Japanpodden
Japanpodden är en svenskspråkig podcast som handlar om allt som har med Japan att göra. I redaktionen ingår japan-veteranerna Göran Edman, Hans Rhodiner och Lars Vargö. Poddens producent är journalisten Jon Thunqvist.
info_outline
Inte bara Kurosawa
06/04/2023
Inte bara Kurosawa
Idag blir det film för nästan hela slanten. Vi har träffat en expert i ämnet - svensken Johan Nordström som är professor i film vid Tsuru universitetet och dessutom blir det filmtips från redaktionen.
/episode/index/show/japanpodden1/id/27035853
info_outline
G7-möte i Hiroshima och Anton renoverar japanska spökhus
05/18/2023
G7-möte i Hiroshima och Anton renoverar japanska spökhus
G7-länderna möts i Hiroshima. Japans premiärminister Fumio Kishida står värd för det tyngsta toppmötet på många år - Japanpodden reder ut varför det är så viktigt. Dessutom träffar vi svenske mångsysslaren Anton Wormann som renoverar övergivna hus i Tokyo och gör succé på Youtube.
/episode/index/show/japanpodden1/id/26885046
info_outline
Med sikte på Japan - stipendiater ser fram emot hösten
04/29/2023
Med sikte på Japan - stipendiater ser fram emot hösten
Vi träffar några av de svenskar som inom de närmaste månaderna packar sina väskor och styr kosan österut. Det har varit stipendieutdelning och Japanpodden var på plats i Stockholm och minglade bland lyckliga stipendiater.
/episode/index/show/japanpodden1/id/26692668
info_outline
Territoriella anspråk - om att bli japan
04/02/2023
Territoriella anspråk - om att bli japan
Det händer inte ofta, men det händer - att det kommer en roman om Japan skriven av en svensk författare. Frans Wachtmeister utkom nyligen med romanen “Territoriella anspråk” - en mångbottnad historia som tar sig an en rad frågor och funderingar kring dagens Japan, i synnerhet hur det är att komma till Japan som utlänning. “Kan man bli japan?” är ett bärande tema och "Vill man bli japan?" är ett annat. Tillsammans med Frans Wachtmeister tar sig Japanpodden an båda ämnena. Foto: Carolina Wiehe Welroos
/episode/index/show/japanpodden1/id/26416398
info_outline
Katastrofen är nära, eller ?
03/20/2023
Katastrofen är nära, eller ?
Tema katastrofer och i synnerhet japanska sådana. Japanpodden har identifierat ett antal hot mot Japan. Naturkatastrofer såklart, men också säkerhetsläget, den snabbt åldrande befolkningen och inte minst ekonomin - vi hör om tillväxt som inte vill ta fart och inflationen som bara ökar, samtidigt som yenen tappar i värde.
/episode/index/show/japanpodden1/id/26286420
info_outline
Glöm Facebook, i Japan är det Line som äger sociala medier
03/05/2023
Glöm Facebook, i Japan är det Line som äger sociala medier
Japanpodden om sociala medier i Japan - hur de används, vem som använder dem och varför. Vi har med Dag Klingstedt på plats i Tokyo för att höra det senaste i ämnet. Visste ni att Facebook och Instagram inte ens är i närheten av förstaplatsen - det är istället en koreansk-japansk applikation som heter Line.
/episode/index/show/japanpodden1/id/26131455
info_outline
Erik Augustin Palm om japanska subkulturer
02/12/2023
Erik Augustin Palm om japanska subkulturer
Japanpodden besöker stadsdelen Koenji i Tokyo och träffar där den svenska kulturjournalisten och TV-producenten Erik Augustin Palm, som är bosatt där. Koenji kännetecknas av mysiga restauranger, barer, en livlig undergroundscen och subkulturer av alla möjliga slag. Vi träffade Erik på Koenji-knytpunkten @substore.tokyo, en kombination av bar, café, skivbutik, klubb och konsertlokal.
