Chiesi podcast
In deze podcast wordt ingegaan op duurzaamheid in de zorg. Anneke van Veen, longarts in het CWZ, en Mechteld Wiertz, longarts in opleiding in het Isala Zwolle, praten u bij over duurzame initiatieven binnen de zorg en geven u handvaten om binnen uw eigen ziekenhuis te verduurzamen.
info_outline LongGeluiden Podcast #8 - Ernstig AstmaChiesi podcast
In deze podcast wordt ingegaan op de praktische toepassingen van de richtlijn ernstig astma van de NVALT. Dr. Marijke Amelink, longarts in het Spaarne Gasthuis, en dr. Gert-Jan Braunstahl, longarts in het Franciscus Gasthuis en Vlietland, praten u bij over het toepassen van de richtlijnen in de dagelijkse praktijk.
info_outline LongGeluiden Podcast #7 - LongtransplantatieChiesi podcast
In deze podcast willen we de longartsen wegwijs maken in het verwijzen van patiënten voor longtransplantatie. Hoe selecteer je patiënten die mogelijk baat kunnen hebben van een longtransplantatie? Hoe verloopt de route van verwijzing tot transplantatie? En wat is eigenlijk het verschil tussen verwijzing en plaatsing op de wachtlijst? Dr. Rogier Hoek, longarts en medisch hoofd van het longtransplantatieteam in het Erasmus Medisch Centrum, praat u bij. Verwijscriteria longtransplantatie: Belangrijkste indicatie voor longtransplantatie is een longaandoening die dermate ernstig is dat het...
info_outline LongGeluiden Podcast #6 - ATLANTIS-studieChiesi podcast
In deze podcast komt de ATLANTIS-studie uitgebreid aan bod. Dr. Maarten van den Berge, longarts in het UMCG, praat u bij over de aanwezigheid van small airways disease bij astma en wat het betekent voor het fenotype. Onderwerpen die in deze podcast aan bod komen: Doel en belang van de ATLANTIS-studie Methodes om de kleine -en grote luchtwegen van astmapatiënten in kaart te brengen Fenotypen Neutrofiele inflammatie bij astma Gefixeerde obstructie bij astma Vertaling naar de dagelijkse praktijk Toekomstig onderzoek en analyses
info_outline LongGeluiden Podcast #5 - Therapietrouw: de beste inhalator is de gebruikte inhalatorChiesi podcast
In deze podcast wordt ingegaan op welke vormen van therapietrouw er zijn, hoe therapietrouw gemeten kan worden en wat je vervolgens met deze kennis kan doen. Ook wordt duidelijk hoe je deze kennis in de praktijk kunt inzetten bij astma- en COPD-patiënten. Job van Boven, Assistent Professor aan de Universiteit van Groningen en Titia Klemmeier, Longverpleegkundige in het Martini Ziekenhuis en coördinator bij Stichting IMIS, nemen u mee in de laatste ontwikkelingen.
info_outline LongGeluiden Podcast #4 - Depositiemechanismen en MMADChiesi podcast
info_outline Longgeluiden Podcast #3 - Post IC SyndroomChiesi podcast
info_outline Longgeluiden Podcast #2 - COVID-19 en COPDChiesi podcast
info_outlineIn deze podcast willen we de longartsen wegwijs maken in het verwijzen van patiënten voor longtransplantatie.
Hoe selecteer je patiënten die mogelijk baat kunnen hebben van een longtransplantatie? Hoe verloopt de route van verwijzing tot transplantatie? En wat is eigenlijk het verschil tussen verwijzing en plaatsing op de wachtlijst?
Dr. Rogier Hoek, longarts en medisch hoofd van het longtransplantatieteam in het Erasmus Medisch Centrum, praat u bij.
Verwijscriteria longtransplantatie:
Belangrijkste indicatie voor longtransplantatie is een longaandoening die dermate ernstig is dat het uiteindelijk leidt tot overlijden:
- Meer dan 50% risico op overlijden in de komende 2 jaar, zonder transplantatie, ondanks optimale behandeling;
- Waarbij de verwachting is dat longtransplantatie aanzienlijke overlevingswinst oplevert.
Daarbij is te denken aan:
- Eindstadium Cystic Fibrosis;
- Eindstadium COPD/emfyseem;
- Pulmonale arteriële hypertensie op triple therapie,
- Idiopathische of familiaire longfibrose (ook in vroeg stadium);
- Eindstadium interstitieel longlijden anderszins;
- Eindstadium bronchiëctasieën;
- Andere niet genoemde ernstige longaandoeningen.
De belangrijkste contra-indicaties zijn onder andere:
- Actieve of gemetastaseerde maligniteit, plaveiselcel/basaalcelcarcinoom van de huid uitgezonderd;
- Actief roken of actief gebruik nicotinevervangers (inclusief e-sigaretten) of rookstop <6 maanden;
- Gebruik van drugs, inclusief methadon <12 maanden geleden;
- Onbehandelbare psychiatrische aandoeningen of onvoldoende draagkracht;
- Epilepsie;
- Intolerantie voor immuunsuppressie.
PM-2022-10948