loader from loading.io

Avsnitt 11 - Ställ om i tider av snabb förändring

På spaning innovation

Release Date: 04/21/2020

Avsnitt 44 - Så påverkas du av framtidens techtrender show art Avsnitt 44 - Så påverkas du av framtidens techtrender

På spaning innovation

I mars varje år hålls världens största techkonferens, South by Southwest (SXSW) i Austin,Texas. Här möts futurister, experter och kreatörer från hela världen och pratar banbrytande teknik, utveckling och trender. Ta del av techtrenderna runt hörnet och hur du kan förbereda dig för den snabba utvecklingen. Lyssna på Joakim Skog och Annie Lindmark som arbetar med framtidsfrågor och ny teknik på Vinnova. Vi möter också röster från deltagare på SXSW.  Samtalet leds av Liselott Bergman.

info_outline
Avsnitt 43 - Deeptech-bolag tar fram lösningar för framtidens samhälle show art Avsnitt 43 - Deeptech-bolag tar fram lösningar för framtidens samhälle

På spaning innovation

Deeptech-bolag som bygger på avancerad forskning och teknik kan utveckla radikala lösningar på våra stora samhällsutmaningar. De har potential att förnya och omvälva hela branscher. Hur skapar vi bra möjligheter för deeptech-bolag att starta och växa i Sverige? Lyssna på ett samtal mellan Sara Wallin, vd stiftelsen Chalmers tekniska högskola, David Sonnek, vd Navigare Ventures och Anna Bergstrand, Vinnova. Vi möter också Mattias Josephson på bolaget Epishine. Samtalet leds av Daniel Holmberg.

info_outline
Avsnitt 42 - År 2033 - så har kvant, rymd och syntetisk biologi löst dagens samhällsutmaningar show art Avsnitt 42 - År 2033 - så har kvant, rymd och syntetisk biologi löst dagens samhällsutmaningar

På spaning innovation

Hur har dagens forskning inom rymd, kvantteknik och syntetisk biologi påverkat våra liv om tio år?  Har vi löst våra stora samhällsutmaningar år 2033? Lyssna på tre spanare – och experter inom sina områden: Christer Fuglesang, KTH, rymd, Ebba Carbonnier, Quantum Life Science center och Swelife, kvant och Volmark Passoth, SLU, syntetisk biologi.    

info_outline
Avsnitt 41 - När kan vi flyga med gott samvete? show art Avsnitt 41 - När kan vi flyga med gott samvete?

På spaning innovation

Flygets klimatutsläpp ökar globalt och pressen är stor på flygbranschen att ställa om till att bli hållbar. Nya teknologier som eldrift och bränsleceller kan revolutionera flyget i framtiden, men det tar lång tid och utmaningarna är stora. Hur ska ekvationen lösas? Lyssna på ett samtal mellan Svjetlana Stekovic, forskare inom flygteknik vid Linköpings universitet, och Johan Rignér, Vinnova. Vi möter också Robert Lundberg på GKN Aerospace Sverige. Samtalet leds av Daniel Holmberg.

info_outline
Avsnitt 40 - Nya spelregler i en förändrad säkerhetspolitisk värld show art Avsnitt 40 - Nya spelregler i en förändrad säkerhetspolitisk värld

På spaning innovation

Rysslands invasion av Ukraina har fört säkerhet högt upp på agendan. Samtidigt utmanas globaliseringen. Vilka spelregler gäller i ett nytt säkerhetspolitiskt läge? Hur kan innovation bidra till ett säkert samhälle?  Lyssna på ett samtal mellan Björn Fägersten, forskare vid Utrikespolitiska institutet, Annika Söder, tidigare kabinettsekreterare och Karl Hallding, chefsanalytiker på Vinnova. Vi möter också Max Valentin, vd för Fabel, om innovation i krigets Ukraina   Samtalet leds av Liselott Bergman

info_outline
Avsnitt 39 – Släpp loss innovationskraften med moderna regelverk show art Avsnitt 39 – Släpp loss innovationskraften med moderna regelverk

