De Verliescirkel Podcast
Welkom bij de podcast De Verliescirkel. Ik ben Hanneke Fiddelaers, van Expertisecentrum Omgaan met Verlies. En samen met Riet Fiddelaers-Jaspers maak ik deze serie. We voeren gesprekken en interviews over verlies op vele gebieden in het leven.
info_outline
Afl. 51 Carlo Leget - Een rouwspier moet je oefenen
05/27/2025
Afl. 51 Carlo Leget - Een rouwspier moet je oefenen
Welkom bij de 51e aflevering van de podcast De Verliescirkel. Vandaag kun je luisteren naar het eerste deel van het interview met Carlo Leget. Carlo is hoogleraar Zorgethiek aan de Universiteit voor Humanistiek in Utrecht en zijn vrouw Mai-Britt Guldin is gespecialiseerd klinisch psycholoog en directeur van het Centrum voor Rouw en Existentiële Waarden in Aarhus, Denemarken. Samen schreven ze het boek Verlieskunst dat in 2024 verscheen. Daarin presenteren ze het begrip van existentiële groei door verlies en rouw. Riet zocht Carlo op bij de Universiteit voor Humanistiek in Utrecht om met hem over zijn nieuwe boek te praten. Het werd een boeiend en geanimeerd gesprek. Je kunt nu luisteren naar deel 1. Geniet van deze aflevering, liefs Hanneke Fiddelaers Wil je meer weten over onze opleidingen, ons werk bij Expertisecentrum Omgaan met Verlies of heb je vragen? Neem dan een kijkje op onze of stuur ons gerust een .
/episode/index/show/verliescirkel/id/36724815
info_outline
Afl. 50 Jane Coerts - Oogsten vindt plaats op dezelfde plek als rouwen
04/01/2025
Afl. 50 Jane Coerts - Oogsten vindt plaats op dezelfde plek als rouwen
Welkom bij de 50e aflevering van de podcast De Verliescirkel. Vandaag kun je luisteren naar het interview met Jane Coerts. Jane is iemand die oog heeft voor de natuurlijke ordening: rouw hoort bij het leven, je gedijt het best op de plek die je bij je geboorte kreeg en dat ieder mens een unieke roeping heeft. Ze schreef het boek ‘Van burn-out naar levenszin’ waarin die natuurlijke ordening de basis is. Jane is, naast auteur, eigenaar van - Leven en werken met passie, systemisch opleider, coach en therapeut. Hierbij heeft ze vooral oog voor de samenhang der dingen. Ze ziet burn-out als een uitvalsverschijnsel op cognitief, emotioneel, fysiek en spiritueel vlak. De vraag is wat er dan nodig is voor herstel. Omdat Jane in haar boek beschrijft dat een van de belangrijke symptomen die ten grondslag ligt aan een burn-out de manier is waarop je omgaat met verliezen in je leven en het aandel van niet-genomen rouw, werd Riet nieuwsgierig naar haar visie. Wil je meer weten over Jane, kijk dan op haar . Geniet van deze aflevering, liefs Hanneke Fiddelaers Wil je meer weten over onze opleidingen, ons werk bij Expertisecentrum Omgaan met Verlies of heb je vragen? Neem dan een kijkje op onze of stuur ons gerust een .
/episode/index/show/verliescirkel/id/35956150
info_outline
Afl. 49 Christiaan Rhodius - De dood maakt het niet mooier maar is wel onderdeel van het leven
01/14/2025
Afl. 49 Christiaan Rhodius - De dood maakt het niet mooier maar is wel onderdeel van het leven
Welkom bij de 49e aflevering van de podcast De Verliescirkel. Vandaag kun je luisteren naar het tweede deel van het interview met Christiaan Rhodius. Christiaan is arts palliatieve geneeskunde. Hij is werkzaam in Hospice Bardo in Hoofddorp en begeleidt artsen in opleiding. Op dit moment doet hij dat online vanuit Noorwegen waar Christiaan tijdelijk woont met zijn gezin. Riet ontmoette hem toen hij een aantal dagen in Nederland was. Je gaat luisteren naar deel 2 van het gesprek tussen Riet en Christiaan. Hun contact ontstond ruim twee jaar geleden toen Christiaan Riet attendeerde op zijn boek ‘’ dat verscheen ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan van Hospice Bardo. In 2022 verscheen de driedelige podcastserie ‘’ waarin Silvia Bromet met Christiaan meeloopt bij de dagelijkse praktijk in Bardo. Aanvankelijk schoorvoetend maar gaandeweg steeds meer betrokken bij de bijzondere wijze waarop het laatste stukje van het leven geleefd wordt. Want dood is onderdeel van het leven. Wat niet besproken wordt, is vaak het belangrijkste zegt Christiaan in een van zijn artikelen. Daar moet je zijn. Vaak zie je dan hoe de hechtingsbewegingen zich ook aan het sterfbed manifesteren. Hoe kun je vasthouden teneinde los te kunnen laten? Hoe kun je de verbinding weer herstellen als die verbroken is? En wat zijn de behoeften en verlangens van de mens die de dood ziet naderen? Dat maakte Riet nieuwsgierig naar wat Christiaan ons te vertellen en te leren heeft over wat hij de palliatieve paradox noemt. Geniet van deze aflevering, liefs Hanneke Fiddelaers Wil je meer weten over onze opleidingen, ons werk bij Expertisecentrum Omgaan met Verlies of heb je vragen? Neem dan een kijkje op onze of stuur ons gerust een . De foto is gemaakt door Elisabeth Ismail.
