loader from loading.io

Avsnitt 54. Att ta det onda med det goda?

På spaning efter själen

Release Date: 03/25/2023

Avsnitt 72. Ett eget rum för kreativitet show art Avsnitt 72. Ett eget rum för kreativitet

På spaning efter själen

Hur kan man få utrymme för sin kreativitet i sitt liv, i sin vardag och mitt bland relationerna då när det kan kännas som att man inte får plats i sin egen tillvaro? Och hur gör man om man börjar känna att man förlorar kontakten med sitt innersta? Vi samtalar kring ett citat av Nina Hemmingsson, författare och serietecknare. Musik: Niclas Dahl.

info_outline
Avsnitt 71. AI - jag tänker, alltså finns jag? show art Avsnitt 71. AI - jag tänker, alltså finns jag?

På spaning efter själen

Generativ AI som ChatGPT kan svara på frågor, skapa artiklar, skriva dikter och romaner - men ryms också själavård, existentiella frågor, kulturantroplogi och anknytningsteori och själva livet där? Vi samtalar kring ett citat av René Descartes. Musik: Niclas Dahl.

info_outline
Avsnitt 70. Flaskpost show art Avsnitt 70. Flaskpost

På spaning efter själen

Man kan vilja skriva för att förstå sig själv och andra, för att dela sin berättelse och bidra till det gemensamma med kunskaper och erfarenheter. Man kan vilja skriva för att dokumentera eller för att läka. Det finns något friskt, demokratiskt och levande fritt med det. Men vad händer om ingen läser? Vi samtalar kring ett citat av författaren Cecile Pen. Musik: Niklas Dahl.  

info_outline
Avsnitt 69. Det man inte kan tala om show art Avsnitt 69. Det man inte kan tala om

På spaning efter själen

Wittgenstein skrev under sin tid som soldat och senare som krigsfånge under 1:a världskriget att språkets gränser är för snäva för en människa att leva inom. Så vad är det då som öppnar sig när vi närmar oss språkets gränser - är det själva livet? Och hur kan vi prata med varandra om det som är det riktigt viktiga för oss? Och vad gör vi med det som vi inte kan tala om? Musik: Niclas Dahl

info_outline
Avsnitt 68. Bokmässan 2023 med romantisk kärlek show art Avsnitt 68. Bokmässan 2023 med romantisk kärlek

På spaning efter själen

Vi samtalar mitt bland alla besökare om fred och romantisk kärlek i en stökig ljudbild från Bokmässan i Göteborg 2023. Musik: Niclas Dahl.

info_outline
Avsnitt 67. Vara ett jag i världen show art Avsnitt 67. Vara ett jag i världen

På spaning efter själen

Självförståelse, empati och ansvar uppstår inte i ett tomrum. Så hur blir man ett jag i världen som har agens och handlingsutrymme? Är det grunden för vårt samhällsbygge? Och är det bristen på agens som driver de destruktiva handlingar som landar i skjutningar och explosioner? Vi samtalar kring ett citat av Peter Fonagy, brittisk psykoanalytiker, klinisk psykolog och professor. Musik: Niclas Dahl.

info_outline
Avsnitt 66. Existentiell litteraturfestival 2023 show art Avsnitt 66. Existentiell litteraturfestival 2023

På spaning efter själen

I det här avsnittet får du följa med till Uppsala Domkyrka och inspelningen av På spaning efter själen som  sammanfattade Existentiell litteraturfestival 2023 med författare som Håkan Nesser, Ia Genberg, Nina Hemmingsson, Göran Greider, Kholod Saghir, Steinar Opstad, Judith Kiros, Mats Söderlund, Joel Halldorf, Jonas Gren, Tove Folkesson och Patrik Lundberg. Musik: Niclas Dahl

info_outline
Avsnitt 65. När någon annan har mitt ansikte show art Avsnitt 65. När någon annan har mitt ansikte

På spaning efter själen

Varifrån kommer intresset att spåra likheter i utseende mellan barn och föräldrar och andra släktningar? Är det något man skojar lite om eller är det på allvar - som att ens ansikte kan återfinnas hos någon annan? Men hur lika vill vi vara? Och hur är det att vara helt olik de som ska vara ens närmaste? Vi samtalar kring ett citat av författaren Horace Engdahl. Musik: Niclas Dahl.

info_outline
Avsnitt 64. Sommarens undantagstillstånd show art Avsnitt 64. Sommarens undantagstillstånd

På spaning efter själen

Sommaren är ofta ett undantagstillstånd från allt det vanliga - på ett bra sätt eller också på ett mindre bra sätt. Så hur gör man då med sommarhändelser som blev och som inte blev? Och kan man hitta frihet också mitt bland det som är schemalagt? Vi samtalar kring ett citat av författaren Alex Schulman. Musik: Niclas Dahl

info_outline
Avsnitt 63. Ångra sig show art Avsnitt 63. Ångra sig

På spaning efter själen

Är det man inte gör också det man kommer att ångra mest av allt senare? Och kan känslan av att det man är på väg att göra är något man kommer att ångra efteråt vara som en kompass eller som ett varningssystem? Och vad gör man när man på riktigt ångrar något som inte går att förändra? Vi samtalar kring ett citat av Bronnie Ward, författare och sjuksköterska inom palliativ vård. Musik: Niclas Dahl

info_outline
 
More Episodes

Ondska - är det något som behöver förklarars? Och hur gör man då det? Hur ser våra föreställningar ut? Finns det en banal ondska av ren dumhet och okunskap, och hur hanterar vi den? Och när vi vill bekämpa ondska, gör vi det goda då? Vi samtalar kring ett citat av Lars Svendsen, filosof och författare.

Musik: Niclas Dahl.