loader from loading.io

Om å jobbe i avis – med Anders Giæver - #64

Vett og vitenskap - med Gaute Einevoll

Release Date: 10/15/2022

Om farer og muligheter med kunstig intelligens – med Morten Goodwin, Inga Strümke, Olle Häggström og Klas Pettersen - #83 show art Om farer og muligheter med kunstig intelligens – med Morten Goodwin, Inga Strümke, Olle Häggström og Klas Pettersen - #83

Vett og vitenskap - med Gaute Einevoll

Med introduksjonen av tekstgenereringsprogrammet chatGPT i vår har vi alle fått øynene opp for hvilken samfunnsendrende kraft som kan ligge i kunstig intelligens. Som for all ny teknologi byr bruken både på farer og muligheter, og dette var tema for denne panelsamtalen tatt opp på Litteraturhuset i Fredrikstad i oktober. Hvordan skal vi ordne oss slik at kunstig intelligens blir til glede for menneskene?

info_outline
Om å tegne tegneserier – med Arild Midthun - #82 show art Om å tegne tegneserier – med Arild Midthun - #82

Vett og vitenskap - med Gaute Einevoll

Dagens gjest er Norges eneste Donald-tegner. Midthun er også svært bekymret over den pågående klimakrisen og er en aktiv miljøverner. Han har blant annet samarbeidet med Bjørn Samset på den populærvitenskapelige boka «2070» og tegneserieboka «Embla – kampen for fremtiden», som begge omhandler klimakrisen.   Hvordan ble han tegneserietegner? Hvordan arbeider han fram og tegner ut sine historier i hjemmestudioet i Son?  

info_outline
Om fusjonsenergi - med Odd Erik Garcia - #81 show art Om fusjonsenergi - med Odd Erik Garcia - #81

Vett og vitenskap - med Gaute Einevoll

I disse dager diskuteres det om vi bør bygge atomkraftverk i Norge for å produsere klimagass-fri strøm. Her er det snakk om fisjonskraftverk hvor energi frigjøres når store atomer som uran splittes. Kan vi i stedet få til å herme etter sola og produsere energi ved å fusjonere små atomer til større atomer? Dette ville dekke menneskenes energibehov i uoverskuelig fremtid. Dagens gjest er plasmafysiker ved Universitetet i Tromsø og jobber med å realisere dette i smultringformede reaktorer med skreddersydde magnetfelt.

info_outline
On neuro-AI – with Klas Pettersen, Hanne Stensola, Solve Sæbø and Anders Dale - #80 show art On neuro-AI – with Klas Pettersen, Hanne Stensola, Solve Sæbø and Anders Dale - #80

Vett og vitenskap - med Gaute Einevoll

Neuro-AI denotes the field at the interface between artificial intelligence (AI) and neuroscience. At a conference hosted by the Norwegian Artificial Intelligence Research Consortium (NORA),  in Tromsø in June 2023 I hosted a panel debate on the topic, that is, on how neuroscience can inspire AI and the other way around. The panel consisted of two computational neuroscientists (KP, AD), an experimental neuroscientist (HS) and a statistician (SS).   

info_outline
Om miljøendringer i havet - med Nina Jensen - #79 show art Om miljøendringer i havet - med Nina Jensen - #79

Vett og vitenskap - med Gaute Einevoll

Miljøendringer i havet er mindre synlige enn miljøendringer på landjorda. Men også her lager menneskene trøbbel. Havvannet varmes opp og forsures ved at CO2 innholdet øker i takt med den økende CO2 konsentrasjonen i lufta. Sammen med andre problemer som plastforurensing, fosforavrenning fra landbruket og overfiske, truer dette livet og de komplekse økosystemene under vann. Dagens gjest er marinbiolog og leder av forskningsskipet REV Ocean og forteller om utfordringene, men også om hvordan vi kan bedre situasjonen.  

info_outline
Om fysikken bak filmen «Oppenheimer» – soloepisode - #78 show art Om fysikken bak filmen «Oppenheimer» – soloepisode - #78

