loader from loading.io

Om romfart – med Eirik Newth #9

Vett og vitenskap - med Gaute Einevoll

Release Date: 01/24/2020

Om oljelandet i klimakampen – med Anne Karin Sæther - #99 show art Om oljelandet i klimakampen – med Anne Karin Sæther - #99

Vett og vitenskap - med Gaute Einevoll

Norge ønsker å kombinere det å være en miljønasjon med det å være en oljeeksportør. Moderasjon i oljeutbygging var et nøkkelord de første tiårene. Siden 1990 har fokuset vært på høy produksjon og økte inntekter, og i dag har vi stor eksport, et stort oljefond og tilsvarende store CO2-utslipp fra olje- og gassproduksjon og, enda mer, fra forbrenningen av vår olje og gass i utlandet. Likevel sier våre toppolitikere at klima skal danne rammen om vår politikk. Hvordan kan dette henge sammen? Dagens gjest jobber i Norsk klimastiftelse og har skrevet bok på tematikken. 

info_outline
Om informasjonsbevaring i sorte hull - med Åsmund Folkestad - #98 show art Om informasjonsbevaring i sorte hull - med Åsmund Folkestad - #98

Vett og vitenskap - med Gaute Einevoll

De matematiske fysikklovene tilsier at informasjon er bevart i alle fysiske prosesser. Det betyr at hvis du brenner en bok i et bål, skal du i prinsipp kunne regne deg tilbake til hva som stod i boka hvis du vet alt om asken og de resulterende flammene. Men hvis du kaster boka inn i et sort hull er vel informasjonen tapt? Eller kanskje den kan gjenfinnes i den såkalte Hawking-strålingen som sorte hull sender ut? Spørsmålet står sentralt i jakten på en teori for kvantegravitasjon, og gjesten er fysiker med doktorgrad på tematikken.

info_outline
Om norsk toppolitikk - med Trine Skei Grande - #97 show art Om norsk toppolitikk - med Trine Skei Grande - #97

Vett og vitenskap - med Gaute Einevoll

Hvordan tas politiske avgjørelser i Norge?  Hvordan jobber man egentlig på Stortinget og i regjering? Og hvorfor er det så slitsomt å være partileder? Dagens gjest var en sentral politiker for Venstre i 30 år. Hun rakk å være partileder, nestleder, statsråd, parlamentarisk leder på Stortinget, menig stortingsrepresentant, byråd og bystyrerepresentant i Oslo før hun forlot politikken i 2021. Og likevel er hun yngre enn både Jonas og Erna. Trine har også skrevet den utmerkede selvbiografien «Oppreist» om sitt politiske liv.   

info_outline
Om databrikker - med Ralph Bernstein - #96 show art Om databrikker - med Ralph Bernstein - #96

Vett og vitenskap - med Gaute Einevoll

Bak dagens data- og kommunikasjonssamfunn ligger milliarder av databrikker laget av silisium. De mest avanserte databrikkene har milliarder av transistorer som bare er noen nanometer store. Disse lages i dag i hovedsak på Taiwan med bruk av maskiner som kun et enkelt firma i Nederland greier å lage.   Dagens gjest, SINTEF-forsker Ralph Bernstein, er fysiker og har jobbet med halvledere og databrikker hele sin karriere. Vi snakker både om historien til, fysikken bak og storpolitikken tilknyttet databrikkene.

info_outline
Om bruk av AI i helsevesenet - med Ishita Barua - #95 show art Om bruk av AI i helsevesenet - med Ishita Barua - #95

Vett og vitenskap - med Gaute Einevoll

Hvordan kan kunstig intelligens gi oss bedre helsehjelp og redde liv? Dagens gjest er lege med doktorgrad på tematikken, og i fjor gav hun ut boken «Kunstig intelligens redder liv – AI er legenes nye superkrefter». Vi snakker om hvordan AI kan løse komplekse oppgaver, som å diagnostisere kreft, sammenfatte legejournaler, foreslå medisinske behandlinger, oppdage nye legemidler eller forutse pandemier.   Kan kunstig intelligens utkonkurrere leger? Og hvem skal bestemme over teknologien og hvordan den skal brukes?  

info_outline
Om jord - med Erik Joner - #94 show art Om jord - med Erik Joner - #94

