Viden om arbejdskraft
På 25 minutter stiller vi skarpt på kvalificeret arbejdskraft med interview med virksomheder og eksperter. Din vært, Jesper Lunau fra work-live-stay, vil belyse mange forskellige emner for at gøre det lettere at tiltrække kvalificeret arbejdskraft nu og i fremtiden. Gør dig klar til at blive klogere på arbejdskraft og få ny viden.
info_outline
Arbejd strategisk med HR og styrk bundlinjen
03/17/2025
Arbejd strategisk med HR og styrk bundlinjen
Mindre virksomheder bør arbejde mere strategisk med HR. Det er budskabet fra dagens to gæster,Carina Lykke Bielefeldt fra virksomheden Puls Human Relations ApS, og Tessa Salling fra work-live-stay. De to gæster kommer med råd og anbefalinger til at strukturere sit arbejde med HR, og ikke mindst hvordan man løfter sit arbejde til et strategisk niveau. Del af en større indsats Et strategisk arbejde med HR kræver adgang til ledelsen, og det er afgørende i et arbejdsmarked, hvor medarbejdere med kompetencer til den grønne omstilling bliver efterspurgte. Derfor var det også omdrejningspunktet for to kurser i 2024. De var en del af indsatsen for at skaffe mere kvalificeret arbejdskraft til det sydjyske erhvervsfyrtårn for grøn energi og sektorkobling. Podcasten er derfor støttet af finansiering fra EU og Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse. Find mere om projektet på Besøg Puls Human Relations på Gæster: Carina Lykke Bielefeldt, Chief Operating Officer fra virksomheden Puls Human Relations ApS og Tessa Salling, projektleder og ansvarlig for HR-sparring i work-live-stay.
/episode/index/show/18d72f87-a21f-4bc8-8cef-cab35a0ccb57/id/35669755
info_outline
Brug AI på dit ekspertområde, fx HR
02/03/2025
Brug AI på dit ekspertområde, fx HR
Det var i december 2022, at ChatGPT for alvor brød lydmuren i Danmark og blev billedet på det, som kaldes generativ AI. En teknologi, der simulerer menneskelig tale og tekst, og som du kan have en dynamisk samtale med. Men hvad er egentlig op og ned? Hvor kan du begynde, og hvornår er du egentlig effektiv? Næsten halvdelen kan automatiseres Potentialet er nemlig stort. 46 procent af danske lønmodtageres arbejdstid kan automatiseres med nuværende teknologi – det fortalte Kraka og Deloitte i en fra 2024. Her tegner generativ AI sig for mindst 15 procent af den automatisering. Eksempelvis kan ChatGPT hjælpe dig i dit arbejde med HR. Det får du eksempler på fra tidligere HR-chef og nuværende projektleder i work-live-stay, Randi Mørk Lildballe. Samtidig fortæller lektor Louise Harder Fischer fra IT-Universitetet af al teknologi har gode og dårlige sider. Derfor kræver kunstig intelligens i langt højere grad, at man tager stilling til, hvordan man bruger den og hvor man bruger den. Det gælder især, når man taler om generativ AI, det som de fleste kender som ChatGPT. Alt det og meget på bare 25 minutter. Gæster: Louise Haarder Fischer, lektor ved institut for Business IT og forsker i ledelse og digital transformation på IT-universitet og Randi Mørk Lildballe, projektleder og tidligere HR-chef, work-live-stay.
/episode/index/show/18d72f87-a21f-4bc8-8cef-cab35a0ccb57/id/35026090
info_outline
Få et konkret tal for jeres sociale indsats
12/09/2024
Få et konkret tal for jeres sociale indsats
En kriminel fortid, en psykisk diagnose eller et behov for at arbejde færre timer bør ikke være en hindring for at få et arbejde. Men det er det ofte. Åbner man i stedet døren, bliver det nemmere at finde arbejdskraft, nemmere at finde nogle, der kan andre ting, og nemmere at få opbakning fra lokalsamfundet. Tidligere var sådan en indsats udtryk for en virksomheds gode hjerte og ifølge vores ene gæst ’ lidt fluffy’. Det er dyrt at holde mennesker ude af arbejdsmarkedet Benny Christensen, projektchef i GROW, har udviklet og frigivet en beregner, som kan tydeliggøre den værdi, det skaber, når en virksomhed åbner døren for lærlinge, tidligere straffede, fleksjobbere eller mennesker med psykiske lidelser. Episodens anden gæst, Kirsten Von Wildenradt, er partner i kommunikationsbureauet KALB. Hun ser store muligheder i, at man får et konkret tal for, hvad det sociale ansvar rent faktisk betyder i en samfundsbesparelse. Du finder beregneren på Du kan læse mere om GROW på Gæster: Benny Christensen, GROW, og Kirsten Von Wildenradt, partner i kommunikationsbureauet KALB.
