loader from loading.io

Toppmöte i Kambodja, japaner drar åt svångremmen och trögt för geotermisk energi i Japan.

Japanpodden

Release Date: 11/21/2022

Katastrofen är nära, eller ? show art Katastrofen är nära, eller ?

Japanpodden

Tema katastrofer och i synnerhet japanska sådana. Japanpodden har identifierat ett antal hot mot Japan. Naturkatastrofer såklart, men också säkerhetsläget, den snabbt åldrande befolkningen och inte minst ekonomin - vi hör om tillväxt som inte vill ta fart och inflationen som bara ökar, samtidigt som yenen tappar i värde.   

info_outline
Glöm Facebook, i Japan är det Line som äger sociala medier show art Glöm Facebook, i Japan är det Line som äger sociala medier

Japanpodden

  Japanpodden om sociala medier i Japan  - hur de används, vem som använder dem och varför. Vi har med Dag Klingstedt på plats i Tokyo för att höra det senaste i ämnet. Visste ni att Facebook och Instagram inte ens är i närheten av förstaplatsen -  det är istället en koreansk-japansk applikation som heter Line.  

info_outline
Erik Augustin Palm om japanska subkulturer show art Erik Augustin Palm om japanska subkulturer

Japanpodden

Japanpodden besöker stadsdelen Koenji i Tokyo och träffar där den svenska kulturjournalisten och TV-producenten Erik Augustin Palm, som är bosatt där.  Koenji kännetecknas av mysiga restauranger, barer, en livlig undergroundscen och subkulturer av alla möjliga slag. Vi träffade Erik på Koenji-knytpunkten @substore.tokyo, en kombination av bar, café, skivbutik, klubb och konsertlokal.

info_outline
Kendo - svensken Mats Wahlqvist slår världen med häpnad show art Kendo - svensken Mats Wahlqvist slår världen med häpnad

Japanpodden

Japanpodden har träffat en svensk kendomästare som efter decennier av träning stigit i rankingsystemet ända upp till sjunde dan vilket är mycket ovanligt utanför Japans gränser. Mats Wahlqvist heter han och vi har besökt honom i träningslokalen.  Dessutom om allt mer desperata försök att få fart på barnafödandet i Japan och om en ny app som bokstavligen talat kan läsa och tolka gamla texter.  Foto: Harald Hofer/Wikimedia Commons 

info_outline
Tokyo vill att folk flyttar därifrån show art Tokyo vill att folk flyttar därifrån

Japanpodden

Ny japansk film upp på biograferna. Mästerregissören Hirokazu Koreeda, som senast gjorde prisbelönta Shoplifters, hyllas för "Min vackra stjärna".  Dessutom om det nya flyttbidrag som Tokyos styrande planerar för nu i vår. Huvudstaden har för många invånare och nu är tanken att barnfamiljer ska få motsvarande hundratusentals kronor i bidrag om de flyttar ut på landsbygden.  

info_outline
Japanpoddens årskrönika 2022 show art Japanpoddens årskrönika 2022

Japanpodden

Japanpodden blickar tillbaka på ett händelserikt 2022. Särskilt inbjuden gäst är Kazuhiko Kawasaki, tidigare professor vid Tokai-universitetet och sedan många år bosatt i Stockholm.  Mordet på förre premiärministern Shinzo Abe dominerade ett nyhetsår som också kanske går till historien som året då Japan klev fram ur det förgångnas skuggor och blev vad Abe beskrev som ett "normalt" land.  Dessutom pratar vi japanska fotbollsframgångar, sumobrottning, miljötänkande och kriminalitet. Och mycket, mycket annat.     

info_outline
Fotbollsframgångar och vetenskap show art Fotbollsframgångar och vetenskap

Japanpodden

Japan stormar fram i VM-slutspelet i fotboll. Stort jubel i Qatar och på hemmaplan såklart. Dessutom träffar vi Anders Karlsson, mångårig tokyobo och tidigare professor vid KTH samt vetenskapsattaché på svenska ambassaden. Numera på holländska Elsevier där han noga följer utvecklingen vad gäller vetenskap och forskning i Japan. Vi träffar honom på ett cafe i stadsdelen Iidabashi i Tokyo för att prata halvledare, kärnkraft och mycket annat.      

info_outline
Toppmöte i Kambodja, japaner drar åt svångremmen och trögt för geotermisk energi i Japan. show art Toppmöte i Kambodja, japaner drar åt svångremmen och trögt för geotermisk energi i Japan.

Japanpodden

Säkerhetspolitik i stort och smått. Vi tittar på vad som avhandlades under det nyligen avslutade toppmötet mellan USA, Japan och Sydkorea.  Dessutom återknyter vi till en tidigare podd då vi pratade om varför det går så trögt att utveckla geotermisk energi i Japan. Hela landet ligger ju bokstavligen talat på en gigantisk varmvattenberedare. Det bubblar och pyser överallt. Varför använder man inte energin i större utsträckning ? Vi har träffat Gunnar Svensson - svensk ingenjör som för några år sedan var med och lanserade ett svenskutvecklat system för att ta till vara...

info_outline
Världens högsta byggnad show art Världens högsta byggnad

Japanpodden

Tokyos utveckling saknar motstycke - från liten fiskeby i början på 1600-talet till dagens 37-miljoners megalopolis. Det senaste är en skyskrapa som är en mile hög, alltså drygt 1 600 meter, dubbelt så hög som Burj Khalifa i Dubai. 2045 ska skyskrapan stå klar, enligt planerna.  Dessutom blir det försvarspolitik i Japanpodden - Japan planerar att fördubbla anslagen till försvaret i dessa oroliga tider. Vi berättar vad det är man vill satsa pengarna på.   Boktips - två nya böcker på svenska om Japan och japanska företeelser. Sist av allt tar Hans med oss på...

info_outline
Kärnkraftens återkomst show art Kärnkraftens återkomst

Japanpodden

I takt med de dramatiska förändringarna i omvärlden håller energifattiga Japan på att ompröva inställningen till kärnkraft.  Efter Fukushima ville en överväldigande majoritet av japanerna stänga ned kärnkraften, men nu har premiärminister Kishidas regering gett klartecken till att starta upp reaktorerna igen. Samtidigt utreds satsningar på ny kärnkraft.   Foto: Hans Rhodiner 

info_outline
 
More Episodes

Säkerhetspolitik i stort och smått. Vi tittar på vad som avhandlades under det nyligen avslutade toppmötet mellan USA, Japan och Sydkorea. 

Dessutom återknyter vi till en tidigare podd då vi pratade om varför det går så trögt att utveckla geotermisk energi i Japan. Hela landet ligger ju bokstavligen talat på en gigantisk varmvattenberedare. Det bubblar och pyser överallt. Varför använder man inte energin i större utsträckning ? Vi har träffat Gunnar Svensson - svensk ingenjör som för några år sedan var med och lanserade ett svenskutvecklat system för att ta till vara Japans geotermiska energi . 

Sist av allt berättar Göran om ett minnesvärt besök i byn Panmunjom på gränsen mellan Sydkorea och Nordkorea.