loader from loading.io

Den nye ældrereform

Ældre Sagens Hjertesager

Release Date: 02/01/2024

Hvad glæder vi os til i Ældreloven? show art Hvad glæder vi os til i Ældreloven?

Ældre Sagens Hjertesager

Slut med minuttyranni, hvor der er afsat præcis fem minutter til et toiletbesøg, og slut med banegårde i hjemmet, hvor fremmede hjemmehjælpere farer ind og ud - det er noget af det, man kan skimte i horisonten, nu hvor vi nærmer os en færdig ældrelov. Der er nemlig kommet en bred politisk aftale om, hvad der skal stå i loven. Ældre Sagens vicedirektør, Michael Teit Nielsen, giver et bud på, hvor meget man kan glæde sig til udvalgte punkter i loven, på en skala fra 1 til 10.

info_outline
Ulighed i sundhed show art Ulighed i sundhed

Ældre Sagens Hjertesager

Risikoen for at dø, før man er 75, er seks gange større, hvis man bor i Rødbyhavn, end hvis man bor i Gentofte. Forklaringen kan ikke koges ned til, at man ryger mere og bevæger sig mindre i nogle sogne end i andre. Det er nemlig i høj grad statens og sundhedsvæsenets skyld at uligheden i sundhed er så markant. Det mener denne udgaves medvirkende, som også har nogle bud på, hvad der kan gøres ved det.  Medvirkende: Kristian Larsen, professor ved Institut for folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet og forskningsleder i Center for sundhedsfaglig forskning...

info_outline
Pensionen halter bagefter show art Pensionen halter bagefter

Ældre Sagens Hjertesager

Mange pensionister kæmper for at få hverdagen til at hænge sammen i en tid, hvor priserne fra inflationen stadig hænger ved varerne i supermarkedet.  Lønningerne har fået nogle nøk opad, så de kan følge med priserne, mens folkepensionen halter to år bagefter. Ældre Sagen synes det er et problem, og for at forklare situationen, og fortælle hvad der bør gøres, deltager: Michael Teit Nielsen, vicedirektør i Ældre Sagen og Claus Blendstrup, chefkonsulent i Ældre Sagen.

info_outline
Ny forskning om seniorer på arbejdsmarkedet show art Ny forskning om seniorer på arbejdsmarkedet

Ældre Sagens Hjertesager

Arbejdsgivere er blevet bedre til at skabe gode rammer for seniormedarbejdere, så de bliver i jobbet i længere tid - og der er også flere, der ansætter folk over 55. Samtidig er fordomme mod seniorer i arbejdssammenhæng stærkere end fordomme mod alle andre grupper af mennesker. Det viser ny forskning. Medvirkende: Lektor Jeevitha Yogachandiran Quist, Institut for Politik og Samfund på Aalborg Universitet. Professor Christian Albrekt Larsen,  Institut for Politik og Samfund på Aalborg Universitet. Thomas Holberg, seniorkonsulent i Ældre Sagen.

info_outline
Den nye ældrereform show art Den nye ældrereform

Ældre Sagens Hjertesager

Tirsdag den 30. januar fremlagde regeringen sit udspil til den ældrelov, som vi har ventet på siden statsminister Mette Frederiksen lovede den i sin nytårstale for to år siden. Regeringens udspil – også kaldet ældrereformen - handler om en større omlægning af ældreplejen. Nøgleordene er:  selvbestemmelse, helhedspleje, faste teams i ældreplejen, mere tillid, mindre bureaukrati - og mange andre gode ting, som Ældre Sagen selv har anbefalet længe.  Til at udfolde Ældre Sagens mening om udspillet deltager chefkonsulent Per Tostenæs og vicedirektør Michael Teit...

info_outline
Svindlen breder sig show art Svindlen breder sig

Ældre Sagens Hjertesager

Digital svindel og telefonsvindel bliver mere og mere udbredt. Flere og flere bliver kontaktet af folk, der udgiver sig for at være fx bankmænd, politifolk, eller fremmede på udkig efter den store kærlighed - men som i virkeligheden er kriminelle, der er ude på at støvsuge offerets bankkonti godt og grundigt. I denne udsendelse kan du høre om de svindelnumre, der breder sig lige nu, og om hvordan du kan prøve at gennemskue det. Medvirkende: Niels Krøjgaard, ekspert i manipulation og psykologiske virkemidler Louise Kambjerre Scheel, jurist og seniorkonsulent i Ældre Sagen

info_outline
Et dejligt måltid mad show art Et dejligt måltid mad

Ældre Sagens Hjertesager

Op imod 60 pct. af ældre i plejebolig og i hjemmeplejen er i risiko for underernæring. Hvis vi ikke hjælper dem med at spise mere og bedre, lider både sundheden og trivslen overlast. Derudover kan god livskvalitet spare sundhedsvæsenet for et solidt milliardbeløb. Medvirkende: Anne Marie Beck, diætist og seniorforsker på Herlev og Gentofte hospital Nina Bruun, seniorkonsulent i Ældre Sagen

info_outline
Palliation bør gives til alle med behov show art Palliation bør gives til alle med behov

Ældre Sagens Hjertesager

Palliation er pleje og lindring til alvorligt syge mennesker i deres sidste tid. Det er noget alle, i en sådan situation, har ret til. Men mange patienter dør, mens de venter - og ventetiden afhænger til dels af, i hvilken region af landet man bor. Hvorfor er god palliation så vigtig? Og hvad skal der til, for at den gives til alle med behov for den? Medvirkende:Mogens Grønvold, overlæge og professor Anna Wilroth, seniorkonsulent i Ældre Sagen

info_outline
Hvornår kører bussen? show art Hvornår kører bussen?

Ældre Sagens Hjertesager

Flere og flere busser forsvinder. For der er endnu en stor sparerunde i gang, hvor der nedlægges buslinjer og fjernes strækninger fra køreplanen over hele landet. Det kommer især til at kunne mærkes i landdistrikterne - og her bor mange ældre, som nu mister muligheder for at komme omkring. Medvirkende:  Lars Wiinblad, projektchef hos Passagerpulsen hos Forbrugerrådet Tænk Marlene Riishøj Cordes, seniorkonsulent i Ældre Sagen.  

info_outline
Husk lige tandbørsten show art Husk lige tandbørsten

Ældre Sagens Hjertesager

Vores tandsundhed er vigtig, for det er ikke kun smilet eller tyggefunktionen, der kommer i farezonen, hvis man glemmer tandbørsten og udskyder tandlægen. Dårlig mundhygiejne kan føre til sygdomme og øget dødelighed. Og stadigt flere ældre er i risikogruppen. Det skyldes bl.a. at flere beholder deres tænder i længere tid – men det er ikke alle, der får passet dem godt nok. Medvirkende: Palle Holmstrup, professor emeritus ved Tandlægeskolen. Rikke Hamfeldt, seniorkonsulent i Ældre Sagen.

info_outline
 
More Episodes

Tirsdag den 30. januar fremlagde regeringen sit udspil til den ældrelov, som vi har ventet på siden statsminister Mette Frederiksen lovede den i sin nytårstale for to år siden.

Regeringens udspil – også kaldet ældrereformen - handler om en større omlægning af ældreplejen. Nøgleordene er:  selvbestemmelse, helhedspleje, faste teams i ældreplejen, mere tillid, mindre bureaukrati - og mange andre gode ting, som Ældre Sagen selv har anbefalet længe. 

Til at udfolde Ældre Sagens mening om udspillet deltager chefkonsulent Per Tostenæs og vicedirektør Michael Teit Nielsen.