/episode/index/show/18d72f87-a21f-4bc8-8cef-cab35a0ccb57/id/34134326
info_outline
Frivillige får bosætning til at køre længere på literen
10/28/2024
Frivillige får bosætning til at køre længere på literen
Du ved det måske ikke, men det er ofte frivillige, der tager godt imod de nye, som er flyttet til landsbyen. Det er frivillige, der gør det muligt at dyrke sin hobby eller idræt, og frivillige, der arrangerer de ting, som gør lokalområdet attraktivt at bo og blive boende i. Derfor spiller de en vigtig rolle for dem, som arbejder med bosætning i landets kommuner, og de spiller en vigtig rolle for de virksomheder, som finder værdi i, at der er gode fritidstilbud og sammenhold i området omkring dem. Du bliver klogere på frivillighed i kombination med et af work-live-stays kerneområder: bosætning. Det gør du i selskab med Rikke Louise Fage-Fjord, som er leder af . Du hører også, hvordan frivillige er nøglen til en god velkomst i , og hvordan de frivillige har udviklet i Herning sammen med den lokale bosætningskoordinator. Medvirkende: Rikke Louise Fage-Fjord, leder af Frivilligcenter Assens og ejer af konsulentfirmaet Speak Up Now Julie Svane, branding- og bosætningsmedarbejder i Nordfyns Kommune og Mette Hebel, bosætningskoordinator i Herning Kommune. Andre links fra episoden: Arbejder du med bosætning, så find work-live-stays næste arrangementer på Podcasten er optaget som en del af det projekt, der hedder ’Kompetencer til et grønt Danmark’, som er støttet af EU og Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse.
/episode/index/show/18d72f87-a21f-4bc8-8cef-cab35a0ccb57/id/33544162
info_outline
Gør virksomheden klar til internationale faglærte
09/23/2024
Gør virksomheden klar til internationale faglærte
Vi henter smedene i udlandet, når der er for få i Danmark. Det kan løse noget af manglen på arbejdskraft, men det kræver faktisk også en vis modning af de virksomheder, som skal rekruttere, modtage og beholde internationale faglærte. Et nyt EU-projekt hjælper virksomhederne med den proces igennem en række arbejdsmøder, hvor der bliver sat spot på det, som er den største udfordring – udvalgt af virksomhederne selv. Elektrikere og smede er noget, der mangler i Videbæk. Derfor besluttede entreprenørvirksomheden Viftrup Jespersen A/S for flere år siden at arbejde med internationale ansatte. Det har nu betydet seks besøg fra en konsulent, som sparrer, vejleder og idéudvikler sammen med virksomhedens HR-ansvarlige. Gæster: Emma Løvschall Kristiansen, HR-og HSE- ansvarlig i Viftrup Jespersen A/S, Buster Urban Kudsk Jørgensen, projektleder hos Business Region MidtVest og Gitte Gram Davidsen, projektansvarlig hos work-live-stay. Projektet er støttet af EU og Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse. Læs mere om projektet på
/episode/index/show/18d72f87-a21f-4bc8-8cef-cab35a0ccb57/id/33018797
info_outline
Partnerskaber er en seriøs disciplin
04/16/2024
Partnerskaber er en seriøs disciplin
Et godt partnerskab arbejder med et fælles mål, og det er en disciplin, som man skal arbejde lige så seriøst med, som man gør med kommunikation eller økonomi i en organisation. Vil man, skal man kunne svare på fire essentielle spørgsmål. Dem stiller Jesper Mørk Hovgaard fra Partnerskabshuset Krydsfelt i denne episode. Partnerskabshuset Krydsfelt hjælper offentlige og private organisationer med partnerskaber i et krydsfelt mellem empiri, erfaring og værktøjer. Læs mere på Jesper Mørk Hovgaard er administrerende direktør i huset, og han var underviser på bosætningsdøgnet i april 2024, hvor en række af landets bosætningskonsulenter deltog. Du hører også fra to bosætningskonsulenter, som arbejder med partnerskaber på forskellige måder. Det er Anne Marie Klausen fra Middelfart Kommune og Rune Holm fra Business Center Bornholm.
