Hälsa kommer inifrån
I avsnitt 84 av podden Hälsa kommer inifrån gästas vi av Jonas Parandian, kanske mer känd som Naprapatjonas, för ett inspirerande samtal om hälsa och balans i livet. Med i samtalet är programledare Sofia Mellström. Jonas har en imponerande bakgrund som naprapat, personlig tränare och holistisk hälsocoach. Han har utbildat sig världen över inom områden som andning, rörelse och överlevnad, och hans nya bok Stillhet & Rörelse utforskar hur vi kan hitta balans i en hektisk vardag. I detta avsnitt pratar vi om Jonas holistiska syn på hälsa, hans erfarenheter från unika...
info_outline Avsnitt 83. Konsten att somna eller somna omHälsa kommer inifrån
I avsnitt 83 av podden Hälsa kommer inifrån gästar Holistics näringsterapeuter Ellinor Ladenberg och Maja Stål podden för att prata om hur man kan få en bättre sömn och lättare somna om. Med i samtalet är också programledare Sofia Mellström. Sömnen är fundamental för hälsan och idag har en stor del av befolkningen sömnbesvär. I det här poddavsnittet diskuterar vi erfarenheter och tips kring sömn och vad du kan göra för att sova bättre. Du får konkreta förslag på hur du kan optimera sömnen genom livsstilsförändringar, näring, kosttillskott, örter med...
info_outline Avsnitt 82. Så ger en god tarmflora bättre hudHälsa kommer inifrån
I avsnitt 82 av podden Hälsa kommer inifrån gästar Sara Nomberg som är ekologisk hudvårdsterapeut och näringsfysiolog. Hon har under många år arbetat med att på ett holistiskt vis hjälpa sina kunder att få bukt med olika typer av hudproblem. I avsnittet får du lära sig mer om den starka kopplingen mellan maghälsa och olika hudåkommor så som acne, rosacea och eksem, samt vad du kan göra för att stärka din hudhälsa. Programledare är Sofia Mellström. Har du några följdfrågor gällande hudproblematik och din maghälsa eller andra tankar om avsnittet? Skriv...
info_outline 10.Meditation med Bertil Wosk: balansera din energi genom de fem olika elementenHälsa kommer inifrån
Välkommen till ett nytt meditationsavsnitt med Bertil Wosk. Bertil är grundare av Holistic, meditations- och yogalärare samt näringsterapeut. I denna meditation förbinder vi oss med de olika elementen. Inom österländsk filosofi och medicin anses de fem olika elementen påverka oss och det är viktigt att vi har balans mellan dem. Ett underskott eller överskott av vissa element leder till obalanser som på sikt kan ge upphov till symtom. Därför är det bra om du har möjlighet att gå ut en stund varje dag och förbinda dig med de olika elementen. Men du kanske inte alltid kan möta...
info_outline Avsnitt 81. Frågor och svar med Bertil WoskHälsa kommer inifrån
I avsnitt 81 av Hälsa kommer inifrån gästas podden av Bertil Wosk, Holistics grundare. Bertil tar sig an de lyssnarfrågor vi fått in genom vår Instagram @holisticsweden. Frågorna i dagens avsnitt berör bland annat vad vi kan göra för att bromsa åldrandet, hur mycket protein man egentligen behöver äta, vad för tillskott du bör ta som gravid, om tarmfloran kan påverka viktnedgång samt vad man kan göra för att förbättra sin djupsömn. Programledare är Elsa Torell. Skriv mer än gärna till oss på @holisticsweden på Instagram eller Facebook om du...
info_outline 9. Meditation med Bertil Wosk – kom till ro med Yoga NidraHälsa kommer inifrån
Välkommen till en ny meditation med Bertil Wosk. Bertil är grundare av Holistic, meditations- och yogalärare samt näringsterapuet. I detta avsnitt guidar Bertil dig genom en kroppsscanning och mycket effektiv avslappningsövning som kallas Yoga Nidra. Övningen görs med fördel liggande utan kudde. Ligg ner på rygg med fötterna axelbrett och armarna 1–2 decimeter ut från kroppen med handflatorna uppåt. Slut ögonen och se till att du ligger skönt. Lyssna till Bertils instruktioner där han för ditt fokus till olika delar av kroppen för att få de att slappna av. Lyssna gärna på...
info_outline Avsnitt 80. Så läker du din bäckenbotten, blir av med svamp, bakteriell vaginos och urinvägsinfektionerHälsa kommer inifrån
I avsnitt 80 av podden Hälsa kommer inifrån gästar Frida Trönnberg även känd som @heltunderliv och Filippa Odevall även känd som @moonrisefilippa_se podden. Frida och Filippa har grundat podcasten “Vi har knipit klart” där de delar med sig av inspirerade, hoppfulla och ofiltrerade samtal om allt relaterat till kvinnohälsa och skickar med lyssnarna verktyg för att ta makten över sina egna kroppar och liv. I dagens avsnitt bidrar de med kunskap om bäckenbottendysfunktion och vi får höra om deras egen ärliga resa för hur de lyckats läka underlivssmärta, överspändhet...
