loader from loading.io

Klimaforsker Siri Eriksen om robust utvikling

NMBU-podden

Release Date: 03/03/2022

Naturforvaltning - hvor mye trenger vi det? show art Naturforvaltning - hvor mye trenger vi det?

NMBU-podden

Naturen klarer seg fint på egen hånd, den. Men forvaltning er nødvendig for å styre vår egen - altså menneskers - bruk av naturen. Her er en podkast med to av dem som forsker på alle de mange organismene i naturen og underviser framtidens forvaltere. Olav Hjeljord og Katrine Eldegard er to av NMBUs engasjerte professorer. De er begge knyttet til fakultet for miljøvitenskap og naturforvaltning (MINA). Naturforvaltning ved NMBU fyller 50 år i år! Det har vært en suksess, og her kan du høre mer om hva disse to fagfolkene anbefaler for framtiden. Og - veldig snart skal verdens ledere...

info_outline
Hvor alvorlig er egentlig naturkrisen? show art Hvor alvorlig er egentlig naturkrisen?

NMBU-podden

Professor Anne Sverdrup Thygeson går naturkrisen nærmere etter i sømmene og vi får høre om vannets champagne i New York, arsenikk-spisende mose og de medisinsk viktige dolkhalene med sitt blåfargede blod. Hun lister opp de tre underliggende krisene vi har i verden: naturkrisen, klimakrisen og fordelingskrisen. – En gjennomgripende endring av samfunnet vårt må til, sier Anne Sverdrup Thygeson, i det hun siterer en av hovedkonklusjonene i Naturpanelets 2019-rapport, om status for biologisk mangfold og økosystemtjenester.

info_outline
Kraftmarkedet. Fungerer det godt? show art Kraftmarkedet. Fungerer det godt?

NMBU-podden

Hvordan ville kraftprisen vært hvis strømhandelen var organisert annerledes? I denne podkasten gir professor Morten Jerven oss et annet perspektiv på markeder generelt og kraftmarkedet spesielt. Vi er innom bruktbilmarkedet, boligmarkedet, tilgang på koronavaksine og hva som kan være motivene våre når vi handler. Er det kun pris?

info_outline
De høye energiprisene - for dummies show art De høye energiprisene - for dummies

NMBU-podden

Vi prøver å forstå hvorfor strømprisene i Norge har gått til himmels. Mangel på gass i Europa, krig i Ukraina og nye el-kabler mellom Norge og kontinentet  har vi hørt om - og bakom sørger klimaendringene for nytt og vanskelig vær både her og der. Alt dette, men hvordan fungerer prisingen egentlig? Hvordan kan det ha seg at enkelte kraftprodusenter sliter, mens de håver inn? Og, kan de høye energiprisene fremskynde det grønne skiftet? Professor ved NMBU Handelshøyskolen, Knut Einar Rosendahl, tegner og forklarer. Opptaket ble gjort fredag 9. september 2022.

info_outline
Jens Bartnes, studentleder NMBU, deler tanker show art Jens Bartnes, studentleder NMBU, deler tanker

NMBU-podden

Har studentene makt og innflytelse på NMBU? Vel, to av studentene sitter i universitetsstyret og er med på å ansette rektor. Jens forteller hvordan det hele fungerer. Og – hvordan er det å være ung student i verden akkurat nå, med alt det som skjer rundt oss? Naturkrise, klimakrise, krig i Europa og dyrtid - mens vi nyter sola og lever glade dager på Ås. 

info_outline
Arealendringer truer naturen. show art Arealendringer truer naturen.

NMBU-podden

At urørt og jomfruelig natur nå er vanskelig å finne for oss mennesker er en ting. En annen ting er omsorg for selve naturen og alle de andre artene som bidrar til å gjenskape den igjen og igjen. Dessuten har vi jo økotjenestene som store og små bidrar, til vår fordel. Vi har vært vant til at å bygge hus, hytter, veier, skinner, kraftlinjer og vindturbinparker og alt annet. Det har vært tegn på fremskritt og velstand. Nå ser vi at naturen ikke tåler all vår aktivitet.  Knut Bjørn Stokke vil her snakke om hvordan arealplanleggingen kan ta mer hensyn til naturen i framtiden.

info_outline
Hva skal vi gjøre med all plasten? show art Hva skal vi gjøre med all plasten?

NMBU-podden

Er du, i likhet med oss, bekymret for all plasten som havner i havet? Vi kan plukke strendene våre, men det monner jo ikke. Insekter, nærmere bestemt en helt spesiell møll, kan faktisk spille en stor rolle i å få bukt med problemet. Forsker Marit Kvalvåg Pettersen og professor Gustav Vaaje-Kolstad deler her sine vyer om plast.

info_outline
Knut Rudi: om Oslofjorden og hvorfor fisken forsvinner show art Knut Rudi: om Oslofjorden og hvorfor fisken forsvinner

NMBU-podden

Knut Rudi er mikrobiolog og opptatt av de bittesmå organismene vi ikke ser i fjorden. Oslofjorden sliter. Torsken har nesten forsvunnet og steinbiten har blitt helt borte. Kan mangel på bakterier som lager vitaminer fisken trenger være noe av årsaken?  I tillegg til i avrenning fra jordbruket, kloakk på avveie, miljøgifter og marin forsøpling har vi et dypvannsdeponi med forurensede, næringsrike sedimenter i et dypvannsdeponi utenfor Malmøykalven - og en historie med sprenging av skjær i torskens gyteområde. Hva er sammenhengene her? Hvordan fungerer egentlig Oslofjordens...

info_outline
Bærekraftsøkonom: Arild Vatn show art Bærekraftsøkonom: Arild Vatn

NMBU-podden

Om økonomi generelt sier Arild Vatn: – Å vokse på den måten vi nå gjør er både umulig og farlig.  Her snakker han om alternativene som finnes. Vatn lanserer konkrete forslag til hva som kan gjøres rent politisk for å tøyle de økonomiske kreftene slik at naturens mange skapninger, oss mennesker inkludert, får gode liv i generasjoner framover.  Les boka hans:

info_outline
Miljøoppfinner: Arve Heistad show art Miljøoppfinner: Arve Heistad

NMBU-podden

Hva skal vi gjøre det det enorme vedlikeholdsetterslepet på avløpsnettet i Norge? Det vil koste minst 330 milliarder å fikse, viser beregninger. Samtidig; er vi sikre på at dagens løsninger med milelange rør til et renseanlegg er det smarteste? Overalt?  Professor Arve Heistad og hans team kan fortelle om en lokal løsning som attpåtil fanger opp de verdifulle næringsstoffene.  

info_outline
 
More Episodes
Professor Siri Eriksen har vært hovedforfatter på det avsluttende kapittelet i FNs klimapanels nyeste rapport, som ble lansert mandag 28 februar 2022. Kapittelet handler om nødvendigheten av en klimarobust utvikling av verden - en utvikling som tilbyr bedre livskvalitet for alt og alle. Hun har også vært med å skrive det berømte sammendraget for beslutningstagere, som følger hver slik rapport.

Hvis du vil se figuren med det liggende treet som viser ulike veier å gå, sjekk artikkelen Det neste tiåret blir avgjørende.