loader from loading.io

Avsnitt 32. Frågor och svar om Bruksprovet 2021

SWB Podden

Release Date: 03/16/2021

Avsnitt 72. SWB Equestrian Weeks närmar sig och uppfödaren Sara Grandin gästar podden! show art Avsnitt 72. SWB Equestrian Weeks närmar sig och uppfödaren Sara Grandin gästar podden!

SWB Podden

Mellan Sala och Västerås ligger Ekeby Gård där Sara Grandin tillsammans med sin sambo Magnus Andersson driver Ekeby Stuteri. I snart 20 år har de fött upp gångartshästar, numera med suffixet af Ekeby. På gården driver de även en storskalig inackorderingsverksamhet för dräktiga ston, föl och unghästar på lösdrift. Sara gästar podden och berättar bland annat om hur allt startade, hur de diskuterar otaliga kvällar vid köksbordet om kommande hingstval, hur de tänker kring affärsmässigheten i sin verksamhet och vilket hennes absoluta drömsto skulle vara!  I avsnittet...

info_outline
Avsnitt 71. SWBs bästa unghäst-VM i dressyr någonsin - Chef d’Equipe Nina Känsäla gästar! show art Avsnitt 71. SWBs bästa unghäst-VM i dressyr någonsin - Chef d’Equipe Nina Känsäla gästar!

SWB Podden

I början av augusti avgjordes årets unghäst-VM i dressyr i holländska Ermelo och SWB gjorde sitt bästa unghästmästerskap i dressyr någonsin med både en seger i kvalet, en rad hästar i finalerna och fina placeringar! Gäst i podden är lagets Chef d’Equipe Nina Känsäla som ger oss ger oss sin spaning från tävlingarna med både highlights, hur det går till och vad som faktiskt händer bakom kulisserna.  Fullstäninga resultat från UVM i dressyr hittar du Trevlig lyssning!

info_outline
Avsnitt 70. Exteriörens utveckling och betydelse - Karl-Henrik Heimdahl gästar, reder ut begreppen och svarar på lyssnarnas frågor! show art Avsnitt 70. Exteriörens utveckling och betydelse - Karl-Henrik Heimdahl gästar, reder ut begreppen och svarar på lyssnarnas frågor!

SWB Podden

Hur har vår avel och därmed SWB-hästarnas exteriör förändrats över tid? Finns det olika egenskaper som vi vill ha hos våra hästar för att bli framgångsrika i sporten och finns det några som absolut inte är önskvärda? Detta och mycket mer får vi svar på när podden gästas av Karl-Henrik Heimdahl gästar podden. Han delar med sig av sin klokskap, både ur ett veterinärmedicinskt- och avelsperspektiv när det gäller extriörens utveckling och dess betydelse för hållbarheten hos dagens sporthästar. Karl-Henrik reder också ut de, i vissa fall lite obegripliga, begreppen när...

info_outline
Avsnitt 69. Ditt och datt! show art Avsnitt 69. Ditt och datt!

SWB Podden

I det här avsnittet är det en blandad kompott av spaningar och svar på frågor som kommit in. Vad vetyder till exempel gröna, vita, gula eller grå sidor i passet och vad får man göra beroende på vilken färg hästen har i sitt pass? Anette Sånesson, expert på området, hjälper till att reda ut. Gustaf och Bettan har också tagit en titt på hur det ser ut med betäckningarna just nu, vilka hingstar som är mest populära, refleketerar över unghästtest, vikten av att vara källkritisk på sociala medier och annat spännande som hänt sedan sist! Vill du veta mer om färgerna i...

info_outline
Avsnitt 68. Frågor och svar om fölning! show art Avsnitt 68. Frågor och svar om fölning!

SWB Podden

Vi är mitt uppe i härliga fölningstider! I detta extralånga avsnittet berättar Gustaf om sina hittills fem, fina svarta föl som hunnit komma och svarar på lyssnarnas frågor om fölning. Hur vet man att fölningen är på gång? Vad ska man göra om man misstänker ett felläge? Vad är en red bag deliviery och hur hanterar man det? Det och många andra frågetecken försöker Gustaf och Bettan med gemensamma krafter att räta ut och ge matnyttiga tips om inför fölningen! I avsnittet pratar vi om tidsparametrar innan, under och efter fölning, du kan läsa mer om detta  Trevlig...

info_outline
Avsnitt 67. Bruksprovet 2023 - Bettan och Gustaf reflekterar! show art Avsnitt 67. Bruksprovet 2023 - Bettan och Gustaf reflekterar!

