Hälsa kommer inifrån
Kunskapspodden Hälsa kommer inifrån föddes, liksom hela Holistic, ur övertygelsen om att kunskap och medvetenhet är vägen till ett friskare liv och i förlängningen en friskare, mer kärleksfull värld. I varje avsnitt delar vi med oss av det holistiska perspektivet på olika delar av hälsa, liksom inspiration och tips på hur du kan leva ett liv i balans.
info_outline
Avsnitt 84. Naprapatjonas hemligheter om stillhet och rörelse
11/22/2024
Avsnitt 84. Naprapatjonas hemligheter om stillhet och rörelse
I avsnitt 84 av podden Hälsa kommer inifrån gästas vi av Jonas Parandian, kanske mer känd som Naprapatjonas, för ett inspirerande samtal om hälsa och balans i livet. Med i samtalet är programledare Sofia Mellström. Jonas har en imponerande bakgrund som naprapat, personlig tränare och holistisk hälsocoach. Han har utbildat sig världen över inom områden som andning, rörelse och överlevnad, och hans nya bok Stillhet & Rörelse utforskar hur vi kan hitta balans i en hektisk vardag. I detta avsnitt pratar vi om Jonas holistiska syn på hälsa, hans erfarenheter från unika utbildningar och hur både stillhet och rörelse kan bidra till bättre energi och lägre stress. Vi berör även kosttillskott och näringens roll i att stödja en hållbar hälsa. Ett avsnitt för dig som vill få nya perspektiv på hur kropp, själ och rörelse hänger samman för att skapa hälsa som verkligen kommer inifrån.
/episode/index/show/holisticsweden/id/34103831
info_outline
Avsnitt 83. Konsten att somna eller somna om
10/17/2024
Avsnitt 83. Konsten att somna eller somna om
I avsnitt 83 av podden Hälsa kommer inifrån gästar Holistics näringsterapeuter Ellinor Ladenberg och Maja Stål podden för att prata om hur man kan få en bättre sömn och lättare somna om. Med i samtalet är också programledare Sofia Mellström. Sömnen är fundamental för hälsan och idag har en stor del av befolkningen sömnbesvär. I det här poddavsnittet diskuterar vi erfarenheter och tips kring sömn och vad du kan göra för att sova bättre. Du får konkreta förslag på hur du kan optimera sömnen genom livsstilsförändringar, näring, kosttillskott, örter med mera.
/episode/index/show/holisticsweden/id/33496882
info_outline
Avsnitt 82. Så ger en god tarmflora bättre hud
06/04/2024
Avsnitt 82. Så ger en god tarmflora bättre hud
I avsnitt 82 av podden Hälsa kommer inifrån gästar Sara Nomberg som är ekologisk hudvårdsterapeut och näringsfysiolog. Hon har under många år arbetat med att på ett holistiskt vis hjälpa sina kunder att få bukt med olika typer av hudproblem. I avsnittet får du lära sig mer om den starka kopplingen mellan maghälsa och olika hudåkommor så som acne, rosacea och eksem, samt vad du kan göra för att stärka din hudhälsa. Programledare är Sofia Mellström. Har du några följdfrågor gällande hudproblematik och din maghälsa eller andra tankar om avsnittet? Skriv gärna till oss på @holisticsweden på Instagram. Vi hjälper dig gärna! Kosttillskotten vi pratar om i avsnittet hittar du på länkarna nedan: Vill du ha fler hälsorelaterade tips kan du alltid besöka holistic.se och läsa våra artiklar i vårt magasin under “Holistics värld” eller anmäla dig till våra kostnadsfria utbildningar.
/episode/index/show/holisticsweden/id/31598057
info_outline
10.Meditation med Bertil Wosk: balansera din energi genom de fem olika elementen
05/22/2024
10.Meditation med Bertil Wosk: balansera din energi genom de fem olika elementen
Välkommen till ett nytt meditationsavsnitt med Bertil Wosk. Bertil är grundare av Holistic, meditations- och yogalärare samt näringsterapeut. I denna meditation förbinder vi oss med de olika elementen. Inom österländsk filosofi och medicin anses de fem olika elementen påverka oss och det är viktigt att vi har balans mellan dem. Ett underskott eller överskott av vissa element leder till obalanser som på sikt kan ge upphov till symtom. Därför är det bra om du har möjlighet att gå ut en stund varje dag och förbinda dig med de olika elementen. Men du kanske inte alltid kan möta alla fem elementen varje dag. I dagens övning gör vi det genom denna enkla guidade meditation. Inom yogatraditionen och det uråldriga indiska medicinsystemet Ayurveda representerar de fem elementen olika aspekter av den fysiska och den mer subtila energivärlden. Dessa element anses bygga upp och balnsera energier i kroppen och sinnet. De fem elementen är: jord, vatten, eld, luft och eter. Jord står för stabilitet, grundning och känslan av att vara förankrad. Vatten representerar renande kreativitet, känslor och flytande rörelser. Eld symboliserar värme, energi, kraft och transformation. Luft representerar rörelse lätthet och frihet. Eter eller rymd står för det subtila, det oändliga och den kosmiska energin. Rymd är det element som omfattar och förbinder de andra elementen. Vill du ta del av fler meditationer? Missa inte våra andra omtyckta poddavsnitt här:
/episode/index/show/holisticsweden/id/31414772
info_outline
Avsnitt 81. Frågor och svar med Bertil Wosk
05/08/2024
Avsnitt 81. Frågor och svar med Bertil Wosk
I avsnitt 81 av Hälsa kommer inifrån gästas podden av Bertil Wosk, Holistics grundare. Bertil tar sig an de lyssnarfrågor vi fått in genom vår Instagram @holisticsweden. Frågorna i dagens avsnitt berör bland annat vad vi kan göra för att bromsa åldrandet, hur mycket protein man egentligen behöver äta, vad för tillskott du bör ta som gravid, om tarmfloran kan påverka viktnedgång samt vad man kan göra för att förbättra sin djupsömn. Programledare är Elsa Torell. Skriv mer än gärna till oss på @holisticsweden på Instagram eller Facebook om du har ytterligare frågor eller några följdfrågor på dagens avsnitt. På Holistic.se hittar du våra premiumtillskott och under fliken Holistics värld kan du inspireras av artiklar i vårt magasin. Där hittar du även mer information om hur du anmäler dig till våra kostnadsfria utbildningar.
