loader from loading.io

Fimbulvinter - del 3 av 4 - #54

Vett og vitenskap - med Gaute Einevoll

Release Date: 02/27/2022

Om planter - med Charlotte Sletten Bjorå - #89 show art Om planter - med Charlotte Sletten Bjorå - #89

Vett og vitenskap - med Gaute Einevoll

Fotosyntese er blitt kalt verdens viktigste oppfinnelse. Her blir energien i sollys sammen med karbondioksid, CO2, fra lufta omgjort til sukker og oksygen, som vi dyr og mennesker lever av. Og når trær vokser, så kommer den nye biomassen fra kondensert luft.  Grønt er livets farge fordi klorofyllet hvor fotosyntesen foregår i planter er grønt. Dagens gjest er professor i botanikk ved Naturhistorisk museum i Oslo, og vi snakker blant annet om plantenes historie, struktur, variasjon, organisering og intelligens.

info_outline
Om klimaets historie - med Reidar Müller - #88 show art Om klimaets historie - med Reidar Müller - #88

Vett og vitenskap - med Gaute Einevoll

De fleste (også jeg) er bekymret for dagens pågående menneskeskapte klimaendringer, men noen er lite bekymret. Klimaet har variert til alle tider, og det har vært både varmere og kaldere før, sier de. Det stemmer, uten at det er relevant for spørsmålet om dagens klimaendringer. For 20.000 år siden var det 6 grader kaldere, og for 55 millioner år siden var det 14 grader varmere. Hva driver klimaet på jorden? Dagens gjest er geolog og har skrevet boka «Ild og is» på tematikken. 

info_outline
Om strømmarkedet - med Åshild Grøtan - #87 show art Om strømmarkedet - med Åshild Grøtan - #87

Vett og vitenskap - med Gaute Einevoll

Mens priser på mat, klær og elektronikk typisk varierer på månedsbasis, kan strømprisen variere fra time til time. Grunnen er at strømmen er en ekstrem ferskvare. Når du setter på varmeovnen på 1000 watt, må i prinsipp et kraftverk et eller annet sted umiddelbart øke produksjonen med nøyaktig 1000 watt.  Et strømmarked må derfor organiseres annerledes enn andre markeder. Gjesten i podcasten forsker på strøm og strømmarkedet og forklarer hvordan det gjøres i Norge.

info_outline
Om mørk materie og mørk energi - med Jostein Riiser Kristiansen - #86 show art Om mørk materie og mørk energi - med Jostein Riiser Kristiansen - #86

Vett og vitenskap - med Gaute Einevoll

I 1998 viste nye nøyaktige målinger av eksploderende stjerner veldig langt unna at kun 5% av all masse i universet utgjøres av den vanlige materien som er beskrevet av vår standardmodell for partikkelfysikk. 25% av massen rundt oss er såkalt mørk materie og består av noe helt ukjent. Ikke bare det, de gjenstående 70% av massen består av såkalt mørk energi som vi vet enda mindre om. Dagens gjest er astrofysiker og har skrevet boken «Det usynlige univers - verdensrommets mørke hemmeligheter» på tematikken.

info_outline
Om forsvar av Norge – med Sverre Diesen - #85 show art Om forsvar av Norge – med Sverre Diesen - #85

Vett og vitenskap - med Gaute Einevoll

Den russiske invasjonen av Ukraina har vekket forsvarsinteressen hos mange. Dagens gjest er general, tidligere forsvarsjef og for tiden forsker ved Forsvarets forskningsinstitutt. I fjor gav han ut boken «Krig, konflikt og militærmakt – norsk forsvar i en endret verden» hvor han argumenterer for en kraftig omlegging av det norske forsvaret for å få mest mulig sikkerhet ut fra hver krone i forsvarsbudsjettet.

info_outline
Om meninger med livet – med Thomas Hylland Eriksen - #84 show art Om meninger med livet – med Thomas Hylland Eriksen - #84