/episode/index/show/verliescirkel/id/34786330
info_outline
Afl. 48 Marnix Reijmerink en Michiel Soeters - Het risico nemen om de plank mis te slaan en dàn te blijven
12/05/2024
Afl. 48 Marnix Reijmerink en Michiel Soeters - Het risico nemen om de plank mis te slaan en dàn te blijven
Welkom bij de 48e aflevering van de podcast De Verliescirkel. Vandaag kun je luisteren naar het interview met Marnix Reijmerink en Michiel Soeters. In deze aflevering spreekt Riet met Marnix Reijmerink en Michiel Soeters, auteurs van het boek Leiden vanuit mannelijke kracht, over wat mannelijke kracht écht betekent in leiderschap en in het leven. Ze bespreken hoe kracht en kwetsbaarheid elkaar versterken en hoe we kunnen afrekenen met hardnekkige mythes over wat het betekent om man te zijn. En laat me meteen een andere mythe doorprikken: dit boek is niet alleen voor mannen geschreven.. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat het een enorme eye-opener is voor iedereen die met mannen samenleeft of samenwerkt. Geniet van deze aflevering, liefs Hanneke Fiddelaers Wil je meer weten over onze opleidingen, ons werk bij Expertisecentrum Omgaan met Verlies of heb je vragen? Neem dan een kijkje op onze of stuur ons gerust een .
/episode/index/show/verliescirkel/id/34299730
info_outline
Afl. 47 Wibe Veenbaas - Eén lichtje is genoeg
11/19/2024
Afl. 47 Wibe Veenbaas - Eén lichtje is genoeg
Welkom bij de 47e aflevering van de podcast De Verliescirkel. Vandaag kun je luisteren naar het interview met de onlangs overleden Wibe Veenbaas. Elk voorjaar kwam Wibe Veenbaas naar het Expertisecentrum Omgaan met Verlies voor de Masterclass Vonken van Verlangen. Met Riet als vaste sidekick, daar hechtte hij aan. Ze kenden elkaar al tientallen jaren van de tijd dat ze beiden nog in het onderwijs zaten en de opleiding tot counselor volgden. De Masterclass was steevast overtekend en Wibe en Riet hadden er samen veel plezier in. Agelopen april was de laatste keer. Dat beseften we ook. En hoewel zijn helderheid en scherpheid aan het verdwijnen was, kon hij mensen nog ten diepste raken. Toen we op 24 september een telefoontje kregen van Phoenixopleidingen dat Wibe die ochtend overleden was, tot op het laatst de regie in eigen hand, raakte ons dat enorm. Beseffend dat hij er echt niet meer was, deze leermeester aan wie we als instituut zo veel te danken hebben wat het gedachtengoed betreft. In november 2023 was Riet nog bij Wibe om een podcast met hem op te nemen. Maar Floortje, zijn geliefde hond, wilde ook meepraten en zijn manier om dat te doen was om in de microfoon te likken. Vandaar dat de podcast nog niet gepubliceerd was, omdat we wilden nagaan of de opname nog verbeterd kon worden. Maar in het licht van het overlijden van Wibe en in overleg met Esther en Ulrik, zijn kinderen en Morten Hjort van Phoenixopleidingen kamen we tot de conclusie dat het een te kostbaar document is om niet te publiceren. Dus een jaar later, zo’n veertig dagen na zijn overlijden en rond de datum dat Wibe 75 zou worden, kunnen jullie toch luisteren naar zijn wijsheden en levenslessen. Na het gesprek met Wibe deelt Riet de woorden die ze bij zijn herinneringsdienst in de Nicolaikerk in Utrecht op 11 oktober 2024 uitsprak. We zullen Wibe enorm missen en zijn dankbaar voor wat hij betekend heeft voor ons en voor vele mensen. Geniet van deze aflevering, liefs Hanneke Fiddelaers Wil je meer weten over onze opleidingen, ons werk bij Expertisecentrum Omgaan met Verlies of heb je vragen? Neem dan een kijkje op onze of stuur ons gerust een .