/episode/index/show/holisticsweden/id/31191552
info_outline
9. Meditation med Bertil Wosk – kom till ro med Yoga Nidra
04/17/2024
9. Meditation med Bertil Wosk – kom till ro med Yoga Nidra
Välkommen till en ny meditation med Bertil Wosk. Bertil är grundare av Holistic, meditations- och yogalärare samt näringsterapuet. I detta avsnitt guidar Bertil dig genom en kroppsscanning och mycket effektiv avslappningsövning som kallas Yoga Nidra. Övningen görs med fördel liggande utan kudde. Ligg ner på rygg med fötterna axelbrett och armarna 1–2 decimeter ut från kroppen med handflatorna uppåt. Slut ögonen och se till att du ligger skönt. Lyssna till Bertils instruktioner där han för ditt fokus till olika delar av kroppen för att få de att slappna av. Lyssna gärna på ”Avsnitt 69. Därför ska du meditera – Bertil Wosk berättar ” för att lära dig mer om varför meditation är bra, vad meditation är samt för att få en inblick i hur Bertil Wosk mediterar i sin vardag.
/episode/index/show/holisticsweden/id/30843763
info_outline
Avsnitt 80. Så läker du din bäckenbotten, blir av med svamp, bakteriell vaginos och urinvägsinfektioner
04/08/2024
Avsnitt 80. Så läker du din bäckenbotten, blir av med svamp, bakteriell vaginos och urinvägsinfektioner
I avsnitt 80 av podden Hälsa kommer inifrån gästar Frida Trönnberg även känd som @heltunderliv och Filippa Odevall även känd som @moonrisefilippa_se podden. Frida och Filippa har grundat podcasten “Vi har knipit klart” där de delar med sig av inspirerade, hoppfulla och ofiltrerade samtal om allt relaterat till kvinnohälsa och skickar med lyssnarna verktyg för att ta makten över sina egna kroppar och liv. I dagens avsnitt bidrar de med kunskap om bäckenbottendysfunktion och vi får höra om deras egen ärliga resa för hur de lyckats läka underlivssmärta, överspändhet i bäckenbotten och framfall. Avsnittet gästas dessutom av Holistics näringsterapeut Maja Stål och hon delar med sig av tips och råd för dig som besväras av svamp eller candida i underlivet, bakteriell vaginos eller urinvägsinfektion. I avsnitten får du helt enkelt lära dig mer om olika typer av underlivsbesvär, hur du kan förebygga obalanser och vad du ur ett funktionsmedicinskt perspektiv kan göra för att behandla olika problem och upprätthålla en god underlivshälsa. Programledare är Elsa Torell. Har du följdfrågor gällande underlivsbesvär eller andra tankar om vad du vill höra framåt i podden? Skriv gärna till oss på @holisticsweden på Instagram. Vi hjälper dig gärna! Kosttillskotten vi pratar om i avsnittet hittar du på länkarna nedan: Vill du ha fler hälsorelaterade tips kan du alltid besöka holistic.se och läsa våra artiklar i vårt magasin under “Holistics värld” eller anmäla dig till våra kostnadsfria utbildningar.
/episode/index/show/holisticsweden/id/30729138
info_outline
Avsnitt 79. Så vet du att du är i förklimakteriet – symtomen och åtgärderna
03/18/2024
Avsnitt 79. Så vet du att du är i förklimakteriet – symtomen och åtgärderna
I avsnitt 79 av podden Hälsa kommer inifrån gästar Holistics näringsterapeut Ellinor Ladenberg för att prata om det diffusa förklimakteret tillsammans med programledare Sofia Mellström. Vi reder ut vad förklimakteriet innebär, i vilken ålder man kan gå in i förklimakteriet, vilka symtom som är vanliga och vad man kan ta till för åtgärder under denna hormonella fas i livet. Vi pratar dessutom om hur du kan testa dina värden av östrogen och progesteron genom Holistics hälsotester Holistic Östrogen- och progesterontest samt Holistic Hormontest kvinna för att få en bild av vart i hormoncykeln du befinner dig. Skriv mer än gärna till oss på @holisticsweden på Instagram eller Facebook om du har några följdfrågor eller tankar om dagens avsnitt eller om det är något du vill att vi lyfter framåt i podden. På Holistic.se hittar du inte bara våra kosttillskott, utan du kan även under fliken Holistics värld inspireras av artiklar i vårt magasin. Där hittar du även mer information om hur du anmäler dig till våra kostnadsfria utbildningar.
/episode/index/show/holisticsweden/id/30416778
info_outline
8.Meditation med Bertil Wosk: Stärk din livsglädje!
03/07/2024
8.Meditation med Bertil Wosk: Stärk din livsglädje!
Detta avsnitt är det åttonde meditationsavsnittet i ordningen i poddserien. I meditationen kommer vi att fokusera på olika positivt laddade ord eller meningar och förstärka deras energi. Vi säger orden högt på varje utandning och vi upprepar det tre gånger. Var närvarande och känn hur det känns när du säger orden. Vi andas in på takten 1–2, vilket innebär att utandningen är dubbelt så lång som inandningen och samtidigt lyssnar till Bertils instruktioner.
/episode/index/show/holisticsweden/id/30267928
info_outline
Avsnitt 78. Frågor och svar med Bertil Wosk
02/23/2024
Avsnitt 78. Frågor och svar med Bertil Wosk
I avsnitt 78 av Hälsa kommer inifrån gästas podden återigen av Bertil Wosk, grundaren av Holistic. Bertil tar sig an de lyssnarfrågor vi fått in genom vår Instagram @holisticsweden. Frågorna berör allt från när på dygnet det är bäst att ta olika typer av kosttillskott, vilka näringsämnen som veganer kan tänkas få näringsbrister av, hur man bäst tillgodoser behovet av omega-3 och vilka tillskott som är lämpliga för att främja nervsystemets balans och minska oro och mycket mer. Programledare Elsa Torell. Skriv mer än gärna till oss på @holisticsweden på Instagram eller Facebook om du har ytterligare frågor eller några följdfrågor på dagens avsnitt. På Holistic.se hittar du våra premiumtillskott och under fliken Holistics värld kan du inspireras av artiklar i vårt magasin. Där hittar du även mer information om hur du anmäler dig till våra kostnadsfria utbildningar.