På spaning innovation

Hur kan myndigheter utveckla regler och styrmedel så att de stimulerar i stället för att hindra innovation? Flera av världens mest innovativa länder satsar på en offentlig förvaltning som stimulerar försök och experiment. Hänger Sverige med i utvecklingen? Lyssna på ett samtal mellan Karin Lönnheden, vikarierande generaldirektör, Integritetsskyddsmyndigheten, och Jakob Hellman, Vinnova. Vi möter också Erlend Andreas Gjære, vd för Secure Practice. Samtalet leds av Daniel Holmberg.

info_outline
Avsnitt 38 – Så förbereder du dig för AI-samhället show art Avsnitt 38 – Så förbereder du dig för AI-samhället

På spaning innovation

Det råder AI-yra. Orsaken är att AI ÄR samhällsförändrande. AI kan bli ett multiverktyg som gör oss mer kompetenta och innovativa och hjälper oss att lösa stora utmaningar. Men hur ligger Sverige till? Och vilka färdigheter och kompetenser kommer att efterfrågas i AI-samhället? Lyssna på ett samtal mellan Yashar Moradbakhti, VD Lingio, Francisca Hoyer, AI Sweden och Ulf Danielsson, författare och professor i teoretisk fysik. Vi möter också Erik Borälv, Vinnova. Samtalet leds av Liselott Bergman.

info_outline
Avsnitt 37 – På väg mot framtidens transporter show art Avsnitt 37 – På väg mot framtidens transporter

På spaning innovation

Tunga fordon står för en tredjedel av vägtrafikens klimatutsläpp. Men elektrifiering, digitalisering och artificiell intelligens kan revolutionera framtidens godstransporter. Hur kan omställningen snabbas på? Lyssna på ett samtal mellan Per Olof Arnäs, logistikstrateg på Einride, och Sofia Wieselfors, programchef på Vinnova. Vi möter också Andreas Josefsson och Nikita Zaiko som leder två olika projekt som ska driva på elektrifieringen av tunga vägtransporter. Samtalet leds av Daniel Holmberg.

info_outline
Avsnitt 36 - Sprången som krävs för hållbar omställning show art Avsnitt 36 - Sprången som krävs för hållbar omställning

På spaning innovation

Vad behöver ledande aktörer i innovationssystemet göra för att Sverige ska lyckas med omställningen till ett hållbart samhälle? Hur får vi till de språng som krävs? Och hur ser samhället ut när vi lyckats? Lyssna på ett samtal mellan Johan Kuylenstierna, generaldirektör för Formas och Lisen Schultz, programdirektör vid Stockholm Resilience Centre Vi möter också Jenny Elfsberg, Vinnova och Jannik Henser, Scania – om den nya storsatsningen Impact Innovation Samtalet leds av Liselott Bergman.

info_outline
Avsnitt 35 - Banbrytande innovation – en överlevnadsfråga för företag show art Avsnitt 35 - Banbrytande innovation – en överlevnadsfråga för företag

På spaning innovation

Digitalkameran blev dödsstöten för filmtillverkaren Kodak och de smarta telefonerna satte punkt för Nokias framgångssaga. Varför lyckas vissa företag utveckla banbrytande lösningar för framtiden medan andra missar tåget? Hur kan företag bli bättre på radikal innovation? Lyssna på ett samtal med Mattias Axelson, doktor i företagsekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm. Vi hör också Jenny Elfsberg, avdelningschef, Vinnova och Gustaf Werner, innovationsdirektör, Skanska.

info_outline
 
More Episodes

I kristider blir behovet att ställa om till en omvärld i snabb förändring extra påtagligt. Hur kan individer och organisationer se på förändring och göra det till en möjlighet?

 

Samhället förändras i allt snabbare takt även när det inte är kris, till följd av bland annat digitalisering och artificiell intelligens. Hur kan individer, företag, myndigheter och andra organisationer rusta för att snabbt ställa om när behov och efterfrågan snabbt skiftar?

 

Lyssna till ett samtal mellan Joakim Jardenberg VD för AI centret Get AI och Erik Borälv, som arbetar med digitalisering och öppen innovation på Vinnova, om hur individer och organisationer kan se på förändring och göra det till en möjlighet.

 

Vi möter också Johanna Adami, rektor vid Sophiahemmet högskola, som berättar om hur det gick till när den verksamhet hon leder på kort tid kunde erbjuda kabinpersonal på SAS att utbilda sig vårdarbetare.    

 

Samtalet leds av Liselott Bergman, Vinnova.