/episode/index/show/japanpodden1/id/25900773
info_outline
Kendo - svensken Mats Wahlqvist slår världen med häpnad
01/29/2023
Kendo - svensken Mats Wahlqvist slår världen med häpnad
Japanpodden har träffat en svensk kendomästare som efter decennier av träning stigit i rankingsystemet ända upp till sjunde dan vilket är mycket ovanligt utanför Japans gränser. Mats Wahlqvist heter han och vi har besökt honom i träningslokalen. Dessutom om allt mer desperata försök att få fart på barnafödandet i Japan och om en ny app som bokstavligen talat kan läsa och tolka gamla texter. Foto: Harald Hofer/Wikimedia Commons
/episode/index/show/japanpodden1/id/25763997
info_outline
Tokyo vill att folk flyttar därifrån
01/15/2023
Tokyo vill att folk flyttar därifrån
Ny japansk film upp på biograferna. Mästerregissören Hirokazu Koreeda, som senast gjorde prisbelönta Shoplifters, hyllas för "Min vackra stjärna". Dessutom om det nya flyttbidrag som Tokyos styrande planerar för nu i vår. Huvudstaden har för många invånare och nu är tanken att barnfamiljer ska få motsvarande hundratusentals kronor i bidrag om de flyttar ut på landsbygden.
/episode/index/show/japanpodden1/id/25613757
info_outline
Japanpoddens årskrönika 2022
12/21/2022
Japanpoddens årskrönika 2022
Japanpodden blickar tillbaka på ett händelserikt 2022. Särskilt inbjuden gäst är Kazuhiko Kawasaki, tidigare professor vid Tokai-universitetet och sedan många år bosatt i Stockholm. Mordet på förre premiärministern Shinzo Abe dominerade ett nyhetsår som också kanske går till historien som året då Japan klev fram ur det förgångnas skuggor och blev vad Abe beskrev som ett "normalt" land. Dessutom pratar vi japanska fotbollsframgångar, sumobrottning, miljötänkande och kriminalitet. Och mycket, mycket annat.
/episode/index/show/japanpodden1/id/25400016
info_outline
Fotbollsframgångar och vetenskap
12/03/2022
Fotbollsframgångar och vetenskap
Japan stormar fram i VM-slutspelet i fotboll. Stort jubel i Qatar och på hemmaplan såklart. Dessutom träffar vi Anders Karlsson, mångårig tokyobo och tidigare professor vid KTH samt vetenskapsattaché på svenska ambassaden. Numera på holländska Elsevier där han noga följer utvecklingen vad gäller vetenskap och forskning i Japan. Vi träffar honom på ett cafe i stadsdelen Iidabashi i Tokyo för att prata halvledare, kärnkraft och mycket annat.
/episode/index/show/japanpodden1/id/25210374
info_outline
Toppmöte i Kambodja, japaner drar åt svångremmen och trögt för geotermisk energi i Japan.
11/21/2022
Toppmöte i Kambodja, japaner drar åt svångremmen och trögt för geotermisk energi i Japan.
Säkerhetspolitik i stort och smått. Vi tittar på vad som avhandlades under det nyligen avslutade toppmötet mellan USA, Japan och Sydkorea. Dessutom återknyter vi till en tidigare podd då vi pratade om varför det går så trögt att utveckla geotermisk energi i Japan. Hela landet ligger ju bokstavligen talat på en gigantisk varmvattenberedare. Det bubblar och pyser överallt. Varför använder man inte energin i större utsträckning ? Vi har träffat Gunnar Svensson - svensk ingenjör som för några år sedan var med och lanserade ett svenskutvecklat system för att ta till vara Japans geotermiska energi . Sist av allt berättar Göran om ett minnesvärt besök i byn Panmunjom på gränsen mellan Sydkorea och Nordkorea.
/episode/index/show/japanpodden1/id/25081935
info_outline
Världens högsta byggnad
11/04/2022
Världens högsta byggnad
Tokyos utveckling saknar motstycke - från liten fiskeby i början på 1600-talet till dagens 37-miljoners megalopolis. Det senaste är en skyskrapa som är en mile hög, alltså drygt 1 600 meter, dubbelt så hög som Burj Khalifa i Dubai. 2045 ska skyskrapan stå klar, enligt planerna. Dessutom blir det försvarspolitik i Japanpodden - Japan planerar att fördubbla anslagen till försvaret i dessa oroliga tider. Vi berättar vad det är man vill satsa pengarna på. Boktips - två nya böcker på svenska om Japan och japanska företeelser. Sist av allt tar Hans med oss på en oförglömlig resa med sin japanska svärmor.
