loader from loading.io

Avsnitt 3: Våld

Rädda Barnen Dokumentär

Release Date: 04/27/2015

#11 Jemen – kriget mot barnen och den svenska vapenexporten show art #11 Jemen – kriget mot barnen och den svenska vapenexporten

Rädda Barnen Dokumentär

”Jag grät varje natt för att jag skulle föda mitt barn, mitt första, in i det här kaoset”

info_outline
#10 Flickor på flykt i södra Afrika – Rädda Barnen Dokumentär show art #10 Flickor på flykt i södra Afrika – Rädda Barnen Dokumentär

Rädda Barnen Dokumentär

“Det är inte lätt att vara tjej. Män försöker utnyttja dig, när du egentligen behöver hjälp” Rosine, 18 år från Kongo.

info_outline
#9 Nedstängd värld – så drabbas barnen av Corona show art #9 Nedstängd värld – så drabbas barnen av Corona

Rädda Barnen Dokumentär

Över hela världen har pandemin vänt upp och ner på barns liv. I det här avsnittet av Rädda Barnen Dokumentär hör vi deras egna berättelser. Följ med till norra Colombia där inget längre är sig likt i 15-åriga Marias liv, och vidare till krigets Afghanistan där vaccinationer stoppats och matbrist hotar. Hör 16-åriga Vusi i Sydafrika berätta om hur en stenhård lock down gjort en redan svår situation omöjlig och hur en ung rappare i Delhis slum väcker hopp med sina låtar.

info_outline
#8 Familjerna som splittras - om Sveriges nya migrationspolitik show art #8 Familjerna som splittras - om Sveriges nya migrationspolitik

Rädda Barnen Dokumentär

Yordanos drömde om ett liv i frihet, för sig själv och sina barn. Efter flykten från förtryckets Eritrea kom hon till Sverige 2015. Barnen var kvar i hemlandet och nu hoppades hon att de skulle leva tillsammans i Sverige. Så blev det inte. Sedan 2016 har Sverige haft en tillfällig migrationslagstiftning som ligger på EU:s miniminivå som har försvårat att splittrade familjer kan återförenas i Sverige. I det här avsnittet möter du familjerna som drabbats.

info_outline
#7 Livet efter naturkatastrofen – om cyklonerna i Moçambique show art #7 Livet efter naturkatastrofen – om cyklonerna i Moçambique

Rädda Barnen Dokumentär

Cyklonerna som slog till mot Moçambique 2019 skövlade allt i sin väg. Kvar var sönderslagna byar och raserade skolor. I det här avsnittet av Rädda Barnen Dokumentär hör du barnen som överlevde, klimatforskare om framtiden och hur ett samhälle går vidare efter en naturkatastrof.

info_outline
#6 Kim – livet som ung hbtq i Sydafrika show art #6 Kim – livet som ung hbtq i Sydafrika

Rädda Barnen Dokumentär

Våld och diskriminering är vardag för unga hbtq-personer i Sydafrika. Men 17-åriga Kim har bestämt sig – ingen ska berätta för henne hur hon ska leva sitt liv. I det här avsnittet av Rädda Barnen Dokumentär följer vi Kim från Johannesburg under ett år. Från att hon bestämmer sig att för första gången gå på Prideparaden i Johannesburg till att hon möter sitt livs kärlek, Surprise. Men att leva öppet är en ständig kamp mot fördomar och hot om våld.  

info_outline
IS och de svenska barnen i Syrien del 1 show art IS och de svenska barnen i Syrien del 1

Rädda Barnen Dokumentär

För Patricio Galvez blev mardrömmen verklighet. En dag anslöt sig hans dotter och hennes man till terrorsekten IS, och de tog med sina barn till krigets Syrien. För Patricio blev det början på en lång och svår kamp för att rädda sina barnbarn från krigets helvete. Hör också Ola Mattson, programchef Rädda Barnen, om varför den svenska regeringen inte agerat för att få hem barnen fast andra länder visat att det är möjligt.  

info_outline
IS och de svenska barnen i Syrien del 2 show art IS och de svenska barnen i Syrien del 2

Rädda Barnen Dokumentär

Ett av Ahmeds barnbarn frös ihjäl i lägret Al-Hol i norra Syrien. I en förort till Stockholm väntar han nu tillsammans med sin fru på att de barnbarn som fortfarande lever ska komma hem till Sverige. Men inget händer. I Angered har socialarbetaren Bettan Byvald länge arbetat mot radikalisering och i sitt arbete möter hon släktingar till dem som åkt till Syrien. För henne finns bara en väg framåt: ”Det här är barn som varit på den värsta platsen på jorden, och då ska vi ta hand om dem på ett bra sätt”.

info_outline
#4 Klimatkrisen – Kenya: I hopp om en droppe regn show art #4 Klimatkrisen – Kenya: I hopp om en droppe regn

Rädda Barnen Dokumentär

Klimatförändringarna har de senaste decennierna gått fort. I Turkana i nordvästra Kenya har det inte regnat ordentligt på över ett år. Torkan slår mot alla i samhället, men de som drabbas allra värst är barnen. I det första av två avsnitt om klimatkrisen och dess konsekvenser för barn hör du mammor berätta om hur det är att bland andra 15-åriga Josef. När familjens djur började dö av torkan lämnade syskonen byn för att ta sig och boskapen till gränsen norrut med hopp om att hitta vatten, bete och ett bättre liv.  

info_outline
#5 Klimatkrisen – Etiopien: Flykten från torkan show art #5 Klimatkrisen – Etiopien: Flykten från torkan

Rädda Barnen Dokumentär

I Etiopien har över en halv miljon människor tvingats lämna sina hem i klimatförändringarnas spår. På grund av torkan har enorma flyktingläger har vuxit fram, fyllda av familjer som alla förlorat sitt boende, boskap och sina försörjningsmöjligheter. I det andra och sista avsnittet om klimatkrisen och dess konsekvenser för barn hör du om barnen som är fast i flyktinglägrets limbo. Och hur migration blivit familjernas enda alternativ i hopp om ett bättre liv.

info_outline
 
More Episodes

När barn blir slagna i hemmet, hur agerar samhället då? I det här avsnittet pratar vi om våldsutsatta barn och Barnahus.