/episode/index/show/holisticsweden/id/30079348
info_outline
Avsnitt 77. Postcovida besvär? – Leif Östberg ger råd
02/16/2024
Avsnitt 77. Postcovida besvär? – Leif Östberg ger råd
I avsnitt 77 av podden Hälsa kommer inifrån får vi möjligheten att lyssna till Leif Östberg när han än en gång gästar programmet. I detta avsnitt klargör vi innebörden av postcovid, identifierar vilka symptom som är kopplade till tillståndet, diskuterar hur många personer i Sverige som för närvarande upplever dessa besvär, och utforskar de underliggande orsakerna till varför postcovida symptom uppstår. Leif delar också med sig av näringsterapeutiska råd för att lindra postcovid-symtom såsom extrem trötthet, feber, andningssvårigheter samt förlust av smak- och luktsinne. Programledare för detta avsnitt är Sofia Mellström. Om du eller någon i din närhet lider av postcovid och önskar rådgivning, rekommenderar vi dig att kontakta vår support på Holistic. Du kan nå våra näringsterapeuter via e-post på , eller ringa oss under våra telefontider måndag till fredag mellan kl. 09:00 och 16:00 på telefonnummer 0141 69 90 00. Skriv mer än gärna till oss på @holisticsweden på Instagram eller Facebook om du har några följdfrågor eller tankar om dagens avsnitt eller om det är något du vill att vi lyfter framåt i podden. På Holistic.se hittar du inte bara våra kosttillskott, utan du kan även under fliken Holistics värld inspireras av artiklar i vårt magasin. Där hittar du även mer information om hur du anmäler dig till våra kostnadsfria utbildningar.
/episode/index/show/holisticsweden/id/29984363
info_outline
7. Meditation med Bertil Wosk: Expandera din energi
02/07/2024
7. Meditation med Bertil Wosk: Expandera din energi
Detta avsnitt är det sjunde meditationsavsnittet i ordningen i poddserien och består av en visualiseringsövning där vi kommer att expandera vår energi ut genom kroppen. Vi andas in på takten 1–2, vilket innebär att utandningen är dubbelt så lång som inandningen. Övningen går ut på att andas in på en längd av fyra sekunder för att därefter andas ut på en längd av åtta sekunder samtidigt som du lyssnar till Bertils instruktioner där han guidar dig till att expandera din energi från dig själv, till din omgivning och ut till världen.
/episode/index/show/holisticsweden/id/29838938
info_outline
6. Meditation med Amanda Miklin: En grundande meditation för att släppa stress
01/03/2024
6. Meditation med Amanda Miklin: En grundande meditation för att släppa stress
Detta avsnitt är det sjätte meditationsavsnittet i ordningen i poddserien och består av en grundande meditation med Amanda Miklin som är en utav grundarna av Holy Crap – Sveriges största podcast inom spiritualitet och holistisk hälsa. Amanda är dessutom energihealer och holistisk coach. Dagens meditation är en grundande övning som du kan ta till när som helst under dagen, på morgonen eller på kvällen. Det är en meditation som får dig att landa i kroppen, landa i nuet, släppa stress och tankar på dåtid och framtid.
/episode/index/show/holisticsweden/id/29181343
info_outline
Avsnitt 76. Resan mot en balanserad mage – Amanda Miklin berättar
01/03/2024
Avsnitt 76. Resan mot en balanserad mage – Amanda Miklin berättar
I avsnitt 76 av podden Hälsa kommer inifrån har vi med oss Amanda Miklin, en utav grundarna av Sveriges största podcast inom spiritualitet och holistisk hälsa – Holy Crap. Vi får lära känna Amanda bättre och höra om hennes holistiska- och spirituella resa. Vi får även höra mer om Amandas väg till en mer balanserad mage då hon under året gjort stora kostomställningar efter att ha tagit Holistics Matintoleranstest 80 ämnen samt Tarmtest komplett. Även programledare Elsa Torell har tagit samma hälsotester och delar sin resa. Det blir en öppen och ärlig konversation om magens påverkan på det allmänna måendet och hur de båda mår idag efter att ha uteslutit flera livsmedel under en längre period. Skriv mer än gärna till oss på @holisticsweden på Instagram eller Facebook om också har problem med magen som du vill dela med dig av. Har du följdfrågor på dagens avsnitt eller tänker på något du vill att vi tar upp framåt i podden så hör av dig. Du hittar våra rena och effektiva kosttillskott på holistic.se. Utöver det kan du under fliken Holistics värld lära dig mer om olika ämnen inom hälsa i vårt magasin. Du hittar även våra kostnadsfria utbildningar här som du kan anmäla dig till eller lyssna på i efterhand.
/episode/index/show/holisticsweden/id/29181253
info_outline
Avsnitt 75. Är kosttillskott farligt? – Bertil Wosk svarar
12/13/2023
Avsnitt 75. Är kosttillskott farligt? – Bertil Wosk svarar
I avsnitt 75 av podden Hälsa kommer inifrån får vi chansen att höra om Holistics grundare, Bertil Wosks, perspektiv på omdebatterade ämnen inom kosttillskottsbranschen som emellanåt uppmärksammas i media. Vi pratar även om överdosering, vilka kvalitetsaspekter man ska tänka på när man väljer kosttillskott, om enbart naturliga kosttillskott är att föredra, samt reder ut begreppen RDI, DRI och TDI. Programledare är Elsa Torell. Skriv mer än gärna till oss på @holisticsweden på Instagram eller Facebook om du har några följdfrågor eller tankar om dagens avsnitt eller om det är något du vill att vi lyfter framåt i podden. På Holistic.se hittar du inte bara våra kosttillskott, utan du kan även under fliken Holistics värld inspireras av artiklar i vårt magasin. Där hittar du även mer information om hur du anmäler dig till våra kostnadsfria utbildningar.
/episode/index/show/holisticsweden/id/29058278
info_outline
5.Meditation med Bertil Wosk: Grundningsövning som hjälper dig att landa i nuet
12/06/2023
5.Meditation med Bertil Wosk: Grundningsövning som hjälper dig att landa i nuet
Under hösten släpper vi en ny programserie i Hälsa kommer inifrån med guidade meditationer och andningsövningar som Holistics grundare Bertil Wosk leder. En ny meditation kommer släppas varje månad. Bertil är inte bara grundare av Holistic utan även meditations- och yogalärare samt näringsterapeut. Detta avsnitt är det femte meditationsavsnittet i ordningen i poddserien och består av en meditation som är grundande och som hjälper dig att ta kontakt med moder jord och landa i nuet. Vi andas in på takten 1–2, vilket innebär att utandningen är dubbelt så lång som inandningen. Övningen går ut på att andas in på en längd av fyra sekunder för att därefter andas ut på en längd av åtta sekunder samtidigt som du lyssnar till Bertils instruktioner där han för ditt fokus till olika delar av kroppen. För att få ut så mycket som möjligt av meditationerna rekommenderar vi er att göra de varje morgon fram till dess att vi släpper en ny meditation och därefter övergå till att göra den meditationen till dess att nästa kommer. För varje nytt avsnitt går vi lite djupare in. Lyssna gärna på ”Avsnitt 69. Därför ska du meditera – Bertil Wosk berättar ” för att lära dig mer om varför meditation är bra, vad meditation är samt för att få en inblick i hur Bertil Wosk mediterar i sin vardag.
