loader from loading.io

Hotet från Nordkorea

Japanpodden

Release Date: 12/13/2017

Japan öppnar för turister igen show art Japan öppnar för turister igen

Japanpodden

Vi kör igång med en riktig glad nyhet för alla japanvänner därute - nu blir det snart åter möjligt att besöka Japan på turistvisum: Man får resa runt som man vill och behöver varken en inbjudan eller delta i en organiserad guidad gruppresa.  Det tog tog alltså två och ett halvt år av pandemi innan begränsningarna hävdes. Så, alla japanvänner, packar väskorna, leta upp era sparade yensedlar och sätt kurs österut. På grund av en viss president i ett visst land är resan inte lika spikrak som den var tidigare - men det går iallafall att resa.

info_outline
Svensk tatuerare gör succe i Japan show art Svensk tatuerare gör succe i Japan

Japanpodden

Uppdateringar på det senaste nyhetsläget där mordet på Japans förre premiärminister Shinzo Abe fortsätter att dominera. Nu handlar mycket om huruvida Abe ska få en statsbegravning eller inte. Åsikterna går isär. Dessutom har podden celebert besök i form av den svenske tatueraren Magnus Jansson - bördig från Hudiksvall - som sedan flera år tillbaka är verksam i Tokyo. Hans Rhodiner har besökt honom bland nålarna i stadsdelen Kichijoji. 

info_outline
Mordet på Shinzo Abe show art Mordet på Shinzo Abe

Japanpodden

Hej och välkommen till Japanpodden. Jag heter Jon Thunqvist och som vanligt medverkar även Göran Edman, Hans Rhodiner och Lars Vargö. Podden är tillbaka efter sommaren och en händelserik sommar har det varit, dock inte i positiv bemärkelse i alla delar. Mycket av dagens podd kommer att handla om mordet på Japans förre premiärminister Shinzo Abe. Han sköts ihjäl den 8 juli i staden Nara där han deltog i ett valmöte.  Enligt vad som framkommit är mördaren en 41-årig man som beskyllde Abe för att vara den ytterst ansvarige till att hans mor hade donerat stora summor pengar...

info_outline
Möt superentreprenören Peter Höljö show art Möt superentreprenören Peter Höljö

Japanpodden

Idag träffar vi en svensk superentreprenör som verkligen lyckats i Japan. Många äro kallade, få äro utvalda brukar det heta. Och så finns det dom som helt enkelt väljer sig själva.   Hans Rhodiner satte nyligen ned med Peter Höljö i Tokyo. Det blev ett samtal kring företagande och hur man som svensk entreprenör hanterar ett ovälkommet besök från yakuzan, den japanska maffian. Och mycket, mycket annat.  Podden tar nu sommaruppehåll och är tillbaka igen i augusti. Trevlig sommar ! 

info_outline
Joe Biden på besök show art Joe Biden på besök

Japanpodden

Idag blir det politik för hela slanten. Joe Biden har varit på besök, och panelen granskar vad som hände och hur relationen Japan-USA står sig i dessa orostider. 

info_outline
Det svenska popundret i Japan show art Det svenska popundret i Japan

Japanpodden

Svensk popmusik har alltid stått högt i kurs i Japan. Vi har pratat med Peter Wiberg som var med i gruppen Spotnicks som var stora i Japan redan på 1960-talet. Dessutom granskar vi med hjälp av Dagens Nyheters Nils Hansson den svenska popvåg som sköljde in över Japan under några intensiva år i slutet på 1990-talet.

info_outline
Yenen ned, inflationen upp show art Yenen ned, inflationen upp

Japanpodden

Fokus på ekonomi och i synnerhet  att den japanska valutan - yenen - har tappat ordentligt i värde den senaste tiden.  Importvaror har blivit dyrare och inflationen har börjat stiga för första gången på decennier. Vi reder ut begreppen tillsammans med Jesper Edman, docent och forskare vid den företagsekonomiska Institutionen vid Wasedauniversitet i Tokyo.

info_outline
Bad i varma källor show art Bad i varma källor

Japanpodden

Onsen, rotenburo, eller kanske det lokala badhuset. Vi får hjälp av författaren och journalisten Anette Masui med att reda ut begreppen kring det som japaner älskar allra mest - att bada i vatten från varma källor.   Dessutom har Japanpodden varit på bio och sett Oscarsvinnaren "Drive My Car".  Foto: Norstedts förlag

info_outline
Blir inte kvar på perrongen show art Blir inte kvar på perrongen

Japanpodden

Calle Eklund kom till Japan första gången 1978 för att sälja kylutrustning till varvsindustrin. Han blev kvar och har hunnit med att vara chef för bland andra Hägglunds, Volvo och Höganäs. Nu delar han med sig av sina erfarenheter och blickar framåt på ett Japan efter pandemin.  

info_outline
Japan, Ukraina och sen då ? show art Japan, Ukraina och sen då ?

Japanpodden

Konflikten i Ukraina har satt fokus på japansk utrikespolitik. Japanpodden går tillbaka i tiden och diskuterar hur tidigare konflikter rört om och stört de styrande i Tokyo. Finns det, för övrigt, förhoppningar om att en bättre världsordning kan komma ur Putins krig ? Alla påverkas, mest ukrainarna själva, men vad kan resten av världen lära, och bidra med ? 

info_outline
 
More Episodes

Japanpodden riktar blicken västerut, mot mullret från Pyongyang.  Vad vill egentligen Nordkorea ? Varför är retoriken så hårdför, vill Kim Jong-Un verkligen ha ett krig med USA ?

Nordkorea må vara litet och obetydligt rent ekonomiskt, men just nu har nationen världens ögon på sig.

Vi har träffat Niklas Swanström, chef för tankesmedjan ISDP - Institute for Security & Development Policy. Han är sannolikt den svensk som har de bästa kontakterna inom Nordkoreas styrande elit och återkom nyligen från en resa till Pyongyang.