Vargtimmen
Vi har ännu en gång vridit tillbaka klockan i det hyllade programformatet Årtalet – denna gång till 1995. Staffan tar chansen att frossa i science fiction och tar sig an Screamers, en film som blandar paranoida androiddystopier, usla CGI-effekter, märklig musiksättning, rejält övervåld, tjusiga miljöer och sociala märkligheter. En film som tycks ha opererat på ansträngd budget men ändå blivit en unik film med förunderlig charm. Patrons får sig också till livs ett snack om den nästan kriminellt förbisedda Castle Freak som överraskar med sitt förvånansvärt höga...
info_outlineVargtimmen
Vi slår oss ner i soffan för att vända och vrida på det här med jumpscares. Tomas erkänner villigt att han ofta pratar om jumpscares i negativa ordalag och Nils bjuder på en användbar tapet-metafor. Utöver detta öser vi på med personliga favoritexempel och nämner bland annat Ringu, The Exorcism of Emily Rose och The Shining. Mycket nöje!
info_outlineVargtimmen
Vi slår oss ner i Varbergs gemytligaste kök för att reda ut begreppen kring det här med kosmisk skräck, som vi ser det, bland annat genom att ta avstamp från det prima exemplet som Algernon Blackwoods kortroman The Willows faktiskt utgör. Johannes föreslår en häpnadsväckande koppling mellan vårt prima exempel från 1907 och skräckfilmsklassikern The Thing från 1982 och Tomas bjuder på högläsning. Vi pratar också bland annat om: Videbuskarna och andra vidunderliga berättelser, Hastur förlag, The Wendigo, Robert W. Chambers, The King in Yellow, existentiell fasa, den...
info_outlineVargtimmen
Tomas och Emil utvidgar sin syn på och kunskap om skräckfilmsåret 1988 genom att se Robert Englunds regidebut 976-Evil. För den som är eller blir patreon pratar vi också om en oerhört kanadensisk film som heter Pin.
info_outlineVargtimmen
Precis som vanligt startar vi det nya året med att se tillbaka på det nyss gångna. Vi utser årets det ena och årets det andra i hyfsat tempo och redogör i slutet för vilken film ni lyssnare röstat fram som årets bästa. Mycket nöje! För patrons blir det lite drygt lika mycket till, samma tempo och avslutningsvis våra respektive top 3-listor.
info_outlineVargtimmen
Tomas tar sig ner till sitt favoritkök i Varberg, nämligen Johannes Johanssons, för att prata om årtalet 1982 i allmänhet och den något obskyra guldrullen The Appointment i synnerhet. Patreons får sig också ett snack om rymdrullen Xtro till livs. Mycket nöje och stort tack för att du är med!
info_outlineVargtimmen
Vi doppar tårna i skräckåret 1997 och synar filmen Cure lite extra på djupet. En någorlunda modern klassiker från tiden percis innan den japanska skärckvågen svepte över väst. Ett konstnärligt våldsamt psykologiskt drama om människans inneboende ondska signerad Kiyoshi Kurosawa. Om du vill höra mer är det bara att bli patreon och i detta avsnitt pratar vi också om popcornklassikern The Relic. Häng med!
info_outlineVargtimmen
Filmskaparna Nils och Jakob hälsar på för att prata om processerna som ledde fram till deras respektive långfilmer med premiärer i år. Nils har gjort en film som heter Voidcaller och Jakob en som heter Virgo. Båda gjorda på minimal budget med fantastiskt resultat. Tillsammans tar vi några stora kliv från idé via finansiering, casting, planering och genomförande till postproduktion och en liten titt på vad framtiden kanske har att erbjuda. Och såklart en hel del annat. Mycket nöje!
info_outlineVargtimmen
Leatherface: Texas Chainsaw Massacre III Tomas hälsar på hos Emil Ryderup från filmpodcasten Titta dom snackar för att prata om skräckfilmsåret 1990. Emil blir genuint äcklad av ett bältdjurs brutala öde och förundras över Leatherfaces lilla elektroniska kniv och Tomas får feeling av det svettigt ödsliga Texas (spelat av Kalifornien) och Viggo Mortensens omisskännliga charm. Vi nämner bland annat också: Lida, Jacobs Inferno, IT, Tremors, The Exorcist III, Gremlins 2, Night of the Living Dead, Onda Dockan 2, Flatliners, Graveyard Shift, Nightbreed, Predator 2, Two Evil Eyes,...
info_outlineVargtimmen
Tomas slår sig ner hemma hos Johannes Johansson i Varberg för att utsätta honom för ett nytt programformat kallat Årtalet. Johannes presenterar den lysande bakgrunden till varför han valt just året 1968 och Tomas lägger till ett stämningssättande kluster av trivia från detsamma. Allt för att komma i rätt stämning. Och för att fördjupa sin kunskap har de båda samtalarna valt varsin film de inte sett tidigare och som av en slump blev det japanskt i båda fallen, nämligen: Kuroneko och Yokai Monsters: 100 Monsters. Vi pratar också bland annat om: Novums videoessäer,...
info_outlineNetflix säsong 6
Vi återvänder efter prick fyra års bidad tid till Charlie Brookers skötebarn Black Mirror för att göra en grundlig genomgång av den bästa säsongen till dags dato. Tomas tolkar första avsnittet Joan Is Awful som skräck på grundval av det blodisande tankeexperiment som är denna omtumlande sci-fi-rökares premiss, och Lars sparar en riktig godbit i kategorin skamduschar ur verkliga livet till Vargtimmens innersta rum. Vi pratar också om: det lysande andra avsnittet Loch Henry, Dead Set, Big Brother, John Ajvide Lindqvist, europeiskt visavi amerikanskt TV-skapande, att blint tacka ja till bindande avtal men nej till cookies, Salma Hayek, vad en karikatyr egentligen är, Cate Blachett, Michael Cera, Hannibal Lecter, Jenny Jägerfeld, Loch Ness-odjuret, det här med att språkljud kan försvinna och dyka upp på svårförklarliga ställen, Språket i P1, true crime som genre, MR James, Motorsågsmassakern, medialitet, 4:3-formatet, huruvida varumärket Netflix i själva verket är synonymt med varumärket Black Mirror, vad man lär sig första hösten på JMG, det återupplevda, Daniel Garptoft, Faust-motivet, skillnaden mellan shepherd’s pie och haggis, Skräckkokboken, limmade frimärken, den gröna sidan på en Scotch samt något litet om nästa avsnitt som kommer beröra filmserien V/H/S. Bakom Patreon-vägg fortsätter samtalet precis lika länge till om kalasepisoderna Beyond the Sea, Mazy Day och Demon 79. Med mycket mer: besök för all del gärna www.patreon.com/vargtimmenpodcast för mer information. Nostalgi, löst tyckande och akademisk analys.