/episode/index/show/holisticsweden/id/28953928
info_outline
Avsnitt 74. Optimal tarmflora – maten och knepen för en mage och tarm i balans
11/30/2023
Avsnitt 74. Optimal tarmflora – maten och knepen för en mage och tarm i balans
Vad har tarmbakterierna för uppgifter i magen? Vad kan du göra för att hjälpa din maghälsa på traven och vad händer med tarmbakterierna när vi äter antibiotika? I avsnitt 74 av podden Hälsa kommer inifrån har vi Holistics grundare Bertil Wosk på plats. Vi får vi lära oss allt om den viktiga tarmfloran även kallat tarmens mikrobiom eller mikrobiota som består av en mängd bakterier, svampar och parasiter. Mikrobiota finns överallt i och på kroppen men den största andelen lever i tarmen. Du får även veta mer om Holistics produktnyhet Spore Biotic. Programledare Elsa Torell. Skriv mer än gärna till oss på Instagram eller Facebook, där vi heter @holisticsweden, om du har några tankar eller funderingar kring dagens avsnitt så ska vi se till att besvara dem. Har du önskemål på teman du vill att vi pratar om i podden framåt är du varmt välkommen att skicka in dina förslag. På Holistic.se hittar du inte bara våra kosttillskott, utan du kan även under fliken Holistics värld inspireras av artiklar i vårt magasin. Där hittar du även mer information om hur du anmäler dig till våra kostnadsfria utbildningar. Läs artikeln om du vill fördjupa dig ytterligare kring sporbakterier.
/episode/index/show/holisticsweden/id/28861243
info_outline
4. Meditation med Bertil Wosk: Andningsövning som aktiverar vagusnerven
11/15/2023
4. Meditation med Bertil Wosk: Andningsövning som aktiverar vagusnerven
Under hösten släpper vi en ny programserie i Hälsa kommer inifrån med guidade meditationer och andningsövningar som Holistics grundare Bertil Wosk leder. En ny meditation kommer släppas varje månad. Bertil är inte bara grundare av Holistic utan även meditations- och yogalärare samt näringsterapeut. Detta avsnitt är det fjärde meditationsavsnittet i ordningen i poddserien och består av en meditation med fokus på att aktivera vagusnerven. Vi andas in i takten 1–2, vilket innebär att utandningen är dubbelt så lång som inandningen. Andningsövningen går ut på att andas in på en längd av fyra sekunder samtidigt som du håller tummen mot pekfingret för att därefter andas ut på en längd av åtta sekunder. Därefter förflyttar du tummen till långfingret och följer samma andningscykel. Vid nästa inandning flyttar du tummen till ringfingret, nästa därpå till lillfingret och sedan börjar du om med tummen mot pekfingret. Vi kommer också att ljuda på utandningen vilket aktiverar vagusnerven. Vagusnerven är den längsta nerven i kroppen och den påverkar de inre organen i bålen, magsäcken, bukspottskörteln, levern och tarmar. När vi utsätts för stress så blockeras dessa funktioner och att ljuda eller sjunga stimulerar vagusnerven. Så på utandningen kommer vi att ljuda på ”AaaaMmm”. För att få ut så mycket som möjligt av meditationerna rekommenderar vi er att göra de varje morgon fram till dess att vi släpper en ny meditation och därefter övergå till att göra den meditationen till dess att nästa kommer. För varje nytt avsnitt går vi lite djupare in. Lyssna gärna på ”Avsnitt 69. Därför ska du meditera – Bertil Wosk berättar ” för att lära dig mer om varför meditation är bra, vad meditation är samt för att få en inblick i hur Bertil Wosk mediterar i sin vardag.
/episode/index/show/holisticsweden/id/28651548
info_outline
Avsnitt 73. Vagusnerven – kopplingen mellan mage och hjärna
11/09/2023
Avsnitt 73. Vagusnerven – kopplingen mellan mage och hjärna
I avsnitt 73 av podden Hälsa kommer inifrån har vi Leif Östberg med oss som arbetar som utbildare och näringsterapeut på Holistic. I avsnittet fördjupar vi oss i vagusnervens viktiga betydelse för kommunikationen mellan mage och hjärna men även ut till andra organ. Vi pratar om den negativa inverkan stress har på denna viktiga funktion samt vilka åtgärder du kan ta till om du misstänker att du har en nedsatt funktion av vagusnerven. Programledare är Sofia Mellström.
/episode/index/show/holisticsweden/id/28567518
info_outline
3. Meditation med Bertil Wosk: Andningsövning för ökat fokus
10/23/2023
3. Meditation med Bertil Wosk: Andningsövning för ökat fokus
Under hösten släpper vi en ny programserie i Hälsa kommer inifrån med guidade meditationer och andningsövningar som Holistics grundare Bertil Wosk leder. En ny meditation kommer släppas varje månad. Bertil är inte bara grundare av Holistic utan även meditations- och yogalärare samt näringsterapeut. Detta avsnitt är det tredje meditationsavsnittet i ordningen i poddserien och består av en andningsövning som hjälper dig att öka ditt fokus med hjälp av handmudras. Andningsövningen går ut på att andas in på en längd av fyra sekunder samtidigt som du håller tummen mot pekfingret för att därefter andas ut på en längd av åtta sekunder. Därefter förflyttar du tummen till långfingret och följer samma andningscykel. Vid nästa inandning flyttar du tummen till ringfingret, nästa därpå till lillfingret och sedan börjar du om med tummen mot pekfingret. För att få ut så mycket som möjligt av meditationerna rekommenderar vi er att göra de varje morgon fram till dess att vi släpper en ny meditation och därefter övergå till att göra den meditationen till dess att nästa kommer. För varje nytt avsnitt går vi lite djupare in. Lyssna gärna på ”Avsnitt 69. Därför ska du meditera – Bertil Wosk berättar ” för att lära dig mer om varför meditation är bra, vad meditation är samt för att få en inblick i hur Bertil Wosk mediterar i sin vardag.
