#45: Lægen, som gik ned med stress. Interview med Morten Saksø, læge og foredragsholder
Release Date: 12/28/2020
Sundhedsvisioner
Patienters oplevelser skal være omdrejningspunktet for ledelse i sundhedsvæsenet. Det mener Mads Koch, som efter en karriere som både lægelig leder, formand for Lægeforeningen og sygehusdirektør på Sygehus Lillebælt, nu har taget springet til en tilværelse som konsulent i eget firma
info_outlineSundhedsvisioner
Flere undersøgelser, gennemført de seneste år, viser desuden, at læger bliver mere og mere stressede. I denne episode skal du møde en af dem.
info_outlineSundhedsvisioner
Sundhed for folket – eller folkesundhed, er det som dette afsnit handler om. Lige nu vokser kløften mellem dem, der lever godt og længe, og dem, der lever kort og ringe. Det skal vi se at få sat en stopper for.
info_outlineSundhedsvisioner
Mød en stor uudnyttet ressource. En professionel patient, en erfaringsekspert og en stærk stemme. Hun kan fortælle, hvordan det er at ligge i respirator, og hvordan det er at skaffe en toiletforhøjer mellem jul og nytår. Hun har tidligere udgivet bestselleren 'To kaffe og en staveplade', og nu er hun i gang med en efterfølger. Det er Lærke Sødring Nielsen, der har redigeret og mixet podcasten, og det er Line Gade, der har tilrettelagt og er vært. Sundhedskommunikation.com
info_outlineSundhedsvisioner
Episodens gæst er læge og vild med teknologi og mener, der skal endnu mere turbo på den digitale udvikling i sundhedsvæsenet, også selv om coronapandemien har medført en eksplosion på området. I foråret 2020 udgav han sammen med kollegaen Michael Hejmadi-Pedersen bogen '', for at sætte fut i en debat om, hvordan læger kan bruge teknologi klogt og til at få skabt en ny, moderne og bedre relation til patienterne. Relationen mellem patienter og læger er blevet udfordret gennem de seneste år. Læger bruger for meget værdifuld tid med at sidde bag en skærm. Tid som læger...
info_outlineSundhedsvisioner
Hvad skal der til for at innovation og teknologi kan blomstre i sundhedssektoren? Hvordan får vi etableret samarbejder mellem ingeniør og læge og måske sågar kokken og en helt fjerde faglighed?
info_outlineSundhedsvisioner
Den 15. marts 2020, stiftede læge Elif (Bayram) Orbe sammen med sin kollega Andreas Pihl, Facebookgruppen "Spørg en læge om Coronavirus”.
info_outlineSundhedsvisioner
Hysse brænder for at forbedre forholdene for patienter med hjerneskader. Hun har eksempelvis haft stor betydning for, at patienter med skader i hjernen, i langt højere grad kommer sig og kan vende tilbage til et godt liv efter eksempelvis en blodprop i hjernen. Mange er enige om, at hun er primus motor for den store udvikling og forbedring, der er sket inden for Neurorehabilitering de sidste mange år.
info_outlineSundhedsvisioner
Mød formand for Danske Regioner, Stephanie Lohse og CEO i Data Redder Liv, Henning Langberg, som sammen med vært Line Gade forholder sig til hjertepatient Poul Secher Jespersen, hvis liv blev reddet ved hjælp af teknologi, app-udvikler Jon Friis, der har udviklet Miiskin, som er downloadet 500.000 gange og overlæge Lars Bastholt, som samler store mængder data for at kunne vise effekten af en lovende behandling, men som synes, det er en pænt stor opgave at løfte uden økonomisk opbakning fra sundhedsv
info_outlineSundhedsvisioner
Vi skal kunne samle data på tværs af sektorer og kunne bruge patienternes egne data til at forbedre kvaliteten i sundhedsvæsenet, siger Jens Winther Jensen, som er tidligere regionsdirektør i Region Syddanmark, Region Nord og tidligere formand for Lægeforeningen. Der er en del af tage fat på i den forbindelse, for fremtiden kalder på udvikling af kvalitet på TVÆRS.
info_outlineCoronapandemien lægger aktuelt et stort pres på lægerne, som både skal arbejde ekstra, håndtere helt nye måder at arbejde på og samtidig bekæmpe en hidtil ukendt sygdom. Det er ikke urealistisk at forestille sig, at vi vil se læger kollapse på stribe eller søge andre græsgange, når pandemien er overstået og hverdagen vender tilbage. Flere undersøgelser, gennemført de seneste år, viser desuden, at læger bliver mere og mere stressede. I denne episode skal du møde en af dem.
En januaraften i 2016 i januar var det blevet nok for lægen Morten Saksø. Han gik simpelthen ned med stress, et stresskollaps som også resulterede i selvmordstanker. Forud for den aften var der gået en lang periode med hovedpine, hjertebanken og hukommelsesbesvær. Kroppen havde længe prøvet at fortælle ham, at han skulle træde ud af det hysterisk hurtigt kørende hamsterhjul, han løb i, men den option var ikke mulig for den pligtopfyldende læge, som tænkte, at hans tilstand var normal og at alle andre også havde det sådan. Ud over at være læge var Morten Saksø også på vej til at få barn nummer to med sin hustru. Forholdet var også presset, for Morten havde længe ikke opført sig som han plejede. Den januaraften blev starten på en lang personlig og eksistentiel rejse, hvor Morten har lært sig selv bedre at kende.
Læger er, kulturelt og historisk set, dem, der står forrest og 'styrer skibet gennem stormen'. Men Morten Saksø mener, at flere læger fremover vil ønske en bedre work-life balance og at den herskende kultur er under forandring. Han peger også på, at der er for lidt fokus på det psykiske arbejdsmiljø, og at der mangler redskaber og planer for, hvordan man håndterer at læger bliver hjulpet godt igennem et stresskollaps og tilbage til at kunne fungere som en fuldt funktionel medarbejder. Se mere om Morten Saksø her.
Line Gade er vært og har tilrettelagt episoden. Optagelsen er redigeret og gjort klar til dine ører af Lærke Sødring Nielsen. Sundhedskommunikation udgiver denne podcast.