Vett og vitenskap - med Gaute Einevoll

99% av all maten vi mennesker spiser stammer fra jorda. Likevel er jorda, eller jordsmonnet som det heter på fint, ikke noe folk flest tenker så mye på. Men det burde vi. Jordsmonnet er en ikke-fornybar ressurs som gir oss mat, bryter ned døde dyr og planter, regulerer klima, renser vann og inneholder masse mikrorganismer som er viktige for oss. Og som livet oppå jorda og i havet er jordsmonnet truet av oss mennesker. Dagens gjest forsker på jord på NIBIO på Ås og skrev nettopp boka «Finger’n i jorda» på tematikken.  

info_outline
Om den kosmologiske Hubble-krisen - med Øyvind Grøn - #93 show art Om den kosmologiske Hubble-krisen - med Øyvind Grøn - #93

Vett og vitenskap - med Gaute Einevoll

En av de største oppdagelsene i det 20. århundret var at universet ekspanderer slik at alle fjerntliggende galakser beveger seg bort fra oss. Og jo lenger borte de er, jo større fart har de. Proporsjonalitetskonstanten mellom fart og avstand kalles Hubble-konstanten. Når man måler den får man forskjellig verdi avhengig av hvilken metode som brukes, så her er det noe som ikke stemmer. Er det feil i målingene eller er vi på sporet av nye spennende fysikk? Vår kosmologiske ekspert professor Øyvind Grøn forklarer og spekulerer.

info_outline
Om løsningen på kreftgåten - med Jarle Breivik - #92 show art Om løsningen på kreftgåten - med Jarle Breivik - #92

Vett og vitenskap - med Gaute Einevoll

Media rapporterer ikke sjelden om at «løsningen på kreftgåten» er i sikte og at all kreft vil kunne kureres om ikke altfor lenge. Men er dette realistisk?   Jarle Breivik, professor i medisin ved Universitetet i Oslo, er skeptisk og skrev i 2022 en bok på tematikken. Der argumenterer han for at kreft er en integrert del av livet og at kreft forstås best i et evolusjonsperspektiv hvor ulike celler konkurrerer om hegemoni i kroppen. Siden kreftceller er så gode til å dele seg, vil alle derfor få kreft bare vi blir gamle nok. 

info_outline
Om økonomiske insentiver for det grønne skiftet - med Knut Kjær - #91 show art Om økonomiske insentiver for det grønne skiftet - med Knut Kjær - #91

Vett og vitenskap - med Gaute Einevoll

Hvilke økonomiske verktøy kan vi bruke for å stoppe de menneskeskapte klimaendringene, dvs. få til netto null utslipp av klimagasser innen 2050? Reguleringer? Avgifter? Subsidiering av utvikling og bruk av ny klimavennlig teknologi? Dagens gjest er utdannet samfunnsøkonom og har tenkt mye på problematikken, blant annet som første leder av oljefondet og styreleder i CICERO. I dag er han professor på NMBU hvor han underviser i og forsker på finansiell klimarisiko.     

info_outline
Om vitenskap og samfunn - soloepisode - #90 show art Om vitenskap og samfunn - soloepisode - #90

Vett og vitenskap - med Gaute Einevoll

Jeg har jobbet med vitenskap hele mitt voksne liv og er blant dem som i stort stoler på det vitenskapen kommer fram til. Hvorfor? Forskere er vanlige mennesker med alle vanlige menneskelige lyter, så hva er det med hvordan forskersamfunnet opererer som gjør at vi kan stole på det de finner ut?   Jeg er også blant dem som mener vi lever i en tid hvor det er spesielt viktig at Norge og verden forsker mye. Hvorfor? Og hvordan kan vi få økt interessen for forskning i samfunnet vårt?

info_outline
 
More Episodes

Dagens gjest er astrofysiker, fagformidler og kanskje Norges fremste amatør-romfartshistoriker Eirik Newth.

Vi diskuterer romfartens fascinerende historie med kniving mellom USA og Russland, både om bemannede turer til Månen og ubemannende turer til solsystemets planeter, måner og asteroider.

Bør vi kolonisere Mars? Finnes det annet liv der ute? Og drømmer du om å reise ut i rommet?

Med private romaktører som Elon Musk blir det kanskje snart mulig.