/episode/index/show/holisticsweden/id/28395677
info_outline
Avsnitt 72. Konsten att bli gravid – Cecilia Lassfolk delar sin resa
10/17/2023
Avsnitt 72. Konsten att bli gravid – Cecilia Lassfolk delar sin resa
I avsnitt 72 av podden Hälsa kommer inifrån gästas vi av Cecilia Lassfolk, som är driver bloggen och Instagram-kontot Morotsliv och är utbildad kostrådgivare samt näringsterapeut. Vi har även med oss Maja Stål i studion som arbetar som utbildare och näringsterapeut på Holistic. I avsnittet pratar vi om det Holistiska och funktionsmedicinska förhållningssättet till fertilitet och vad man kan göra för att optimera sin fertilitet. Cecilia delar också med sig av sin långa resa till att uppfylla drömmen att bli mamma. Idag har Cecilia en dotter på snart 7 månader. Programledare är Sofia Mellström. Vill du lära dig mer om hur du kan optimera din fertilitet både som man och kvinna så erbjuder vi nu en kostnadsfri digital kurs – Konsten att bli gravid med Maja Ståhl 25 oktober 2023 kl.19.00–20.00. Anmäl dig på holistic.se. Läs mer om våra två kosttillskottsnyheter Femme Fertil+ och Homme Viril+ som är till för att optimera fertilitet och lust för honom och henne på holistic.se
/episode/index/show/holisticsweden/id/28340750
info_outline
Avsnitt 71. Hur jag blev av med min endometrios
10/05/2023
Avsnitt 71. Hur jag blev av med min endometrios
I avsnitt 71 av podden Hälsa kommer inifrån fördjupar vi oss i kvinnosjukdomarna endometrios, PCOS och HA tillsammans med Maja Stål som är näringsterapeut på Holistic. Vad är endometrios, PCOS och HA? Vilka är symptomen? Vad kan sjukdomarna bero på? Och vad kan du göra för att läka? – det är sådant vi reder ut i avsnittet. Maja har själv lidit av endometrios och delar med sig av vad hon gjorde för att bli fri från sjukdomen. Programledare är Sofia Mellström. Gå in på holistic.se och läs ”Den dolda kvinnosjukdomen endometrios” i vårt magasin om du vill veta mer. Du hittar det på länken här
/episode/index/show/holisticsweden/id/28234973
info_outline
2. Meditation med Bertil Wosk: Enkel andningsövning för att stilla din oro
09/27/2023
2. Meditation med Bertil Wosk: Enkel andningsövning för att stilla din oro
Under hösten släpper vi en ny programserie i Hälsa kommer inifrån med guidade meditationer och andningsövningar som Holistics grundare Bertil Wosk leder. En ny meditation kommer släppas varje månad. Bertil är inte bara grundare av Holistic utan även meditations- och yogalärare samt näringsterapeut. Detta avsnitt är andra meditationsavsnittet i ordningen i poddserien och består av en enkel andningsövning som hjälper dig att stilla din oro. Andningsövningen går ut på att andas in på en längd av fyra sekunder och därefter andas ut på en längd av åtta sekunder. En bit in i meditationen avancerar vi ytterligare genom att vi pausar efter att vi andats in på fyra och håller andetaget inne i fyra sekunder, innan vi släpper ut luften på åtta sekunder. För att få ut så mycket som möjligt av meditationerna rekommenderar vi er att göra de varje morgon fram till dess att vi släpper en ny meditation och därefter övergå till att göra den meditationen till dess att nästa kommer. För varje nytt avsnitt går vi lite djupare in. Lyssna gärna på ”Avsnitt 69. Därför ska du meditera – Bertil Wosk berättar ” för att lära dig mer om varför meditation är bra, vad meditation är samt för att få en inblick i hur Bertil Wosk mediterar i sin vardag.
/episode/index/show/holisticsweden/id/28156136
info_outline
Avsnitt 70. Våra vanligaste näringsbrister
09/14/2023
Avsnitt 70. Våra vanligaste näringsbrister
Vilka är de vanligaste näringsbristerna idag? Vad beror dessa näringsbrister på, och vad kan man göra för att få i sig mer näringsrik mat? I avsnitt 70 av podden Hälsa kommer inifrån samtalar vi om våra vanligaste näringsbrister med Ellinor Ladenberg som är näringsterapeut på Holistic. Vi lär oss om näringsämnena som förebygger de vanligaste bristerna och vi lär oss hur vi kan ta reda på vilka ämnen vi lider brist på. Programledare är Sofia Mellström. Här är de 7 vanligaste näringsbristerna: D-vitamin Magnesium Omega-3 Zink Järn B12 C-vitamin Läs vårt blogginlägg om näringsbrister på länken här om du vill fördjupa dig ytterligare.
/episode/index/show/holisticsweden/id/28029759
info_outline
1. Meditation med Bertil Wosk: Enkel andningsövning för nybörjare!
09/01/2023
1. Meditation med Bertil Wosk: Enkel andningsövning för nybörjare!
Under hösten släpper vi en ny programserie i Hälsa kommer inifrån med guidade meditationer och andningsövningar som Holistics grundare Bertil Wosk leder. En ny meditation kommer släppas varje månad. Bertil är inte bara grundare av Holistic utan även meditations- och yogalärare samt näringsterapeut. Detta avsnitt är första meditationsavsnittet i ordningen i poddserien och består av en enkel andningsövning för nybörjare. För att få ut så mycket som möjligt av meditationerna rekommenderar vi er att göra de varje morgon fram till dess att vi släpper en ny meditation och därefter övergå till att göra den meditationen till dess att nästa kommer. För varje nytt avsnitt går vi lite djupare in. Lyssna gärna på ”Avsnitt 69. Därför ska du meditera – Bertil Wosk berättar ” för att lära dig mer om varför meditation är bra, vad meditation är samt för att få en inblick i hur Bertil Wosk mediterar i sin vardag.
