loader from loading.io

64. Börja Preppa del 4

vardagsprepping

Release Date: 10/14/2021

161. Den med Patriks scenario show art 161. Den med Patriks scenario

vardagsprepping

Idag har Patrik ett nytt scenario åt oss. Vi fick tidigare uppgiften att helt slumpmässigt välja en affär, inget mer sades. När vi valt vår affär, uppdagades sedan scenariot eller utmaningen. Vi har 1500 kronor i fickan samt kläderna vi har på oss. Det är en regnig höstdag och vi behöver ta oss hem. Sträckan att gå tar cirka tre dagar och vi kan bara handla för de pengar vi har, i den affär som vi har valt. Hur tänker vi? Vad köper vi? Varför? Häng med på en fiktiv upplevelse där regn och rusk blandas med Snickers, skratt och konstiga pinnar till en vattenpipa. Och...

info_outline
Vardagsprepping Prepper Fiction del 9 - A Great State show art Vardagsprepping Prepper Fiction del 9 - A Great State

vardagsprepping

I veckans prepper fiction-tips tar Patrik tillfället i akt och rekommenderar....en bok! Eller egentligen en bokserie på tre delar. Trilogin är skriven av Shelby Gallagher som tillsammans med maken Glen Tate driver podden Prepping 2.0.  Serien är unik på flera sätt; dels är huvudpersonen en kvinna och dels handlar det inte om en plötslig, stor kris utan istället en krypande, ekonomisk kris som tillsammans med ett polariserat samhälle leder till stora förändringar. Påminner lite om dagens läge på så sätt.  

info_outline
Frågor och svar del 3 show art Frågor och svar del 3

vardagsprepping

Idag är det dags för några tips gällande avsnitt 157 där vi pratade om kris under semestern. Lyssna för att lära er lite mer vad som går att preppa! Sedan har vi fått ett underbart mail från Ingvar som är en rejält hängiven följare till vardagsprepping. Han har under en kort tid gått igenom precis ALLT som vi har publicerat på alla plattformar och trivs tydligen fortfarande :) Och till slut blir det tankar och funderingar kring vardagsprepping meet up - vårt pilottest som vi nu har bestämt ska bli en återkommande företeelse! Trevlig lördag på er!

info_outline
160. Den med Raspberry Pi som prepper-dator show art 160. Den med Raspberry Pi som prepper-dator

vardagsprepping

I veckans avsnitt gästas vi av Simon från m.nu som förklarar vad en Raspberry Pi är, vilka tillbehör som finns och hur man mer kan tänkas använda den i egenskap av prepper. Givetvis pratar vi om Internet in a Box också men även slagruta (!), självvattnande växthus samt Raspberry Pi foundation.  

info_outline
Vardagsprepping Prepper Fiction del 8 - Stranded Deep show art Vardagsprepping Prepper Fiction del 8 - Stranded Deep

vardagsprepping

I veckans avsnitt är det dags att prata spel. Martin vill nämligen rekommendera en Robinson Crusoe-upplevelse i spelformat. I Stranded Deep har huvudpersonen ensam överlevt en flygkrasch mitt ute i havet och lyckats ta sig i land.  Nu gäller det att överleva för glatta livet :) Martin och Patrik diskuterar och filosoferar kring titeln. Spelet finns till samtliga spelkonsoler och de flesta operativsystem.

info_outline
Extra - Live-podd från Vardagsprepping Meet Up 2023 show art Extra - Live-podd från Vardagsprepping Meet Up 2023

vardagsprepping

Som avslutning på första dagen av vårt meet up, passade vi på att bänka oss och spela in ett live-avsnitt tillsammans med deltagarna i vårt lilla pilot-evenemang. När vi blickar tillbaka på helgen som var, är vi överväldigade över den glädje, den vänskap och den stora hungern att lära av varandra som vi upplevde under dessa dagar. Programledarnas glädje tror vi hörs tydligt i detta avsnitt. Tack till alla som deltog, det var helt magiskt! Och till alla ni som inte hade möjlighet - det kommer många fler tillfällen, det lovar vi! :)

info_outline
159. Den med Anders scenario show art 159. Den med Anders scenario

vardagsprepping

I veckans avsnitt målar Anders upp ett lite läskigt och diffust scenario. Vad händer om det börjar smälla under semestern på Gotland som han har planerat? Om strandutflykten avbryts av lågt flygande jetplan. Är det ryssen som invaderat, är det ett terrordåd eller något annat, mindre allvarligt? Vi försöker diskutera igenom vad som kan hända och vad man kan tänka på redan innan man åker ut på sin semester.

info_outline
Vardagsprepping Prepper Fiction del 7 - One Second After show art Vardagsprepping Prepper Fiction del 7 - One Second After

vardagsprepping

Veckans avsnitt bjuder på en sån där bok som "måste läsas", nämligen One Second After av William R. Forstchen. USA attackeras med en EMP och skickar hela nationen hundratals år bak i tiden. Vi får följa en man i hans kamp om att överleva men också bygga upp samhället igen efter attacken. Martin och Patrik diskuterar händelserna i boken och rekommenderar såklart att du läser!

info_outline
158. Den med MSB och försörjningsberedskap show art 158. Den med MSB och försörjningsberedskap

vardagsprepping

I veckans avsnitt gästas vi av Jan-Olof Olsson som arbetar på MSB i avdelningen Krisberedskap och civilt försvar där han jobbar med frågor kring försörjningsberedskap. Häng med på ett intressant avsnitt där vi pratar infrastruktur gällande energi, Sveriges energiskris, hur vårt elänt funkar, vad som händer om vi råkar ut för en solstorm och mycket mer! Artikeln vi pratar lite om, finner du här: https://www.dagensps.se/varlden/energi/msb-bortkopplad-el-hotar-manniskoliv/

info_outline
Vardagsprepping Prepper Fiction del 6 - The Last of Us (Spel) show art Vardagsprepping Prepper Fiction del 6 - The Last of Us (Spel)

vardagsprepping

Serier, filmer och böcker i all ära. Men prepping-relaterade titlar finns faktiskt en ganska stor mängd av i spel också. Därför introducerar Emelie och Martin PlayStation-spelet The Last of Us för Anders och Patrik. Det blir en fullpoängare såklart. Spelet finns till PlayStation 3, 4 och 5 samt även till PC (Windows).

info_outline
 
More Episodes

Börja preppa-serien är äntligen tillbaka!

I detta avsnitt pratar vi om vatten - en av de viktigaste grundstenarna i överlevnad. Vi går igenom teori gällande vatten, bakterier, vad som händer när vi inte får i oss vatten. Dessutom pratar vi en del om hur det går att lagra och rena vatten.