/episode/index/show/verliescirkel/id/33991352
info_outline
Afl. 46 Christiaan Rhodius - Vasthouden wanneer je los moet laten: de palliatieve paradox
10/09/2024
Afl. 46 Christiaan Rhodius - Vasthouden wanneer je los moet laten: de palliatieve paradox
Welkom bij de 46e aflevering van de podcast De Verliescirkel. Vandaag kun je luisteren naar het eerste deel van het interview met Christiaan Rhodius. Christiaan is arts palliatieve geneeskunde. Hij is werkzaam in Hospice Bardo in Hoofddorp en begeleidt artsen in opleiding. Op dit moment doet hij dat online vanuit Noorwegen waar Christiaan tijdelijk woont met zijn gezin. Riet ontmoette hem toen hij een aantal dagen in Nederland was. Hun contact ontstond ruim twee jaar geleden toen Christiaan Riet attendeerde op zijn boek ‘’ dat verscheen ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan van Hospice Bardo. In de bundel staan blogs van Christiaan over zijn ervaringen als arts in het hospice en het ziekenhuis. Elke blog is voorzien van een reactie, geschreven door professionals, vrijwilligers en nabestaanden. In 2022 verscheen de driedelige podcastserie ‘’ waarin Silvia Bromet met Christiaan meeloopt bij de dagelijkse praktijk in Bardo. Aanvankelijk schoorvoetend maar gaandeweg steeds meer betrokken bij de bijzondere wijze waarop het laatste stukje van het leven geleefd wordt. Christiaan vergelijkt de palliatieve zorg wel eens met bloemschikken waarbij je uit steeds minder bloemen kunt kiezen en in die beperkte keuze toch een mooi boeketje gaat maken. In die zin vraagt dit werk ook om creativiteit en out-of-the box denken. Wat niet besproken wordt, is vaak het belangrijkste zegt Christiaan in een van zijn artikelen. Daar moet je zijn. Vaak zie je dan hoe de hechtingsbewegingen zich ook aan het sterfbed manifesteren. Hoe kun je vasthouden teneinde los te kunnen laten? Daar ging Riet’s hart sneller van kloppen en maakte haar nieuwsgierig naar wat Christiaan ons te vertellen en te leren heeft over wat hij de palliatieve paradox noemt. Geniet van deze aflevering, liefs Hanneke Fiddelaers Wil je meer weten over onze opleidingen, ons werk bij Expertisecentrum Omgaan met Verlies of heb je vragen? Neem dan een kijkje op onze of stuur ons gerust een . De foto is gemaakt door Elisabeth Ismail.
/episode/index/show/verliescirkel/id/33372077
info_outline
Afl. 45 Margriet Wentink - Van ontheemd zijn naar thuiskomen
09/10/2024
Afl. 45 Margriet Wentink - Van ontheemd zijn naar thuiskomen
Welkom bij de 45e aflevering van de podcast De Verliescirkel. Vandaag kun je luisteren naar het interview met Margriet Wentink. Margriet is directeur, trainer en opleider bij Interakt, sinds 1996 Centrum voor meergenerationele psychotraumatologie en gespecialiseerd in hechting en trauma. Riet en Margriet spreken samen over kinderen die niet opgroeien bij hun biologische ouders. Waarbij een, zoals Margriet het noemt, mamatrauma kan ontstaan. Geniet van deze aflevering, liefs Hanneke Fiddelaers Wil je meer weten over onze opleidingen, ons werk bij Expertisecentrum Omgaan met Verlies of heb je vragen? Neem dan een kijkje op onze of stuur ons gerust een .
/episode/index/show/verliescirkel/id/32987917
info_outline
Afl. 44 Philippe Bailleur - De relationele bedrading in het team bepaalt de veerkracht
07/29/2024
Afl. 44 Philippe Bailleur - De relationele bedrading in het team bepaalt de veerkracht
Welkom bij de 44e aflevering van de podcast De Verliescirkel. Vandaag kun je luisteren naar het tweede deel van het interview met Philippe Bailleur. Philippe is een ervaren gids in organisatie vernieuwing. Hij komt uit de militaire wereld en kreeg in 1996 te maken met de crash van een transportvliegtuig van de Belgische luchtmacht. De Herculesramp in Eindhoven, met vele doden en zwaargewonden als gevolg. Deze gebeurtenis is een sleutelmoment in zijn loopbaan. We luisteren eerst naar wat korte fragmenten uit deel 1, waarna we het gesprek weer oppakken. Geniet van deze aflevering, liefs Hanneke Fiddelaers Wil je meer weten over onze opleidingen, ons werk bij Expertisecentrum Omgaan met Verlies of heb je vragen? Neem dan een kijkje op onze of stuur ons gerust een .
/episode/index/show/verliescirkel/id/32330962
info_outline
Afl. 43 Josephine Aerts - De glimlach verweven in het afscheid. Tranen, troost en taart
06/07/2024
Afl. 43 Josephine Aerts - De glimlach verweven in het afscheid. Tranen, troost en taart
Welkom bij de 43e aflevering van de podcast De Verliescirkel. Vandaag kun je luisteren naar het interview met Josephine Aerts. Josephine is een vrouw die vele aspecten rond afscheid weet te verenigen. Ze is ritueelbegeleider, uitvaartbegeleider, geeft training en onderwijs rond afscheid en begeleidt scholen en gezinnen bij verlies. Josephine had al jong met diverse verliezen te maken en zocht naar antwoorden op haar diepe vragen over leven en dood. Dat is de bron waar haar boek Tranen, troost & taart uit voortkomt. Ze beschrijft in het boek verhalen uit haar ervaring met jonge gezinnen die afscheid moeten nemen van een ouder, kind of grootouder. Vaak maakt ze een gedicht dat past in deze situatie. Ook die kregen een plek in het boek. Josephine geeft ook duiding bij de verhalen en vertelt waarom ze, samen met het betreffende gezin, tot bepaalde besluiten kwam of tot een passend ritueel. Geniet van deze aflevering, liefs Hanneke Fiddelaers Wil je meer weten over onze opleidingen, ons werk bij Expertisecentrum Omgaan met Verlies of heb je vragen? Neem dan een kijkje op onze of stuur ons gerust een .
