loader from loading.io

Modehistoria från förhistorisk till modern tid

Lyckliga gatan

Release Date: 12/11/2019

Lyckliga gatan uncut show art Lyckliga gatan uncut

Lyckliga gatan

Agnes och Sofia är tillbaka i etern i ett mindre tungrott format än vanligt. Vi berättar om ett c-fritt 2020, recenserar och analyserar Två män i en podd från Expressen Kultur och pratar om den kulturkonservativa svängning som debatten tog efter Josefin Holmströms artikel om Kanskemännen.

info_outline
Reaktionär modepraktika show art Reaktionär modepraktika

Lyckliga gatan

I den sista modespecialen pratar Agnes och Sofia om mer praktiska och konstruktiva råd, men ändå hinner de dissa modernt mode lite till. Sofia slår rekord i humble brags och Agnes letar efter skämskudden när hon ska beskriva byxor. Hur ska man klä sig när man är gravid? Vad innebär det att klä sig kvinnligt? Vilka modeförebilder kan man ha idag?

info_outline
Mode i den postmoderna eran show art Mode i den postmoderna eran

Lyckliga gatan

I veckans avsnitt gästas Agnes och Sofia av Anna-Karin Wyndhamn och trion plockar upp tråden från förra avsnittet: Mode! Vad har egentligen hänt med modet efter 1958 och vad säger För oss kvinnor om saken? Kan kläder vara allvarsskapande? Därutöver diskuteras könlösheten i modet i kollektioner för män och kvinnor—framställs kvinnor som starka men män som veka? Vilka kläder från 1958 saknas idag? Vilka plagg borde utplånas? Borde vi kasta ut våra mjukisbyxor? Har Sofia gått över grän

info_outline
Modehistoria från förhistorisk till modern tid show art Modehistoria från förhistorisk till modern tid

Lyckliga gatan

I veckans avsnitt leder Agnes Sofia genom modehistorien från förhistorisk tid till idag utifrån bland annat Rudolf Broby-Johansens Kropp och kläder från 1953. Vi diskuterar olika estetiska idéer om kroppen och naturlighet i allt från skor, stolar och sexualisering. Var korsetter kvinnoförtryckande verktyg till för den manliga blicken? Borde New look egentligen ha hetat Last look? TW: Efter 1920 blir det deppigt, så om du vill ha en peppig avslutning kan du vänta på nästa avsnitt och sträcklyss

info_outline
Balans & harmoni show art Balans & harmoni

Lyckliga gatan

I veckans avsnitt tar sig Agnes & Sofia an ett stort antal psykologiska aspekter som behandlas i För oss kvinnor (1958). Några av dessa är neuroser, självkänsla och mindrevärdeskomplex, ångest, livsvärden och levnadskonst samt ensamhet och vad man egentligen kan göra för att uppnå god själslig balans och harmoni. Dessutom: Gravidkuddar, mässor och tomma kistor, klimatångest, förväntningar, Stefan Molyneux och verklig självförbättring.

info_outline
Damernas stad show art Damernas stad

Lyckliga gatan

I veckans avsnitt har Agnes & Sofia läst boken Damernas stad (Kvinnostaden) av Christine de Pisan från 1400-talet. Är den egentligen delvis satirisk och har moderna feminister approprierat boken? Är Pisan en ultrareaktionär katolik, en feminist eller en hednisk kättare? Dessutom: Skaljackor i Paris, snubbar som tycker att kvinnor inte kan någonting och reflektioner kring förra veckans avsnitt med syster Sofie.