SWB Podden

Både Bettan och Gustaf har levt i den så kallade bruksprovs-bubblan under nio dagar på Strömsholm, Bettan i organisationen och Gustaf som både hingstägare och uppfödare. I det här avsnittet delar de med sig av sina upplevelser under den intensiva veckan, hur det gått för Gustafs hingstar, vilka hingstar som är personliga favoriter och annat spännande som hänt bakom kulisserna! Trevlig lyssning!

info_outline
Avsnitt 66. Varför gör hästar som de gör - etologen Hanna Sassner ger oss svaren! show art Avsnitt 66. Varför gör hästar som de gör - etologen Hanna Sassner ger oss svaren!

SWB Podden

Hur intelligenta är hästar? Kan de känna igen en hagkompis eller en tidigare ägare de inte sett på flera år? Är uttrycket fuxmärr en sagd sanning, eller är fuxston verkligen snäppet tuffare i temperamentet? I det här avsnittet gästas Gustaf och Bettan av Hanna Sassner, etolog och forskare i hästars beteende på SLU, som kommer att ge svar på frågorna. Hon kommer även att knacka hål på en del myter och ta oss med på en högintressant resa i varför hästar beter sig som de gör!

info_outline
Avsnitt 65. Hopphästuppfödaren Jessica Lindahl lever sin dröm! show art Avsnitt 65. Hopphästuppfödaren Jessica Lindahl lever sin dröm!

SWB Podden

Gustaf och Bettan gästas av Jessica Lindahl som tillsammans med sin sambo Johan Lindmark och barnen Joline och Jasper driver uppfödning av hopphästar på en gård på Tjörn. Jessica berättar om hur intresset för just uppfödning väcktes redan i tonåren och hur hon, som hon uttrycker det själv, nu lever sin dröm! Första fölet som fick bära uppfödarparets suffix "JL" föddes 2013 och Jessica delar öppenhjärtat med sig av hur de på relativt kort tid gått ifrån att vara ett okänt namn till att nu få föl tingade redan när de ligger i magen. Bra samarbeten, hård selektering...

info_outline
Avsnitt 64. Gustaf har varit på hingstpremiering i Holland och Bettan har trillat av sin nya häst! show art Avsnitt 64. Gustaf har varit på hingstpremiering i Holland och Bettan har trillat av sin nya häst!

SWB Podden

En dryg månad in på det nya året har gått och Gustaf har hunnit både komma hem från Thailand och varit på hingstpremiering för KWPN, det holländska avelsförbundet. Bettan har hållit sig på hemmaplan och haft markkänning med sin nya häst. I det här avsnittet får vi ta del av Gustafs reflektioner och intryck från sitt besök i Holland. Vilka hingstar fastnade på näthinnan? Hur upplevs KWPNs upplägg och format för evenemanget? Hur står våra svenska hästar oss i jämförelse?  Omslagsfoto: KWPN Trevlig lyssning!

info_outline
Avsnitt 63. Nya avelsindex för hingstar och God Fortsättning! show art Avsnitt 63. Nya avelsindex för hingstar och God Fortsättning!

SWB Podden

De nya avelsindexen för ston och hingstar har kommit och podden gästas av avelsvärderingsnämndens ordförande och tillika erfarna gångartsuppfödaren Christina Olsson. Vi dyker ner i hingstarnas index, kikar på vilka nykomlingar som finns och knyter också ihop 2022-säcken! De nya indexen för hingstarna hittar du . För stona finns de på respektive hästs sida på Tips! Vill du veta mer om avelsindex? Lyssna på avsnitt och där Åsa Viklund från SLU förklarar vad som ingår i beräkningarna och hur man räknar ut indexen. God fortsättning & trevlig lyssning!  

info_outline
 
More Episodes

Vi svarar på lyssnarnas frågor om bruksprovet 2021 och om den nya avelsvärdeklassen Accepterad för hingstar. Till vår hjälp har vi delar av SWBs avelsvärderingsnämnd: Christina Olsson, ordförande och huvuddomare i exteriör, Mikael Nolin, huvuddomare i hoppning och Bo Jenå huvuddomare i gångarter. Vi kan tipsa om att även lyssna på Avsnitt 18 om SWBs hingstselektion och avsnitt 31 som handlade om bruksprovets genomförande för att få mer bakgrundsinformation.