/episode/index/show/holisticsweden/id/27912468
info_outline
Avsnitt 69. Därför ska du meditera – Bertil Wosk berättar
09/01/2023
Avsnitt 69. Därför ska du meditera – Bertil Wosk berättar
Varför ska man meditera? Vad är meditation? Vad är egentligen skillnaden mellan meditation och avslappning? Finns det några tips på vad vi kan göra för att hamna i det meditativa tillståndet? Får man ha tankar? Hur ser Bertil Wosk´s meditationsrutin ut? – och när hittade Bertil till meditationen? I avsnitt 69 av podden Hälsa kommer inifrån pratar vi med Holistics grundare Bertil Wosk som dessutom är meditations- och yogalärare samt näringsterapeut. Programledare är Elsa Torell. Under hösten släpper vi en ny programserie i Hälsa kommer inifrån med guidade meditationer och andningsövningar som Bertil Wosk leder. En ny meditation kommer släppas varje månad. Varför ska man meditera?I vårt samhälle idag så har vi väldigt mycket stress. Mycket mer än vad vi hade för 100 år sedan, till och med för 10 år sedan. Vi människor är inte skapta för att klara av så här mycket stress. Livet handlar mycket om växlingar mellan vila och aktivitet. Vi är aktiva och så sover vi, men våra kroppar behöver även avkoppling i vaket tillstånd. Förr i tiden fick vi denna vakna vila naturligt när vi satt framför brasan, virkade eller täljde på en pinne. Idag stänger vi aldrig ner ordentligt förutom när vi sover, utan vi byter olika aktiviteter mot varandra. Vi jobbar, handlar, går på gymmet, ut och springer och ser på Netflix när vi ska varva ner. Vi låter aldrig våra sinnen vila. Sinnet behöver varva ner och vila. Många människor mår dåligt idag för att de utsätts för alldeles för mycket stress. Stress bidrar till sjukdomar och obalanser. Det finns olika metoder men yoga och meditation är bra. Du behöver inga verktyg för att meditera och du kan göra det när som helst. Det är lättillgängligt och behöver inte ta allt för lång tid. Vad är meditation?Meditation är egentligen en del utav yoga och i väst uppfattar vi yoga som en typ utav motionsövningar, men yoga är ett system som består utav åtta olika delar. En utav delarna kallas för Asana som betyder ”ställningar” och det är det som vi kallar för yoga i västlandet. Men yoga innehåller dessutom bland annat andningsövningar, meditations- och koncentrationsövningar. Yoga betyder förening mellan den lägre personligheten och det högre jaget – att bli förenad med universum (eller vad man själv vill kalla det för). Meditationen är en del i yogan som kunskapsfilosofi med syfte att utveckla sin personlighet. Meditation har funnits i hela världen och i alla religioner på ett eller annat vis i alla århundraden. I Indien skiljer man på själva tekniken man gör och det tillstånd man så småningom hamnar i. I väst har vi bara ett ord för det och det är meditation. Meditation kan enklast definieras som att det är avslappning utan någon kontroll. Då uppnår man vilande vakenhet. Man bevittnar allt som sker men kommenterar eller dömer inte det som händer. Du kommer att få tankar men du bevittnar de bara och följer inte med tankarna. Det är i sinnets natur att få tankar. När man mediterar inträder efter en stund en inre stillhet och du kan uppleva dig själv som vittnet bakom det som du erfar, ditt inre sanna jag som är medvetenhet, energi, harmoni och lycka. En lycka som kommer inifrån och som inte behöver några yttre orsaker. Du kommer kanske inte uppleva detta tillstånd varje gång men du kommer att uppleva att du blir lugnare, får vila och du kommer bli gladare inifrån. Meditation är naturligt för oss, det är bara att vi har tappat bort det för att vi är så överaktiva. Olika typer av meditationstekniker: Koncentrationstekniker. Man fokuserar på andningen, en ljuslåga, tredje ögat eller vilken punkt som helst i kroppen. Guidade meditationer. Det är någon som guidar en ut på en tur i exempelvis naturen.Affirmationer. Man tänker på ett ord, ett uttryck eller mening och attraherar mer av den energin och kraften som finns i det ordet. Kontemplationstekniker. Du sitter och resonerar och tänker kring ett tema. Exempelvis. Kärlek, fred. Vad är skillnaden mellan meditation och avslappning?Avslappning är avslappning och i meditation går man lite djupare ner i en vilande vakenhet. Studier har visat att man kan nå en djupare avslappning under meditation än under djup sömn. Bertils rekommendation är att sitta upp när du mediterar då det längs med ryggraden går tre energikanaler som kallas för Ida, Pingala och Sushuma. Ida är månkanalen, Pingala är solkanalen och Sushuma är jordkanalen. För att kunna öka din Kundalini-energi behöver energin gå genom alla dessa tre kanaler och det är mest effektivt när man sitter mellan jorden under sig, och sol och månde ovanför. I meditation handlar det om att på bästa sätt aktivera olika typer av energier. Därför sitter vi upp med en någorlunda rak rygg. Det är viktigt att du sitter bekvämt. Vi rekommenderar också att man sitter med handflatorna uppåt för att bättre ta emot energin. Håll gärna tummen och pekfingret mot varandra så att de bildar en cirkel för att bidra till att öka vakenheten. I avslappningsövningar som exempelvis Yoga Nidra eller guidade meditationer kan du däremot ligga ner. Tips för att hamna i det meditativa tillståndet!Alla har varit där någon gång utan att ha mediterat, exempelvis ute i naturen eller vid en förälskelse. Det är när man tappar uppfattningen om tid och rum. Det är inget som man trycker på en knapp och gör utan det kommer av sig själv. Genom meditation skapar du ett rum för ditt sinne och dig själv och landa i kroppen och vara närvarande – då blir det lättare att nå det meditativa tillståndet. Tipset är att göra meditation 5–10 minuter varje dag, gärna på morgonen. Bertils morgonrutin ser ut som så att han går upp och går på toaletten, duschar med mera och därefter sätter han sig ner och mediterar det första han gör. Bertil menar att detta gör att han får en bättre dag. Att hoppa över meditationen är som att hoppa över att borsta tänderna, menar Bertil. I hela Bertils morgonrutin ingår asanas, andningsövningar och affirmationer och den kan ta runt 1,5 – 2h, men det är inte alltid tiden finns till detta. Dagar då Bertil har ont om tid prioriterar han andningsövningar då det enligt honom är mest effektivt mot att ta ner stress. När hittade Bertil till meditationen?Vid 18 års ålder hittade Bertil till meditation då hans vän Pelle skulle på meditationskurs under tre dagar vilket Bertil tryckte lät väldigt mystiskt, vilket resulterade i att han följde med som ett stöd till sin vän. Under helgen märkte Bertil att det började hända saker i hans kropp av att meditera. Vid denna tid mådde Bertil väldigt dåligt och gick hos psykiatriker och tog antidepressiva läkemedel för att lindra ångest och depressioner. Meditationen fick honom att sluta med medicinen och den har han inte tagit detta sedan dess. Meditation förändrade helt enkelt Bertils liv och han har egentligen sedan dess mediterat i stort sett varje dag, vilket nu är mer än 50 år sedan. Bertil utbildade sig några år senare till meditationslärare och arbetade sedan aktivt som det under 10 års tid. I samband med att vi släpper detta avsnitt så släpper vi även första meditationen med Bertil. För att få ut så mycket som möjligt av meditationerna rekommenderar vi er att göra de varje morgon fram till dess att vi släpper en ny meditation och därefter övergå till att göra den meditationen till dess att nästa kommer. För varje nytt avsnitt går vi lite djupare in. Avslutande fråga: Vad är ditt bästa hälsotips just nu Bertil?Undvik processad och raffinerad mat, det vill säga mat utan innehållsförteckning. Våra kroppar inte är gjorda för det. Är riktigt mat för det är det som ger oss näring. Viktigt att sova tillräckligt mycket och ordentligt. Rekommendationen är att sova mellan 22–02 för det har bäst effekt. Läs vårt blogginlägg på länken här om du vill fördjupa dig ytterligare om meditation.
