loader from loading.io

Avsnitt 2: Biltestnäringen – hemligheter som omsätter 1 miljard

Let's Talk Norrbotten

Release Date: 09/22/2020

Avsnitt 10: Hur ser Norrbottens unga på framtiden? show art Avsnitt 10: Hur ser Norrbottens unga på framtiden?

Let's Talk Norrbotten

Norrbottningarna behöver bli många fler – men fortfarande krymper befolkningen. Vad är det som lockar en del ungdomar att flytta härifrån? Vad är det som får andra att se sin framtid här? I detta avsnitt av Let’s talk pratar vi med ungdomar från sju olika kommuner, på tröskeln till vuxenlivet. Hur tänker de kring sin framtid, och kring Norrbottens? - Jag ska försöka studera vidare främst, till någonting som gör att jag kan stanna kvar här i Norrbotten, säger en av de medverkande, My Åberg i Arjeplog.

info_outline
Avsnitt 9: Hur går Norrbotten från stagnation till expansion? show art Avsnitt 9: Hur går Norrbotten från stagnation till expansion?

Let's Talk Norrbotten

Över 1000 miljarder ska investeras i norra Sverige. En helt unik samhällsomvandling står för dörren. Men vad kommer att krävas för att det ska lyckas? Sedan några månader arbetar Peter Larsson på regeringens uppdrag för att satsningarna ska bli framgångsrika. Det handlar om attraktionskraft, kompetens, elnät och den egna självbilden. Vad innebär det om vi blir 100 000 fler på 10-15 år? - Om man länge har levt under stagnation så är det inte så lätt att gå in i det expansiva skedet, säger Peter i Let’s talk.

info_outline
Avsnitt 8: Snårig väg till bredbandsmålet show art Avsnitt 8: Snårig väg till bredbandsmålet

Let's Talk Norrbotten

Hela Norrbotten ska leva och delta i det digitala samhället – det är alla överens om. Men för att nå dit krävs ett fibernät som når så gott som alla hushåll, och utbyggnaden utanför tätorterna går trögt. Som vanligt är det de som bor längst bort som blir drabbade, säger Tomas Sundström som är VD på IT Norrbotten. I detta avsnitt av Let’s talk tittar vi närmare på utmaningarna med att nå regeringens mål om snabbt bredband åt alla: byråkratin, geografin, marknadsparadoxen, ansvarsfördelningen och pengarna.

info_outline
Avsnitt 7: Corona-effekten – med raketfart in i en digital framtid show art Avsnitt 7: Corona-effekten – med raketfart in i en digital framtid

Let's Talk Norrbotten

Våren 2020 vände coronapandemin allt upp och ned. Alla har behövt ställa om och digitaliseringen har fått raketbränsle. Hur har det första året med pandemin varit? Vad kan vi lära oss av detta? Vilka möjligheter kan det här innebära för vårt län i framtiden? Detta avsnitt av Let’s talk bjuder på erfarenheter och perspektiv från: Fredrika Johansson, Kulturcentrum Ebeneser Anders Nordin, Region Norrbotten Carolina Heimdahl, Ung Företagsamhet Norrbotten Susanne Zakrisson och Stefan Andersson, Jokkmokks kommun

info_outline
Avsnitt 6: Naturturismen en vinnare i pandemins spår show art Avsnitt 6: Naturturismen en vinnare i pandemins spår

Let's Talk Norrbotten

Besöksnäringen är en bransch som drabbats väldigt hårt av pandemin. Men det finns en nisch som spås få en väldigt ljus framtid – naturturism! - Naturen och den livsstil som vi har och lever här, det vi gör när vi är lediga - det är något som är extremt attraktivt ute i världen. Vårt vardagsliv är andras lyx, säger Annika Fredriksson som blir ny tillförordnad vd på Swedish Lapland vid årsskiftet. Detta avsnitt av Let’s talk podcast handlar om trender inom turism och vad det kan betyda för Norrbotten.

info_outline
Avsnitt 5: Tornedalskulturen ger röst åt de tystade show art Avsnitt 5: Tornedalskulturen ger röst åt de tystade

