TXTradio
Lezing bij Radboud Reflects over de tolerante samenleving door Marin Terpstra. Terpstra is politiek filosoof aan de Radboud Universiteit. Hij bestudeert de geschiedenis van de politieke filosofie, in het bijzonder de spanning tussen politiek en religie. In 2019 verscheen Waarom tolerantie niet de hoogste waarde kan zijn. Over de omgang met heilige zaken, een boek dat hij schreef met filosoof Theo de Wit.
info_outline Mark Deuze: Invloed nep nieuws is relatiefTXTradio
Journalistiek en politiek zijn in media intiem met elkaar verbonden. Ze lijken zich vooral tot elkaar te richten en nauwelijks op de burger. Online algoritmen lijken dit proces alleen nog maar verder aan te jagen.
info_outline Meredith Greer: 'Unapologetically' jezelf zijnTXTradio
Waarom is het voor vrouwen moeilijker om jezelf te zijn dan voor mannen en wat zijn de gevolgen als je het toch doet? Hebben we nood aan meer rolmodellen of moet er structureel iets veranderen? Tijdens de presentatie van het 10de printnummer van Charlie Magazine – die in het teken staat van 100% jezelf zijn – geven we het woord aan de Nederlandse auteur en opiniemaker Meredith Greer. Vanuit een intersectioneel perspectief geeft zij een lezing over ´unapologetically´ jezelf zijn.
info_outline Abe Bonnema Lezing door Bas HeijneTXTradio
Schrijver en essayist Bas Heijne sprak de Abe Bonnema Lezing 2019 uit tijdens de prijsuitreiking op 27 november in het Rijksmuseum te Amsterdam. Heijne reflecteert op het jaarthema van de Abe Bonnema Architectuurprijs 2019: betekenis.
info_outline Gaat de dood het overleven?TXTradio
Een gezellige avond over de dood organiseerde Pakhuis de Zwijger op op 8 oktober 2019. Er spraken allerlei mensen die iets konden vertellen over de dood. En voor je het weet gaat het over niet-dood: over onsterfelijkheid. Van deze avond hoor je hier alleen de paneldiscussie met Suzanne Duyvestijn, Marleen Stikker en Ruben Baart. Gespreksleider is Jörgen Tjon A Fong.
info_outline Als de waardestijging van je huis niet jouw verdienste isTXTradio
Pakhuis de Zwijger season opening 2019 with special guest Indy Johar. Johar is an architect who re-imagines an alternative, sustainable and democratic urban ecosystem for all of us. On september 2nd 2019, the evening started with Natasja van den Berg interviewing Johar.
info_outline Over hogere ambities dan geld verdienenTXTradio
Journalist en schrijver Jeroen Smit was de gastspreker tijdens de opening van het Hogeschooljaar van Fontys op 2 september 2019 in de Fontys Aula in Eindhoven. Smit is o.a. bekend van zijn onderzoeken naar Ahold en ABN-Amro ('Het drama Ahold' en 'De Prooi'). In zijn speech moedigt hij de nieuwe studenten aan om hun talenten niet alleen in te zetten voor zichzelf maar ook voor de algemene zaak.
info_outline We mogen data niet met kennis verwarrenTXTradio
Filosoof Daan Roovers, Denker des Vaderlands, was de gastspreker tijdens de opening van het Academische Jaar 2019 van de Universiteit van Amsterdam. Op 2 september 2019 in de Aula aan het Singel te Amsterdam. In haar speech waarschuwt ze ervoor dat we in de wetenschap data en kennis niet met elkaar mogen verwarren.
info_outline Snackende meeuw dol op voetbalTXTradio
Een gesprek uit het Kenniscafé in de Balie op 17 juni 2019. De Grote Vogelshow heette deze avond met gesprekken over vogelgedrag en vogeltaal. Dit gesprek met Judy Shamoun gaat over meeuwen die ze voorzag van een GPS-'rugzakje'. Daardoor krijgt ze een goed beeld van het 'winkel'-gedrag van deze vogels. Eentje lijkt zelfs het wedstrijdschema van de Premier League in de gaten te houden. Want daar is altijd wel wat fish and chips te snacken.
info_outline Paradijselijker kunnen we het niet maken...TXTradio
Waarom zouden de allerrijksten moeten stoppen met belasting ontwijken en hun eerlijke deel gaan betalen? Maar waarom betalen we belasting? En wat is eerlijk? Jurist Gerard Meussen, politicoloog Indra Römgens en filosoof Bruno Verbeek praten over het nut van belasting. Dit panelgesprek was op 15 april 2019 in het Collegezalen Complex van de Radboud Universiteit Nijmegen. Georganiseerd door Radboud Reflects.
info_outlineJournalist en columnist Sheila Sitalsing sprak deze lezing uit op de dertigste Dies Natalis van de Universiteit voor Humanistiek. Zij sprak over onze voortdurende pogingen om te winnen van de tijd, en over de prijs die we daarvoor betalen. De slogan "Vandaag besteld, morgen in huis!" lijkt aan een diepe behoefte te voldoen voor ons mensen. We zijn immers gewend aan een steeds sneller leven. Sitalsing staat stil bij wat dat voor gevolgen heeft en spaart zichzelf niet. Zie de aanschaf van een z.g. hoverkart voor haar dochtertje.
Deze bijeenkomst vond plaats in het Academiegebouw in Utrecht.
Meer informatie over deze lezing kun je vinden op TXTradio.