/episode/index/show/18d72f87-a21f-4bc8-8cef-cab35a0ccb57/id/30845468
info_outline
De unges krav gavner hele arbejdspladsen
02/07/2024
De unges krav gavner hele arbejdspladsen
Fremtidens arbejdsplads vil – naturligt nok – være anderledes end den vi har i dag. Nye, yngre medarbejdere ændrer arbejdspladsen, samtidig med at erfarne medarbejdere bliver længere på arbejdsmarkedet. Det kræver mere forståelse på tværs af generationer. Lyt med og hør om de såkaldte megatrends: grøn omstilling, diversitet, øget digitalisering og empatiske arbejdspladser og forstå den kommende generation af medarbejdere. Gæst: Eva Mærsk, ph.d. i sociologi og ansat som forsker ved Nordregio, et nordisk forskningssamarbejde. Tidligere specialkonsulent i work-live-stay. Hun henviser konkret til to undersøgelser: + Øvrige kilder Hun havde desuden en stribe af andre henvisninger, som jeg lovede at lægge i bunden af denne podcast, hvis man ville læse mere: Konsulenthuset Ballisager: Akademikernes A-kasse 2023: Tænketanken DEA 2023: Dansk Ungdoms Fællesråd 2023. Kommunernes Landsforening (2023).
/episode/index/show/18d72f87-a21f-4bc8-8cef-cab35a0ccb57/id/29838823
info_outline
Fravalget af en erhvervsuddannelse sker tidligt
12/15/2023
Fravalget af en erhvervsuddannelse sker tidligt
Allerede i folkeskolen udelukker unge, hvad de i hvert fald ikke skal være. Men det er ærgerligt, mener dagens gæst, Mads Okking, udviklingskonsulent hos Dansk Håndværk. Kom også med til Esbjerg, hvor Julie Skals jagter den rene passion og nysgerrighed sammen med en 6. klasse, fordi de endnu ikke har afvist idéen om at blive faglært. Julie er erhvervsplaymaker i Esbjerg Kommune, og en af dem, som kæmper for, at de unge træffer oplyste og informerede valg. Denne episode sætter fokus på nogle af Fremtidens Grønne Helte, som en del af et projekt for at skaffe mere kvalificeret arbejdskraft til Sydjylland erhvervsfyrtårn for grøn energi og sektorkobling. Et projekt støttet af EU. Læs mere på Gæster: Mads Okking, udviklingskonsulent hos Dansk Håndværk og Julie Skals, erhvervsplaymaker hos Esbjerg Kommune.
/episode/index/show/18d72f87-a21f-4bc8-8cef-cab35a0ccb57/id/29094993
info_outline
En ny jurauddannelse er kommet til Esbjerg
11/21/2023
En ny jurauddannelse er kommet til Esbjerg
Hvad betyder det for erhvervslivet med nyt jurastudie, når man efterlyser mellem 100-150 uddannede jurister om året? Det bliver du klogere på i denne episode, hvor du møder advokat i Det Faglige Hus, Britta Thorsø, som fortæller om den rekrutteringsudfordring, som de juridiske arbejdspladser har. Undervejs hører du også tre unge studerende, som netop har valgt det nye jurastudie i Esbjerg. Så lyt med og hør også erhvervskonsulent i Business Esbjerg, Peter Hegelund, som giver dig viden om den nye, anderledes jurauddannelse, som Education Esbjerg har udviklet i et tæt samspil med virksomheder, styrelser og myndigheder i Esbjerg og opland. Gæster: Britta Thorsø, advokat i Det Faglige Hus og Peter Hegelund, erhvervskonsulent i Business Esbjerg er med i studiet. Tre 1. års studerende på jurastudiet fortæller undervejs om deres valg af jura. Det er William Kreutz, Kasper Singh og Anders Toft Nielsen.
