loader from loading.io

13. EXTRA-AVSNITT: Kris och kreativitet i spåren av Corona

Handgjort

Release Date: 04/07/2020

Den heta skolslöjden show art Den heta skolslöjden

Handgjort

Skolslöjden är het! Ska den finnas på schemat eller inte? Vilken funktion har den? Har kritikerna missförstått allting? Det är frågor som dyker upp titt som tätt och i detta avsnitt av Handgjort tar vi ett helhetsgrepp om skolslöjden. Gäster är designern Bea Szenfeld och Maria Lantz, rektor på Konstfack som bland annat utbildar slöjdlärare. Programledare och producent: Peter Gropman, Iris media. 

info_outline
Hon bevarar kopparslageriet på nätet show art Hon bevarar kopparslageriet på nätet

Handgjort

Michaela Ivarsdotter brinner för kopparslageriet. Hon är en av få som behärskar kopparslageri i Sverige och hon ser till att historierna och kunskapen lever vidare på nätet. Handgjort besöker henne i hennes verkstad i Karlskrona. Förutom att vara fjärde generationens kopparslagmästare har Michaela ett museum och har sktivit böcker om sitt yrke och nu finns även informationen på nätet. Hon fick bidrag från Nämnden för hemslöjdsfrågor fö Reporter Peter Gropman, Iris media, på uppdrag av Nämnden för hemslöjdsfrågor. 

info_outline
Nu lyfter korgen show art Nu lyfter korgen

Handgjort

Skogstemat fortsätter i Handgjort – den här gången sätter vi fokus på korgtillverkarna som är beroende av materialet i skogen. Under senare tid har korgtillverkarna blivit färre och det är svårt att få tag på människor som kan lära ut den ädla konsten att tillverka en korg. Vi pratar med personerna bakom projektet ”Korgen lyfter”, de vill göra korgtillverkningen het igen. Programledare: Peter Gropman, Iris media, på uppdrag av Nämnden för hemslöjdsfrågor. 

info_outline
Skogens outnyttjade slöjdguld show art Skogens outnyttjade slöjdguld

Handgjort

Skogen är het! Men skogsbolag och slöjdare har olika syn på hur vi ska utnyttja skogen. Hemsslöjdkonsulenten Joakim Lilja kände att man inte tog vara på skogens resurser ur ett slöjdperspektiv, därför skapade han projektet ”Skogsklok”. Handgjort är i Skövdeskogen där Joakim berättar om projektet och olika trädsorter och vad materialet kan användas till. Dessutom hör vi om Skogsskyrelsens projekt "Ett mer variationsrikt skogsbruk". Programledare: Peter Gropman, Iris media, på uppdrag av Nämnden för hemslöjdsfrågor. 

info_outline
Mår du bra när du slöjdar? show art Mår du bra när du slöjdar?

Handgjort

Hur mår du när du slöjdar? De flesta svarar nog ja på den frågan. Men finns det vetenskapliga belägg för att påståendet stämmer? Ola Ling i Umeå ordnar slöjdkurser med deltagare inom autismspektrat, där översätter man utmaningar i slöjden till utmaningar i livet, som i sin tur skapar välmående. Niclas Flink har tillsammans med Lunds universitet dragit igång en vetenskaplig studie för att söka svaret på om det finns en koppling mellan att slöjda och må bra. Programledare Peter Gropman, Iris media, på uppdrag av Nämnden för hemslöjdsfrågor.

info_outline
Slöjdens rum och platser show art Slöjdens rum och platser

Handgjort

Handgjort besöker Svenshögens stationshus som fått liv nytt tack vare föreningen Stationen. Här ryms konst, performance och slöjd under samma tak. Stationen vill genom sina slöjdjuntor erbjuda en plats och ett sammanhang där slöjden får växa. Svenshögen håller sina kurser inomhus eller i stationsparken där tågen passerar mellan Göteborg och Uddevalla. Vi gör även ett nedslag i Malmö där Staden Malmös hemslöjdsförening har en mer ambulerande tillvaro och kan dyka upp lite här och var. Vad har platsen för betydelse när man arrangerar slöjd och hur når man ut? Har den...

info_outline
13. EXTRA-AVSNITT: Kris och kreativitet i spåren av Corona show art 13. EXTRA-AVSNITT: Kris och kreativitet i spåren av Corona

Handgjort

Många i världen befinner sig just nu i karantän eller isolering, coronakrisen påverkar även slöjdare i Sverige, många har mist sina uppdrag och möjligheter till försäljning. Men i krisen föds även en kreativitet och många testar nya digitala lösningar.

info_outline
12. Spångossens universum - om slöjden mitt i krisen  show art 12. Spångossens universum - om slöjden mitt i krisen

Handgjort

Mitt under en livskris hittade Per Norén slöjden, eller var det slöjden som hittade till honom? På Instagram gör han succé under namnet Spångossen där han visar upp sina alster, som ett förhållningssätt till livet. I säsongsavslutningen av Handgjort berättar Spångossen sin historia.

info_outline
11. Att sälja slöjd med Niklas Karlsson show art 11. Att sälja slöjd med Niklas Karlsson

Handgjort

Vad händer när man bjuder in publiken att uppleva slöjdprocessen? Slöjdaren Niklas Karlsson har provat, i projektet frordvuxet slöjdgalleri. Han kom fram till att slöjden behöver fler exponeringsytor för att kunna säljas. I detta avsnitt förklarar han hur. 

info_outline
10. Hantverket och historien med Erland Kaldaras  show art 10. Hantverket och historien med Erland Kaldaras

Handgjort

Efter att den romska silversmeden Rosa Taikon dog uppstod ett tomrum. Nu vill Erland Kaldaras, nationell utvecklare för romskt hantverk, återuppliva det romska hantverket.

info_outline
 
More Episodes

Många i världen befinner sig just nu i karantän eller isolering, coronakrisen påverkar även slöjdare i Sverige, många har mist sina uppdrag och möjligheter till försäljning. Men i krisen föds även en kreativitet och många testar nya digitala lösningar.

I detta avsnitt samtalar programledare Peter Gropman med flera slöjdaktörer i landet som ger sin bild av läget i krisen spår. 

Sara Degerfält är hemslöjdskonsulent i Västra götalandsregionen och har startat det kollektiva broderiprojektet "Djur och odjur", som på kort tid har lockat över 300 deltagare. Mer om projektet här. 

Slöjdaren Nisse Stormlod sänder live på Instagram hemma från sitt kök i Bräkne Hoby. På filmerna visar han sina följare hur han täljer skedar, som följarna även kan köpa. Kolla in Nisses Instagram här. 

Medverkar i avsnittet gör även Friedrike Roedenbeck, kanslichef vid Nämnden för hemslöjdsfrågor. Hon berättar om den undersökning som nämnden har gjort för att ta reda på hur coronakrisen påverkar slöjdare och konsulenter. 

Länk till Verksamt.se - information till företagare under coronakrisen.

Podden Handgjort produceras av Peter Gropman på Iris media, på uppdrag av Nämnden för hemslöjdsfrågor.