Vett og vitenskap - med Gaute Einevoll

Kinofilmen «Oppenheimer», som hadde premiere i juli, forteller den dramatiske historien om hvordan den første atombomben ble laget under krigen i Los Alamos i New Mexico under ledelse av fysikeren J. Robert Oppenheimer. I podcasten forteller jeg historien om den moderne atomfysikken fra oppdagelsen av at atomet ikke var udelelig i 1897 til oppdagelsen i 1939 av muligheten for å lage en bombe med enorm sprengkraft ved å dele atomkjerner av grunnstoffet uran.  

info_outline
Om hvordan covid-19 pandemien oppstod - med Gunnveig Grødeland - #77 show art Om hvordan covid-19 pandemien oppstod - med Gunnveig Grødeland - #77

Vett og vitenskap - med Gaute Einevoll

Hvor kom covid-19 viruset fra? Var det såkalt naturlig smitte hvor den første pasienten i Wuhan i 2019 var i nærkontakt med en smittet flaggermus? Eller skyldtes det kanskje en lablekkasje fra det store forskningssenteret i Wuhan som nettopp forsker på slike flaggermusvirus? Nå i etterkant er det viktig å finne ut av dette for å unngå, eller være best mulig forberedt på, nye pandemier.   Spørsmålet diskuteres med vår kjente vaksine- og virusforsker.

info_outline
Om komplekse konflikter - med Tor A. Benjaminsen - #76 show art Om komplekse konflikter - med Tor A. Benjaminsen - #76

Vett og vitenskap - med Gaute Einevoll

Historien som gjerne fortelles om konflikter og krig i Sahel-området, den tørre stripen av land sør for Sahara, er at den skyldes klimaendringer med påfølgende ressursknapphet. Men stemmer egentlig det? Dagens gjest er professor i miljø- og utviklingsstudier og har studert konflikten i Mali på nært hold i flere tiår, og forteller en annen og mye mer komplisert historie. Hvorfor er vi mennesker så glade i enkle historier for å beskrive en kompleks virkelighet? 

info_outline
Om maskiner som tenker - med Inga Strümke - #75 show art Om maskiner som tenker - med Inga Strümke - #75

Vett og vitenskap - med Gaute Einevoll

I 2012 skapte AlexNet, et dataprogram basert på kunstig intelligens, furore da det passerte menneskers evne til bildegjenkjenning.   Det siste tiåret har sett en rekke nye gjennombrudd for slik intelligens, og i vår har spesielt tekstgenereringsprogrammet chatGPT vært i fokus med sine imponerende evner, for eksempel til å bestå hjemmeeksamener med glans. Dagens gjest forsker på tematikken og har nettopp skrevet den nasjonale bestselgeren «Maskiner som tenker». 

info_outline
Om å komponere filmmusikk - med Christine Hals - #74 show art Om å komponere filmmusikk - med Christine Hals - #74

Vett og vitenskap - med Gaute Einevoll

God filmmusikk er avgjørende for filmopplevelsen. «Star Wars» ville ikke vært  like oppslukende uten den fengende og passende musikken, og haien i «Haisommer» ikke like skummel uten det nifse to-toners hai-temaet. Dagens gjest er filmkomponist og har skrevet musikken til den nylige norske filmsuksessen «Kampen om Narvik». Hvordan blir man filmkomponist?  Og hvordan arbeider man når man skal komponere to timer med musikk som sammen med bildene skal gi publikum en stor filmopplevelse?   

info_outline
 
More Episodes

Aviser og andre medier er vårt viktigste vindu til verden og gir oss «grunnlag for egne meninger».

Hvordan velger de ut hvilke nyheter og saker som skal presenteres? Og hvordan sikrer de at det de skriver om en sak er sannferdig?

Dagens gjest har jobbet i en rekke hovedstadsaviser, de siste 20 årene i mediehuset VG som journalist, utenrikskorrespondent, kommentator og nå som produsent av podcasten «Giæver og gjengen».