/episode/index/show/verliescirkel/id/31644642
info_outline
Afl. 42 Philippe Bailleur - Je leert de stam niet kennen door te kijken naar de stam
04/23/2024
Afl. 42 Philippe Bailleur - Je leert de stam niet kennen door te kijken naar de stam
Welkom bij de 42e aflevering van de podcast De Verliescirkel. Vandaag kun je luisteren naar het interview met Philippe Bailleur. Philippe omschrijft zichzelf als een ervaren gids voor organisatie vernieuwing. Hij komt oorspronkelijk uit de militaire wereld en werkte op een luchtmachtbasis. Daar kreeg hij in 1996 als personeelsverantwoordelijke te maken met de crash van een transportvliegtuig. In Nederland bekend als de 'Herculesramp'. Alle bemanningsleden en veel inzittenden kwamen om het leven. Deze gebeurtenis zorgde voor een kentering in zijn loopbaan. In zijn werk met organisaties staat de link tussen mens, organisatie en maatschappij centraal. En Philippe is ook auteur van diverse boeken, waaronder het boek 'Stuck, Trauma in Organisaties'. Geniet van deze aflevering, liefs Hanneke Fiddelaers Wil je meer weten over onze opleidingen, ons werk bij Expertisecentrum Omgaan met Verlies of heb je vragen? Neem dan een kijkje op onze of stuur ons gerust een .
/episode/index/show/verliescirkel/id/30947143
info_outline
Afl. 41 Mira Feticu - Je lichaam is een verlaten lichaam
02/05/2024
Afl. 41 Mira Feticu - Je lichaam is een verlaten lichaam
Welkom bij de 41e aflevering van de podcast De Verliescirkel. Vandaag kun je luisteren naar het interview met Mira Feticu. Mira Feticu werd geboren in Roemenië en groeide daar vanaf haar dertiende op in internaten. Haar Nederlandse man André leerde ze tijdens hun studie in Boekarest kennen. Ze trouwden en verhuisden na een paar jaar met hun dochter naar Nederland. In Roemenië was Mira radiomaker en schreef ze verhalen. In Nederland ging ze verrassend snel in het Nederlands schrijven, met André als haar taalmaatje. Zoals ze zelf zegt: van mijn moedertaal besloot ik te scheiden. Inmiddels heeft ze zeven boeken gepubliceerd en is bezig aan haar achtste. Vorig jaar overleed André, amper 51 jaar oud. Riet las een essay in de Groene Amsterdammer waarin Mira openhartig spreekt over haar rouw en de verschillen tussen rouwen in Roemenië en in Nederland. Ze schrijft: alles wat ik de laatste 17 jaar onderdrukt hebt, komt nu naar boven. Blijkbaar was ik nog steeds een Roemeense die haar wortels miste. Ik miste zeker de rituelen rond de dood. Luister naar het gesprek van Riet met Mira. Geniet van deze aflevering, liefs Hanneke Fiddelaers Wil je meer weten over onze opleidingen, ons werk bij Expertisecentrum Omgaan met Verlies of heb je vragen? Neem dan een kijkje op onze of stuur ons gerust een .
/episode/index/show/verliescirkel/id/29800858
info_outline
Afl. 40 Riet Fiddelaers-Jaspers - Uit de woorden, in het lijf
12/12/2023
Afl. 40 Riet Fiddelaers-Jaspers - Uit de woorden, in het lijf
Welkom bij de 40e aflevering van de podcast De Verliescirkel. Vandaag kun je luisteren naar het interview met Riet Fiddelaers-Jaspers. We krijgen vaak vragen over systemisch werken en daarom heb ik Riet gevraagd om daar iets meer over te vertellen. Bovendien zijn onze opleiding tot Rouwcoach en de Mastercourse Systemisch werken met traumatisch verlies gebaseerd op deze wijze van werken. Dus ik ben met Riet in gesprek gegaan over de achtergronden van, de visie op en het werken met dit systemische gedachtengoed. Geniet van deze aflevering, liefs Hanneke Fiddelaers Wil je meer weten over onze opleidingen, ons werk bij Expertisecentrum Omgaan met Verlies of heb je vragen? Neem dan een kijkje op onze of stuur ons gerust een .
/episode/index/show/verliescirkel/id/29036113
info_outline
Afl. 39 Reinekke Lengelle - Jezelf schrijven in rouw
09/05/2023
Afl. 39 Reinekke Lengelle - Jezelf schrijven in rouw
Welkom bij de 39e aflevering van de podcast De Verliescirkel. Vandaag kun je luisteren naar het interview met Reinekke Lengelle. Reinekke is dichter, toneelschrijver en academica. Ze geeft al meer dan 20 jaar cursussen op het gebied van schrijven en persoonlijke- en loopbaan ontwikkeling. Na het overlijden van haar levenspartner Frans, schreef ze het boek "Writing the Self in Bereavement". Geniet van deze aflevering, liefs Hanneke Fiddelaers Wil je meer weten over De Verliescirkel, ons werk bij Expertisecentrum Omgaan met Verlies of heb je vragen? Neem dan een kijkje op onze of stuur ons gerust een .