/episode/index/show/18d72f87-a21f-4bc8-8cef-cab35a0ccb57/id/28737158
info_outline
Debat på Industriens Dag: Hvor skal vi skaffe arbejdskraften fra?
11/17/2023
Debat på Industriens Dag: Hvor skal vi skaffe arbejdskraften fra?
58 procent af medlemmer af Dansk Industri har sagt nej til ordrer, fordi de manglede arbejdskraft. Velfærdssystemet mangler varme hænder, og demografisk er vi udfordret i hele EU. Så hvad gør vi? Det spurgte vi et panel om på Industriens Dag 2023. Hvis løsningen er at få flere på erhvervsskolerne, hvordan gør vi så det? Eller er løsningen at finde internationale faglærte – hvor kan vi så rekruttere dem fra? Hvad stiller vi op med seniorer, som føler sig afvist af arbejdsmarkedet, og hvad gør vi, når Baskerlandet i Spanien sender delegationer til Danmark for at hente arbejdskraft til Spaniens grønne omstilling? Podcasten er optaget foran et publikum på Industriens Dag 2023 i Kolding, som blev arrangeret af Trekantområdet Danmark. Episoden er nummer 2 af 2 fra Industriens Dag. Del 1 indeholder to oplæg fra Stina Vrang Elias og Peter Leth. Den hedder: . Gæster: Danielle Bjerre Lynggaard, chef for Dansk Industri (DI) Global Talent og Mobility, Peter Leth, selvstændig konsulent med stor viden om strategisk kompetenceudvikling, Stina Vrang Elias, direktør for Tænketanken DEA og Dan Zielke, skolechef for Teknia, X-house og efteruddannelse på Hansenberg.
/episode/index/show/18d72f87-a21f-4bc8-8cef-cab35a0ccb57/id/28686213
info_outline
Industrien mangler arbejdskraft så langt øjet rækker
11/17/2023
Industrien mangler arbejdskraft så langt øjet rækker
Stina Vrang Elias fra Tænketanken DEA har aldrig set større mangel på arbejdskraft og kompetencer. Hun fortæller i denne episode, hvordan vi kan løse noget af den problemstilling. Det gør hun sammen med Peter Leth, selvstændig konsulent i strategisk kompetenceudvikling, som har en fortid som direktør i IDA Learning og tidligere har været HR-direktør i Carlsberg og Deloitte. Podcasten er optaget foran et publikum på Industriens Dag 2023 i Kolding, som blev arrangeret af Trekantområdet Danmark. Episoden er nummer 1 af 2 fra Industriens Dag. Del 2 finder du også , og det var en paneldebat, hvor begge oplægsholdere også deltog. Gæster: Stina Vrang Elias, direktør for Tænketanken DEA og Peter Leth, selvstændig konsulent med stor viden om strategisk kompetenceudvikling.
/episode/index/show/18d72f87-a21f-4bc8-8cef-cab35a0ccb57/id/28686203
info_outline
Efteruddannelse gi'r ejerskab for grøn omstilling
10/24/2023
Efteruddannelse gi'r ejerskab for grøn omstilling
Virksomheder er udfordret, når det handler om efteruddannelse. Det tager tid væk fra produktionen. Samtidig kan mange ledere se fornuften i verdensmål, bæredygtighed og grøn omstilling, så hvordan forener man det? Kom på besøg hos Logitrans, som har sendt en tredjedel af medarbejderne på kursus, mens produktionen kørte videre. Alt det og mere mere på 25 minutter. Du møder Inese Niedola, QHSE & Sustainability Responsible hos Logitrans, Mogens Haugaard, produktionsleder hos Logitrans og Arne Fogh, udviklings- og projektkonsulent hos Business Esbjerg. Indsatsen er en del af et større projekt om kompetenceudvikling, læs mere på Projektet er støttet af EU.
