Avsnitt 91: Symbios - att slippa vara en egen individ
Release Date: 12/09/2023
Psykologer läser Bibeln
Vad är egentligen en familj och vem bestämmer det? I takt med att våra familjekonstellationer förändras och utvecklas, uppstår också nya möjligheter och utmaningar. Det kan till exempel vara svårt när förälderns nya partner kommer in med nya vanor och traditioner eller när man behöver säga ifrån till partnerns barn, men det kan också kännas roligt att se sina föräldrar gladare och vara del av ett nytt familjesammanhang. Matt 12:46-50 Det här är det fjärde avsnittet i ett tema om Bibeln och relationer. Musik: Andreas Aleman Klippning: Karolina Isberg Hemsida:
info_outline Avsnitt 108: Relationer på arbetetPsykologer läser Bibeln
En stor del av vår vakna tid tillbringar vi på arbetet, där vi har en uppgift tillsammans med våra kollegor. I berättelsen om arbetarna i vingården hör vi om konkurrens och jämförelser. "Vi är varandras arbetsmiljö" brukar man säga - vi är inte familj på jobbet, kanske vänner, möjligen konkurrenter, men mest av allt en samling människor som har råkat hamna på samma arbetsplats. Vad utmärker relationerna på arbetet? Matt 20 Det här är det tredje avsnitet i ett tema om relationer och bibeltexter. Musik: Andreas Aleman Klippning: Karolina Isberg Hemsida:...
info_outline Avsnitt 107: Barnen flyttar hemifrånPsykologer läser Bibeln
En dag flyttar barnen hemifrån. För föräldern kan stolthet blandas med sorg och oro, liksom frågan hur ens liv går vidare nu. Hela föräldraskapet består av att hjälpa sitt barn till allt större självständighet och individualitet. Det märker Maria och Josef när Jesus överraskande dröjer sig kvar i templet som tolvåring. Vi pratar om förälderns blandade känslor. Luk 2:41-52 Det här är det andra avsnittet i ett tema om relationer och Bibeln. Musik: Andreas Aleman Klippning: Karolina Isberg Hemsida:
info_outline Avsnitt 106: Syskonrelationer - Samma familj, men olika uppväxtPsykologer läser Bibeln
Josef är patriarken Jakobs yngsta son - favoriten. Detta väcker starka känslor bland syskonen. Josef håller lojaliteten till sin pappa och står honom närmare än de andra syskonen. Hur kan det komma sig att syskon som växer upp i samma familj så ofta, eller åtminstone ibland, upplever sig ha så vitt skilda uppväxt? 1 Mos 37:1-4 Det här är det första avsnittet i ett tema om Bibeltexter och relationer. Musik: Andreas Aleman Klippning: Karolina Isberg Hemsida:
info_outline Avsnitt 105: Midsommarblomster och ofullbordad längtanPsykologer läser Bibeln
Försommaren väcker känslor av längtan och förväntningar. Kan all längtan fullbordas och hur står vi ut med det som inte blir? Höga v 2:8-14 Musik: Andreas Aleman Klippning: Karolina Isberg Hemsida:
info_outline Avsnitt 104: Hitta till sin längtanPsykologer läser Bibeln
Terapi är en plats där man upptäcker vad man har behövt, vill, saknar och längtar efter. Det kan vara smärtsamt och frustrerande. Det är heller inte platsen där man får all den omsorg man skulle ha behövt tidigare i livet, utan platsen där man tillsammans med terapeuten utforskar hur man ska kunna få det i sitt liv nu. Vad betyder det? Mark 5:25-29 Det här är det elfte avsnittet i en serie om bibeltexter och terapiteman. Musik: Andreas Aleman Klippning: Karolina Isberg Hemsida:
info_outline Avsnitt 103: Terapiuppehåll och separationerPsykologer läser Bibeln
En terapi följer ofta läsårets terminer och det blir längre uppehåll vid jul och sommar. Inför dessa separationer kan det kännas svårt och osäkert och det är heller inte alltid så enkelt att återsamlas och genast känna tillit till terapeuten som övergav en i flera veckor. I Jesaja är det Gud som har övergivit och texten får oss att prata om separationer av olika slag, både i terapin och livet. Jes 54:7-10 Det här är det tionde avsnitt i en serie om bibeltexter och teman i terapirummet. Musik: Andreas Aleman Klippning: Karolina Isberg Hemsida:
info_outline Avsnitt 102: Humor i terapirummetPsykologer läser Bibeln
Javisst kan man skratta tillsammans med sin terapeut. Åt sig själv, åt livet, eller åt hur man ställt till det. Paulus suckar i texten: "Det goda som jag vill, det gör jag inte, men det onda som jag inte vill, det gör jag". Mitt i det misslyckade och sorgliga kan finnas en dråplighet som lockar till skratt. Vi pratar om humorns plats i terapin - när den är läkande och hjälpsam och när den är långt borta och omöjlig. Rom 7:18-19 Det här är det nionde avsnittet i en temaserie med bibeltexter och psykoterapi. Avsnittet är inspelat i Sigtunastiftelsens tornrum. ...
info_outline Avsnitt 101: OtroPsykologer läser Bibeln
Otrohet är en vanlig fråga i terapirummet och lyfts både av den otrogna, den bedragna eller den tredje personen i ekvationen. Vi pratar om hur det här går att arbeta med i en terapi och belyser vad sveket gör både med den bedragna och den som sviker, men också om hur reparationsarbetet går till och hur mödosamt det ofta är. Matt: 5:27-30 Det här är ett avsnitt om bibeltexter och psykoterapiteman. Musik: Andreas Aleman Hemsida:
info_outline Avsnitt 100: JubileumsavsnittetPsykologer läser Bibeln
Psykologer läser Bibeln spelar in sitt hundrade avsnitt i Sigtunastiftelsens tornrum. De intervjuas av Kerstin Dillmar, präst och författare, och får tre bibelord att spontant tolka utifrån terapirummets kontext. Musik: Andreas Aleman Klippning: Karolina Isberg Hemsida:
info_outlineSymbios kan vara så härligt - att höra ihop, att känna att den andra vet ens behov och tankar redan innan man själv märker dem. I Höga visan talar de förälskade med samma röst. I Margaret Mahlers teori om spädbarnets symbios med sin mamma/förälder är de så nära att de nästan är ett. Men självständighet förutsätter att man också är sin egen. Vi pratar om längtan efter symbios och längan efter autonomi som två poler i livet. Höga visan 1:15-17
Det här är det nionde avsnittet i ett tema om bibeltexter och psykoanalys.