loader from loading.io

Avsnitt 14 – Jakten på den rättvisa skatten

Skattefrågan

Release Date: 05/28/2019

Avsnitt 53 - Två av tre förslag show art Avsnitt 53 - Två av tre förslag

Skattefrågan

Katarina Bartels och Richard Hellenius recenserar nyligen remitterade ändringar i reglerna om underskottsavdrag och förenklingar för enskilda näringsidkare.

info_outline
Avsnitt 52 - Revisionsplikt eller inte? show art Avsnitt 52 - Revisionsplikt eller inte?

Skattefrågan

Är revisionsplikt en bra idé egentligen? Svenskt Näringslivs revisionsexpert Claes Norberg har deltagit i utredningen Bolag och brott som haft i uppdrag att analysera för- och nackdelar med en eventuell tillbakagång till den ordning som rådde före revisionspliktens avskaffande 2010.

info_outline
Avsnitt 51 - FNs skattekonvention show art Avsnitt 51 - FNs skattekonvention

Skattefrågan

FN fick i slutet av förra året ett mandat att ta fram en internationell skattekonvention. I detta avsnitt av Skattefrågan berättar Svenskt Näringslivs skatteexpert Claes Hammarstedt om vad FNs arbete kan får för konsekvenser för det internationella skattesamarbetet och förhandlingarna i OECD och Inclusive Framework.

info_outline
Avsnitt 50 - Tre direktivförslag show art Avsnitt 50 - Tre direktivförslag

Skattefrågan

Kommissionen har nyligen lagt fram tre nya direktivförslag på skatteområdet. HOT - Head Office Tax System for SME - är ett system för att förenkla utlandsetableringar för småföretag. Det andra förslaget BEFIT -  Business in Europe Framework for Income Taxation - är en omarbetad variant av de tidigare försöken att harmonisera bolagsskattebasen för stora företag i EU. Det tredje förslaget är en kodifiering av OECDs riktlinjer för internprissättning. I detta avsnitt recenserar Svenskt Näringslivs skattejurister Tara Muinafshar och Claes Hammarstedt förslagen.

info_outline
Avsnitt 49 - Vad vet vi om budgeten? show art Avsnitt 49 - Vad vet vi om budgeten?

Skattefrågan

Baserat på de skatteförslag som regeringen hittills aviserat recenserar Svenskt Näringslivs ekonom Fredrik Carlgren den kommande höstbudgeten för 2024.  

info_outline
Avsnitt 48 - Om skatter & samhälle med Daniel Waldenström show art Avsnitt 48 - Om skatter & samhälle med Daniel Waldenström

Skattefrågan

Daniel Waldenström är professor i nationalekonomi på Institutet för Näringslivsforskning där han leder forskningsprogrammet Skatter och samhälle. I podden berättar han om hur den svenska skatteforskningen kan förbättras, varför det behövs fler internationella jämförelser och vad det finns för styrkor och svagheter i det svenska skattesystemet. Vi hinner också med att prata om svagheter i forskningen om internationell skattekonkurrens och varför skatteforskare inte ska slarva med språket.

info_outline
Avsnitt 47 - 14 miljarder show art Avsnitt 47 - 14 miljarder

Skattefrågan

Enligt en ny rapport uppgår företagens kostnader för att uppfylla några av de mest komplicerade kraven i momslagstiftningen till cirka 13,8 miljarder kronor per år. I detta avsnitt av Skattefrågan berättar Christian Rutz från konsultföretaget Trinovo, som gjort undersökningen, och Svenskt Näringslivs ekonom Oscar Brissle om vad det är som gör momsen så krånglig och kostnadskrävande.

info_outline
Avsnitt 46 - Effekter av ändrade inkomstskatter show art Avsnitt 46 - Effekter av ändrade inkomstskatter

Skattefrågan

Revisionsdirektör Anna Brink gästar podden för att berätta om Riksrevisionens granskning av effekter ändringar i inkomstskattereglerna mellan 2011-2023. Lyssnarna får bland annat veta vilka skattereformer som haft mest positiv effekt på sysselsättning och antalet arbetade timmar. Dessutom får regeringen tips om hur effektberäkningar och andra beslutsunderlag till riksdagen skulle kunna förbättras.

info_outline
Avsnitt 45 - Rättschefen om rättssäkerhet och rättsutveckling show art Avsnitt 45 - Rättschefen om rättssäkerhet och rättsutveckling

Skattefrågan

Skatteverkets rättschef Michael Erliksson berättar om balansgången mellan rättssäkerhet, effektivitet och behovet av förenklingar. Lyssnarna får dessutom veta hur rättsavdelningen arbetar med digitalisering, varför Skatteverket behöver ett allmänt ombud och hur man administrerar kommande elstöd.

info_outline
Avsnitt 44 - 10 remisser show art Avsnitt 44 - 10 remisser

Skattefrågan

Efter en lång startsträcka har finansdepartementet släppt inte mindre än tio förslag på förändringar på skatteområdet. Fredrik Carlgren och Robert Lönn berättar om innehållet i paketet och passar samtidigt på att tipsa om några fler angelägna reformbehov.

info_outline
 
More Episodes

Journalisten och författaren Eva-Lena Ahlqvist har ägnat en stor del av sitt yrkesliv åt att belysa skattefrågor på olika sätt. I sin tredje bok om skatter som kommit ut under våren resonerar hon om vad som kännetecknar en rättvis skatt. I detta avsnitt av 20 skattefrågor berättar Eva-Lena om varför hon skrivit boken. Vi får även reda på varför vi behöver arbeta mer i framtiden vad hon tänker om pensionärsskatt.