/episode/index/show/holisticsweden/id/27912411
info_outline
Avsnitt 68. Hur kan AI förbättra din hälsa?
04/13/2023
Avsnitt 68. Hur kan AI förbättra din hälsa?
Hur kan sjukvården använda AI för att ställa bättre diagnoser? Hur kan vi själva använda AI för att optimera vår hälsa? Var kan artificiell intelligens göra för vår hälsa i dag – och vad kan vi vänta oss av framtiden? I Avsnitt 68 av podden Hälsa kommer inifrån pratar vi med professor Anne Håkansson, som forskar på ämnet AI och hälsa. Programledare är Sofia Mellström. Vad är AI, egentligen? Artificiell Intelligens är en samlingsterm för datorsystem som kan dra slutsatser, lösa problem, planera – och som är självlärande. Man kan säga att ett vanligt datorprogram är programmerat att göra rätt, medan ett AI-program är programmerat att lära sig en uppgift genom övning. Ett bra exempel‚ som visar skillnaden, är AlexNet. År 2012 var en tävling där datorprogram tävlade om att klassificera miljontals bilder. Det fanns traditionella datorprogram, specialskrivna för ändamålet. Men tävlingen vanns överlägset av AlexNet, ett datorprogram som helt saknade förkunskap, men som var designat att lära sig. Efter 5 dagars träning var AlexNet bättre på bild-kategorisering än de program som var specialskrivna för uppdraget. Sedan har bland annat forskare vid Danderyds sjukhus laddade ner AlexNet och började träna det i att tolka röntgenbilder. AI, en kort historia När vi studerar AI:s historia hamnar vi på 1950, då Alan Turing uppfann Turing-testet, som bedömer om en maskin är intelligent eller inte. Men själva termen ”artificiell intelligens” användes för första gången 1956. 1967 uppfanns Nearest Neighbors- algoritmen, som är viktig för klassificering av objekt och mönsterigenkänning. 1979 kom Stanford Cart som är föregångaren till självstyrande bilar. 1985 kom AI NETtalk som använde deep learning för att lära sig att prata. 1997 kunde IBM:s superdator Deep Blue besegra den världsmästaren, Garry Kasparov i schack. 2004 hade NASA självkörande bilar på Mars yta. 2011 vann Watson i Jeopary. Det är samma Watson som vi talade om tidigare, som i dag används för att läsa röntgenbilder. 2012 kom AlexNet, som vi nämnde tidigare, som lärde sig att kategorisera miljontals bilder och vann över alla specialskrivna program. 2016 datorn AlphaGo vann 4 av 5 matcher mot mästaren Lee Sedol i spelet GO, som är mycket mer komplicerat än schack. Det finns en gratis dokumentär på YouTube som heter . Den kan jag varmt rekommendera för att som vill veta mer om AI. November 2022 kom Chat GPT från Microsoft som spås bli en utmanare till Google. Det känns som det händer väldigt mycket inom AI just nu. Forskning på wearables, hur vi med mätdata kan uppmuntras till bättre hälsa Anne Håkansson är professor i Computer Science vid universitetet i Tromsö. De studerar hur AI kan hjälpa människor att se över sin livssituation. Hon berättar att personerna som ingår i studien använder mätenheter (t.ex. fitbit och Ouroa-ring) som mäter olika kroppsfunktioner. Deltagarna i studien får en app i vilken de kan skicka meddelande utifrån personens egna önskemål: det kan vara meddelande av typen: “Det är dags för dig att gå ut och gå”. Eller: “Nu har du varit högaktiv i tre timmar, nu kan det vara bra att ta en paus.” Om personen sover dåligt kan vi uppmuntra dem att ta det lugnt på kvällen (inte träna) för att undvika adrenalinpåslaget. Men vi samlar även in andra data, som väder. Om det är regn eller storm ute så ska vi inte skicka en uppmuntran om att personen ska ut och gå. De ska ju vara en positiv återkoppling. Vi vet också vilka fritidsintressen personerna har. Gillar de att cykla eller åka skidor. Då kan vi anpassa uppmuntran utifrån intresse, mål, behov och även såna saker som väder. Det blir relativt komplex. Vi behöver också veta deltagarnas schema för att se om de överhuvudtaget har tid att göra åtgärder. Vi bygger upp en databas för varje person för att hitta mönster och se hur hen mår. Om de har vänner eller kollegor som också deltar kan vi hjälpa till med gruppaktiviteter. Hittar de personer i studien som har liknande behov så kan de koppla samman och uppmuntra varandra.