info_outline
Intervju med syster Sofie show art Intervju med syster Sofie

Lyckliga gatan

I veckans avsnitt intervjuar Agnes syster Sofie i en djupgående utläggning om sexualitet om hennes bok Till man och kvinna skapade han dem. Syster Sofie växte upp i kollektiv på 70-talet och kände som ung att förhållningssättet till sexualitet medförde baksidor som ingen talade om–andliga och psykologiska sår och objektifiering. Hon har skrivit böcker och föreläst om intimitet och kärlek på ett sätt som är populärt hos både sekulära och katoliker–grundat i praxis och teori förkunnad

info_outline
Säsongspremiär show art Säsongspremiär

Lyckliga gatan

I säsongspremiären av Lyckliga gatan pratar Agnes & Sofia om vad de gjort under uppehållet—allt från katolska reträtter till möhippor, ny kvinnolitteratur och samtal med lyssnare som de träffat. Sofia bjuder på en särskilt speciell nyhet! Dessutom: Kontinentala salonger som umgängesform, att vara en kuf som tycker skumma saker, Abedissor som ingjuter respekt och en lång genomgång av vad nästa säsong ska handla om!

info_outline
Säsongsavslutning show art Säsongsavslutning

Lyckliga gatan

I detta avsnitt av lyckliga gatan rundar Agnes & Sofia av den första säsongen genom att berätta vad de gjort under den första delen av sommaren och även titta tillbaka på vad de gjort i podden, vad de lärt sig och vad som åstadkommits. Dessutom har lyssnare skickat in ett antal frågor till poddvärdarna! Pilgrimsfärder, besök i Stockholm, Gretapsykoser och midsommarfirande avhandlas. Dessutom frågor från lyssnarna!

info_outline
Intervju med Anna-Karin Wyndhamn om stil & kvinnlighet show art Intervju med Anna-Karin Wyndhamn om stil & kvinnlighet

Lyckliga gatan

I veckans Lyckliga gatan har Agnes & Sofia sällskap av doktorn, Supernannyn, debattören och modellen Anna-Karin Wyndhamn! Temat för samtalet är feminina uttryck i stilkoder och i livet, och kvinnors möjligheter att leva ut sin kvinnlighet från barndom till mammaskap. I avsnittet går vi på djupet kring hur akademiker egentligen ser ut och om det är okej att ha uberfeminin stil, om man kan se folks klasstillhörighet och mycket annat.

info_outline
 
More Episodes
I veckans avsnitt leder Agnes Sofia genom modehistorien i en genomgång av västerländskt mode från förhistorisk tid till idag utifrån bland annat Rudolf Broby-Johansens Kropp och kläder från 1953. Vi diskuterar olika estetiska idéer om kroppen och naturlighet i allt från skor, stolar och sexualisering. Var korsetter kvinnoförtryckande verktyg till för den manliga blicken? Borde New look egentligen ha hetat Last look? Dessutom: Djurhudar, italiensk chokladblodpudding, 20-talet, statlig svampplockning och raw-food, bästa receptet på våfflor, små grodorna med mera.
 
TW: Efter 1920 blir det deppigt, så om du vill ha en peppig avslutning kan du vänta på nästa avsnitt och sträcklyssna då.
 
00:00-22:00 Hänt i veckan: Bokläsning och julmys i Wien, levithögmässa och 700 våfflor
22:03-44:04 Genomgång av västerländskt mode från förhistorisk tid till idag utifrån Rudolf Broby-Johansens Kropp och kläder från 1953, del 1: Förhistorisk tid till medeltid
44:07-1:18:58 Västerländsk modehistoria, del 2: Medeltid till Franska revolutionen
1:19:02-1:47:49 Västerländsk modehistoria, del 3: 1790-1919
1:48:51-2:07:36 Modernt mode och det totala förfallet av den kvinnliga klädedräkten
 
PS. Vi spelade in avsnittet en stund före #skampatrullen-debatten, så vi har inte kommenterat det i avsnittet, men vår vana trogen att dissa samtiden har vi en del diskussion kring nakenhet och sexualisering, något som är ständigt aktuellt och då särskilt i fråga om mode! Nästa avsnitt är en fortsättning på detta avsnitt och sannolikt kommer vi inte att diskutera saken då heller. 

Swish: 0709555659 
1E5i4XpaazU6RsnuSLazMeL5tADbL1cErj 

Bonuslänkar: