loader from loading.io

Avsnitt 69. Det man inte kan tala om

På spaning efter själen

Release Date: 10/21/2023

Avsnitt 78. Behövs ett trauma för att det ska bli en bra berättelse? show art Avsnitt 78. Behövs ett trauma för att det ska bli en bra berättelse?

På spaning efter själen

När offentliga person berättar om svåra händelser i livet - och hur man hanterat dem - så kan vi känna igen oss, bli stärkta och få hopp. Men är det också så att starka självutlämnade berättelser säljer bättre? Och förväntas offentliga personer bygga sina varumärken och relatera genom att visa sig både sårbara och starka? Så behövs det ett trauma för att det ska bli en bra berättelse? Vi samtalar kring ett citat av Katarina Båth, lektor och forskare inom kultur och medievetenskap vid Umeå Universitet. Musik: Niclas Dahl

info_outline
Avsnitt 77. Att vara fel show art Avsnitt 77. Att vara fel

På spaning efter själen

De första relationerna i våra liv påverkar oss på ett djupgående sätt. Kan det som kallas anknytningstrauam höra ihop med en gnagande känsla av att ständigt vara fel senare i livet? Vi samtalar kring ett citat av Tor Wennerberg, psykolog och författare. Musik: Niclas Dahl

info_outline
Avsnitt 76. Digital resonans show art Avsnitt 76. Digital resonans

På spaning efter själen

Vad innebär det egentligen att mötas i den digitala tidsåldern? Når vi verkligen fram till varandra genom skärmen? Och vad finns att vinna och vad är det som går förlorat när det nära samtalet allmer sker på distans? Vi samtalar kring ett citat av Hartmut Rosa i en livepodd i samverkan med Humanobservatorium.

info_outline
Avsnitt 75. Trauma? show art Avsnitt 75. Trauma?

På spaning efter själen

Nyheterna påminner oss varje dag om det som händer i världen med krig och utsatthet. Vi påminns också om det som händer här - både sådant som syns och inte syns. Så vad är egentligen ett trauma? Och kan man komma till rätta med svåra upplevelser? Vi samtalar kring ett citat av Bessel van der Kolk, psykiater, traumaforskare och författare. Musik: Niclas Dahl.

info_outline
Avsnitt 74. Vinna tid? show art Avsnitt 74. Vinna tid?

På spaning efter själen

Inför ett nytt år befinner man sig i skarven mellan det som varit och det som ska komma. Nyhetsrapporteringen sammanfattar året som gått med världsläge, politik och stormar. Många av oss sammanfattar och utvärderar också vårt eget. Vi samtalar kring citatet "Nu går en dag än från vår tid, och kommer icke mer".

info_outline
Avsnitt 73. Misslyckas show art Avsnitt 73. Misslyckas

På spaning efter själen

Vad är att misslyckas? Och är det verkligen så att det alltid kommer något bra ur det som gått dåligt? Är misslyckanden den bästa utgångspunkten för att reflektera och lära sig? Och orkar, hinner och vill man det då när man är besviken och nedslagen? Vi samtalar kring ett citat av Jonas Dahl, forskare på Handelshögskolan i Stockholm. Musik: Niclas Dahl.

info_outline
Avsnitt 72. Ett eget rum för kreativitet show art Avsnitt 72. Ett eget rum för kreativitet

På spaning efter själen

Hur kan man få utrymme för sin kreativitet i sitt liv, i sin vardag och mitt bland relationerna då när det kan kännas som att man inte får plats i sin egen tillvaro? Och hur gör man om man börjar känna att man förlorar kontakten med sitt innersta? Vi samtalar kring ett citat av Nina Hemmingsson, författare och serietecknare. Musik: Niclas Dahl.

info_outline
Avsnitt 71. AI - jag tänker, alltså finns jag? show art Avsnitt 71. AI - jag tänker, alltså finns jag?

På spaning efter själen

Generativ AI som ChatGPT kan svara på frågor, skapa artiklar, skriva dikter och romaner - men ryms också själavård, existentiella frågor, kulturantroplogi och anknytningsteori och själva livet där? Vi samtalar kring ett citat av René Descartes. Musik: Niclas Dahl.

info_outline
Avsnitt 70. Flaskpost show art Avsnitt 70. Flaskpost

På spaning efter själen

Man kan vilja skriva för att förstå sig själv och andra, för att dela sin berättelse och bidra till det gemensamma med kunskaper och erfarenheter. Man kan vilja skriva för att dokumentera eller för att läka. Det finns något friskt, demokratiskt och levande fritt med det. Men vad händer om ingen läser? Vi samtalar kring ett citat av författaren Cecile Pen. Musik: Niklas Dahl.  

info_outline
Avsnitt 69. Det man inte kan tala om show art Avsnitt 69. Det man inte kan tala om

På spaning efter själen

Wittgenstein skrev under sin tid som soldat och senare som krigsfånge under 1:a världskriget att språkets gränser är för snäva för en människa att leva inom. Så vad är det då som öppnar sig när vi närmar oss språkets gränser - är det själva livet? Och hur kan vi prata med varandra om det som är det riktigt viktiga för oss? Och vad gör vi med det som vi inte kan tala om? Musik: Niclas Dahl

info_outline
 
More Episodes

Wittgenstein skrev under sin tid som soldat och senare som krigsfånge under 1:a världskriget att språkets gränser är för snäva för en människa att leva inom. Så vad är det då som öppnar sig när vi närmar oss språkets gränser - är det själva livet? Och hur kan vi prata med varandra om det som är det riktigt viktiga för oss? Och vad gör vi med det som vi inte kan tala om?

Musik: Niclas Dahl