loader from loading.io

Avsnitt 90. Rum för livet

På spaning efter själen

Release Date: 08/10/2024

Avsnitt 94. Bokmässan i Göteborg 2024 - om autenticitet show art Avsnitt 94. Bokmässan i Göteborg 2024 - om autenticitet

På spaning efter själen

Autenticitet - är det det äkta, genuina, originalet, det oförfalskade och sanna? Eller är det de tillrättalagda bilderna, den perfekta kopian, filtren och den välstädade delen av rummet som läggs ut på sociala media? Vad är att vara sig själv? Vi samtalar kring ett citat av litteraturprofessor Frida Beckman. Det här avsnittet är inspelat på bokmässan i Göteborg 2024 mitt bland författare, böcker och besökare. Musik: Niclas Dahl

info_outline
Avsnitt 93. Blir det bättre av att prata? show art Avsnitt 93. Blir det bättre av att prata?

På spaning efter själen

Blir saker och ting bättre för att vi pratar om dem? Och blir den psykiska ohälsan bättre av att benämnas? Hittar vi nya vägar, andra svar eller konserverar vi våra symptom? Vi samtalar kring ett citat av Andrev Walden, författare och journalist. Musik: Niclas Dahl.

info_outline
Avsnitt 92. Myten om det normala? show art Avsnitt 92. Myten om det normala?

På spaning efter själen

Är myten om det normala att man kan ta sig genom livet utan några som helst skrubbsår eller skador? Men om man ändå skrapar upp sina själsliga knän och armbågar, hur blir det då med läkningen? Kan man läka allt? Och i så fall - hur? Vi samtalar kring ett citat av den kanadensiske läkaren Gabor Maté. Musik: Niclas Dahl.

info_outline
Avsnitt 91. Demoner? show art Avsnitt 91. Demoner?

På spaning efter själen

Finns det en teknodemonologi och vad är det egentligen som sitter i väggarna? Vi samtalar kring ett citat av Mikael Kurkiala. Musik: Niclas Dahl.

info_outline
Avsnitt 90. Rum för livet show art Avsnitt 90. Rum för livet

På spaning efter själen

Existentiell hälsa, vad är det egentligen? Handlar det om olika perspektiv och rörelse? Och kan man bli överrörlig bland allt man kan tänka, läsa, se, göra och uppleva? Var hittar man då den existentiella hälsan och hur kan man hantera sin bäverblick? Vi samtalar kring ett citat av Kerstin Dillmar och Lars Björklund, båda präster och författare. Musik: Niclas Dahl

info_outline
Avsnitt 89. Älska och arbeta show art Avsnitt 89. Älska och arbeta

På spaning efter själen

Orden finns på tröjor, kepsar och tygkassar. Kanske var det ett svar på en fråga om vad som konstituerar en frisk människa - det att älska och arbeta. Är det banalt? Eller är det riktigt djupsinnigt? Vi samtalar kring ett citat av Sigmund Freud, psykoanalytiker och kulturteoretiker.

info_outline
Avsnitt 88. Att vara utbytbar - eller inte? show art Avsnitt 88. Att vara utbytbar - eller inte?

På spaning efter själen

-Tro inte att du är oumbärlig, skriver en av våra största dagstidningar. Och har det blivit så att vi är utbytbara i våra arbeten, i våra relationer, som resenärer, kunder, projektledare, hyresgäster och vårdtagare? Eller är vi egentligen helt oumbärliga, unika och omistliga i det som är det viktigaste? Vi samtalar om att vara utbytbar - eller inte? Musik: Niclas Dahl.

info_outline
Avsnitt 87. Det är ett sorgearbete att leva? show art Avsnitt 87. Det är ett sorgearbete att leva?

På spaning efter själen

Livet kan vara fantastiskt, underbart, svårt och krångligt och med förhoppningar och förväntningar - och besvikelser och sorg - att ta emot och att behöva släppa taget om - så kan man kalla det för ett slags sorgearbete att leva? Vi samtalar kring ett citat av poeten och dramatikern Kristina Lugn. Musik: Niclas Dahl.

info_outline
Avsnitt 86. Där pendeln har sitt fäste show art Avsnitt 86. Där pendeln har sitt fäste

På spaning efter själen

Kan vår plats i tillvaron liknas vid att man håller sig fast i armstöden på den flygplansstol där man svävar 11000 meter över marken? Och betyder självkännedom att man vet sitt BMI, sitt blodtryck och att någon smart klocka kan tala om hur man sovit? Eller är vi, var och en av oss, en punkt där vårt unika liv tar gestalt? Där vi inte är utbytbara utan helt omistliga. Där vi har ett fäste i tillvaron? Vi samtalar kring Mikael Kurkialas nya bok Där pendeln har sitt fäste - om det eviga i människan. Musik: Niclas Dahl.

info_outline
Avsnitt 85. Att ha en kropp show art Avsnitt 85. Att ha en kropp

På spaning efter själen

Vi har alla vår kropp att förhålla oss till - den som gör oss synliga och påtagliga för varandra. Man kan tänka hälsa, motion och skönhetsideal men också kroppen som möjliggörare och funktion. Man kan älska sin kropp eller ogilla den och tänka att man egentligen borde se ut på ett annat sätt och att kroppen sviker med ohälsa och smärta. Så hur lever vi med det här? Vi samtalar kring ett citat från Region Stockholm. Musik: Niclas Dahl

info_outline
 
More Episodes

Existentiell hälsa, vad är det egentligen? Handlar det om olika perspektiv och rörelse? Och kan man bli överrörlig bland allt man kan tänka, läsa, se, göra och uppleva? Var hittar man då den existentiella hälsan och hur kan man hantera sin bäverblick? Vi samtalar kring ett citat av Kerstin Dillmar och Lars Björklund, båda präster och författare.

Musik: Niclas Dahl