/episode/index/show/japanpodden1/id/24905364
info_outline
Kärnkraftens återkomst
10/21/2022
Kärnkraftens återkomst
I takt med de dramatiska förändringarna i omvärlden håller energifattiga Japan på att ompröva inställningen till kärnkraft. Efter Fukushima ville en överväldigande majoritet av japanerna stänga ned kärnkraften, men nu har premiärminister Kishidas regering gett klartecken till att starta upp reaktorerna igen. Samtidigt utreds satsningar på ny kärnkraft. Foto: Hans Rhodiner
/episode/index/show/japanpodden1/id/24763632
info_outline
På plats i Tokyo igen
10/14/2022
På plats i Tokyo igen
Som vi kunde berätta redan i förra podden så är höstens, så här långt, bästa gladaste nyhet att det nu åter är möjligt att besöka Japan på turistvisum, man får resa runt som man vill och behöver varken en inbjudan eller delta i en organiserad guidad gruppresa. Japanpoddns redaktörer Göran Edman, Hans Rhodiner och Lars Vargö passade på redan för någon vecka sedan att resa österut och lämnar enrapport, inspelad i trädgården på International House i Tokyo.
/episode/index/show/japanpodden1/id/24689634
info_outline
Japan öppnar för turister igen
09/19/2022
Japan öppnar för turister igen
Vi kör igång med en riktig glad nyhet för alla japanvänner därute - nu blir det snart åter möjligt att besöka Japan på turistvisum: Man får resa runt som man vill och behöver varken en inbjudan eller delta i en organiserad guidad gruppresa. Det tog tog alltså två och ett halvt år av pandemi innan begränsningarna hävdes. Så, alla japanvänner, packar väskorna, leta upp era sparade yensedlar och sätt kurs österut. På grund av en viss president i ett visst land är resan inte lika spikrak som den var tidigare - men det går iallafall att resa.
/episode/index/show/japanpodden1/id/24420144
info_outline
Svensk tatuerare gör succe i Japan
09/06/2022
Svensk tatuerare gör succe i Japan
Uppdateringar på det senaste nyhetsläget där mordet på Japans förre premiärminister Shinzo Abe fortsätter att dominera. Nu handlar mycket om huruvida Abe ska få en statsbegravning eller inte. Åsikterna går isär. Dessutom har podden celebert besök i form av den svenske tatueraren Magnus Jansson - bördig från Hudiksvall - som sedan flera år tillbaka är verksam i Tokyo. Hans Rhodiner har besökt honom bland nålarna i stadsdelen Kichijoji.
/episode/index/show/japanpodden1/id/24288063
info_outline
Mordet på Shinzo Abe
08/27/2022
Mordet på Shinzo Abe
Hej och välkommen till Japanpodden. Jag heter Jon Thunqvist och som vanligt medverkar även Göran Edman, Hans Rhodiner och Lars Vargö. Podden är tillbaka efter sommaren och en händelserik sommar har det varit, dock inte i positiv bemärkelse i alla delar. Mycket av dagens podd kommer att handla om mordet på Japans förre premiärminister Shinzo Abe. Han sköts ihjäl den 8 juli i staden Nara där han deltog i ett valmöte. Enligt vad som framkommit är mördaren en 41-årig man som beskyllde Abe för att vara den ytterst ansvarige till att hans mor hade donerat stora summor pengar till den religiösa rörelsen Unfication Church, startad av sydkoreanen Sun Myung Moon på 1950-talet. Moon själv avled 2012 men kyrkan finns kvar och är aktiv i många länder, däribland Japan. Det har efter mordet framkommit att flera framstående japanska politiker tog emot donationer från och/eller hade samröre med Unification Church. Jag fick kontakt med Jakob Edberg som sedan flera år driver GR Japan - en government relations byrå med verksamhet i Tokyo, Osaka, Seoul, London och Washington och min första fråga var förstås hur nyheten om mordet på Shinzo Abe togs emot i Japan.
/episode/index/show/japanpodden1/id/24173415
info_outline
Möt superentreprenören Peter Höljö
06/23/2022
Möt superentreprenören Peter Höljö
Idag träffar vi en svensk superentreprenör som verkligen lyckats i Japan. Många äro kallade, få äro utvalda brukar det heta. Och så finns det dom som helt enkelt väljer sig själva. Hans Rhodiner satte nyligen ned med Peter Höljö i Tokyo. Det blev ett samtal kring företagande och hur man som svensk entreprenör hanterar ett ovälkommet besök från yakuzan, den japanska maffian. Och mycket, mycket annat. Podden tar nu sommaruppehåll och är tillbaka igen i augusti. Trevlig sommar !
/episode/index/show/japanpodden1/id/23518787
info_outline
Joe Biden på besök
06/05/2022
Joe Biden på besök
Idag blir det politik för hela slanten. Joe Biden har varit på besök, och panelen granskar vad som hände och hur relationen Japan-USA står sig i dessa orostider.
