loader from loading.io

Avsnitt 45 - Rättschefen om rättssäkerhet och rättsutveckling

Skattefrågan

Release Date: 06/01/2023

Avsnitt 66 - Sommarprat med Johan Fall show art Avsnitt 66 - Sommarprat med Johan Fall

Skattefrågan

Skattefrågan sommarpratar med Svenskt Näringslivs skattechef Johan Fall som får summera skatteåret och berätta om förväntningarna inför höstbudgeten. Johan kommenterar dessutom hur det skattepolitiska utrymmet i Sverige påverkas av maktskiftet i USA och oron i omvärlden. Vi får också veta varför bolagsskatten behöver sänkas. Trevlig sommarlyssning!

info_outline
Avsnitt 65 - EU:s skatteagenda show art Avsnitt 65 - EU:s skatteagenda

Skattefrågan

Skattefrågan har träffat Tara Muinafshar som under det senaste året har varit samordnare för Business Europes Tax Policy Group och därför haft anledning att följa skattefrågorna i EU på nära håll. I detta avsnitt berättar Tara om hur Business Europe arbetar med skattepolicy och vilka frågor som det kommer att handla om framöver med den nya EU-kommissionen på plats.

info_outline
Avsnitt 64 - Amerika och den skattepolitiska spelplanen show art Avsnitt 64 - Amerika och den skattepolitiska spelplanen

Skattefrågan

Claes Hammarstedt kommenterar den skattepolitiska utvecklingen i USA. Hittills har mycket handlat om tullar och handel vilket gör det lätt att glömma de löften om enorma skattesänkningar som Trump gick till val på. De statsfinansiella förutsättningarna för att infria dessa löften är dock svaga. Vi diskuterar även hur möjligheterna att genomföra de internationella överenskommelser på skatteomårdet som träffats i OECD har påverkats av det amerikanska maktskiftet. 

info_outline
Avsnitt 63 - Internationell skatteförhandling show art Avsnitt 63 - Internationell skatteförhandling

Skattefrågan

Professor Pernilla Rendahl berättar om rapporten Den svenska beredningsprocessen och internationellt samarbete i skattefrågor, där hon analyserat hur den svenska skattelagstiftningsprocessen fungerar i internationella sammanhang. Eftersom en allt större del av företagsbeskattningen styrs av internationella överenskommelser i EU, OECD och numera även FN så är det av stor betydelse att Sverige har goda förutsättningar att landa väl i förhandlingarna och att den kompetens som finns i näringslivet och akademin utnyttjas på bästa sätt. Klart är att det finns utrymme för...

info_outline
Avsnitt 62 - Trump och skatterna show art Avsnitt 62 - Trump och skatterna

Skattefrågan

Vad kan man förvänta sig av den amerikanska skattepolitiken när den nye presidenten tar över efter årsskiftet? Claes Hammarstedt har botaniserat bland vallöftena och gjort en analys av vad som är på väg i form av skattesänkningar och kraftigt höjda tullar. Dessutom diskuteras vad det amerikanska maktskiftet betyder för samarbetet i OECD och FN.

info_outline
Avsnitt 61 - Ö som i överlåtelse show art Avsnitt 61 - Ö som i överlåtelse

Skattefrågan

Anders Ydstedt berättar om sin nya bok Generation Ö - som i överlåtelse. I boken beskrivs hur det gick till när Sverige avskaffade arvs- och gåvoskatterna (2004) samt förmögenhetsskatten (2007). Reformerna har gjort det lättare att generationsväxla i familjeföretag. En som har egen erfarenhet av detta är Rune Andersson, investmentbolaget Mellby Gård, som för tio år sedan lämnade över förvaltningen av familjeföretaget till sina barn. Rune, som är med i podden tillsammans med Anders, berättar om hur det gick till och vad man bör tänka på som företagare inför ett...

info_outline
Avsnitt 60 - Beredningsprocessen show art Avsnitt 60 - Beredningsprocessen

Skattefrågan

Hur fungerar beredningsprocessen när skattelagstiftningen i allt högre utsträckning bygger på internationella överenskommelser? I ett nytt forskningsprojekt ska Pernilla Rendahl, professor i skatterätt vid Göteborgs Universitet, undersöka hur grundlagens beredningskrav uppfylls när skattelagstiftningen föregås av internationella förhandlingar i exempelvis OECD. Pernilla berättar mer om projektet i detta avsnitt av Skattefrågan.

info_outline
Avsnitt 59 - Rika och jämlika show art Avsnitt 59 - Rika och jämlika

Skattefrågan

Ekonomiprofessorn Daniel Waldenström berättar om sin bok Superrika och jämlika som nyss kommit ut. I detta avsnitt av podden förklarar Daniel hur det kommer sig att ägandet i Sverige och många andra västländer både växt och blivit mer jämlikt fördelat under de senare drygt hundra åren. Vi får också veta hur man bör tänka framåt för att kakan ska fortsätta växa och varför ekonomin inte är ett nollsummespel.

info_outline
Avnsitt 58 - Budgettider show art Avnsitt 58 - Budgettider

Skattefrågan

Att Svenskt Näringslivs ekonom Fredrik Carlgren kommenterar förslagen i höstbudgeten börjar nästintill bli tradition. Mycket hade aviserats i förväg men icke desto mindre välkomnas de föreslagna skattesänkningarna på arbete som kommer att gynna både tillväxt och sysselsättning positivt framöver. Men den nådiga luntan innehåller fler förändringar än så. Fredrik avslöjar dessutom om vad han möjligen saknar bland regeringens förslag.      

info_outline
Avsnitt 57 - Förenkla och förbättra! show art Avsnitt 57 - Förenkla och förbättra!

Skattefrågan

Justitierådet Linda Haggren har varit ordförande i Kommittén om förenklad beskattning av ägare i fåmansföretag och ägnat de senaste två åren åt att fundera ut hur de erkänt komplicerade 3:12-reglerna kan göras både enklare och bättre, så att små och medelstora företag ska ha goda möjligheter att växa och anställa. I detta avsnitt berättar Linda om förslagen i betänkandet Förenkla och förbättra! som överlämnades till finansministern i början av juni.

info_outline
 
More Episodes

Skatteverkets rättschef Michael Erliksson berättar om balansgången mellan rättssäkerhet, effektivitet och behovet av förenklingar. Lyssnarna får dessutom veta hur rättsavdelningen arbetar med digitalisering, varför Skatteverket behöver ett allmänt ombud och hur man administrerar kommande elstöd.