loader from loading.io

Om fusjonsenergi - med Odd Erik Garcia - #81

Vett og vitenskap - med Gaute Einevoll

Release Date: 10/13/2023

Om strømmarkedet - med Åshild Grøtan - #87 show art Om strømmarkedet - med Åshild Grøtan - #87

Vett og vitenskap - med Gaute Einevoll

Mens priser på mat, klær og elektronikk typisk varierer på månedsbasis, kan strømprisen variere fra time til time. Grunnen er at strømmen er en ekstrem ferskvare. Når du setter på varmeovnen på 1000 watt, må i prinsipp et kraftverk et eller annet sted umiddelbart øke produksjonen med nøyaktig 1000 watt.  Et strømmarked må derfor organiseres annerledes enn andre markeder. Gjesten i podcasten forsker på strøm og strømmarkedet og forklarer hvordan det gjøres i Norge.

info_outline
Om mørk materie og mørk energi - med Jostein Riiser Kristiansen - #86 show art Om mørk materie og mørk energi - med Jostein Riiser Kristiansen - #86

Vett og vitenskap - med Gaute Einevoll

I 1998 viste nye nøyaktige målinger av eksploderende stjerner veldig langt unna at kun 5% av all masse i universet utgjøres av den vanlige materien som er beskrevet av vår standardmodell for partikkelfysikk. 25% av massen rundt oss er såkalt mørk materie og består av noe helt ukjent. Ikke bare det, de gjenstående 70% av massen består av såkalt mørk energi som vi vet enda mindre om. Dagens gjest er astrofysiker og har skrevet boken «Det usynlige univers - verdensrommets mørke hemmeligheter» på tematikken.

info_outline
Om forsvar av Norge – med Sverre Diesen - #85 show art Om forsvar av Norge – med Sverre Diesen - #85

Vett og vitenskap - med Gaute Einevoll

Den russiske invasjonen av Ukraina har vekket forsvarsinteressen hos mange. Dagens gjest er general, tidligere forsvarsjef og for tiden forsker ved Forsvarets forskningsinstitutt. I fjor gav han ut boken «Krig, konflikt og militærmakt – norsk forsvar i en endret verden» hvor han argumenterer for en kraftig omlegging av det norske forsvaret for å få mest mulig sikkerhet ut fra hver krone i forsvarsbudsjettet.

info_outline
Om meninger med livet – med Thomas Hylland Eriksen - #84 show art Om meninger med livet – med Thomas Hylland Eriksen - #84

Vett og vitenskap - med Gaute Einevoll

Til alle tider har mennesker grublet over meningen med livet. Dagens gjest er professor i sosialantropologi ved Universitetet i Oslo og gav i fjor ut boken «Syv meninger med livet». Den var basert både på hans fagkunnskap og personlige erfaringer. I podcasten snakker vi om viktigheten av relasjoner, knapphet, drømmer, langsom tid, øyeblikket, balansekunst, og til slutt å kunne gi slipp.

info_outline
Om farer og muligheter med kunstig intelligens – med Morten Goodwin, Inga Strümke, Olle Häggström og Klas Pettersen - #83 show art Om farer og muligheter med kunstig intelligens – med Morten Goodwin, Inga Strümke, Olle Häggström og Klas Pettersen - #83

Vett og vitenskap - med Gaute Einevoll

Med introduksjonen av tekstgenereringsprogrammet chatGPT i vår har vi alle fått øynene opp for hvilken samfunnsendrende kraft som kan ligge i kunstig intelligens. Som for all ny teknologi byr bruken både på farer og muligheter, og dette var tema for denne panelsamtalen tatt opp på Litteraturhuset i Fredrikstad i oktober. Hvordan skal vi ordne oss slik at kunstig intelligens blir til glede for menneskene?

info_outline
Om å tegne tegneserier – med Arild Midthun - #82 show art Om å tegne tegneserier – med Arild Midthun - #82