/episode/index/show/verliescirkel/id/27938628
info_outline
Afl. 38 Anne Marsman - Toen een hulpverlener zei te begrijpen waarom ik dit doe, kwam er ontspanning
06/06/2023
Afl. 38 Anne Marsman - Toen een hulpverlener zei te begrijpen waarom ik dit doe, kwam er ontspanning
Welkom bij de 38e aflevering van de podcast De Verliescirkel. Vandaag kun je luisteren naar het interview met Anne Marsman. Anne is psycholoog, in opleiding tot lichaamsgericht traumatherapeut en gepromoveerd op onderzoek naar de lange termijn gevolgen van ingrijpende gebeurtenissen in de jeugd. In haar ‘Beyond dis-ease and dis-order’ combineerde ze wetenschappelijke kennis met haar eigen ervaring met trauma en psychische klachten, en benadrukte ze de rol van het lichaam in de relatie tussen deze twee. Geniet van deze aflevering, liefs Hanneke Fiddelaers Wil je meer weten over De Verliescirkel, ons werk bij Expertisecentrum Omgaan met Verlies of heb je vragen? Neem dan een kijkje op onze of stuur ons gerust een .
/episode/index/show/verliescirkel/id/27051120
info_outline
Afl. 37 Riet Fiddelaers-Jaspers - Het rouwende brein: rouwen is een vorm van leren
03/16/2023
Afl. 37 Riet Fiddelaers-Jaspers - Het rouwende brein: rouwen is een vorm van leren
Welkom bij de 37e aflevering van de podcast De Verliescirkel. Vandaag kun je luisteren naar het interview met Riet Fiddelaers-Jaspers. Riet heeft het boek 'The Grieving Brain' vertaald en is vandaag in gesprek met Hanneke. In het Nederlands heet het boek 'Het Rouwende Brein' en Riet vertelt je waarom het zo belangrijk is dat dit boek nu ook in het Nederlands te lezen is. Geniet van deze aflevering, liefs Hanneke Fiddelaers Wil je meer weten over De Verliescirkel, ons werk bij Expertisecentrum Omgaan met Verlies of heb je vragen? Neem dan een kijkje op onze of stuur ons gerust een .
/episode/index/show/verliescirkel/id/26247075
info_outline
Afl. 36 Paula Kolthoff - Het lichaam is één groot avontuur om te ontdekken
02/15/2023
Afl. 36 Paula Kolthoff - Het lichaam is één groot avontuur om te ontdekken
Welkom bij de 36e aflevering van de podcast De Verliescirkel. Vandaag kun je luisteren naar het interview met Paula Kolthoff. Paula werkt als (team)coach, trainer en adviseur. Ze ontwikkelde Embodied Learning voor leiders. In dit trainingsprogramma leert zij mensen die groepen en individuen begeleiden om hun fysieke intelligentie in te zetten als bron van informatie, authenticiteit en verbinding. Stevig staan is een belangrijk aspect van hun werk. Voor henzelf maar ook voor de mensen die ze begeleiden. Als ze aandachtig kunnen luisteren naar hun lichaam, wordt dit een kompas waarop ze kunnen navigeren. Paula is auteur van het boek Stevig staan in intense situaties; balans in je leiderschap met Embodied Learning. Na het boek gelezen te hebben, werd Riet nieuwsgierig naar haar visie en haar werk. Enkele weken nadat ze de podcast opgenomen had, volgde Riet ook nog de eendaagse workshop van Paula: Sterker staan door obstakels. Geniet van deze aflevering, liefs Hanneke Fiddelaers Wil je meer weten over De Verliescirkel, ons werk bij Expertisecentrum Omgaan met Verlies of heb je vragen? Neem dan een kijkje op onze of stuur ons gerust een .
/episode/index/show/verliescirkel/id/25924293
info_outline
Afl. 35 Milou Gevers - Ik heb kinderen de vragen gesteld die ik zelf had willen krijgen over zelfdoding
01/18/2023
Afl. 35 Milou Gevers - Ik heb kinderen de vragen gesteld die ik zelf had willen krijgen over zelfdoding
Welkom bij de 35e aflevering van de podcast De Verliescirkel. Vandaag kun je luisteren naar het interview met Milou Gevers. De moeder van Milou maakte een einde aan haar leven toen Milou 18 was. Ze merkte dat gesprekken hierover stilvallen omdat mensen niet zo goed weten wat ze moeten zeggen als ze dit vertelt. Daarom maakte Milou de film die begint waar het gesprek normaal eindigt. In haar film Waarom bleef je niet voor mij? gaat Milou in gesprek met vier kinderen die tijdens de basisschool hun vader verloren aan zelfdoding. Het is haar afstudeerfilm aan de Filmacademie Amsterdam. Ze won er vele prijzen mee waaronder de VPRO Documentaireprijs en in 2021 de Studenten Oscar. De dag nadat Riet met haar in gesprek ging, vliegt Milou naar Japan, het land met de meeste zelfdodingen. Spannend hoe de documentaire daar zal vallen. In haar eigen omgeving is het taboe om erover te praten meer weggevallen. Mensen durven nu te vragen. Ze zegt: ‘ik heb het er nu heel veel over, en dat vind ik fijn. Want mijn moeder was meer dan het feit dat ze zelfmoord heeft gepleegd. Ze was ook gewoon een mens met een heel leven.’ De foto is gemaakt door Dirk-Jan van Dijk. Geniet van deze aflevering, liefs Hanneke Fiddelaers Wil je meer weten over De Verliescirkel, ons werk bij Expertisecentrum Omgaan met Verlies of heb je vragen? Neem dan een kijkje op onze of stuur ons gerust een .
