Integration I Praktiken
Salina Jamah, en yazidisk jurist och människoaktivist berättar bl.a.om vad som fick henne att bli jurist och hur hon uppmärksammade det yazidiska folkmordet. Salina berättar om organisationen Yazda och om sin farliga volontärsresa till flyktinglägren i Sinjarberget i Irak för att träffa folk som fördrivits ur sina hem av IS. Vad har Salina för råd till våra politiker för att uppnå en lyckad integration? Vad var det första som Salina uppmärksammade när hon kom som 11 årig till Sverige?
info_outlineIntegration I Praktiken
Donyafirade sin 55 årsdag samtidigt som sitt äldsta barn firade 40 år. Hennes liv började i en liten by vid floden Tigris. Donya berättar om en incident från 1700-talet och som lade grunden till hennes släkthistoria.
info_outlineIntegration I Praktiken
Brevet är en fristående del till tidigare "Historien om Lilla flickan" i diktform. Det är en relationsuppgörelse till före detta hemlandet, ansökan om skilsmässa från det och kärleksförklaring till nya hemlandet. Några rader från dikten:
info_outlineIntegration I Praktiken
Gufran Al-Nadaf, ambassadör på utrikesdepartementet berättar i samtalet om sin livsresa i det svenskaste av det svenska-Sveriges Television och Utrikesdepartementet. Hon berättar om euforin över att bli utnämnd till Sveriges ambassadör i Argentina, Paraguay och Uruguay och om sitt arbete som Sveriges ambassadör för barn och väpnad konflikt. Gufran berättar även om sina minnen från första tiden i Sverige. Vad har Gufran för råd till nyanlända och arbetsgivare?
info_outlineIntegration I Praktiken
Jasmin råkar vara född i en av världens minsta minoriteter och i en av historiens grymmaste diktaturer. Hon berättar bl.a. om ett ordnat liv före kriget som tvingade henne till flykt tillsammans med sin man och sin treåriga dotter. Jasmin bär på blandade minnen från födelselandet. Hon berättar om sjukdomsbeskedet som hon fick på telefon när hon var på jobbet. Beskedet vände upp och ned på hennes och familjens liv. Kampen mot sjukdomen var hård, och vägen att komma tillbaka till livet var l
info_outlineIntegration I Praktiken
Sahar Almashta intervjuar Shamima Aktar, initiativtagare till World Wide Ladies och Anna Lidström, hållbarhetschef på Spendrups. Shamima berättar om hur hon kom till Sverige som politisk flykting och startade upp basket för kvinnorna på asylbo-endena på Gotland. Shamima uppmärksammas av Loka Heroes, ett initiativ som stöttar män-niskor som gör skillnad i samhället med hjälp av basket. De berättar i samtalet om hur man tillsammans skapar en plattform för glädje, gemenskap och självständighe
info_outlineIntegration I Praktiken
Kaveh Pakjoo är grundaren av Kavehs fritid som skapar mötesplatser och aktiviteter för ungdomar för att uppnå bättre inkludering, integration och som arbetar för mindre rasism och fördomar. Kaveh berättar bl.a. om sitt liv och sin resa när han kom till Sverige som fyraåring från Iran. Kaveh Pakjoo utnämndes till Bromma hjälte år 2018. Vi alla bör fundera på vilket samhälle vi vill ha, säger Kaveh.
info_outlineIntegration I Praktiken
Sahar Almashta intervjuar Teshome Wondimu, grundaren av organisationen Selam. I samtalet berättar Teshome om idén som ligger bakom Selams succé och hur han gjorde för att bryta rådande kultursegregationen i Sverige. Teshome berättar även om sina minnen av första tiden i Sverige och hur han kände att det var Etiopien han hamnat i när han kom till Sverige. Finns det nycklar till att lyckas i det nya landet?
info_outlineIntegration I Praktiken
Jacek berättar om sina minnen från Polen och om ett särskilt scenario från femårsåldern då hans pappa släppts ut från fängelse. Han minns hur skamligt det kändes att ha sin oskyldige far i fängelset. Jacek berättar även om det som fascinerade honom första året i Sverige. Hur förhåller man sig till hemspråket i blandade äktenskap och hur påverkas barnen av det? Hur har det gått för Jacek i Sverige? Är man polack eller svensk om man har levt mer än 36 år i Sverige?
info_outlineIntegration I Praktiken
Kompositören Volodia kände sig som en fågel i en bur och han drömde om friheten under Stalins och Gulags tid i f.d. Sovjet. Han flydde till första flyktandet där han träffade sin livs stora kärlek som inte pratade hans språk. Volodia skriver musik som speglar omvärlden och livet. Sverige blev Volodias tredje hemland som han kände sig fri i. Han kunde ingen svenska, men pratade med alla människor på gatan och affärer och charmerade dem. Han hade egna knep för det.
info_outlineSahar Almashta VD för SA Knowledge Exchange intervjuar Teshome Wondimu, grundaren av organisationen Selam. I samtalet berättar Teshome om idén som ligger bakom Selams succé och hur han gjorde för att bryta rådande kultursegregationen i Sverige. Teshome berättar även om sina minnen av första tiden i Sverige och hur han kände att det var Etiopien han hamnat i när han kom till Sverige. Finns det nycklar till att lyckas i det nya landet?
Tekniker och producent: Sahar Almashta