Praten over Muziek
Onverwoestbaar. En enig in zijn soort: de Negende symfonie, 'Uit de nieuwe wereld' van Dvořák. Gijs Groenteman praat ruim een uur met dirigent Sander Teepen over deze misschien wel meest gespeelde en meest geliefde symfonie uit het repertoire. Een gesprek over treinspotten, Amerikaanse traditionals, Paul Robeson, de kunst van het dirigeren en dat éne bekkenslagje.
info_outline Hannes Minnaar & Nocturnes van FauréPraten over Muziek
Bijna een mensenleven scheiden Fauré's eerste en laatste nocturne. Gijs Groenteman praat ruim een uur met pianist Hannes Minnaar over deze twee werken. Een gesprek over Fauré's muzikale taal, het moeilijke van luisteren naar eigen opnames, en de onbekende pianiste Germaine Thyssens-Valentin. Plus een heus orgeldebat, leesfouten én de vraag: waarom componeerde organist Fauré nooit iets voor orgel?
info_outline Thomas Oliemans & 'Le vieux coffret' van CapletPraten over Muziek
Een ontdekking: de liedcyclus Le vieux coffret van André Caplet. Gijs Groenteman praat ruim een uur met bariton Thomas Oliemans over deze schitterende cyclus van vier liederen die Caplet componeerde tijdens de Eerste Wereldoorlog. Een gesprek over prachtige akkoorden, over 'het meest geslaagde Franse lied' en over de verhouding tekst/muziek. En hoe klinkt muziek die te goed is om uit te voeren?
info_outline Beethoven-special: Ronald Brautigam & Sonate nr. 18Praten over Muziek
Heerlijk. Meer dan 60 minuten praten met pianist Ronald Brautigam over de Achttiende sonate van Beethoven. Een gesprek over 'kwispelmuziek', de fortepiano als fagot en waarom Beethoven in 6/8e altijd een feest is. En waarom is het altijd goed als je het zingt?
info_outline Karsu & haar liedjes en inspiratiebronnenPraten over Muziek
Heerlijk. Meer dan een uur praten met pianiste, zangeres en componiste Karsu over haar liedjes en inspiratiebronnen. Een gesprek over 7/8 en 9/8 maatsoorten, de trap van de Grote Zaal, werktitels, de Turkse Gerard Joling en Karsu's liefde voor de harp. En waarom schrijft Karsu altijd in mineur?
info_outline Liza Ferschtman & Stravinsky’s VioolconcertPraten over Muziek
Heerlijk. Bijna 90 minuten praten met violiste Liza Ferschtman over het Vioolconcert van Stravinsky. Een gesprek over verrukkelijke noten, technische problemen, scheetjes in de fagot en Weense walsjes. Wat is het verschil tussen tellen en muziek maken? En waarom moet zo'n stuk niet twee keer zo lang duren?
info_outlineOnverwoestbaar. En enig in zijn soort: de Negende symfonie, 'Uit de nieuwe wereld' van Dvořák. Gijs Groenteman praat ruim een uur met dirigent Sander Teepen over deze misschien wel meest gespeelde en meest geliefde symfonie uit het repertoire. Een gesprek over treinspotten, Amerikaanse traditionals, Paul Robeson, de kunst van het dirigeren en dat éne bekkenslagje. En waarom weet je nooit dat je een goed concert gegeven hebt?
Sander Teepen dirigeert de Negende van Dvořák op zondagochtend 17 oktober in Het Concertgebouw.
Deze podcast wordt mogelijk gemaakt door Van Lanschot Kempen, hoofdsponsor van Het Concertgebouw. Wilt u reageren? Dat kan via [email protected]