loader from loading.io

Avsnitt 3: Våld

Rädda Barnen Dokumentär

Release Date: 04/27/2015

IS och de svenska barnen i Syrien del 2 show art IS och de svenska barnen i Syrien del 2

Rädda Barnen Dokumentär

Ett av Ahmeds barnbarn frös ihjäl i lägret Al-Hol i norra Syrien. I en förort till Stockholm väntar han nu tillsammans med sin fru på att de barnbarn som fortfarande lever ska komma hem till Sverige. Men inget händer. I Angered har socialarbetaren Bettan Byvald länge arbetat mot radikalisering och i sitt arbete möter hon släktingar till dem som åkt till Syrien. För henne finns bara en väg framåt: ”Det här är barn som varit på den värsta platsen på jorden, och då ska vi ta hand om dem på ett bra sätt”.

info_outline
IS och de svenska barnen i Syrien del 1 show art IS och de svenska barnen i Syrien del 1

Rädda Barnen Dokumentär

För Patricio Galvez blev mardrömmen verklighet. En dag anslöt sig hans dotter och hennes man till terrorsekten IS, och de tog med sina barn till krigets Syrien. För Patricio blev det början på en lång och svår kamp för att rädda sina barnbarn från krigets helvete. Hör också Ola Mattson, programchef Rädda Barnen, om varför den svenska regeringen inte agerat för att få hem barnen fast andra länder visat att det är möjligt.  

info_outline
#4 Klimatkrisen – Kenya: I hopp om en droppe regn show art #4 Klimatkrisen – Kenya: I hopp om en droppe regn

Rädda Barnen Dokumentär

Klimatförändringarna har de senaste decennierna gått fort. I Turkana i nordvästra Kenya har det inte regnat ordentligt på över ett år. Torkan slår mot alla i samhället, men de som drabbas allra värst är barnen. I det första av två avsnitt om klimatkrisen och dess konsekvenser för barn hör du mammor berätta om hur det är att bland andra 15-åriga Josef. När familjens djur började dö av torkan lämnade syskonen byn för att ta sig och boskapen till gränsen norrut med hopp om att hitta vatten, bete och ett bättre liv.  

info_outline
#5 Klimatkrisen – Etiopien: Flykten från torkan show art #5 Klimatkrisen – Etiopien: Flykten från torkan

Rädda Barnen Dokumentär

I Etiopien har över en halv miljon människor tvingats lämna sina hem i klimatförändringarnas spår. På grund av torkan har enorma flyktingläger har vuxit fram, fyllda av familjer som alla förlorat sitt boende, boskap och sina försörjningsmöjligheter. I det andra och sista avsnittet om klimatkrisen och dess konsekvenser för barn hör du om barnen som är fast i flyktinglägrets limbo. Och hur migration blivit familjernas enda alternativ i hopp om ett bättre liv.

info_outline
#3 USA - Stängda gränser och deportation  show art #3 USA - Stängda gränser och deportation

Rädda Barnen Dokumentär

Våren 2018 spreds nyheten om att närmare 2000 barn separerats från sina föräldrar vid gränsen mellan USA och México. Katery från Honduras är en av dem. Som 13-åring skildes hon från sin pappa och placerades ensam i flyktingförvaret ”hundrastgården”. De flesta unga som lyckas ta sig över gränsen till USA deporteras snabbt, en av dem som lyckats stanna är Madeleine Gomez. Men fortfarande efter åtta år i Houston kämpar hon för att hålla drömmen vid liv, i ett land där migrationspolitiken slår allt hårdare mot barn och ungdomar från Centralamerika. 

info_outline
#2 Guatemala - Drömmen om ett bättre liv show art #2 Guatemala - Drömmen om ett bättre liv

Rädda Barnen Dokumentär

Fattigdom och brist på möjligheter gör att tiotusentals ungdomar lämnar Guatemala varje år. Drömmen är att starta ett nytt liv i USA, men resan dit är fylld av risker. I andra avsnittet om unga på flykt i Centralamerika hör du bland andra Luis Carranza Cruz berätta om sitt försök att ta sig genom México på tåget La Bestia, en resa som förvandlades till en mardröm och som kom att förändra hans liv för alltid.

info_outline
#1 El Salvador – Att fly för sitt liv show art #1 El Salvador – Att fly för sitt liv

Rädda Barnen Dokumentär

El Salvador är ett av världens farligaste länder, där ett brutalt gängvåld tvingar unga människor på flykt. Målet är USA, men alla kommer inte så långt. I första avsnittet om unga på flykt i Centralamerika hör du bland andra 17-åriga Elisabeth som försökte ta sig till USA efter hon hotats med kidnappning, och Brian som gick med i gänget MS 13 som ett sätt att försvara sig.

info_outline
Avsnitt 10: På lika villkor show art Avsnitt 10: På lika villkor

Rädda Barnen Dokumentär

Ämnet för det här avsnittet är psykisk ohälsa bland barn kopplat till vilka uppväxtvillkor barnet har. De ekonomiska och sociala förutsättningarna barn har under uppväxten har ett väldigt starkt samband med hur det kommer se ut senare i livet. Till exempel vet man att barn som växer upp i en resurssvag miljö kommer att vara sjukare än barn som växer upp i en välbärgad miljö.

info_outline
Avsnitt 9: Sexuella övergrepp show art Avsnitt 9: Sexuella övergrepp

Rädda Barnen Dokumentär

Det här avsnittet handlar om sexuella övergrepp på barn. Det är ett tabubelagt ämne och därför låter många bli att prata om det. Många barn som drabbats säger också att ”det var ingen som frågade mig”.

info_outline
Avsnitt 8: Traumabehandling show art Avsnitt 8: Traumabehandling

Rädda Barnen Dokumentär

Vad är egentligen ett trauma? Hur kan man märka att ett barn är traumatiserat? I det här avsnittet pratar vi om barn som varit med om olika sorters trauman och vilken behandling de ska få.

info_outline
 
More Episodes

När barn blir slagna i hemmet, hur agerar samhället då? I det här avsnittet pratar vi om våldsutsatta barn och Barnahus.