loader from loading.io

Tomas Ohlin – internetpionjär i medborgarens tjänst

Internetmuseum

Release Date: 12/05/2019

Christer Sturmark – it-boomens galjonsfigur show art Christer Sturmark – it-boomens galjonsfigur

Internetmuseum

Christer Sturmark är en samhällstillvänd internetpionjär. Samtidigt som han under 1990-talet blev en av it-boomens galjonsfigurer med sitt konsultföretag Cell tog han plats i regeringens it-kommission. Där var han också med och drev igenom hem-PC-reformen som bidrar till att hundratusentals svenskar skaffar sin första dator och internetuppkoppling. Här berättar han sin historia för Internetmuseum.

info_outline
Ines Uusman – förde ut datorerna till folket show art Ines Uusman – förde ut datorerna till folket

Internetmuseum

Hon tog 1996 över ansvaret för it-frågorna i regeringen. I samma veva blev hon ordförande för it-kommissionen. Genom hem-PC-reformen ordnade Ines Uusmann datorer till miljoner. Men för de allra flesta har hon blivit ihågkommen för de bevingade orden “Internet är en fluga”. Men sa hon så verkligen? Om detta och mycket annat berättar hon i den här intervjun med Internetmuseum.

info_outline
Marie Birde – chefredaktör för webbtidningen Darling show art Marie Birde – chefredaktör för webbtidningen Darling

Internetmuseum

Marie Birde är chefredaktören som förde den legendariska webbtidningen Darling ut till svenska surfare. I den här intervjun med Internetmuseum berättar hon om sitt tidiga bloggande, kärnkraftsverksbesöket, it-bubblan och om vilka som i dag fört vidare Darlings stafettpinne.

info_outline
Brita Zilg – skapade webbtidningen Darling show art Brita Zilg – skapade webbtidningen Darling

Internetmuseum

Brita Zilg skapade en Sveriges allra första webbtidningar. Den legendariska tidskriften Darling var ett nyfiket och lekfullt kvalitetsmagasin, helt anpassat för internet. Men hur skapar man en webbtidning i en tid när ingen vet hur en webbtidning ser ut? Internetmuseum träffar Brita Zilg, som både kodade och layoutade tidningen.

info_outline
Rickard Schoultz – skapade Sveriges första sökmotor (och webbyrå) show art Rickard Schoultz – skapade Sveriges första sökmotor (och webbyrå)

Internetmuseum

Det börjar med en lista över den svenska webbens fem hemsidor och utvecklas till att bli Sveriges första sökmotor: SUNET-katalogen. Året är 1993 och den som får det att hända är Rickard Schoultz. Han börjar programmera redan vid nio års ålder, bygger program genom ABC-klubben och kommer som yngling in i det som då är det svenska internets hjärta – avdelningen KTHNOC på Kungliga tekniska högskolan i Stockholm. Internetmuseum har träffat internetpionjären som jobbat jämsides med webbens

info_outline
Daniel Stenberg – skapade internets budbärare show art Daniel Stenberg – skapade internets budbärare

Internetmuseum

Använder du internet? I så fall har du hjälp av Daniel Stenbergs verktyg, cURL, många gånger varje dag. 10 miljarder installationer räknar han det själv till. I 20 år har han outtröttligt jobbat minst två timmar om dagen med att utveckla verktyget – större delen av tiden helt på ideell basis. Internetmuseum riktar strålkastarljuset på den svenske internetpionjären Daniel Stenberg för att prata Open source, C64, Polhemspris och drivkrafter.

info_outline
Tomas Ohlin – internetpionjär i medborgarens tjänst show art Tomas Ohlin – internetpionjär i medborgarens tjänst

Internetmuseum

I en tidningsartikel i Svenska Dagbladet beskriver den då 37-årige Tomas Ohlin ett system av "mer eller mindre centralt belägna datorer i direktkontakt med datainsamlande apparatur". Han spår att de kommer finnas i varje hem och användas av banker och resebolag – men att det framförallt kan bli intressant ur ett demokratiskt perspektiv. Med tanke på året artikeln publiceras, 1971, får man säga att Tomas tankar är otroligt framsynta. Internetmuseum har träffat Tomas Ohlin, internetpionjären so

info_outline
Eva von Pepel –  styrde upp den svenska diskussionen och lärde ut HTML show art Eva von Pepel –  styrde upp den svenska diskussionen och lärde ut HTML

Internetmuseum

Hon var kund nummer 20 hos Algonet, var med och drog igång den svenska delen av Usenet och skrev mängder av HTML-böcker. Internetmuseums Jörgen Löwenfeldt har träffat internetpionjären och webbdrottningen Eva von Pepel.

info_outline
Torsten Cegrell – svensken som Torsten Cegrell – svensken som "lagade" internet

Internetmuseum

Med hjälp av ett toppmodernt datakommunikationssystem skulle Vattenfall gå in i framtiden. Det var tidigt 70-tal och tanken var att använda internets förfader Arpanet för att hålla ordning på elnätet. Problemet var bara att det inte funkade. Internetmuseums Jörgen Löwenfeldt har träffat Torsten Cegrell, mannen som lagade internet.

info_outline
Frans Lettenström – arkiverade den svenska webben show art Frans Lettenström – arkiverade den svenska webben

Internetmuseum

Idén kläckte Frans Lettenström vid en fikarast på Kungliga biblioteket. Om man nu sparar ner alla trycksaker sedan 1643, varför låter man då den svenska webben försvinna? Kollegorna hade inget bra svar, och det blev starten på satsningen Kulturarw³. Internetmuseums Jörgen Löwenfeldt har träffat internetpionjären Frans Lettenström.

info_outline
 
More Episodes

Han importerade det första sociala mediet till Sverige, lade grunden för KOM-systemet, förde in "text-tv-internet" och deltog i den första it-kommissionen. Bara för att nämna några saker. Få andra har varit så involverade i den svenska internethistorien som Tomas Ohlin.