/episode/index/show/verliescirkel/id/25642683
info_outline
Afl. 34 Riet Fiddelaers-Jaspers - Als een vlieg op de muur bij de goed-genoegtherapeut
11/29/2022
Afl. 34 Riet Fiddelaers-Jaspers - Als een vlieg op de muur bij de goed-genoegtherapeut
Welkom bij de 34e aflevering van de podcast De Verliescirkel. Vandaag kun je luisteren naar het interview met Riet Fiddelaers-Jaspers. Riet vroeg twintig collega's om een verhaal te delen over de cliënt die ze nooit vergeten zijn en bij wie ze in het contact iets geleerd hebben. Dat resulteerde in het boek Ankerplaats; voor het rouwende hart. Hanneke Fiddelaers ging met Riet in gesprek over dit boek en wat haar opviel in de verhalen. Wat leren we eigenlijk uit deze verhalen? In ieder geval met mildheid kijken naar je contacten met cliënten. Geniet van deze aflevering, liefs Hanneke Fiddelaers Wil je meer weten over De Verliescirkel, ons werk bij Expertisecentrum Omgaan met Verlies of heb je vragen? Neem dan een kijkje op onze of stuur ons gerust een .
/episode/index/show/verliescirkel/id/25147554
info_outline
Afl. 33 Anna van der Kruis - Als je het niet weet doe je er ook nog toe
10/25/2022
Afl. 33 Anna van der Kruis - Als je het niet weet doe je er ook nog toe
Welkom bij de 33e aflevering van de podcast De Verliescirkel. Vandaag kun je luisteren naar het interview met Anna van der Kruis. Deze aflevering van de verliescirkel is bijzonder voor mij, want Anna ken ik al heel lang, omdat we klasgenootjes waren op de basisschool. Anna werkte vijftien jaar als theatermaker bij productiehuizen en festivals, ze is schrijfster, coacht jonge muzikanten en choreografen, en ontwikkelt en geeft cursussen nieuwe kunstkritiek. Ze verloor als jonge vrouw haar vader Peer die, zoals ze zelf zegt, haar grootste fan en grootste criticus was. Toen ze in een moeilijke periode terecht kwam en met haar grote onverwerkte verdriet geconfronteerd werd, vond ze troost en houvast in schrijven. Zo ontstond het boek ‘821 mensen die er ook toe doen’. Dit boek is de aanleiding voor het gesprek met Riet waarbij het persoonlijke verhaal van Anna centraal staat. De foto is gemaakt door Renate Beense. Geniet van deze aflevering, liefs Hanneke Fiddelaers Wil je meer weten over De Verliescirkel, ons werk bij Expertisecentrum Omgaan met Verlies of heb je vragen? Neem dan een kijkje op onze of stuur ons gerust een .
/episode/index/show/verliescirkel/id/24777639
info_outline
Afl. 32 Francine Oomen - Hoe drs Mol helpt te overleven
09/15/2022
Afl. 32 Francine Oomen - Hoe drs Mol helpt te overleven
Welkom bij de 32e aflevering van de podcast De Verliescirkel. Vandaag kun je luisteren naar het interview met Francine Oomen. Francine is auteur van vele boeken. Het meest bekend werd ze met de Hoe overleef ik… serie, die vele pubers door de puberteit heen loodste. Onlangs verscheen 'Hoe overleven we', een graphic novel voor volwassenen over intergenerationeel trauma en heling. Hiervoor spitte Francine vele boeken over trauma door en volgde ze diverse opleidingen. Het resultaat is een prachtig boek over trauma, overleven en helen. Reden genoeg voor Riet om naar Francine toe te reizen en met haar in gesprek te gaan. De foto is gemaakt door Carilijne Pieters. Geniet van deze aflevering, liefs Hanneke Fiddelaers Wil je meer weten over De Verliescirkel, ons werk bij Expertisecentrum Omgaan met Verlies of heb je vragen? Neem dan een kijkje op onze of stuur ons gerust een .
/episode/index/show/verliescirkel/id/24383175
info_outline
Afl. 31 Jan Ruigrok - Ik ben een sherpa die onderweg verhalen verzamelt
06/29/2022
Afl. 31 Jan Ruigrok - Ik ben een sherpa die onderweg verhalen verzamelt
Welkom bij de 31e aflevering van de podcast De Verliescirkel. Vandaag kun je luisteren naar het interview met Jan Ruigrok. Jan en Riet kennen elkaar al tientallen jaren en waren een tijdlang collega’s. Ze schreven ook samen het boek 'Leraar in hart en nieren'. Het nieuwe boek van Jan ‘Hoop, humor en herstel’ was voor Riet een aanleiding om naar Rotterdam te reizen en Jan weer eens te ontmoeten. Samen praten ze over provocatieve coaching bij verlies, hoe breuken in de relatie te herstellen en de ontwikkeling die Jan in deze materie doormaakte. Geniet van deze aflevering, liefs Hanneke Fiddelaers Wil je meer weten over De Verliescirkel, ons werk bij Expertisecentrum Omgaan met Verlies of heb je vragen? Neem dan een kijkje op onze of stuur ons gerust een .