/episode/index/show/18d72f87-a21f-4bc8-8cef-cab35a0ccb57/id/28405007
info_outline
En god læreplads er vigtig
09/17/2023
En god læreplads er vigtig
En læreplads er en dannelsesrejse for at blive en god smed, elektriker eller VVS’er, som vi har hårdt brug for til den grønne omstilling af Danmark. Derfor betyder den gode læreplads meget for evnerne og faktisk også for, om lærlingene gennemfører deres uddannelse. work-live-stay arbejder for at øge mængden af faglærte med kompetencer til den grønne omstilling, som en del af det projekt, der hedder kvalificeret arbejdskraft til fyrtårn syd – uddannelse. Et projekt støttet af EU, som igen er en del af det, vi kalder "Part of a Bright future". Gæster: Mads Okking, udviklingskonsulent i Dansk Håndværk og fra virksomheden Gantech Lars Vase, kvalitetschef, Frank Petersen, voksenlærling og Jonas Sybrandt, værkfører. PS: Tjek også Mads Okkings egen podcast aka :
/episode/index/show/18d72f87-a21f-4bc8-8cef-cab35a0ccb57/id/28111712
info_outline
Lær dansk - det styrker virksomheden
08/20/2023
Lær dansk - det styrker virksomheden
Lær dine medarbejdere dansk: Det øger trivslen og effektiviteten på arbejdspladsen. Men hvorfor? Det bliver du klogere på i denne episode, hvor du hører til erfaringerne fra Signe Møllevang Bøegh fra produktionsvirksomheden McBride. Du får også indblik i en arbejdsplads, hvor der er høje sprogkrav for at forblive ansat, når vi kigger forbi Trine Jest, som er sprogkonsulent på Odense Universitetshospital og Svendborg Sygehus. Det gør vi i denne episode i selskab med to, der dagligt underviser internationale i dansk, nemlig Eva Maretti fra Meredansk og Marie Møller Staal fra Sprogcenter Midt. De giver blandt andet svaret på, hvorfor man ikke skal tale engelsk til sine udenlandske kolleger, der er ved at lære dansk.
/episode/index/show/18d72f87-a21f-4bc8-8cef-cab35a0ccb57/id/28111721
info_outline
Hvordan leder man medarbejderne igennem den grønne omstilling?
07/30/2023
Hvordan leder man medarbejderne igennem den grønne omstilling?
Det spurgte vi fire virksomheder om, da de sad i panelet på konferencen for ledere i juni 2023. Hvordan håndterer man den stigende kompleksitet, medarbejdernes motivation og voksende krav? Alt det og meget mere bliver du klogere på i denne udgave, som er højdepunkter fra liveoptagelse på vores konference for ledere 13. juni 2023. Konferencen var en del af det, som vi overordnet set kalder ”part of a Bright future” – en indsats under projektet ”Kvalificeret arbejdskraft til grøn energi og sektorkobling”, som støttes af EU og Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse. Gæster: Flemming Lynge Nielsen fra Danfoss, Pernille Græsdal Beck fra Bunker Holding, Thomas Mejlgård fra Semco Maritime og Kirstine Skaarup fra Nature Energy. Moderator i debatten: Cathrine Reinert fra UdviklingsRåd Sønderjylland.
/episode/index/show/18d72f87-a21f-4bc8-8cef-cab35a0ccb57/id/28111724
info_outline
Internationale er nødvendige
06/11/2023
Internationale er nødvendige
For ti år siden var hver 15. ansatte i Danmark med international baggrund og i dag er det hver 8. Det tilfører virksomhederne perspektiv og løser det akutte problem med mangel på kvalificeret arbejdskraft. Samtidig giver det udfordringer i forhold til sprog, medfølgende familie og trivsel, fordi vi danskere ikke er så gode til at være åbne, som vi måske selv tror. Overvejer I at få flere internationale medarbejdere, så kan du lære af dem, som allerede har gjort sig erfaringerne i denne episode. Gæster: Thomas Nagbøl Mejlgård, HR-direktør i SEMCO Martime, Morten Seeberg, administrerende direktør i Qubiqa og Tessa Salling, projektleder i work-live-stay.
/episode/index/show/18d72f87-a21f-4bc8-8cef-cab35a0ccb57/id/28111733
info_outline
Hvilke internationale foretrækker vi?
05/21/2023
Hvilke internationale foretrækker vi?
