Regelpodden
Behovet av regelförenkling för Sveriges- och Europas- företag är stort, inte minst om Europa ska stärka sin konkurrenskraft och sitt globala inflytande i en mycket orolig tid. Ett regeltungt område bland många andra är finansmarknadsområdet, vilket omfattas av mycket EU-lagstiftning. Hur vill regeringen bidra till förenkling på detta område, men även generellt? Hur ska den involvera näringslivet? Och vad har politiken för framtida tankar gällande reformer om företagande och regelförenkling? Detta och mer därtill diskuterar vi med Sveriges...
info_outlineRegelpodden
”Att investera är stort, att investera rätt är större” Det är titeln på en sammanfattande rapport som Entreprenörskapsforum låtit skriva om den svenska konkurrenskraften. Ett av områdena som lyfts fram är regelområdet med regelgivningsprocessen och kostnader till följd av regler. Vilka reformer ser man som nödvändiga för att minska företagens regelkrångel och för att öka konkurrenskraften? Detta och mer därtill diskuterar vi med Entreprenörskapsforums VD Anders Broström i senaste avsnittet av Regelpodden.
info_outlineRegelpodden
Mer än hälften av alla regler som berör svenska företag beräknas ha sin grund i EU-lagstiftning. EUs och hur Sverige sedan väljer att genomföra och tillämpa reglerna spelar därmed stor roll för svenska företag, och för Sveriges konkurrenskraften. Hur agerar Sverige i EU för att förenkla för företag och för att stärka konkurrenskraften? Och vilka frågor är prioriterade för svensk del? Detta och mer därtill diskuterar vi med Sveriges EU-minister Jessica Rosencrantz i det senaste avsnittet av Regelpodden.
info_outlineRegelpodden
Den nyligen inrättade Implementeringsrådets uppgift är att bistå regeringen i arbetet med att stärka svenska företags konkurrenskraft. Detta genom att undvika implementering över miniminivån och motverka omotiverade regelbördor samt minska administrativa kostnader och andra fullgörandekostnader vid genomförande av EU:s regelverk i svensk rätt. Regelpodden diskuterar i detta avsnitt Implementeringsrådets uppgifter och hur det kan bidra till förenkling för Sveriges företag med dess ordförande Anders Johannesson.
info_outlineRegelpodden
I april 2024 inrättade regeringen Förenklingsrådet som en del av sin förenklingsagenda. Rådet ska bland annat föreslå hur befintliga svenska regelverk kan förenklas och lämna förslag på andra som ska göra det lättare för företag att följa regelverken. I senaste avsnittet av Regelpodden talar NNRs VD Andrea Femrell med Förenklingsrådets ordförande Kristina Alsér om rådets uppgifter och hur det kan bidra till förenkling för Sveriges företag.
info_outlineRegelpodden
2023 tillsatte regeringen en kommission med uppdrag att analysera faktorer som påverkar produktivitetstillväxten och lämna förslag för att höja produktiviteten i näringslivet och i den offentliga sektorn. Nyligen lämnade kommissionen sitt första delbetänkande med flera skarpa förslag som bland annat omfattar regelförenkling. Regelpodden tittar närmare på dessa förslag i samtal med kommissionens huvudsekreterare Kristian Seth.
info_outlineRegelpodden
Sverige har flera hundra myndigheter, lite beroende på hur man räknar. En av dessa har ett särskilt ansvar att arbeta med företagande och i det regelförbättring, nämligen Tillväxtverket. Vilka erfarenheter har Tillväxtverket när det gäller just regelförbättringspolitiken? Vilka frågor och uppgifter arbetar man med, och hur ser myndigheten på framtiden? Detta tar vi upp med Tillväxtverkets generaldirektör Elisabeth Backteman i det senaste avsnittet av regelpodden.
info_outlineRegelpodden
När regeringen tillträdde lyfte de regelförenkling för företag som en av sina prioriterade frågor. En positiv nyhet, då företagens regelbörda länge växt och blivit allt tyngre och dyrare. Men vad har hänt sen dess, vad är på gång och vad kan företagen förvänta sig av regeringens politik på det här området? I detta avsnitt av Regelpodden lyfter vi dessa frågor med Sara Modig, som är statssekreterare åt näringsministern och operativt ansvarig för regeringens arbete med regelförbättring för företagen.
info_outlineRegelpodden
Företagen har under lång tid dignat under en allt mer tilltagande regelbörda. En orsak har varit att effekterna av nya och förändrade regler varit bristfälligt utredda och beskrivna, vilket gjort att dessa blivit dyrare och krångligare än nödvändigt. Två utredningar har pekat på problemen och föreslagit olika lösningar. Ett utav lösningarna har varit ett starkare och mer proaktivt Regelråd. I väntan på att något ska hända tar Regelpodden denna gång tempen på den centrala aktören i fråga – Regelrådet.
info_outlineRegelpodden
Om vi lyckas konkretisera varför regelförbättring för företag är viktigt kommer också engagemanget för frågorna att öka. Därför är det viktigt att visa fram riktiga och begripliga exempel i hur regelbördan slår. Så säger Näringsutskottets ordförande Carl-Oskar Bohlin (M) i Regelbloggens valspecial, som även menar att de konkreta åtgärderna från regeringens håll lyser med sin frånvaro.
info_outlineI många år har företagare angett skatt- och momsfrågor som de allra krångligaste och mest tillväxthindrande. Därför dyker vi denna gång ner i momsproblematiken. Vad är egentligen problemet och vad borde förändras och förenklas? Svaren har Anna Sandberg-Nilsson, moms- och skatteexpert på Svenskt Näringsliv, tillika gäst i detta avsnitt av Regelpodden.