/episode/index/show/verliescirkel/id/23575877
info_outline
Afl. 30 Michiel Soeters - Schaamte is het zand in de raderen van je lijf
05/25/2022
Afl. 30 Michiel Soeters - Schaamte is het zand in de raderen van je lijf
Welkom bij de 30e aflevering van de podcast De Verliescirkel. Vandaag kun je luisteren naar het interview met Michiel Soeters. Michiel is de vertaler van het boek 'De Schaamtefactor', wat onlangs uitkwam. Eerder vertaalde hij ook al de Moederfactor en de Vaderfactor. Riet en Michiel praten in deze podcast over schaamte en schaamtegevoelens. Geniet van deze aflevering, liefs Hanneke Fiddelaers Wil je meer weten over De Verliescirkel, ons werk bij Expertisecentrum Omgaan met Verlies of heb je vragen? Neem dan een kijkje op onze of stuur ons gerust een .
/episode/index/show/verliescirkel/id/23223005
info_outline
Afl. 29 Connie van der Arend - Je lichaam resoneert op je familiesysteem
04/07/2022
Afl. 29 Connie van der Arend - Je lichaam resoneert op je familiesysteem
Welkom bij de 29e aflevering van de podcast De Verliescirkel. Vandaag kun je luisteren naar het interview met Connie van der Arend. Wezenlijk contact is de rode draad in het leven van Connie. In haar praktijk doet ze systemisch werk met het lichaam. Ze is auteur van het boek 'Het veld van aandacht' en ontwikkelde de tiendaagse training 'Het roepen van de ziel'. Geniet van deze aflevering, liefs Hanneke Fiddelaers Wil je meer weten over De Verliescirkel, ons werk bij Expertisecentrum Omgaan met Verlies of heb je vragen? Neem dan een kijkje op onze of stuur ons gerust een .
/episode/index/show/verliescirkel/id/22712153
info_outline
Afl. 28 Gwen Timmer - Bij traumawerk voegt iedere visie een stukje toe aan een soort lappendeken
02/14/2022
Afl. 28 Gwen Timmer - Bij traumawerk voegt iedere visie een stukje toe aan een soort lappendeken
Welkom bij de 28e aflevering van de podcast De Verliescirkel. Vandaag kun je luisteren naar het interview met Gwen Timmer. Gwen is rouw- en traumatherapeut en werkt in haar praktijk Parabel vooral als supervisor en coach met mensen die met mensen werken. Daarnaast geeft ze trainingen rond trauma en werkt ze met opstellingen. Riet praat met haar over haar visie op trauma en het werken met mensen met trauma. Geniet van deze aflevering, liefs Hanneke Fiddelaers Wil je meer weten over De Verliescirkel, ons werk bij Expertisecentrum Omgaan met Verlies of heb je vragen? Neem dan een kijkje op onze of stuur ons gerust een .
/episode/index/show/verliescirkel/id/22122752
info_outline
Afl. 27 Riet Fiddelaers-Jaspers - Werken met verlies en trauma in opstellingen vraagt traagheid
12/07/2021
Afl. 27 Riet Fiddelaers-Jaspers - Werken met verlies en trauma in opstellingen vraagt traagheid
Welkom bij de 27e aflevering van de podcast De Verliescirkel. Vandaag kun je luisteren naar het interview met Riet Fiddelaers-Jaspers en Jan Fiddelaers. Riet vertelt over het werken met systemische opstellingen bij verlies en trauma. Elke twee maanden is er een opstellingsmiddag waarbij mensen een vraag kunnen inbrengen waar ze met behulp van een resonantiegroep naar willen kijken. De resonantiepersonen maken deel uit van een vaste groep mannen en vrouwen, variërend in leeftijd van 25 tot 70 jaar. Tijdens de opstelling wordt er gewerkt aan het integreren van de ervaringen die achter slot en grendel zijn gegaan. Zodat alles er weer bij mag horen, ook de beschadigde stukken. Henk Roefs en Jan Fiddelaers dragen samen met Riet de opstellingsmiddagen en zijn haar secure basis. Vanuit die rol gaat Jan met Riet in gesprek over haar visie op opstellingen, de methodiek die ze gebruikt en de invulling die ze geeft aan haar rol als opsteller. Geniet van deze aflevering, liefs Hanneke Fiddelaers Wil je meer weten over De Verliescirkel, ons werk bij Expertisecentrum Omgaan met Verlies of heb je vragen? Neem dan een kijkje op onze of stuur ons gerust een .
/episode/index/show/verliescirkel/id/21390407
info_outline
Afl. 26 Manu Keirse - Verlies van broer of zus: ik rouw ook
10/25/2021
Afl. 26 Manu Keirse - Verlies van broer of zus: ik rouw ook
Welkom bij de 26e aflevering van de podcast De Verliescirkel. Vandaag kun je luisteren naar het interview met Manu Keirse en in de tweede helft met Tinie Kämink. Tijd om in deze podcast aandacht te besteden aan een weinig erkend verlies: dat van een broer of zus. In de kindertijd maar ook als volwassene. Of over broertjes en zusjes die overleden zijn voordat je werd geboren. Ook dat heeft grote impact. Daarvoor ging Riet in gesprek met de bekende Vlaamse verliesdeskundige en auteur van een indrukwekkend aantal boeken over rouw, Manu Keirse. En ze sprak met Tinie Kämink, rouwtherapeute en ervaringsdeskundige, die tussen haar 5e en 12e levensjaar een broertje en twee zusjes verloor door een erfelijke aandoening. Geniet van deze aflevering, liefs Hanneke Fiddelaers Wil je meer weten over De Verliescirkel, ons werk bij Expertisecentrum Omgaan met Verlies of heb je vragen? Neem dan een kijkje op onze of stuur ons gerust een .