Tænketanken DEA har indsamlet holdninger til forskellige faggrupper fra befolkningen og arbejdsgiverne. Der er kigget bredt på seks forskellige brancher, og der er meget forskellige holdninger alt efter, om det handler om en IT-specialist eller en pædagog. Du finder hele analysen på En anden undersøgelse fra Aarhus Universitet bliver også nævnt, og den finder du på Gæster: Mads Fjord Jørgensen, fagchef og Lukas Hidan, seniorøkonomi, begge fra Tænketanken DEA.
/episode/index/show/18d72f87-a21f-4bc8-8cef-cab35a0ccb57/id/28111739
info_outline
Hvordan får du flere specialister?
04/30/2023
Hvordan får du flere specialister?
Hvis en virksomhed lever af højtspecialiserede medarbejdere, hvad gør man så, når man mangler arbejdskraft? Kan man omorganisere sig ud af udfordringer, skal man bruge underleverandører af mandskab – kan man efteruddanne andre til et højere niveau eller substituere sig ud af manglen? Det bliver du klogere på, når du kommer med ind i kernen af en samtale mellem en virksomhed og en erhvervskonsulent, som forsøger at finde muligheder og løsninger. En virksomhed, som uddanner deres i forvejen erfarne folk i op til fire år, før de kan udfylde alle de opgaver, som der er brug for. Du hører også, hvornår en typisk virksomhed vælger at efteruddanne sine medarbejdere. Alt det og meget mere på 25 minutter – denne gang i samarbejde med Business Esbjerg. Gæster: Klaus Andersen, vicedirektør i OceanTeam og Ole Reinsborg, udviklings- og projektkonsulent i Business Esbjerg.
/episode/index/show/18d72f87-a21f-4bc8-8cef-cab35a0ccb57/id/28111745
info_outline
Vi kan designe os til mere arbejdskraft
03/19/2023
Vi kan designe os til mere arbejdskraft
Et vildt problem er uløseligt i traditionel forstand, og et vildt problem er den rekrutteringsudfordring, som mange virksomheder står med. Derfor kræver løsningerne brud med vanetænkningen, og man tænker i helheder. Hør, hvorfor vi skal lære at gøre som designere, når rektor Lene Tanggaard fra Designskolen Kolding forklarer, at designere tænker i helheder, brydere problemer ned i små dele og arbejder praktisk. Lene viser en metode til at arbejde med de vilde problemer, som også er kendt på engelsk som wicked problems. Gæst: Lene Tanggaard, rektor ved Designskolen Kolding
/episode/index/show/18d72f87-a21f-4bc8-8cef-cab35a0ccb57/id/28111748
info_outline
Det er netværk, der sikrer internationale faglærte
02/12/2023
Det er netværk, der sikrer internationale faglærte
Den faglærte arbejdskraft er en mangelvare i Danmark. En del af løsningen kan være at tiltrække faglærte fra udlandet. Udfordringen ved den mulighed er, at vi har relativt få internationale faglærte i Danmark, og derfor er der begrænsede erfaringer med dem i de danske virksomheder. En af de ting, som vil være vigtige for at tiltrække dem til Danmark i fremtiden, er en såkaldt ambassadørindsats. Den består i, at internationale medarbejdere tager godt imod og hjælper med at sprede jobmuligheder i deres hjemlande. Lyt med og bliv inspireret til, hvordan I kan få flere internationale faglærte i jeres virksomhed. Gæster: Gitte Gram Davidsen, projektkoordinator i work-live-stay og Randi Mørk Lildballe, projektleder i work-live-stay, Melissa McCann Seeberg, bosætningskonsulent i Haderslev Kommune, Dorthe Borchmann, bosætningskonsulent for Bornholm og Rikke Skak Harboe, bosætningskonsulent i International House North.
