loader from loading.io

Midlertidige sengepladser - er der en læge til stede?

Ældre Sagens Hjertesager

Release Date: 01/19/2023

Ældreloven træder i kraft show art Ældreloven træder i kraft

Ældre Sagens Hjertesager

Livsglæde, tryghed og selvbestemmelse - det er tre af de ingredienser, der har været talt om i flere år, mens arbejdet med Ældreloven er skredet frem.  Nu træder loven så endelig i kraft, ikke mindst til glæde for Ældre Sagen, der har været med til at fylde loven med gode ting.  Det er dog ikke lige ud af landevejen for kommunerne at gøre Ældrelovens tiltag til virkelighed. Medvirkende: Pia Kürstein Kjellberg, projektchef i VIVE og ph.d. i organisation, Per Tostenæs, chefkonsulent i Ældre Sagen. 

info_outline
En værdig digitalisering show art En værdig digitalisering

Ældre Sagens Hjertesager

Frygt, håbløshed og skam. Det var jo egentlig ikke det, der var meningen med at digitalisere alting, men det er de følelser, som mange får, når de går i lag med borger.dk, e-boks og andre ting der skal ordnes på en skærm. Det kan nemlig være besværligt, og tit kan man skyde en hvid pind efter at få fat på et menneske, man kan spørge. Det er der kommet en ny undersøgelse om, med bevilling fra Ældre Sagen. Til at udbrede og kommentere undersøgelsens resultater medvirker: Lis Witte, ekstern lektor på IT-Universitetet og Louise Kambjerre Scheel, Ældre Sagens ekspert i...

info_outline
Ældretelefonen show art Ældretelefonen

Ældre Sagens Hjertesager

Hvis man mangler et medmenneske, man kan have en god samtale med, eller hvis man har brug for at vende en problemstilling med nogen, man ikke kender, så kan man ringe til Ældretelefonen.  Hvad  bliver der talt om, og hvordan det er at være personen i den anden ende? Og hvorfor er der brug for en ældretelefon? Medvirkende: Birgit Anna Larsen, frivillig på Ældretelefonen Vibeke Bruun-Toft. projektleder i Ældre Sagen

info_outline
Mandefællesskaber show art Mandefællesskaber

Ældre Sagens Hjertesager

Mænd har mere tendens til at blive mere ensomme end kvinder, og det kan værre skadeligt for helbreddet, hvis man mangler relationer til andre mennesker. Hvordan man som mand kan komme i gang med at få nogle venner, er emnet i denne udgave af Hjertesager. Medvirkende er to, der på hver sin måde samler mænd i fællesskaber, hvor man kan lave alt muligt - og frem for alt møde andre mænd: Svend Aage Madsen, forskningsleder på Rigshospitalet og formand for Forum for Mænds Sundhed, Lars Berg Schovsbo, konsulent for mandefællesskaber i Ældre Sagen.  

info_outline
Recept mod ensomhed show art Recept mod ensomhed

Ældre Sagens Hjertesager

Nu kan læger udskrive recepter på samvær med andre mennesker til patienter, der føler sig ensomme. Dog foreløbig kun i et lille område i Sydhavnen og på Vesterbro i København. Det er lægerne i området og Ældre Sagen, der startede projektet sammen sidste år Til at fortælle hvordan det foregår medvirker: Janni Amstrup Hansen, der er brobygger i projektet og  David Vincent Nielsen, social-humanitær konsulent i Ældre Sagen.

info_outline
Seniorer skubbes på pension show art Seniorer skubbes på pension

Ældre Sagens Hjertesager

Denne udgave af Hjertesager handler om, hvordan forandringer på arbejdspladsen kan skubbe folk på tidlig pension Hvis man arbejder i en hvirvelvind af nye chefer, flytninger og forandringer, så kan det føre til, at man tager sit gode tøj og går på pension, selvom man ellers havde tænkt sig at arbejde videre i flere år. Næsten en femtedel af alle 50-89-årige, der er gået på pension, siger, at det er ændringer påarbejdspladsen, der vejede tungest i deres valg om at trække sig. Vi ser nærmere på hvorfor, hvordan - og om - det er et problem. Medvirkende: Aske Juul Lassen, PhD og...