/episode/index/show/verliescirkel/id/20924672
info_outline
Afl. 25. Paulien Kuipers - Het begint met erkennen wat het kind heeft meegemaakt
09/28/2021
Afl. 25. Paulien Kuipers - Het begint met erkennen wat het kind heeft meegemaakt
Welkom bij de 25e aflevering van de podcast De Verliescirkel. Vandaag kun je luisteren naar de tweede aflevering van de ontmoetingen van Riet en Paulien Kuipers. Paulien is GZ-psycholoog en de oprichter van Stichting Kinderleven. De doelstelling van de stichting is om ouders en kind te helpen bij een goede start van het leven. Als ouders daar problemen ervaren, bijvoorbeeld vanwege een vroeggeboorte of sombere gevoelens na de bevalling of als de hechting niet goed tot stand komt, kunnen ouders terecht bij het team van Stichting Kinderleven. Paulien schreef bovendien het prachtige boek "Eerste hulp bij hechting; taal voor ouders en hun jonge kind". In het eerste gesprek spraken Riet en Paulien met name over de hechting. Het tweede gesprek gaat over de problemen die zich bij hechting kunnen voordoen en de mogelijkheden die kinderen hebben om dit aan hun ouders te laten weten. Geniet van deze aflevering, liefs Hanneke Fiddelaers Wil je meer weten over De Verliescirkel, ons werk bij Expertisecentrum Omgaan met Verlies of heb je vragen? Neem dan een kijkje op onze of stuur ons gerust een .
/episode/index/show/verliescirkel/id/20635022
info_outline
Afl. 24: Geerteke van Lierop - Zo heel je mij: een nieuwe liefde na een verlies
08/31/2021
Afl. 24: Geerteke van Lierop - Zo heel je mij: een nieuwe liefde na een verlies
Welkom bij de 24e aflevering van de podcast De Verliescirkel. Vandaag kun je luisteren naar het tweede deel van het interview met Geerteke van Lierop. In de vorige podcast vertelde Geerteke over het plotselinge verlies van haar partner Bas en het boek dat ze hierover schreef Een zee van glas. In dit tweede deel bespreekt Riet met Geerteke hoe na een groot verlies er weer ruimte kan komen voor een nieuwe liefde en zelfs voor een nieuw leven. Geniet van deze aflevering, liefs Hanneke Fiddelaers Wil je meer weten over De Verliescirkel, ons werk bij Expertisecentrum Omgaan met Verlies of heb je vragen? Neem dan een kijkje op onze of stuur ons gerust een .
/episode/index/show/verliescirkel/id/20279798
info_outline
Afl. 23: Paulien Kuipers - Het weefgetouw van de hechting begint al voor de conceptie
06/24/2021
Afl. 23: Paulien Kuipers - Het weefgetouw van de hechting begint al voor de conceptie
Welkom bij de 23e aflevering van de podcast De Verliescirkel. Vandaag kun je luisteren naar het eerste interview met Paulien Kuipers. Paulien is GZ-psycholoog en de oprichter van Stichting Kinderleven. De doelstelling van de stichting is om ouders en kind te helpen bij een goede start van het leven. Als ouders daar problemen ervaren, bijvoorbeeld vanwege een vroeggeboorte of sombere gevoelens na de bevalling of als de hechting niet goed tot stand komt, kunnen ouders terecht bij het team van Stichting Kinderleven. Paulien schreef bovendien het prachtige boek "Eerste hulp bij hechting; taal voor ouders en hun jonge kind". In dit eerste gesprek praten Riet en Paulien met name over de hechting. Geniet van deze aflevering, liefs Hanneke Fiddelaers Wil je meer weten over De Verliescirkel, ons werk bij Expertisecentrum Omgaan met Verlies of heb je vragen? Neem dan een kijkje op onze of stuur ons gerust een .
/episode/index/show/verliescirkel/id/19575917
info_outline
Afl. 22: Jan Kortie - Alles in ons wil zingen, ook verdriet
05/27/2021
Afl. 22: Jan Kortie - Alles in ons wil zingen, ook verdriet
Welkom bij de 22e aflevering van de podcast De Verliescirkel. Vandaag kun je luisteren naar het interview met Jan Kortie. Jan is stembevrijder. Zingen hoort bij ons mens-zijn. Het is even natuurlijk als ademhalen. En dat is het uitgangspunt van Jan, de grondlegger van stembevrijding. Hij ontwikkelde in de loop der jaren een onorthodoxe, opgewekte benadering van zingen. Geniet van deze aflevering, liefs Hanneke Fiddelaers Wil je meer weten over De Verliescirkel, ons werk bij Expertisecentrum Omgaan met Verlies of heb je vragen? Neem dan een kijkje op onze of stuur ons gerust een .
/episode/index/show/verliescirkel/id/19259177