info_outline Avsnitt 79. Så vet du att du är i förklimakteriet – symtomen och åtgärdernaHälsa kommer inifrån
I avsnitt 79 av podden Hälsa kommer inifrån gästar Holistics näringsterapeut Ellinor Ladenberg för att prata om det diffusa förklimakteret tillsammans med programledare Sofia Mellström. Vi reder ut vad förklimakteriet innebär, i vilken ålder man kan gå in i förklimakteriet, vilka symtom som är vanliga och vad man kan ta till för åtgärder under denna hormonella fas i livet. Vi pratar dessutom om hur du kan testa dina värden av östrogen och progesteron genom Holistics hälsotester Holistic Östrogen- och progesterontest samt Holistic Hormontest kvinna för att få en bild av...
info_outline 8.Meditation med Bertil Wosk: Stärk din livsglädje!Hälsa kommer inifrån
Detta avsnitt är det åttonde meditationsavsnittet i ordningen i poddserien. I meditationen kommer vi att fokusera på olika positivt laddade ord eller meningar och förstärka deras energi. Vi säger orden högt på varje utandning och vi upprepar det tre gånger. Var närvarande och känn hur det känns när du säger orden. Vi andas in på takten 1–2, vilket innebär att utandningen är dubbelt så lång som inandningen och samtidigt lyssnar till Bertils instruktioner.
info_outline Avsnitt 78. Frågor och svar med Bertil WoskHälsa kommer inifrån
I avsnitt 78 av Hälsa kommer inifrån gästas podden återigen av Bertil Wosk, grundaren av Holistic. Bertil tar sig an de lyssnarfrågor vi fått in genom vår Instagram @holisticsweden. Frågorna berör allt från när på dygnet det är bäst att ta olika typer av kosttillskott, vilka näringsämnen som veganer kan tänkas få näringsbrister av, hur man bäst tillgodoser behovet av omega-3 och vilka tillskott som är lämpliga för att främja nervsystemets balans och minska oro och mycket mer. Programledare Elsa Torell. Skriv mer än gärna till oss på @holisticsweden...
info_outlineI avsnitt 66 av podden Hälsa kommer inifrån ringer programledare Sofia Mellström upp näringsterapeuten Leif Östberg i Hudiksvall. Vad gör en terapeut? Var hittar man en bra terapeut? Vad händer vid ett besök? Det är några av frågorna som detta avsnitt svarar på.
Vad gör en näringsterapeut?
Inom sjukvården jobbar man med symtombehandling, som är bra i vissa situationer, men näringsterapeuter och funktionsmedicinska terapeuter vill gå djupare och ta reda på orsaken till varför en människa blir sjuk.
– Vi vill gå till roten med det onda, inte bara bota symtomet, säger Leif Östberg.
Vilka söker sig till en terapeut – och vad söker man för?
De flesta som söker sig till en terapeut är högutbildade. Det kan hänga ihop med att en terapeut är inte subventionerad, så det kostar pengar att söka hjälp.
Många som söker hjälp hos Leif Östberg jobbar själva inom vården, berättar han. De flest som söker hjälp hos en terapeut har redan gått många rundor inom traditionella vårdapparaten, men har inte fått den hjälp de behöver.
– Mycket av problem de söker för är kopplat till stress, utmattning och sömnsvårigheter, säger Leif Östberg.
Vad händer när jag kontaktar en terapeut?
De som säker hjälp hos Leif Östberg får börja med att tala med klinikens sköterska. Det hjälper dem att avgöra hur de ska gå vidare och vilka tester som är aktuella att göra.
– Många ringer för att de vill göra ett specifikt test som de hört talas om, men vi vill inte att folk lägger pengar på fel saker, säger Leif Östberg.
De vanligaste testerna är hårmineralanalys, blodprov, blodsocker, sköldkörtelvärden, CRP (snabbsänkan), mäta cancermarkörer som CEA och PSA. Det är också vanligt med arteriografi som mäter elasticiteten i kärlen i syfte att förebygga hjärt- kärlsjukdomar.
Hur många blir hjälpta när de uppsöker en terapeut?
Leif Östberg uppskattar att de kan hjälpa 80–85 procent av alla som söker hjälp. Och då ska man komma ihåg att många, kanske de flesta, redan sökt hjälp i den traditionella vården, utan att de har fått den hjälp de behöver.
– Vi gör mycket som den traditionella sjukvården inte klarar av.
Hur snabbt kan folk komma tillbaka från utmattning?
Ett grundläggande problem hos utmattade är nedsatt funktion hos binjurarna, som gör att de inte producerar tillräckligt med kortisol.
Även finns det bra tester att göra och åtgärder att sätta in. Hos medelutmattade brukar Leif Östberg se väldigt bra resultat inom loppet av tre månader. För andra kan det ta längre tid.
– Jag har hast många patienter med nyckelpositioner inom större företag som varit sjukskrivna, kommit tillbaka och sedan blivit sjukskrivna igen. För dem kan det ta 6–12 månader att bli återställda.
Vad är framtiden för yrket?
För den som vill arbeta som terapeut finns många olika kurser och utbildningar. Leif rekommendera att börja med läsa basmedicin.
Att vara terapeut är ett framtidsyrke som ger dig en unik möjlighet att hjälpa andra människor. Tyvärr ligger Sverige efter många andra länder när det gäller att tänka på förebyggande hälsovård.
Men allt fler inom den traditionella sjukvården får upp ögonen för det arbete som terapeuter gör. Leif hoppas på utökat samarbete. Själv har han bra kontakt med den lokala vården i Hudiksvall.
– Vi måste jobba i samförstånd istället för att hamna skyttgravskrig. Jag märker att allt fler läkare utbildar sig inom funktionsmedicin, så vi närmar oss varandra. Det är bra, säger Leif Östberg.