Vett og vitenskap - med Gaute Einevoll

Dagens gjest er Norges eneste Donald-tegner. Midthun er også svært bekymret over den pågående klimakrisen og er en aktiv miljøverner. Han har blant annet samarbeidet med Bjørn Samset på den populærvitenskapelige boka «2070» og tegneserieboka «Embla – kampen for fremtiden», som begge omhandler klimakrisen.   Hvordan ble han tegneserietegner? Hvordan arbeider han fram og tegner ut sine historier i hjemmestudioet i Son?  

info_outline
Om fusjonsenergi - med Odd Erik Garcia - #81 show art Om fusjonsenergi - med Odd Erik Garcia - #81

Vett og vitenskap - med Gaute Einevoll

I disse dager diskuteres det om vi bør bygge atomkraftverk i Norge for å produsere klimagass-fri strøm. Her er det snakk om fisjonskraftverk hvor energi frigjøres når store atomer som uran splittes. Kan vi i stedet få til å herme etter sola og produsere energi ved å fusjonere små atomer til større atomer? Dette ville dekke menneskenes energibehov i uoverskuelig fremtid. Dagens gjest er plasmafysiker ved Universitetet i Tromsø og jobber med å realisere dette i smultringformede reaktorer med skreddersydde magnetfelt.

info_outline
On neuro-AI – with Klas Pettersen, Hanne Stensola, Solve Sæbø and Anders Dale - #80 show art On neuro-AI – with Klas Pettersen, Hanne Stensola, Solve Sæbø and Anders Dale - #80

Vett og vitenskap - med Gaute Einevoll

Neuro-AI denotes the field at the interface between artificial intelligence (AI) and neuroscience. At a conference hosted by the Norwegian Artificial Intelligence Research Consortium (NORA),  in Tromsø in June 2023 I hosted a panel debate on the topic, that is, on how neuroscience can inspire AI and the other way around. The panel consisted of two computational neuroscientists (KP, AD), an experimental neuroscientist (HS) and a statistician (SS).   

info_outline
Om miljøendringer i havet - med Nina Jensen - #79 show art Om miljøendringer i havet - med Nina Jensen - #79

Vett og vitenskap - med Gaute Einevoll

Miljøendringer i havet er mindre synlige enn miljøendringer på landjorda. Men også her lager menneskene trøbbel. Havvannet varmes opp og forsures ved at CO2 innholdet øker i takt med den økende CO2 konsentrasjonen i lufta. Sammen med andre problemer som plastforurensing, fosforavrenning fra landbruket og overfiske, truer dette livet og de komplekse økosystemene under vann. Dagens gjest er marinbiolog og leder av forskningsskipet REV Ocean og forteller om utfordringene, men også om hvordan vi kan bedre situasjonen.  

info_outline
Om fysikken bak filmen «Oppenheimer» – soloepisode - #78 show art Om fysikken bak filmen «Oppenheimer» – soloepisode - #78

Vett og vitenskap - med Gaute Einevoll

Kinofilmen «Oppenheimer», som hadde premiere i juli, forteller den dramatiske historien om hvordan den første atombomben ble laget under krigen i Los Alamos i New Mexico under ledelse av fysikeren J. Robert Oppenheimer. I podcasten forteller jeg historien om den moderne atomfysikken fra oppdagelsen av at atomet ikke var udelelig i 1897 til oppdagelsen i 1939 av muligheten for å lage en bombe med enorm sprengkraft ved å dele atomkjerner av grunnstoffet uran.  

info_outline
 
More Episodes

I disse dager diskuteres det om vi bør bygge atomkraftverk i Norge for å produsere klimagass-fri strøm. Her er det snakk om fisjonskraftverk hvor energi frigjøres når store atomer som uran splittes.

Kan vi i stedet få til å herme etter sola og produsere energi ved å fusjonere små atomer til større atomer? Dette ville dekke menneskenes energibehov i uoverskuelig fremtid.

Dagens gjest er plasmafysiker ved Universitetet i Tromsø og jobber med å realisere dette i smultringformede reaktorer med skreddersydde magnetfelt.