loader from loading.io

András și Comoara Dunării

A Fost Odată

Release Date: 02/07/2025

De ce este importantă educația de mediu? show art De ce este importantă educația de mediu?

A Fost Odată

  Pământul există de milioane de ani, însă acum a cam dat de necaz din pricina poluării și a creșterii explozive a populației. Viața depinde de ciclurile naturii. Apa, de exemplu, se evaporă și e purtată de curenți, unde se transformă în ploaie sau zăpadă. Dacă ea se amestecă cu substanțe dăunătoare poate să distrugă ecosisteme întregi. Râurile se varsă în mări și oceane, deci obiectele aruncate într-un loc pot să fie transportate la mare distanță. Apa este doar un exemplu, dar trebuie să știți că pe Pământul totul este conectat. Ce faci acasă...

info_outline
Leul și Șoricelul show art Leul și Șoricelul

A Fost Odată

Într-o zi călduroasă, într-o pădure liniștită, un leu mare și puternic dormea sub umbra unui copac. Sforăia ușor, cu capul lui greu sprijinit pe labele din față.   Dintr-o dată, un șoricel mititel, curios și cam speriat, alergă chiar peste nasul leului!   – Oh, nu! gâfâi șoricelul, oprindu-se brusc. Ce-am făcut?!   Leul s-a trezit și a ridicat încet capul. Cu o mișcare rapidă, a pus laba peste șoricel și a mormăit furios:   – Cine m-a trezit?! Cine îndrăznește să-mi tulbure somnul?!

info_outline
Cioara care voia să fie păun show art Cioara care voia să fie păun

A Fost Odată

  A fost odată o cioară curioasă care, într-o zi, ajunse într-o fermă și zări în fața ei doi păuni falnici, cu pene strălucitoare și cozi colorate ca un curcubeu.   — Vai, ce frumusețe! — șopti cioara cu ochii mari. — N-am mai văzut niciodată pene așa de minunate!   Se apropie sfioasă și întrebă:   — Ce păsări sunteți voi, de arătați ca niște bijuterii?   Unul dintre păuni își desfăcu coada impunătoare și răspunse cu mândrie:   — Suntem păuni! Așa ne-a lăsat natura, frumoși și eleganți.

info_outline
Ursul păcălit de vulpe show art Ursul păcălit de vulpe

A Fost Odată

Era odată o vulpe tare vicleană, ca toate vulpile. Umblase toată noaptea înfometată, fără să găsească nimic de mâncare. Dimineața, s-a așezat sub o tufă, obosită și cu burta goală. – Ce să fac eu acum? Mă roade foamea! spuse ea, oftând. Deodată, simți un miros de pește. Ridică repede capul și ce să vadă? Un car plin cu pește se apropia pe drum, tras de doi boi. – Aha! Iaca și prada mea, se bucură vulpea. Stai să vezi ce păcăleală le trag eu! Se tăvăli în mijlocul drumului și se făcu că e moartă. Țăranul care mâna carul o zări și zise: –...

info_outline
Vulpea și strugurii show art Vulpea și strugurii

A Fost Odată

Într-o zi de vară călduroasă, o vulpe roșcată, subțire și tare flămândă mergea alene prin pădure.   – Uf, ce foame mi-e! Aș mânca și o coajă de pâine! zise vulpea, plimbându-se cu burta lipită de șira spinării.   Cum mergea ea așa, ce să vezi? Vazu Un gard, iar dincolo de el… o vie! Și în vie, o boltă cu cei mai mari și mai dulci struguri pe care îi văzuse vreodată.

info_outline
Ridichea uriașă show art Ridichea uriașă

A Fost Odată

  A fost odată un bunic care a plantat o ridiche în grădinița lui.   – Hai să vedem ce-o să iasă! a zis moșul vesel.   Zilele au trecut, și ridichea a crescut, și-a tot crescut… pân’ a ajuns mai mare decât capul unui om!   Într-o dimineață, moșul s-a uitat la ea cu ochii mari:   – Ei, asta da ridiche! Cred că a venit vremea s-o scot din pământ.   A apucat ridichea de frunze și… trage și trage…

info_outline
Obstacolul din drum show art Obstacolul din drum

A Fost Odată

Obstacolul din drum    A fost odată un rege înțelept care voia să-și învețe supușii o lecție importantă. Așa că, într-o dimineață, le spuse soldaților:   – Luați bolovanul acela uriaș și puneți-l în mijlocul drumului cel mare! Apoi, lăsați-l acolo și să nu spuneți nimănui!   După ce piatra a fost așezată, regele se ascunse într-un tufiș din apropiere, cu o pelerină pe el, ca să nu fie recunoscut.   – Să vedem, cine va avea grijă să curețe drumul? murmură el.

info_outline
De ce nu se înțeleg bufnițele și corbii show art De ce nu se înțeleg bufnițele și corbii

A Fost Odată

În vremuri de demult, corbii și bufnițele erau într-o ceartă continuă. Corbii urau bufnițele pentru că ziua erau neajutorate, iar noaptea se temeau de ele. Bufnițele, la rândul lor, se fereau de corbi, pentru că ziua erau atacate și hăituite.

info_outline
Cele trei dorințe show art Cele trei dorințe

A Fost Odată

Într-un sat îndepărtat trăiau un moș și o babă, oameni bătrâni, dar încă în putere. Munceau din greu, dar erau zgârciți și nu ajutau pe nimeni. Deși strânseseră ceva bani, nu se bucurau de ei, ci trăiau mereu cu frica să nu piardă ce aveau.

info_outline
Familia din pădure show art Familia din pădure

A Fost Odată

A fost odată, într-o pădure îndepărtată, patru animale care trăiau în mare dușmănie: un elefant, o maimuță, un iepure și o coțofană. De fiecare dată când se întâlneau, începea cearta. Se tachinau, se certau și uneori chiar se luau la bătaie. Dar într-o zi, obosind de atâta ceartă, au hotărât să își încheie dușmănia și să trăiască în pace.

info_outline
 
More Episodes

În inima Ungariei, pe malurile albastre ale Dunării, se întindea un sat mic și liniștit, unde oamenii își duceau traiul pescuind și cultivând pământul fertil. Printre ei trăia un băiat pe nume András, fiul unui pescar modest, dar cu o inimă mare și visuri îndrăznețe.

Bunicul său, un om înțelept cu barba albă ca spuma râului, îi spunea deseori povești despre Regina Apelor, un spirit magic care veghea asupra Dunării și ascundea în adâncurile sale o comoară legendară.

– „Dar această comoară nu este din aur sau pietre prețioase, dragul meu András,” îi spunea bătrânul. „Este ceva mult mai valoros, dar numai cel cu suflet curat și curajos o poate descoperi.”