/episode/index/show/18d72f87-a21f-4bc8-8cef-cab35a0ccb57/id/28111754
info_outline
Unge bosætter sig for at leve det fulde liv
01/15/2023
Unge bosætter sig for at leve det fulde liv
Arbejdsstyrken skrumper frem mod 2030. Befolkningsprognoserne har fået Dansk Erhverv til at pege på en strukturel udfordring. Kigger man på Region Syddanmark spås 19 ud af 22 kommuner et fald i den samlede arbejdsstyrke i 2030. Mange forsøger at påvirke den udvikling. Kommunerne forsøger at tiltrække unge med brandingkampagner og 8.000 arbejdspladser er blevet flyttet fra København til provinsen. Det kommer nok bare ikke at ændre det store, siger vores gæst. Gæst: Eva Mærsk, specialkonsulent i work-live-stay og ph.d. med stor viden om unges flyttemønstre
/episode/index/show/18d72f87-a21f-4bc8-8cef-cab35a0ccb57/id/28111763
info_outline
Drift og tvivl udfordrer efteruddannelsen af medarbejderne
12/04/2022
Drift og tvivl udfordrer efteruddannelsen af medarbejderne
Snart vil lovgivning fra EU kræve dokumentation af bæredygtighed. Den øgede digitalisering kræver også flere kompetencer. Men hvordan får virksomhederne efteruddannet medarbejderne, mens driften holdes kørende – og hvilke efteruddannelser skal man sende medarbejderne af sted på? Hvor skal man egentlig begynde? Spørgsmålene er mange. Den gode nyhed er, at der findes hjælp til at få efteruddannelse sat i system. Det bliver nemlig afgørende at medarbejderne også øger kompetencerne i takt med stigende krav og ny teknologi. Derfor kommer de to gæster i denne episode med gode bud på, hvor man kan tage fat. De besøger begge mange virksomheder om året og taler om efteruddannelse og opkvalificering. De to gæster er Lars Sørensen, uddannelsesambassadør i Fredericia Kommune, og Ole Reinsborg, projektkonsulent fra Business Esbjerg. Ole Reinsborg er en del af et projekt om kvalificereret arbejdskraft til grøn energi og sektorkobling, som du kan læse mere om på I episoden hører du også kort om virksomheden Max Weishaupt, der fandt serviceteknikere på en anderledes måde, end de plejer. Dem kan du se en kort film om på
/episode/index/show/18d72f87-a21f-4bc8-8cef-cab35a0ccb57/id/28111769
info_outline
Fremtidens medarbejdere skal have kompetencer til grøn omstilling
11/14/2022
Fremtidens medarbejdere skal have kompetencer til grøn omstilling
Det er ikke længere nok, at politikerne, myndigheder eller direktøren gør sig grønne tanker om fremtiden. Den grønne omstilling af virksomheden skal komme fra alle. Det er ikke nok at udpege en ansvarlig i virksomheden eller sende enkelte medarbejdere på kursus. Fremtidens kvalificerede arbejdskraft har grønne fingre og bæredygtige idéer fra alle i organisationen Hvordan gør man så det som virksomhed? Det får du to bud på fra Margrethe Angel, ansvarlig for bæredygtighed i HL Repro, og Heino Juhl, administrerende direktør i Lindab Danmark. De deltog i en debat sammen med senioranalytiker ved Tænketanken Mandag Morgen, Marie Langmach, og ledelsesekspert og professor emeritus ved Aarhus Universitet, Steen Hildebrandt. Episoden er optaget som en del af arrangementet Industriens Dag, som blev afholdt 1. november 2022 af Trekantområdet Danmark. Har du lyst til at høre mere fra dagen, så anbefaler vi, at du lytter til episode 5. Foto: Maria Tuxen Hedegaard for Trekantområdet Danmark
/episode/index/show/18d72f87-a21f-4bc8-8cef-cab35a0ccb57/id/28111781
info_outline
- Der er ingen vej udenom den grønne udvikling
11/13/2022
- Der er ingen vej udenom den grønne udvikling
Fremtidens grønne arbejdsmarked stiller helt nye og anderledes krav til hver enkelt medarbejder. Marie Langmach, senioranalytiker fra Tænketanken Mandag Morgen, peger i denne episode på de fem kompetencer, som alle skal besidde i fremtiden. Den nødvendige grønne omstilling stiller også store krav til ledelsen. De gamle paradigmer duer ikke længere, fordi den grønne omstilling ændrer virksomhederne, og der er ingen vej udenom den grønne udvikling, forklarer Steen Hildebrandt, professor emeritus fra Aarhus Universitet. Han er en anerkendt ledelsesekspert, og han sætter ord på udfordringerne set med ledelsesbrillerne på. Episoden er optaget som en del af arrangementet Industriens Dag, som blev afholdt 1. november 2022 af Trekantområdet Danmark. Hjemmesiden, der bliver nævnt, har alle analyserne af fremtidens grønne arbejdsmarked, nemlig . En vigtig analyse for at skaffe den kvalificerede arbejdskraft til grøn energi og sektorkobling, som er et projekt, vi gennemfører i Sydjylland. Et projekt, der er støttet af EU. Foto: Maria Tuxen Hedegaard for Trekantområdet Danmark
/episode/index/show/18d72f87-a21f-4bc8-8cef-cab35a0ccb57/id/28111775
info_outline
Energiens Folkemøde: Hvor får vi de grønne hænder fra?