/episode/index/show/japanpodden1/id/23330477
info_outline
Det svenska popundret i Japan
05/15/2022
Det svenska popundret i Japan
Svensk popmusik har alltid stått högt i kurs i Japan. Vi har pratat med Peter Wiberg som var med i gruppen Spotnicks som var stora i Japan redan på 1960-talet. Dessutom granskar vi med hjälp av Dagens Nyheters Nils Hansson den svenska popvåg som sköljde in över Japan under några intensiva år i slutet på 1990-talet.
/episode/index/show/japanpodden1/id/23117399
info_outline
Yenen ned, inflationen upp
05/02/2022
Yenen ned, inflationen upp
Fokus på ekonomi och i synnerhet att den japanska valutan - yenen - har tappat ordentligt i värde den senaste tiden. Importvaror har blivit dyrare och inflationen har börjat stiga för första gången på decennier. Vi reder ut begreppen tillsammans med Jesper Edman, docent och forskare vid den företagsekonomiska Institutionen vid Wasedauniversitet i Tokyo.
/episode/index/show/japanpodden1/id/22977809
info_outline
Bad i varma källor
04/14/2022
Bad i varma källor
Onsen, rotenburo, eller kanske det lokala badhuset. Vi får hjälp av författaren och journalisten Anette Masui med att reda ut begreppen kring det som japaner älskar allra mest - att bada i vatten från varma källor. Dessutom har Japanpodden varit på bio och sett Oscarsvinnaren "Drive My Car". Foto: Norstedts förlag
/episode/index/show/japanpodden1/id/22786424
info_outline
Blir inte kvar på perrongen
03/27/2022
Blir inte kvar på perrongen
Calle Eklund kom till Japan första gången 1978 för att sälja kylutrustning till varvsindustrin. Han blev kvar och har hunnit med att vara chef för bland andra Hägglunds, Volvo och Höganäs. Nu delar han med sig av sina erfarenheter och blickar framåt på ett Japan efter pandemin.
/episode/index/show/japanpodden1/id/22586501
info_outline
Japan, Ukraina och sen då ?
03/11/2022
Japan, Ukraina och sen då ?
Konflikten i Ukraina har satt fokus på japansk utrikespolitik. Japanpodden går tillbaka i tiden och diskuterar hur tidigare konflikter rört om och stört de styrande i Tokyo. Finns det, för övrigt, förhoppningar om att en bättre världsordning kan komma ur Putins krig ? Alla påverkas, mest ukrainarna själva, men vad kan resten av världen lära, och bidra med ?
/episode/index/show/japanpodden1/id/22418780
info_outline
Enade med Ukraina
02/28/2022
Enade med Ukraina
Starka protester och hårda sanktioner i Japan mot Ryssland efter attacken mot Ukraina. Japanpoddens Mika Nitz Pettersson var på plats vid helgens demonstrationer i Tokyo. Dessutom reder vi ut Japans energipolitiska dilemma med hjälp av chalmersprofessorn Tomas Kåberger.
/episode/index/show/japanpodden1/id/22285115
info_outline
Svenskt fotbollsproffs i Japan
02/13/2022
Svenskt fotbollsproffs i Japan
Japanpodden har pratat med Emil Salomonsson som tillbringat de senaste tre åren i den japanska proffsligan i fotboll - J-League. Nu senast Avispa Fukuoka i J-Leagues förstadivision. Dessutom blir det en barrunda i Tokyo där Japanpoddens Hans Rhodiner testar Tokyosstadsdelen Sangenjaya tillsammans med ciceronen Dag Klingstedt.
/episode/index/show/japanpodden1/id/22118732
info_outline
Yakuzan in på livet
01/27/2022
Yakuzan in på livet
Vi har träffat företrädare för yakuzan - Japans mytomspunna, organiserade brottslighet. Hur har yakuzan, med rötter som går hundratals år tillbaka klarat omställningen till det moderna samhället ? Är yakuzan, som de själva gärna försöker framhålla, en garant för att brottsligheten sköts snyggt och prydligt i Japan, eller är det ett gäng samvetslösa brottslingar som går över lik för att vinna makt och rikedom ?
/episode/index/show/japanpodden1/id/21927137
info_outline
Umami - den femte grundsmaken
01/08/2022
Umami - den femte grundsmaken
Umami - den femte grundsmaken.
/episode/index/show/japanpodden1/id/21714659
info_outline
Japanpoddens årskrönika 2021
12/23/2021
Japanpoddens årskrönika 2021
Redaktionen ger sig i kast med en årskrönika över det händelserika 2021, såklart med ett totalt fokus på Japan.
/episode/index/show/japanpodden1/id/21580295