som författare fabulerar fram? Materialperspektivet diskuterar detta med Anna Davour, som är vetenskapsjournalist, fysiker och SciFi-entusiast.

info_outline
Recirkulerade resurser i material och affärer show art Recirkulerade resurser i material och affärer

Materialperspektivet

Resurserna finns därute, men de behöver hjälp att hitta rätt. Cecilia Tall leder det strategiska innovationsprogrammet Re:Source, som finansierar både utveckling av tekniker och affärssystem för recirkulering och återanvändning av material.  Vilka trender ser man i det här arbetet och hur går det? Cecilia har svaren!

info_outline
Mot ett hållbart resursutnyttjande - ett samtal med Anders Wijkman show art Mot ett hållbart resursutnyttjande - ett samtal med Anders Wijkman

Materialperspektivet

Anders Wijkman gästar materialperspektivet för ett samtal om de stora frågorna: om hållbarhet, om material och klimatavtryck. Anders är, bland mycket annat, representant i FN:s resurspanel - en panel som han förutspår kommer bli lika viktig som IPCC framöver. Hur kan naturresursutnyttjandet bli hållbart? Vad ska vi göra? Hur ska vi göra det? Anders har många intressanta tankar och idéer om det!  

info_outline
Hur mycket material ger ett kilo koldioxid? show art Hur mycket material ger ett kilo koldioxid?

Materialperspektivet

Materialperspektivet möter Kristoffer Lundholm och Emma Olbers, som båda jobbar med design och hållbarhetsfrågor. Utgångspunkten för samtalet är det verk som Emma nyligen visat upp på Möbelmässan (med stöd från Kristoffers organisation SALLY, på Doberman) som vill tydliggöra koldioxidförbrukningen i produktionen av olika material, genom att visa upp hur mycket material ett kilo koldioxid räcker till. Hur kan vi uppnå en hållbar möbelproduktion genom smart design och genomtänkta materialval? It's now or never!

info_outline
Framtidens material - studenternas perspektiv show art Framtidens material - studenternas perspektiv

Materialperspektivet

Vi gästas av Filip och Rebecka som just nu gör sina examensarbeten i kemi, på KTH, respktive industridesign, på konstfack.  Hur ser framtidens materialanvändande ut ur studenternas perspektiv? På vilka sätt kan vi betrakta papper på nya och intressanta sätt? Hur hårt är ett strutsägg och vad händer om vi blandar äggskal med material från havet?

info_outline
Vad gör skogsnäringen de kommande åren? show art Vad gör skogsnäringen de kommande åren?

Materialperspektivet

Torgny Persson, forskningsdirektör på Skogsindustrierna, dyker upp i studion för ett samtal med avstamp i Skogsnäringens forskningsagenda för ett cirkulärt och biobaserat samhälle som nyligen har presenterats. Vad innehåller agendan egentligen och vad vill den? Vilket avtryck lämnar den på industri och materialproduktion och hållbarhetsarbete i Sverige? Och hur skiljer sig denna forskningsagenda från de fyra tidigare forskningsagendor som satts upp av Skogsnäringen?

info_outline
 
More Episodes

Materialperspektivet sänder live  från Trä & teknik-mässan i Göteborg. Med i sutdion är Tomas Alsmarker, forsknings- och innovationschef på Svenskt trä. Tomas berättar om allt spännande som pågår i träområdet, särskilt kring bygg och konstruktion och sågade trävaror. Och Miles Davis.