/episode/index/show/holisticsweden/id/26518299
info_outline
Konsten att leva i klimakteriet
03/08/2023
Konsten att leva i klimakteriet
I avsnitt 67 av ”Hälsa kommer inifrån” talar vi om klimakteriet. Vad är det? Hur påverkar det oss? Och hur blir denna övergång så enkel som möjligt? Programledaren Sofia Mellström grillar näringsterapeut Ellinor Ladenberg, som har svar på alla frågor. Varför pratas det så mycket om klimakteriet idag? Är det något nytt som drabbat oss människor? Det undrar programledare Sofie Mellström i detta poddavsnitt. Svaret från Ellinor Ladenberg är att klimakteriet är något som kvinnor i alla tider gått igenom. Skillnaden är att vi lyft på locket och talar om det nu. Förr var det lite tabu att tala om klimakteriet, men ju mer vi lär oss om hälsa och kvinnokroppen, desto enklare blir det att tala om det. Klimakteriet kallas även för övergångsåldern och det kan sträcka sig över ganska lång tidsperiod, upp mot tio år. Det delas in i tre faser: förklimakteriet, klimakteriet och menopaus som är ett år efter sista mensen. Medelåldern för klimakteriet är 51 år. Men kan variera mellan 40 och 57 års ålder. Det som händer är att äggstockarna går i pension. Det börjar ofta med att menstruationerna blir oregelbundna för att så småningom försvinna helt. Hormoner och signalsubstanser som påverkas av klimakteriet är progesteron, östrogen, serotonin, noradrenalin, dopamin och GABA. Framförallt ser vi att nivåerna av östrogen sjunker. Det påverkar flera organ i kroppen, t ex livmodern, slidan, skelettet och hjärnan. Typiska symtom på låga nivåer av östrogen är: Värmevallningar Plötsliga svettningar, ofta i samband med en värmevallning Sömnproblem Humöresvängningar Nedstämdhet Torra slemhinnor, framför allt i slidan men även i ögonen, näsan och i halsen Urinvägsbesvär, du känner dig ofta kissnödig, det svider när du kissar. Torr hy, glåmighet Minskad sexlust Ledvärk, mer inflammation Förstoppning Bra näringsämnen vid klimakteriet är omega-3, GLA (finns i jättenattljusolja), B-vitaminer (särskilt B6) magnesium, zink, D-vitamin, kalcium, bor, K2, C-vitamin och probiotika. Det finns även örter som stöttar vid klimakteriet, särskilt ashwaganda, johannesört, amerikansk frossört, citronmeliss, dong quai, munkpeppar, hjärtstilla, läkesilverax. Det finns även bra behandlingar att få. Diskutera med din gynekolog vad som är rätt för just dig, till exempel bioidentiska hormoner, alltså hormoner som är lika kroppens egna hormoner. Det finns även Homeopatiska medel som påverkar hypofysen. Och vi ska inte glömma att många har näringsbrister och detta behöver också utredas. Måste jag sluta med kaffe? undrar Sofia Mellström. Ellinor Ladenberg har svaret. Dessutom får vi många livsstilsråd för att må bra i klimakteriet. Mycket matnyttig information och bra tips utlovas i avsnitt 67 av ”Hälsa kommer inifrån”.
/episode/index/show/holisticsweden/id/26167164
info_outline
Hur arbetar en näringsterapeut?
02/08/2023
Hur arbetar en näringsterapeut?
I avsnitt 66 av podden Hälsa kommer inifrån ringer programledare Sofia Mellström upp näringsterapeuten Leif Östberg i Hudiksvall. Vad gör en terapeut? Var hittar man en bra terapeut? Vad händer vid ett besök? Det är några av frågorna som detta avsnitt svarar på. Vad gör en näringsterapeut? Inom sjukvården jobbar man med symtombehandling, som är bra i vissa situationer, men näringsterapeuter och funktionsmedicinska terapeuter vill gå djupare och ta reda på orsaken till varför en människa blir sjuk. – Vi vill gå till roten med det onda, inte bara bota symtomet, säger Leif Östberg. Vilka söker sig till en terapeut – och vad söker man för? De flesta som söker sig till en terapeut är högutbildade. Det kan hänga ihop med att en terapeut är inte subventionerad, så det kostar pengar att söka hjälp. Många som söker hjälp hos Leif Östberg jobbar själva inom vården, berättar han. De flest som söker hjälp hos en terapeut har redan gått många rundor inom traditionella vårdapparaten, men har inte fått den hjälp de behöver. – Mycket av problem de söker för är kopplat till stress, utmattning och sömnsvårigheter, säger Leif Östberg. Vad händer när jag kontaktar en terapeut? De som säker hjälp hos Leif Östberg får börja med att tala med klinikens sköterska. Det hjälper dem att avgöra hur de ska gå vidare och vilka tester som är aktuella att göra. – Många ringer för att de vill göra ett specifikt test som de hört talas om, men vi vill inte att folk lägger pengar på fel saker, säger Leif Östberg. De vanligaste testerna är hårmineralanalys, blodprov, blodsocker, sköldkörtelvärden, CRP (snabbsänkan), mäta cancermarkörer som CEA och PSA. Det är också vanligt med arteriografi som mäter elasticiteten i kärlen i syfte att förebygga hjärt- kärlsjukdomar. Hur många blir hjälpta när de uppsöker en terapeut? Leif Östberg uppskattar att de kan hjälpa 80–85 procent av alla som söker hjälp. Och då ska man komma ihåg att många, kanske de flesta, redan sökt hjälp i den traditionella vården, utan att de har fått den hjälp de behöver. – Vi gör mycket som den traditionella sjukvården inte klarar av. Hur snabbt kan folk komma tillbaka från utmattning? Ett grundläggande problem hos utmattade är nedsatt funktion hos binjurarna, som gör att de inte producerar tillräckligt med kortisol. Även finns det bra tester att göra och åtgärder att sätta in. Hos medelutmattade brukar Leif Östberg se väldigt bra resultat inom loppet av tre månader. För andra kan det ta längre tid. – Jag har hast många patienter med nyckelpositioner inom större företag som varit sjukskrivna, kommit tillbaka och sedan blivit sjukskrivna igen. För dem kan det ta 6–12 månader att bli återställda. Vad är framtiden för yrket? För den som vill arbeta som terapeut finns många olika kurser och utbildningar. Leif rekommendera att börja med läsa basmedicin. Att vara terapeut är ett framtidsyrke som ger dig en unik möjlighet att hjälpa andra människor. Tyvärr ligger Sverige efter många andra länder när det gäller att tänka på förebyggande hälsovård. Men allt fler inom den traditionella sjukvården får upp ögonen för det arbete som terapeuter gör. Leif hoppas på utökat samarbete. Själv har han bra kontakt med den lokala vården i Hudiksvall. – Vi måste jobba i samförstånd istället för att hamna skyttgravskrig. Jag märker att allt fler läkare utbildar sig inom funktionsmedicin, så vi närmar oss varandra. Det är bra, säger Leif Östberg.
/episode/index/show/holisticsweden/id/25867215
info_outline
Avsnitt 65. Det livsviktiga bristämnet jod
01/11/2023
Avsnitt 65. Det livsviktiga bristämnet jod
I detta avsnitt av ”Hälsa kommer inifrån” talar vi om jod, detta livsviktiga ämne som 72 procent av jordens befolkning lider brist på. Vad händer om vi har för lite jod? Vilka ämnen behövs för maximalt upptag av jod – och fungerar det verkligen mot radioaktiv strålning? Detta är några av frågorna vi tar upp i detta självlysande avsnitt. Dagens gäst är Maja Stål, nutritionist, produktspecialist och föreläsare på Holistic. Programledare är Sofia Mellström.
/episode/index/show/holisticsweden/id/25544493