info_outline
I kløerne på en svindler show art I kløerne på en svindler

Ældre Sagens Hjertesager

Flere og flere bliver udsat for udspekulerede kriminelle, der udgiver sig for at være fra banken, kun med det formål at narre penge fra folk. Kommunikationsrådgiver Anna Thygesen fortæller, hvad der skete, da hun fik et opkald fra en svindler, der udgav sig som bankmand. Du kan bl.a. høre, hvordan det lykkedes svindleren at kontrollere hendes bankkonti over flere dage. I udsendelsen medvirker også Ældre Sagens ekspert på området, seniorkonsulent Louise Kambjerre Scheel, der bidrager med konkrete handlingsforslag.    

info_outline
Hver fjerde vil blive på arbejdsmarkedet show art Hver fjerde vil blive på arbejdsmarkedet

Ældre Sagens Hjertesager

Hver fjerde dansker vil gerne blive på arbejdsmarkedet så længe som muligt, og flere fortsætter også efter pensionsalderen. For mange seniorer må arbejdet gerne være fleksibelt, og det skal helst være mindre end 37 timer om ugen. Hvordan folk kan skrue sådan et arbejdsliv sammen - og hvordan det kan lade sig gøre - det handler denne udgave af Hjertesager om. Medvirkende: Peter Hagedorn-Rasmussen, arbejdslivsforsker og konsulent i Team Arbejdsliv. Thomas Holberg, seniorkonsulent i Ældre Sagen.

info_outline
Når digitalisering skaber frustrationer show art Når digitalisering skaber frustrationer

Ældre Sagens Hjertesager

Danmark er verdensmester i offentlig digitalisering.  Desværre har næsten hver tredje dansker problemer med at klare sig i digitaliseringen, og mindst en halv million er helt hægtet af. Det er der mange, der er rasende eller ulykkelige over, og det er frustrerende for det enkelte menneske, men også et problem, når vi samtidig har en kontrakt om, at velfærdssamfundet er for alle.  Medvirkende:  Jakob-Sorgenfri Kjær, journalist og forfatter til bogen ”Kig Op”, der handler om de konsekvenser digitaliseringen kan have.  Louise Kambjerre Scheel, jurist...

info_outline
Ældre Sagens forslag til finansloven show art Ældre Sagens forslag til finansloven

Ældre Sagens Hjertesager

Der er mange, der gerne vil sætte deres fingeraftryk på finansloven, når den hvert år skal forhandles. Ældre Sagen er blandt dem, der hvert år sender et finanslovforslag til politikerne, og denne udgave af Hjertesager handler om de fire punkter, der er på tapetet i år (2024). Gæst i studiet er vicedirektør i Ældre Sagen, Michael Teit Nielsen, han giver også eksempler på, hvad det tidligere er lykkedes Ældre Sagen at få igennem.

info_outline
 
More Episodes

Nærhed lyder trygt og godt, men det ER det ikke nødvendigvis, når sygehusene nedlægger flere og flere sengepladser, og patienterne kommer over i kommunernes midlertidige senge.

For her er der sjældent en læge til stede, og der er heller ingen medicinskabe, og sundhedspersonalet har ofte svært ved at få oplysninger om, hvad patienterne fejler.

Derfor er det ikke automatisk trygt for svækkede, ældre og multisyge, der er udskrevet fra sygehus uden at være raske - og som oven i købet oftest skal betale for at ligge på de kommunale pladser.

Medvirkende:

Sara Dyrman Elsøe, speciallæge i almen medicin og ph.d. Overlæge på medicinsk- og ældremedicinsk afdeling på Sjællands Universitetshospital.

Mirjana Saabye, chefkonsulent i Ældre Sagen.