09/26/2022
Energiens Folkemøde: Hvor får vi de grønne hænder fra?
Midten af Esbjerg lagde i september fliser til Energiens Folkemøde. Vi var med for at finde nogle bud på, hvordan vi skaffer de kompetencer, som er en så vigtig del af den grønne omstilling. work-live-stay deltog på en stand, der skulle oplyse unge uddannelsessøgende om mulighederne for at arbejde med den grønne omstilling igennem deres valg af uddannelser som enten ingeniører, VVS’ere, elektrikere, smede eller maskinmestre. Gæster: Arne Rahbek, Stakeholder Manager fra Vattenfall, Kasper Thorsø, Marketing Team Lead fra SEMCO Maritime, Louise Rasmussen, udviklingskonsulent fra Trekantområdet Danmark og Troels Larsen, udviklingsmedarbejder fra Business Esbjerg.
/episode/index/show/18d72f87-a21f-4bc8-8cef-cab35a0ccb57/id/28111790
info_outline
Danmark bliver verdenscentrum for grønne energiløsninger
09/11/2022
Danmark bliver verdenscentrum for grønne energiløsninger
Så kort og så stort kan det faktisk udtrykkes. Vi ridser linjerne op for det grønne erhvervsfyrtårn, som med udgangspunkt i Sydjylland arbejder med grøn energi og sektorkobling. De visioner hører du mere om, og du får også et bud på, hvor vigtig kvalificeret arbejdskraft og grønne kompetencer bliver. Gæster: Lars Tveen, direktør for Bitten og Mads Clausens Fond og Steen Brødbæk, administrerende direktør i SEMCO Maritime.
/episode/index/show/18d72f87-a21f-4bc8-8cef-cab35a0ccb57/id/28111796
info_outline
Reportage fra årets Klimafolkemøde: Jagten på grønne kompetencer
09/10/2022
Reportage fra årets Klimafolkemøde: Jagten på grønne kompetencer
Små ungdomsårgange og store klimaambitioner går ikke hånd i hånd, når der mangler grønne hænder og hoveder. Derfor er vi taget af sted til årets Klimafolkemøde i Middelfart for at høre nogle bud på, hvordan vi skaffer fremtidens grønne kompetencer og kvalificerede arbejdskraft. I år var der et større fokus på børn og unge, og derfor var der også en stand, som ville oplyse de unge uddannelsessøgende om muligheden for at blive en af fremtidens grønne helte. Gæster: Lea Vindvad Hansen, kommunikationschef i Everfuel, Anders Frikke, gymnasielærer fra Middelfart Gymnasium, Louise Willie fra Trekantområdet Danmark og Janne Vigsø Børsting fra UdviklingsRåd Sønderjylland.
/episode/index/show/18d72f87-a21f-4bc8-8cef-cab35a0ccb57/id/28111799
info_outline
Paneldebat fra work-live-stays årsmøde '22
05/30/2022
Paneldebat fra work-live-stays årsmøde '22
Lisbeth Chawes, Lars Have Hansen og Lone Porsgaard Rasmussen deltog i en paneldebat om kvalificeret arbejdskraft. Det var det afsluttende indslag på en work-live-stays generalforsamling, de og kom med mange stærke pointer til publikum: Dem har vi klippet sammen til dig i en længere podcast, så du kan høre deres tanker i forhold til manglen på faglærte, den nødvendige grønne omstilling og fremtidens kompetencer. Vi beklager den lidt ringere lydkvalitet.
/episode/index/show/18d72f87-a21f-4bc8-8cef-cab35a0ccb57/id/28111808