Vett og vitenskap - med Gaute Einevoll

Til alle tider har mennesker grublet over meningen med livet. Dagens gjest er professor i sosialantropologi ved Universitetet i Oslo og gav i fjor ut boken «Syv meninger med livet». Den var basert både på hans fagkunnskap og personlige erfaringer. I podcasten snakker vi om viktigheten av relasjoner, knapphet, drømmer, langsom tid, øyeblikket, balansekunst, og til slutt å kunne gi slipp.

info_outline
Om farer og muligheter med kunstig intelligens – med Morten Goodwin, Inga Strümke, Olle Häggström og Klas Pettersen - #83 show art Om farer og muligheter med kunstig intelligens – med Morten Goodwin, Inga Strümke, Olle Häggström og Klas Pettersen - #83

Vett og vitenskap - med Gaute Einevoll

Med introduksjonen av tekstgenereringsprogrammet chatGPT i vår har vi alle fått øynene opp for hvilken samfunnsendrende kraft som kan ligge i kunstig intelligens. Som for all ny teknologi byr bruken både på farer og muligheter, og dette var tema for denne panelsamtalen tatt opp på Litteraturhuset i Fredrikstad i oktober. Hvordan skal vi ordne oss slik at kunstig intelligens blir til glede for menneskene?

info_outline
Om å tegne tegneserier – med Arild Midthun - #82 show art Om å tegne tegneserier – med Arild Midthun - #82

Vett og vitenskap - med Gaute Einevoll

Dagens gjest er Norges eneste Donald-tegner. Midthun er også svært bekymret over den pågående klimakrisen og er en aktiv miljøverner. Han har blant annet samarbeidet med Bjørn Samset på den populærvitenskapelige boka «2070» og tegneserieboka «Embla – kampen for fremtiden», som begge omhandler klimakrisen.   Hvordan ble han tegneserietegner? Hvordan arbeider han fram og tegner ut sine historier i hjemmestudioet i Son?  

info_outline
Om fusjonsenergi - med Odd Erik Garcia - #81 show art Om fusjonsenergi - med Odd Erik Garcia - #81

Vett og vitenskap - med Gaute Einevoll

I disse dager diskuteres det om vi bør bygge atomkraftverk i Norge for å produsere klimagass-fri strøm. Her er det snakk om fisjonskraftverk hvor energi frigjøres når store atomer som uran splittes. Kan vi i stedet få til å herme etter sola og produsere energi ved å fusjonere små atomer til større atomer? Dette ville dekke menneskenes energibehov i uoverskuelig fremtid. Dagens gjest er plasmafysiker ved Universitetet i Tromsø og jobber med å realisere dette i smultringformede reaktorer med skreddersydde magnetfelt.

info_outline
On neuro-AI – with Klas Pettersen, Hanne Stensola, Solve Sæbø and Anders Dale - #80 show art On neuro-AI – with Klas Pettersen, Hanne Stensola, Solve Sæbø and Anders Dale - #80

Vett og vitenskap - med Gaute Einevoll

Neuro-AI denotes the field at the interface between artificial intelligence (AI) and neuroscience. At a conference hosted by the Norwegian Artificial Intelligence Research Consortium (NORA),  in Tromsø in June 2023 I hosted a panel debate on the topic, that is, on how neuroscience can inspire AI and the other way around. The panel consisted of two computational neuroscientists (KP, AD), an experimental neuroscientist (HS) and a statistician (SS).   

info_outline
 
More Episodes

For å prøve ut nye måter for formidling, skrev jeg i sommer historien «Fimbulvinter – en fabel om mennesker, natur og økonomisk vekst».

Den handler om et partilandsmøte som snør inne i fjellheimen og utfordres når de på hotellet iverksetter sitt partis politikk med fokus på økonomisk vekst.  

Boken leses inn av Svein Tindberg.