Ældre Sagens Hjertesager
Flere og flere bliver udsat for udspekulerede kriminelle, der udgiver sig for at være fra banken, kun med det formål at narre penge fra folk. Kommunikationsrådgiver Anna Thygesen fortæller, hvad der skete, da hun fik et opkald fra en svindler, der udgav sig som bankmand. Du kan bl.a. høre, hvordan det lykkedes svindleren at kontrollere hendes bankkonti over flere dage. I udsendelsen medvirker også Ældre Sagens ekspert på området, seniorkonsulent Louise Kambjerre Scheel, der bidrager med konkrete handlingsforslag.
info_outline Hver fjerde vil blive på arbejdsmarkedetÆldre Sagens Hjertesager
Hver fjerde dansker vil gerne blive på arbejdsmarkedet så længe som muligt, og flere fortsætter også efter pensionsalderen. For mange seniorer må arbejdet gerne være fleksibelt, og det skal helst være mindre end 37 timer om ugen. Hvordan folk kan skrue sådan et arbejdsliv sammen - og hvordan det kan lade sig gøre - det handler denne udgave af Hjertesager om. Medvirkende: Peter Hagedorn-Rasmussen, arbejdslivsforsker og konsulent i Team Arbejdsliv. Thomas Holberg, seniorkonsulent i Ældre Sagen.
info_outline Når digitalisering skaber frustrationerÆldre Sagens Hjertesager
Danmark er verdensmester i offentlig digitalisering. Desværre har næsten hver tredje dansker problemer med at klare sig i digitaliseringen, og mindst en halv million er helt hægtet af. Det er der mange, der er rasende eller ulykkelige over, og det er frustrerende for det enkelte menneske, men også et problem, når vi samtidig har en kontrakt om, at velfærdssamfundet er for alle. Medvirkende: Jakob-Sorgenfri Kjær, journalist og forfatter til bogen ”Kig Op”, der handler om de konsekvenser digitaliseringen kan have. Louise Kambjerre Scheel, jurist...
info_outline Ældre Sagens forslag til finanslovenÆldre Sagens Hjertesager
Der er mange, der gerne vil sætte deres fingeraftryk på finansloven, når den hvert år skal forhandles. Ældre Sagen er blandt dem, der hvert år sender et finanslovforslag til politikerne, og denne udgave af Hjertesager handler om de fire punkter, der er på tapetet i år (2024). Gæst i studiet er vicedirektør i Ældre Sagen, Michael Teit Nielsen, han giver også eksempler på, hvad det tidligere er lykkedes Ældre Sagen at få igennem.
info_outline Hvem har gavn af velfærdsteknologi?Ældre Sagens Hjertesager
Robotstøvsugeren er den største kendis fra velfærdsteknologien - næst efter den, er der flest der der har hørt om GPS til demensramte, skærmbesøg fra kommunen, teknologi til genoptræning og medicinrobotter. Ting, der kan være en god hjælp i hverdagen, men kun 16% af befolkningen mener, at det er ældre, der har mest gavn af velfærdsteknologi i ældreplejen. Langt de fleste mener, at opfindelserne frem for alt gavner kommunerne. Det viser en ny undersøgelse fra Ældre Sagen, som er i tråd med en undersøgelse fra landets Ældreråd: Kun 17 procent af ældrerådene oplever, at det...
info_outline De pårørende pressesÆldre Sagens Hjertesager
Pårørende kaldes også velfærdssamfundets usynlige hær, og stadigt flere børn af voksne hjemmehjælpsmodtagere træder til for deres forældre. En ny undersøgelse viser, at flere end 9 ud af 10 pårørende træder til, og at de oplever, at deres opgaver er vokset. Undersøgelsen viser også, at dette pres belaster de pårørendes helbred mere og mere. Hvorfor er det blevet sådan? Og hvordan kan vi lette livet for de pårørende? Medvirkende: Tine Rostgaard, professor på RUC og ekspert i velfærd og ældrepleje. Merima Ljubovic, konsulent i Ældre Sagen
info_outline Hvad glæder vi os til i Ældreloven?Ældre Sagens Hjertesager
Slut med minuttyranni, hvor der er afsat præcis fem minutter til et toiletbesøg, og slut med banegårde i hjemmet, hvor fremmede hjemmehjælpere farer ind og ud - det er noget af det, man kan skimte i horisonten, nu hvor vi nærmer os en færdig ældrelov. Der er nemlig kommet en bred politisk aftale om, hvad der skal stå i loven. Ældre Sagens vicedirektør, Michael Teit Nielsen, giver et bud på, hvor meget man kan glæde sig til udvalgte punkter i loven, på en skala fra 1 til 10.
info_outline Ulighed i sundhedÆldre Sagens Hjertesager
Risikoen for at dø, før man er 75, er seks gange større, hvis man bor i Rødbyhavn, end hvis man bor i Gentofte. Forklaringen kan ikke koges ned til, at man ryger mere og bevæger sig mindre i nogle sogne end i andre. Det er nemlig i høj grad statens og sundhedsvæsenets skyld at uligheden i sundhed er så markant. Det mener denne udgaves medvirkende, som også har nogle bud på, hvad der kan gøres ved det. Medvirkende: Kristian Larsen, professor ved Institut for folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet og forskningsleder i Center for sundhedsfaglig forskning...
info_outline Pensionen halter bagefterÆldre Sagens Hjertesager
Mange pensionister kæmper for at få hverdagen til at hænge sammen i en tid, hvor priserne fra inflationen stadig hænger ved varerne i supermarkedet. Lønningerne har fået nogle nøk opad, så de kan følge med priserne, mens folkepensionen halter to år bagefter. Ældre Sagen synes det er et problem, og for at forklare situationen, og fortælle hvad der bør gøres, deltager: Michael Teit Nielsen, vicedirektør i Ældre Sagen og Claus Blendstrup, chefkonsulent i Ældre Sagen.
info_outline Ny forskning om seniorer på arbejdsmarkedetÆldre Sagens Hjertesager
Arbejdsgivere er blevet bedre til at skabe gode rammer for seniormedarbejdere, så de bliver i jobbet i længere tid - og der er også flere, der ansætter folk over 55. Samtidig er fordomme mod seniorer i arbejdssammenhæng stærkere end fordomme mod alle andre grupper af mennesker. Det viser ny forskning. Medvirkende: Lektor Jeevitha Yogachandiran Quist, Institut for Politik og Samfund på Aalborg Universitet. Professor Christian Albrekt Larsen, Institut for Politik og Samfund på Aalborg Universitet. Thomas Holberg, seniorkonsulent i Ældre Sagen.
info_outlineFlere og flere bliver udsat for udspekulerede kriminelle, der udgiver sig for at være fra banken, kun med det formål at narre penge fra folk.
Kommunikationsrådgiver Anna Thygesen fortæller, hvad der skete, da hun fik et opkald fra en svindler, der udgav sig som bankmand. Du kan bl.a. høre, hvordan det lykkedes svindleren at kontrollere hendes bankkonti over flere dage.
I udsendelsen medvirker også Ældre Sagens ekspert på området, seniorkonsulent Louise Kambjerre Scheel, der bidrager med konkrete handlingsforslag.