Let's Talk Norrbotten

Hur återvinner man stoltheten över ett språk och en kultur som länge tystats ner? I Tornedalen har man tagit tillbaka en del av det som gick förlorat i försvenskningsprocessen. - När man lyfter upp något på scenen, som teatern gjorde första gången 1986, så blir det på något sätt på riktigt. Det är värt något. Det bygger självkänsla, säger Erling Fredriksson som är chef för Tornedalsteatern. Detta avsnitt av Let’s talk handlar om minoritetsspråket meänkieli och om hur en undantryckt kultur fått nytt liv.

info_outline
Avsnitt 4: Norrbotten en vinnare i den nya rymdåldern show art Avsnitt 4: Norrbotten en vinnare i den nya rymdåldern

Let's Talk Norrbotten

Rymden har alltid fascinerat människan. Nu kliver vi in i en ny rymdålder, en era som öppnar upp för helt nya möjligheter. - Här finns en potential att skapa tillväxt för vår region men också nytta för jorden och folket som lever på jorden, säger Johanna Bergström Roos på LTU Business. Hon är projektledare för RIT-projektet som står för Rymd för innovation och tillväxt. I fjärde avsnittet av Let’s talk podcast besöker vi Kiruna, som snart blir Europas första plats för satellituppskjutningar.

info_outline
Avsnitt 3: Så skapades en internationell spelsuccé i Boden show art Avsnitt 3: Så skapades en internationell spelsuccé i Boden

Let's Talk Norrbotten

På några år har Sävast i Boden blivit en hot-spot för spelutvecklare från hela världen. Hur gick det till? Och vad innebär satsningen i spelbranschen för Norrbotten, när det kommer till att behålla unga och locka hit nya talanger? Det här med att man ska behöva fly från Norrbotten som varit förut, det skulle jag säga är ganska förlegat och passé, säger Emil Sandberg, affärsutvecklare för spelindustrin i Boden. Detta avsnitt handlar om spelutveckling, succésatsningen i Sävast och visionerna för framtiden.

info_outline
Avsnitt 2: Biltestnäringen – hemligheter som omsätter 1 miljard show art Avsnitt 2: Biltestnäringen – hemligheter som omsätter 1 miljard

Let's Talk Norrbotten

Djupt inne i Norrbottens inland finns de – runt 30 testanläggningar för bilar. De är omgivna av hysch-hysch och ger jobb, 100 000 gästnätter och stora pengar till orter som Arjeplog, Arvidsjaur och Älvsbyn. Det här är en bransch som nu står inför en revolution. Elbilar och självkörande bilar är framtiden, och det är Robert Granströms jobb att utveckla biltestnäringen för framtidens behov. I Let’s talk talar han om testerna, trenderna och visionen om Norrbotten som ett skyltfönster för hållbara innovationer.

info_outline
Avsnitt 1: Hur tar vi vara på kompetens och skapar snabbare vägar till nya jobb? show art Avsnitt 1: Hur tar vi vara på kompetens och skapar snabbare vägar till nya jobb?

Let's Talk Norrbotten

Norrbotten behöver anställa till 51 000 jobb till år 2030. Men vi blir färre, inte fler. Därmed har vi inte råd att slarva bort den kompetens som finns. Dusanka Catak leder ett projekt som ska lösa knäckfrågan kompetensförsörjning. Hon har utvecklat en metod för validering.

info_outline
 
More Episodes

Djupt inne i Norrbottens inland finns de – runt 30 testanläggningar för bilar. De är omgivna av hysch-hysch och ger jobb, 100 000 gästnätter och stora pengar till orter som Arjeplog, Arvidsjaur och Älvsbyn.

Det här är en bransch som nu står inför en revolution. Elbilar och självkörande bilar är framtiden, och det är Robert Granströms jobb att utveckla biltestnäringen för framtidens behov.

I Let’s talk talar han om testerna, trenderna och visionen om Norrbotten som ett skyltfönster för hållbara innovationer.