#58 Limburgse joden wacht koele ontvangst na terugkeer uit vernietigingskampen
Release Date: 01/24/2020
Luister De Limburger
Wat wordt het voor een Tour de France? Wie pakt de gele trui? Wat gaan onze Limburgse jongens doen? En misschien wel de belangrijkste vraag: wie moet je wel en vooral niet pakken bij het Tourspel van De Limburger? Verslaggever Maikel Suilen bespreekt al deze thema's als voorbeschouwing op de Tour de France en het Tourspel dat zaterdag van start gaat. Oud-wielrenner Rob Ruijgh (tweemaal Tour de France gereden) is te gast, 'wielerorakel' en man van de statistiek Daniël Herbers zit in de studio als ook chef sport Patrick Delait. Meedoen met het Tourspel? Ga dan naar .
info_outlineLuister De Limburger
De Limburger publiceert vanaf 20 september de 6-delige podcastserie ‘Het verhaal van Nicky Verstappen’. In aanloop naar de rechtszaak tegen Jos Brech, die start op 28 september, neemt verslaggever Judith Janssen je mee terug in de tijd. Wat gebeurde er op het zomerkamp in 1998 waar het jongetje plotseling verdween? Welke impact had zijn overlijden op het dorp en de nabestaanden? En hoe verliep het politieonderzoek? Lees meer op delimburger.nl/nickyverstappen
info_outlineLuister De Limburger
info_outlineLuister De Limburger
Officieel was het al vanaf 1940 verboden om met de carnavalsdagen gemaskerd, gekostumeerd en vermomd over straat te gaan. In werkelijkheid vierden grote delen van Limburg gewoon door met vasteloavend. Verslaggever Benti Banach dook in de archieven en ontdekte dat dat gebeurde ‘alsof het de laatste keer was’. In deze podcast spreekt Jos van den Camp met hem over de Horizonproductie die hij er over schreef.
info_outlineLuister De Limburger
Veertig procent van alle inwoners zou de fusie van de gemeente Sittard-Geleen het liefst weer willen terugdraaien. En meer dan de helft van alle inwoners vindt die gemeentenaam maar helemaal niks. De fusie van Sittard, Geleen en Born is bijna twintig jaar oud, maar het is nog steeds geen eenheid. De Limburger hield een enquête. In deze podcast spreekt Jos van den Camp met Hans Goossen die op zoek ging naar de oorzaken van dat moeizame huwelijk.
info_outlineLuister De Limburger
Getuigen omschrijven hem als de beul uit Kabul: Abdul Razaq A. (74). De man wordt verdacht van oorlogsmisdaden in een gevangenis ten tijde van de Afghaanse oorlog (1979-1989). De laatste veertien jaar hield hij zich gedeisd in Kerkrade. Daar werd hij eind vorig jaar opgepakt. Volgende week komt hij voor de rechter. Jos van den Camp spreekt met Claire van Dyck die onderzoek deed naar de zaak en daar zaterdag 8-2 over publiceert in katern Horizon van De Limburger.
info_outlineLuister De Limburger
Voordat een slachtoffer daadwerkelijk de stap neemt kindermishandeling te melden, moet er heel wat gebeuren. Voor een productie in Horizon sprak Annelies Hendrikx met de Sittardse Naomy Rojnik (26). De jeugdzorgwerkster – en ervaringsdeskundige - ontwierp de app CARE-FREE in de hoop die tieners beter te bereiken. In deze podcast aandacht voor de werking van de app.
info_outlineLuister De Limburger
Europa herdenkt maandag 27 januari 75 jaar einde van de Holocaust. Voor de oorlog telde Limburg 1550 joden, 850 werden er gedeporteerd, de rest vluchtte of dook onder. Na de oorlog keerden er maar 400 terug, de meesten uit onderduikadressen. Slechts 65 van hen overleefden de kampen. Hoe werden ze ontvangen? Wie woonden er in hun huizen, wie zat er op hun meubels? Verslaggever Vikkie Bartholomeus onderzocht het. Jos van den Camp spreekt met haar.
info_outlineLuister De Limburger
Majoor Bryan de Grineau (1883-1957) was oorlogstekenaar in dienst van het Britse leger. Gewapend met potlood en houtskool tekende hij in hun kielzog en op het slagveld de bevrijding van Midden-Limburg. Voor een reportage in Horizon bezochten verslaggever Rob Cox en fotojournalist Peter Schols de plekken die hij 75 jaar geleden vereeuwigde. In deze podcast spreekt Jos van den Camp met hen.
info_outlineLuister De Limburger
Burgemeester Jos Heijmans van Weert haalt veel geld binnen voor een jongerenorganisatie waar hij zelf voorzitter van is. Een deel van de schenkingen komt van een bedrijf waar de gemeente vervolgens zaken mee doet. Hoe onhandig is dat? De journalisten Paul Bots en Leon Janssen onderzochten de verbanden voor een artikel in de zaterdagbijlage Horizon. Jos van den Camp spreekt daarover met auteur Paul Bots.
info_outlineEuropa herdenkt maandag 27 januari 75 jaar einde van de Holocaust. Voor de oorlog telde Limburg 1550 joden, 850 werden er gedeporteerd, de rest vluchtte of dook onder. Na de oorlog keerden er maar 400 terug, de meesten uit onderduikadressen. Slechts 65 van hen overleefden de kampen. Hoe werden ze ontvangen? Wie woonden er in hun huizen, wie zat er op hun meubels? Verslaggever Vikkie Bartholomeus onderzocht het. Jos van den Camp spreekt met haar.