Handgjort
I flera år har det varit tyst i de anrika sidenväverilokalerna på Södermalm i Stockholm. Men återigen kan man höra de gamla jacquard-vävstolarnas rytmiska slag då utbildningen Vävskifte ska säkra det immateriella kulturarvet för framtiden. Hör den osannolika historien om K A Almgrens sidenväveri i Stockholm. Medverkande: Mari-Louise Franzén, museichef på K A Almgrens sidenväveri och museum. Tove Karlsson, musiepedagog Karin Kauppi, elev på utbildningen Vävskifte Podden är producerad av Peter Gropman på Iris media AB
info_outlineHandgjort
Skolslöjden är het! Ska den finnas på schemat eller inte? Vilken funktion har den? Har kritikerna missförstått allting? Det är frågor som dyker upp titt som tätt och i detta avsnitt av Handgjort tar vi ett helhetsgrepp om skolslöjden. Gäster är designern Bea Szenfeld och Maria Lantz, rektor på Konstfack som bland annat utbildar slöjdlärare. Programledare och producent: Peter Gropman, Iris media.
info_outlineHandgjort
Michaela Ivarsdotter brinner för kopparslageriet. Hon är en av få som behärskar kopparslageri i Sverige och hon ser till att historierna och kunskapen lever vidare på nätet. Handgjort besöker henne i hennes verkstad i Karlskrona. Förutom att vara fjärde generationens kopparslagmästare har Michaela ett museum och har sktivit böcker om sitt yrke och nu finns även informationen på nätet. Hon fick bidrag från Nämnden för hemslöjdsfrågor fö Reporter Peter Gropman, Iris media, på uppdrag av Nämnden för hemslöjdsfrågor.
info_outlineHandgjort
Skogstemat fortsätter i Handgjort – den här gången sätter vi fokus på korgtillverkarna som är beroende av materialet i skogen. Under senare tid har korgtillverkarna blivit färre och det är svårt att få tag på människor som kan lära ut den ädla konsten att tillverka en korg. Vi pratar med personerna bakom projektet ”Korgen lyfter”, de vill göra korgtillverkningen het igen. Programledare: Peter Gropman, Iris media, på uppdrag av Nämnden för hemslöjdsfrågor.
info_outlineHandgjort
Skogen är het! Men skogsbolag och slöjdare har olika syn på hur vi ska utnyttja skogen. Hemsslöjdkonsulenten Joakim Lilja kände att man inte tog vara på skogens resurser ur ett slöjdperspektiv, därför skapade han projektet ”Skogsklok”. Handgjort är i Skövdeskogen där Joakim berättar om projektet och olika trädsorter och vad materialet kan användas till. Dessutom hör vi om Skogsskyrelsens projekt "Ett mer variationsrikt skogsbruk". Programledare: Peter Gropman, Iris media, på uppdrag av Nämnden för hemslöjdsfrågor.
info_outlineHandgjort
Hur mår du när du slöjdar? De flesta svarar nog ja på den frågan. Men finns det vetenskapliga belägg för att påståendet stämmer? Ola Ling i Umeå ordnar slöjdkurser med deltagare inom autismspektrat, där översätter man utmaningar i slöjden till utmaningar i livet, som i sin tur skapar välmående. Niclas Flink har tillsammans med Lunds universitet dragit igång en vetenskaplig studie för att söka svaret på om det finns en koppling mellan att slöjda och må bra. Programledare Peter Gropman, Iris media, på uppdrag av Nämnden för hemslöjdsfrågor.
info_outlineHandgjort
Handgjort besöker Svenshögens stationshus som fått liv nytt tack vare föreningen Stationen. Här ryms konst, performance och slöjd under samma tak. Stationen vill genom sina slöjdjuntor erbjuda en plats och ett sammanhang där slöjden får växa. Svenshögen håller sina kurser inomhus eller i stationsparken där tågen passerar mellan Göteborg och Uddevalla. Vi gör även ett nedslag i Malmö där Staden Malmös hemslöjdsförening har en mer ambulerande tillvaro och kan dyka upp lite här och var. Vad har platsen för betydelse när man arrangerar slöjd och hur når man ut? Har den...
info_outlineHandgjort
Många i världen befinner sig just nu i karantän eller isolering, coronakrisen påverkar även slöjdare i Sverige, många har mist sina uppdrag och möjligheter till försäljning. Men i krisen föds även en kreativitet och många testar nya digitala lösningar.
info_outlineHandgjort
Mitt under en livskris hittade Per Norén slöjden, eller var det slöjden som hittade till honom? På Instagram gör han succé under namnet Spångossen där han visar upp sina alster, som ett förhållningssätt till livet. I säsongsavslutningen av Handgjort berättar Spångossen sin historia.
info_outlineHandgjort
Vad händer när man bjuder in publiken att uppleva slöjdprocessen? Slöjdaren Niklas Karlsson har provat, i projektet frordvuxet slöjdgalleri. Han kom fram till att slöjden behöver fler exponeringsytor för att kunna säljas. I detta avsnitt förklarar han hur.
info_outlineI skapandets värld hänger handen och huvudet ihop. Men på vilket sätt? I detta avsnitt Handgjort vänder och vrider vi på begreppen och blir lite filosofiska.
I Alvesta har Ulf Jansson sin verkstad, i den blandar han svarvning, design, filosofi och även lite dans.
I studion möter vi Niclas Flink, skapare till projektet Hemslöjd Humaniora, som fått bidrag från Nämnden för hemslöjdsfrågor. Projektet vill lyfta det handgjorda skapandet i olika sammanhang, man vill öka förståelsen för rollen det handgjorda skapandet kan ha och hur det kan påverka individ och samhälle.
Podden som Niclas tipsar om, Naturen på riktigt, kan du lyssna på här.
Läs mer om Hemslöjd humaniora här.
...och mer om Ulf Jansson här.
Mer om Nämnden för hemslöjdsfrågor olika projekt här.
Handgjort produceras av Peter Gropman på Iris media, på uppdrag av Nämnden för hemslöjdsfrågor. Maila redaktionen på [email protected]
Nästa avsnitt av Handgjort publiceras måndag 22 april kl 09:00